Lintea este o sursa bogata de proteine avand in compozitie cei 9 aminoacizi esentiali consumului zilnic. Este de asemenea o sursa bogata de antioxidanti, fibre solubile si insolubile.
Lintea este o sursa excelenta de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul si magneziul. Fosforul joaca un rol vital în mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. În plus, fosforul contribuie la dezvoltarea si regenerarea tesuturilor si la stabilizarea pH-ului sangvin. La rândul sau, fierul este esential pentru transportul oxigenului în organism si pentru formarea globulelor rosii în sânge. Zincul intra în reactiile imunitare si accelereaza cicatrizarea ranilor. Magneziul intra în actiunile enzimatice si întareste sistemul imunitar.
Alaturi de minerale, lintea se mai remarca si prin continutul important de vitamine, în special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Dintre acestea, vitamina B9, cunoscuta si sub numele de acid folic, joaca un rol major în producerea materialului genetic de tip ADN si ARN, în buna functionare a sistemului nervos si a sistemului imunitar. Acidul folic este indispensabil femeilor însarcinate, pentru ca ajuta la dezvoltarea sanatoasa a fatului.
Ingrediente:
- 1 cana de linte galbena hidratata 3 ore ( puteti alege orice fel de linte va place: galbena, verde, rosie)
- 1 ceapa medie
- 2-3 linguri de ulei de masline
- 2-3 catei de usturoi
- ½ lingurita seminte de chimen macinate
- Putin cimbru
- Putin piper cayenne
- ½ lingurita boia de ardei dulce
- ½ legatura marar proaspat tocat
- 1 lingura suc de lamaie
- Sare neiodata
Metoda de preparare pentru pate de linte:
Intr-un vas puneti apa si un praf de sare si puneti la fiert ceapa taiata in sferturi. Cand este aproape fiarata adaugati lintea ( apa din vas sa depaseasca cu 2 degete volumul pe care il ocupa lintea), lasati sa fiarba 3 minute si opriti focul. Lintea hidratata fierbe foarte repede, de aceea este necesar sa fierbeti ceapa inainte. Dupa ce s-a racit, scurgeti apa si pastrati-o, puneti lintea si ceapa in robotul de bucatarie prevazut cu lama in “S”, adaugati usturoiul, uleiul, boaiaua, cimbrul, chimenul, lamaia si sarea. Procesati pana cand se tranforma intr-o pasta fina. Daca este necesar pt procesare mai adaugati cateva linguri din apa in care a fiert lintea.
Cand este gata asezati pate-ul pe o farfurie si serviti cu marar proaspat tocat si piper cayenne. Sa aveti pofta si sanatate din plin!
Reteta si imagini: Alina Barbu
Bun, bun!