Te-ai sucit si invartit toata noaptea. Ceasul nu a sunat. Ai intarziat la serviciu. Trebuie terminata treaba la termenul-limita care se apropie, dar calculatorul a luat-o razna. Trei cesti de cafea mai tarziu, capul inca iti zvacneste. Spatele te doare. Ochii te inteapa de cate ori clipesti.
Diagnosticul: stres.
Reteta: aspirina?
„In nici un caz”, zambeste John Peterson din Muncie, Indiana. Sezand pe malul raului unduitor Big Thompson din Este Park, unde a zburat pentru vacanta. Peterson arata asa de relaxat, incat nici nu i-ai ghici profesia. Dar poate ca fiind un medic Ayurvedic, asta iti inlatura mare parte din stresul de a fi un medic licentiat cu o practica infloritoare.
„Am facut primul curs de pregatire pentru doctori Maharishi Ayur-Veda in 1985, si am gasit ca m-a ajutat sa ma descopar pe mine insumi, pacientul, lumea, si chiar medicina moderna intr-un mod mai deplin, mai bogat”, spune dr. John Peterson.
„In fiecare zi”, continua dr. Peterson, „vad oameni care isi percep problemele ca pur fizice. In mod tipic, ei vor spune ca ii doare capul, sau ca au necazuri cu rinichii. Dar dupa o programare la mine, ei realizeaza ca totul este una: corpul si mintea si inima. Odata ce ei inteleg aceasta conexiune centrala in care crede Ayurveda, scaparea de problema fizica devine o binecuvantare deghizata – devine o calatorie catre o sanatate mai deplina”.
In Ayurveda, spune dr. Peterson, nu trebuie niciodata sa iti vatami corpul prin ingerarea de pilule si solutii care sa provoace efecte secundare. Ii dai doar ceea ce are nevoie. Grija iubitoare, suplimentata de formule pe baza de ierburi, total naturale si sigure.
Ca prim pas catre preluarea responsabilitatii pentru propria lor sanatate, dr. Peterson isi sfatuieste pacientii sa investeasca timp si energie in rutina lor: „Lucrurile mici conteaza. Fiecare moment pe care il petreci pentru tine insuti este ca un banut pus la banca. Beneficiile se acumuleaza. Ia de exemplu uleiul de masaj. Ayurveda te indeamna sa te auto-masezi cu un ulei bun – de preferinta ulei de susan – in fiecare zi. Uleiul de susan este un aliat foarte versatil in eforturile tale catre o sanatate mai buna. Recomand trei moduri de a-l utiliza:
A) Incearca sa il tragi pe nas (nasya) pentru a-ti lubrifia si proteja nasul si sinusurile, care sunt sistemul de ventilare pentru creier. Uleiul ajuta la curatarea mucozitatilor din sinusuri. Inmoaie-ti degetul mic in ulei de susan pe care il utilizezi pentru masaj si freaca uleiul in interiorul fiecarei nari. Apoi prinde-ti narile cu degetele si elibereaza-le rapid in timp ce inhalezi brusc.
B) Fa gargara cu uleiul de susan pentru doua minute. Nu este asa de rau dupa cum suna! Ia o gura si clateste-ti cavitatea bucala, apoi scuip-o in toaleta si clateste-ti gura cu apa calda. Te simti foarte bine, extrage mucusul si reduce bolile gingivale.
C) Cel mai bun mod dintre toate, maseaza-ti in mod iubitor intregul corp pentru a elibera impuritatile pielii, apoi fa o baie sau un dus cu apa calda. Daca ai timp, o cada cu apa calda sporeste circulatia si este un mijloc bun de purificare. Iar aceasta rutina plina de bucurie a unui masaj ce te rasfata este doar o mica parte a planului de joc ayurvedic holistic impotriva stresului.
Pentru beneficii si mai bogate de sanatate, dr. Peterson ne sfatuieste urmatoarea rutina ayurvedica trasata de medicii de acum multe mii de ani. „Ayurveda crede ca suntem compusi din elemente care constituie Universul. De aici decurge ca legile ce guverneaza Universul sunt bune si pentru noi. Ducand mai departe logica, aflam ca Universul urmeaza un ritm regulat al vremii si anotimpurilor. Ei bine, atunci la fel trebuie sa facem si noi”, rationeaza doctorul.
Aici este modul in care ar trebui sa se desfasoare ziua ta daca ai urma o buna rutina ayurveda:
Devreme culcat si devreme in picioare. Mersul la culcare inainte de 22:00 ne permite sa avem cel mai calitativ somn si ofera corpului o sansa de a utiliza metabolismul sporit (Pitta) al perioadei nocturne dintre 22:00 si 02:00 pentru a digera impuritatile in loc de pizza pe care am putea-o manca la miezul noptii. Trezindu-ne inainte de ora 06:00 dimineata, prindem energia matinala proaspata a Naturii si suntem mai usori, flexibili si energici decat daca am dormi la acel moment. Studiile arata ca trezitul de dimineata ajuta ca cei cu depresii sa aiba mai multa energie.
Porneste-ti in tromba metabolismul cu un pahar mare de apa calda: aromeaz-o cu lamaie proaspat stoarsa si o lingura de miere neprocesata pentru a ajuta la eliminarea toxinelor datorate proceselor metabolice nocturne si pentru a stimula tractul intestinal pentru scaunul de dimineata.
Pregateste-ti sistemul pentru o ingestie zilnica proaspata: cultiva un obicei sanatos, regulat de scaun. Daca scaunele iti sunt neregulate, incearca sa le pui in miscare doar prin a sta pe toaleta cinci minute in fiecare dimineata.
Acorda cea mai mare atentie dintilor tai. Stratul alb pe care il vezi pe limba in fiecare dimineata este ama, sau materia toxica acumulata ce provoaca respiratia urat mirositoare si stricarea dintilor. Utilizeaza un razuitor pentru limba, din argint sau otel inox, pentru a-ti curata limba de aceasta materie. Pana iti iei unul poti utiliza o lingurita. Acest lucru da si tractului digestiv un reflex de curatire.
Bucura-te de un masaj al capului si corpului (abhyanga) cu ulei de susan de la a doua presare. Insista asupra urechilor si talpilor, care contin puncte de reflexoterapie pentru intregul corp. Auto-masajul sporeste coordonarea minte-corp, stimuleaza muschii, evacueaza impuritatile, linisteste sistemul nervos si lubrifiaza si protejeaza pielea. S-a mai descoperit si ca micsoreaza incidenta unora dintre cancerele pielii.
Extensia corpului. Salutul Soarelui si asanele de yoga, facute lent si cu atentia concentrata asupra corpului, stimuleaza punctele marma si infuzeaza constiinta in structura fiziologica. Textele clasice descriu punctele marma (de la care sunt derivate punctele pentru acupunctura) ca zone prin care patrunde fericirea in corp.
Practica Pranayama. Exercitiile simple de respiratie stabilizeaza sistemul nervos si purifica mintea.
Mediteaza. Meditatia permite mintii sa se stabilizeze fara efort in cea mai simpla forma a ei de pura constientizare, eliminand „zgomotul” din sistemul nervos.
Practica exercitii fizice dupa preferintele tale individuale – mers lejer, ciclism sau inot – si concentreaza-ti mintea asupra activitatii fizice, nu distrasa de TV sau muzica. Solicita-ti doar 50% din capacitate.
Poarta haine curate si confortabile, potrivite anotimpului si nivelului tau de activitate.
Ia un mic dejun hranitor si usor. Puterea digestiva nu este foarte mare dimineata.
Lucreaza sau studiaza potrivit dharmei tale, insemnand activitate care sa te si bucure, si sa te intretina din punctul de vedere al traiului zilnic.
Pranzul ar trebui sa fie cea mai mare dintre mesele zilei, deoarece digestia este atunci cea mai puternica. (Pitta de zi este atunci cand soarele se afla deasupra capului, intre 10:00 si 14:00). Dieta ar trebui sa fie echilibrata potrivit tipului tau de constitutie. Este important sa mananci sezand si sa acorzi atentie hranei cu toate simturile tale, deoarece acest lucru ajuta corpul sa stie cum sa o proceseze in cel mai eficient mod. Conversatia placuta este buna, dar mancatul cand te uiti la TV, citesti, cand esti tulburat, furios sau incercand sa inchei o afacere, mentine divizata energia corpului si perturba digestia. Este bine sa ai un moment de contemplare tacuta inainte de mancare si sa sezi pentru 10 minute cu aproximatie dupa pranz, bucurandu-te de o conversatie placuta.
O scurta pauza dupa pranz iti ofera un bun start pentru digestie. Daca vrei, intinde-te pe partea stanga, ceea ce ofera stomacului mai mult spatiu de lucru.
Practica asanele de yoga, pranayama si meditatia inaintea mesei de seara.
Cina ar trebui sa fie mai usoara decat pranzul, astfel incat corpul tau sa o poata digera complet inainte de a merge la culcare. Atunci corpul tau poate sa foloseasca puterea digestiva din timpul noptii pentru a scapa de impuritati in timp ce dormi.
Bucura-te de o activitate placuta si relaxanta, apoi mergi devreme la culcare – nu mai tarziu de 22:00.
„Pentru multi oameni, gandul de a se angaja in aceasta rutina pare la inceput descurajator”, spune dr. Peterson. „De unde atata timp, este reactia pe care o primesc. Dar curand oamenii realizeaza cat de placuta si benefica poate fi aceasta rutina. Nu doar ca imbunatateste sanatatea lor corporala, ci mai si trimite respectul de sine pe o spirala tot mai ascendenta”.
Aceasta este frumusetea vindecarii ayurvedice: placere combinata cu un sens tot mai evident al responsabilitatii de Sine, urmat de rapide si durabile beneficii de sanatate.
Ca un adaos perfect complementar acestei sanatoase rutine, dr. Peterson prescrie pacientilor lui Amrit. Supliment bogat in antioxidanti si pe baza de plante al Maharishi Ayurveda, Amrit este un reintineritor cercetat clinic. Oamenii care iau regulat Amrit au raceli si tuse mai rare si mai usor de tratat. Rezistenta lor generala la boli creste, si odata cu aceasta si fericirea si nivelul lor de energie. „Pentru mine, partea cea mai buna a prescrierii de Amrit pacientilor mei este ca nu trebuie sa ma ingrijorez de efectele secundare pe care le-ar putea cauza. Este o formula complet sigura, testata in timp si deosebit de eficienta care isi merita pe deplin numele – Amrit sau nectarul vitalitatii”, spune dr. Peterson
NOTA: Informatiile prezentate in acest articol sunt numai si numai pentru a oferi educatie despre Ayurveda si nu cu intentia de a diagnostica, trata, vindeca sau alina vreo boala. Surse pentru acest articol cuprind: http://www.naturalhealthweb.com/articles/krishan4.html - ayurveda