Pana acum probabil ca ai auzit de kombucha, ceaiul bogat in probiotice pe care multi oameni il folosesc zilnic si care este din ce in ce mai mult apreciat de catre persoanele preocupate de un stil de viata sanatos.
Kombucha a castigat in popularitate ca o modalitate exotica si placuta de a consuma probiotice, ceea ce sprijina nepretuita comunitate a microorganismelor din corpul tău.
Aceasta este un remediu care merita aplaudat, deoarece ne ajuta sa avem grija de bacteriile benefice ale corpului tau, lucru care este absolut esential pentru a mentine o sanatate optima.
Kombucha nu este totusi o creatie noua. Se poate lauda cu o istorie de 2000 de ani ca o faimoasa arme ce lupta cu afectiuni precum artrita, cancerul si amplifica imunitatea – stravechii chinezi o numeau chiar „Nemuritorul Elixir al Sanatatii”.
Pe masura ce s-a raspandit din Asia in Europa si Rusia, apoi in cele din urma in curentul sanatos alimentar occidental, au sporit semnificativ dovezile si relatarile ce ii preamaresc beneficiile.
Excelent (si delicios) suport pentru flora ta intestinala
Pentru inceput, kombucha este un produs ce livreaza ceea ce a promis. Este literalmente fermentata cu o CSBL – „colonie simbiotica de bacterii si levuri (drojdii)”, deci iti hraneste in mod generos microbiomul.
Multi oameni sustin ca imbunatateste digestia, lupta impotriva candidei si a altor microorganisme daunatoare stomacului, si chiar favorizeaza claritatea mentala (venind astfel in sprijinul a ceea ce un numar tot mai sporit de oameni de stiinta numesc „conexiunea intestine-creier”).
Amplificatoare holistica a imunitatii
Kombucha este plina de antioxidanti, ceea ce ofera un sprijin cu spectru complet pentru sistemul tau imunitar.
Si deoarece flora intestinala sanatoasa joaca un rol vital in functia imunitara, kombucha furnizeaza un impuls suplimentar rezistentei la boli. Unii experti chiar merg pana la a spune ca principala putere a sistemului tau imunitar se gaseste in microbii tractului tau intestinal (1).
Kombucha fortifica organismul la un nivel asa de profund, incat un studiu indian a demonstrat chiar ca ea protejeaza ADN-ul de deteriorari (2).
Elixir detoxifiant
Enzimele si acizii bacterieni din kombucha sunt puternici facilitatori ai detoxifierii. Ei reduc povara plasata asupra pancreasului si ficatului, astfel incat corpul tau poate sa evacueze mai eficient toxinele.
Kombucha contine chiar si un compus numit acid glucaric, care a fost subiectul a numeroase studii privitoare la cancer. Datorita calitatilor lui profund detoxifiante, acidul glucaric este extrem de eficient in prevenirea cancerului (3).
Suport indelung testat impotriva artritei
Kombucha contine glucozamine, pe care tu le poti recunoaste ca ingredient in multe medicamente ce ofera suport articulatiilor. Glucozaminele sporesc producerea de acid hialuronic sinovial, care ajuta la lubrifierea articulatiilor si le protejeaza de vatamari.
Cu mult inainte de existenta suplimentelor si chimicalelor cu nume tipator produse impotriva artritei, kombucha era apreciata pentru capacitatea ei de a preveni si trata toate tipurile de dureri articulare si intepenirea articulatiilor.
Vrei mai multa kombucha in viata ta?
Daca esti intrigat de toate aceste beneficii de sanatate si ai oarece spirit intreprinzator si indemanare, poti sa o faci acasa la la un pret nesemnificativ(si este o experienta interesanta sa privesti „cultura mama” crescand in vasul de acasa).
Daca ai decis sa iti faci prima reteta kombucha, vei avea nevoie sa cumperi sau sa cresti propria ta CSBL – acronim ce provine de la „colonie simbiotica de bacterii si levuri (drojdii)”. Pentru cei familiari cu reteta de baza pentru kombucha, CSBL este adesea numita „mama” sau „ciuperca”.
CSBL declanseaza fermentatia din reteta de kombucha si incurajeaza cresterea bacteriilor sanatoase din lichid.
Odata ce ti-ai facut prima kombucha, vechea mama va lasa in urma o mama pui, ca sa spunem asa, care poate fi utilizata pentru urmatoarea serie.
Este un proces ciclic de a da „nastere” puilor CSBL de la o serie la alta, si toate incep cu prima!
Poti fie sa imprumuti o mama de la o serie recenta a unui prieten, sau sa o cumperi online.
Reteta de kombucha usor de facut in casa
Pentru 4 litri
Ingrediente:
1 mana de kombucha organica
16 cani de apa
8-10 pliculete de ceai negru
1 cana de zahar nerafinat, cel mai indicat fiind zaharul brut de trestie de zahar
1 borcan de sticla de cca. 4 litri
1 bucata de panza sau servet de hartie pentru acoperirea gurii borcanului
1 banda de cauciuc
Instructiuni: Incalzeste opt cani de apa intr-o oala mare la foc mare. Adauga pliculetele de ceai si lasa-le la infuzat pentru o jumatate de ora. Odata infuzate, adauga si zaharul nerafinat si amesteca pana la completa lui dizolvare. Adauga si apa ramasa si ia oala de pe plita.
Odata ce ceaiul indulcit ajunge la temperatura camerei, toarna-l in borcanul de sticla impreuna cu mama.
Asaza panza peste gura borcanului si prinde-o bine cu banda de cauciuc. Asaza borcanul intr-o incapere intunecata cu temperatura controlata si nu direct in bataia razelor de soare. Lasa-l sa stea acolo pentru doua saptamani – cu cat sta mai mult kombucha, cu atat mai sanatoase vor creste probioticele. Pentru ultimele trei pana la patru zile, gusta din amestec pana cand acesta este pe placul tau.
Cand s-a facut, scurge lichidul format si pastreaza-l la frigider pentru a stopa procesul de fermentare. Separa mama si mama„pui” care s-au format si pastreaza-le in frigider cu un pic de lichid intr-un borcan sigilat usor pana cand vrei sa mai faci o portie noua.
Daca preferi kombucha produsa de firma, asigura-te ca o consumi de la marci care nu utilizeaza tone de zahar (culturile de kombucha sunt deja hranite cu zahar pentru a le face sa creasca, asa ca nivelul de zahar din bauturile comerciale poate deveni excesiv).
Beneficiile aduse de kombucha se acumuleaza in timp, asa ca descopera retetele tale favorite si fa din acest elixir o parte a rutinei tale regulate de sanatate. Poti folosi orice ceai , orice arome doresti. Joaca-te si fii creativ! Sanatatea este gustoasa!
Eu locuiesc in Málaga. Cum pot procura mama de kombucha?
sant interesata de unde procur
Am de oferit kombucha pt Bucuresti gratis.
Am descoperit acum site-ul dvs. As dori sa procur ciuperca de Kombuscha si o cantitate minima de starter. Pot sa ofer la schimb ciuperca de kefir. Sunt din Bucuresti. Astept oferte.
As dori si eu o "mama"; am luat de pe un site ceaiul insa nu cred ca a fost bun. V-as fi recunoscatoare daca mi-ati putea da. Pot veni la Bucuresti sa iau. E-mail-ul meu este ninapersoi@yahoo.com. Multumesc.
Vreau si eu o "mama", as fi recunosc?toare dac? mi-a?i spune unde sa vin sa o iau. Emailul meu e Anca.tudors@yahoo.com Mul?umesc Anca
inainte sa faceti mai mult rau decat bine consultati mai multe surse pt a lua cele mai bune decizii pt viata dvs: http://www.mayoclinic.org/healthy-living/consumer-health/expert-answers/kombucha-tea/faq-20058126
Atentie la "Daca preferi kombucha produsa de firma, asigura-te ca o consumi de la marci care nu utilizeaza tone de zahar (culturile de kombucha sunt deja hranite cu zahar pentru a le face sa creasca, asa ca nivelul de zahar din bauturile comerciale poate deveni excesiv)."!!
Eu am de oferit colonii de kombucha!
Kombucha o puteti procura de la cineva care are deja. Cautati persoane din localitatea dvs care se hranesc sanatos,e posibil sa aiba. Exista cateva astfel de grupuri si pe facebook.
Sint un fan din Constanta al sitului dvs.va rog foarte mult daca imi puteti da o adresa/furnizor kombucha mama UMEDA!.Specific "UMEDA"ca am mai cumparat de pe piata noastra dar a fost ceva uscat. Va multumesc anticipat, Dan VB,Constanta
unde gasim kombucha?