Stapanirea poftelor alimentare este o sarcina dificila, insa cand intelegi ce anume le declanseaza, dobandesti si puterea de a face alegeri care sa-ti consolideze starea de sanatate si buna dispozitie.
Poftele alimentare sunt semnale care transmit ca ceva in viata ta lipseste, fie la nivel emotional, fie la nivel nutritiv.
Principalii factori care declanseaza poftele alimentare
Un factor important in declansarea poftelor alimentare este deshidratarea. Daca nu te hidratezi suficient, vei simti nevoia sa mananci, chiar si atunci cand nu esti flamand. Urmatoarea data cand simti nevoia sa mananci intre mese, intreaba-te daca esti cu adevarat flamand sau doar insetat.
Un alt component important este somnul. Cand nu dormim suficient, corpul produce in exces grelina, un hormon care declanseaza senzatia de foame, facandu-te sa poftesti la alimente de care nu ai nevoie - in special carbohidrati si dulciuri.
Cele 3 categorii de pofte alimentare
Sunt mai multe tipuri de pofte alimentare, insa aceste trei categorii sunt cel mai des intalnite:
Nevoi nutritionale: Acestea apar cand corpul are nevoie de anumiti nutrienti care ii lipsesc. De exemplu, femeile se trezesc cu pofta de ciocolata in perioada ciclului menstrual. Ciocolata cruda este bogata in magneziu, de care au nevoie toate femeile in perioada menstruatiei.
Nevoi emotionale: Cand simtim o lipsa la nivel emotional, ne refugiem in mancare pentru a ne gasi linistea. Cu totii mancam pe fond emotional intr-o proportie mai mare sau mai mica, insa este important sa intelegem ce se intampla dincolo de aparente. Analizeaza-ti pofta de mancare si vezi daca este una reala sau doar o refulare emotionala.
Nevoia de echilibru: Corpul are intotdeauna tendinta de a mentine o stare de echilibru. Cand consumi multe substante stimulante (cum ar fi zahar sau cafea), simti si pofta de a manca substante calmante (alimente sarate si branza). Este felul in care corpul incearca sa-si refaca balanta interna. Secretul aici este sa consumi mai multe alimente neutre, ca fructe, legume, nuci si seminte, pentru a evita extremele.
Metode sanatoase de depasire a poftelor alimentare:
- Intreaba-te daca iti este foame sau doar sete
- Fa o plimbare sau alta activitate fizica.
- Tine un jurnal pentru a avea o imagine mai clara despre sentimentele tale.
- Suna un prieten sau o persoana apropiata daca simti nevoia de dulciuri, iubire, afectiune, comunicare.
- Mediteaza, mergi la masaj, respira adanc, sau asculta muzica relaxanta pentru a mai diminua din stres si a te reconecta la eul interior.
- Foloseste uleiuri esentiale pentru a-ti regasi echilibrul, motivatia si a te conecta la realitate. Cateva uleiuri, foarte bune in acest sens sunt cel de grapefruit, lamaie, angelica de padure, santal si tamaie
- Bea un tonic fara zahar sau apa calda cu lamaie.
- Consuma mai multe alimente neutre, fructe, legume, cereale, nuci si seminte.
- Consulta un terapeut sau un specialist in terapii de vindecare emotionala pentru a identifica si corecta anumite tipare emotionale.
Sursa utilizata: http://www.mindbodygreen.com/0-25410/the-3-different-types-of-cravings-how-to-beat-each-one.html