Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Pasi catre hrana vie - ce este viata?

Pasi catre hrana vie - ce este viata?

Partea 1-a:Pasi catre hrana vie  - Partea a 2-a:Pasi catre hrana vie - greselile sunt cai ale cunoasterii  Toate adevarurile sunt usor de inteles odata ce au fost descoperite; ideea e sa le descoperi. Galileo Galilei Igor si cu mine purtam deseori c

Partea 1-a:Pasi catre hrana vie  - Partea a 2-a:Pasi catre hrana vie - greselile sunt cai ale cunoasterii 

Toate adevarurile sunt usor de inteles odata ce au fost descoperite; ideea e sa le descoperiGalileo Galilei

Igor si cu mine purtam deseori conversatii pe tema beneficiilor dietei (a se citi stilului de viata) bazat pe alimente crude, intrebandu-ne de ce nu este cunoscut si adoptat la o scara mai mare? Pentru ca am petrecut nenumarate ore in spitale, suntem constienti ca multi alti oameni sufera probabil de aceleasi boli ca si noi. De aceea vrem sa impartasim experientele noastre cu cat mai multa lume.

Fiind educator de profesie si avand o compasiune innascuta pentru cei care sufera de diverse afectiuni sau boli, am inceput sa tin prelegeri si sa impartasesc experientele mele si ale familiei mele in dieta crudivora. Multi oameni s-au aratat interesati si dispusi sa incerce acest stil nou de viata. Cu toate acestea, nu putini studenti de-ai mei aveau intrebari legate de suportul stiintific destul de subred,la acea vreme, al dietei crudivore. Am citit toate cartile pe care le-am putut gasi si care abordau aceasta dieta intr-o maniera stiintifica, am vizitat majoritatea centrelor de suport in dieta crudivora existente in America de Nord si nu am ezitat sa iau la randul meu cursuri despre hrana vie de la cei cu mai multa experienta in acest domeniu decat mine. In anii 90, informatia in acest domeniu era restransa si majoritatea provenea din experiente personale si jurnale, mai putin studii elaborate, stiintifice. In prezentarile mele incercam sa explic teoria ce sta la baza alimentatiei bazata pe hrana vie cu ajutorul exemplelor din lumea reala, logice, rationale si cat mai pozitive. Incercam in majoritatea cazurilor sa ii determin pe cei ce veneau la cursurile mele sa incerce pe pielea lor, macar pentru putin timp dieta raw, astfel incat sa poata simti pe pielea lor beneficiile acesteia, oricat de mici ar fi fost acestea.

Astazi, studiile stiintifice vin in sprijinul dietei raw din doua mari directii: in primul rand, datorita descoperirilor unei game largi de nutrienti existenti numai in fructe proaspete, verdeturi si legume, nuci si seminte; in al doilea rand, datorita cercetarilor asupra efectului pe care il are alterarea termica a alimentelor asupra nutrientilor.

Am apreciat mai ales descoperirile de noi nutrienti, necunoscuti pana la acea vreme, precum falcarinol, gasit numai in morcovi cruzi. In ultimii ani, cercetatorii descoperisera ca a consuma morcovi cruzi ajuta la reducerea intensitatii anumitor forme de cancer. Insa administrarea de vitamina A sau caroten sintetizat nu aducea niciun rezultat in cazul acelorasi pacienti. In 2003, un grup de cercetatori danezi au reusit sa izoleze falcarinol-ul din morcovii cruzi. Au ajuns la concluzia ca pana si o usoara alterare termica distruge pana la jumatate din disponibilul de falcarinol din morcovi.

Inca un nutrient esential, resveratrol, promite sa prelungeasca viata dar si sa vindece sau sa previna afectiunile legate de inaintarea in varsta. Resveratrolul se gaseste in struguri, in frunza de vita, vinul rosu (natural) dar si in uleiul de masline presat la rece si in cantitati mai mici, in alte vegetale. Cercetatorii au ajuns la concluzia unanima ca resveratrol-ul activeaza o familie de enzime responsabile de prelungirea duratei de viata celulare la diverse organisme, incluzand omul.

Un al treilea exemplu de nutrienti deosebit de benefici sanatatii, fitochimicalele sau fitonutrientii imbunatatesc sistemul imunitar, actionand direct asupra virusilor si bacteriilor, reducand inflamatia si sunt asociate preventiei si tratamentului de cancer si boli cardio-vasculare. Se estimeaza ca cel putin 5000 de fitochimicale au fost deja identificate, insa numeroase alte mii raman inca necunoscute stiintei. Fitochimicalele sunt raspunzatoare si pentru culorile vii ale fructelor si legumelor. Exista numeroase studii epidemiologice care indica faptul ca aceste fitochimicale din fructe si legume actioneaza direct in lupta impotriva cancerului.(A. Waladkhani & M. Clemens International Journal Of Molecular Medicine, Germania 1988).

Noile studii demonstreaza clar suprematia dietei raw. In jurnale medicale pe Internet si nu numai, exista numeroase articole stiintifice disponibile asupra efectelor procesarii termince a alimentelor, in special la temperaturi foarte inalte (prajire). [...]

Acolo unde exista iubire, exista viata. Mahatma Gandhi

Care este cel mai important ingredient in alimentatia omului? Sa fie proteinele? Carbohidratii? Grasimile? Vitaminele? Mineralele? Toate aceste componente sunt esentiale, dar consider ca cel mai important element in alimentatia oamenilor trebuie sa fie viata . Cumva gatitul alimentelor aduce viata in plus acestora? Din pacate, opusul este adevarat: alterarea termica distruge viata din alimente.

Pentru a ilustra afirmatia, haideti sa comparam doua seminte: una cruda, cealalta prajita. La prima vedere, par identice. Multi nutritionisti ar spune chiar ca au aproape aceeasi valoare nutritionala. Dar sa facem un mic experiment si sa punem cele doua seminte in pamant si sa vedem ce se intampla: cea prajita va putrezi, in timp ce cea cruda nu. Miezul crud va reusi sa ramana intact pana la instalarea conditiilor propice dezvoltarii. Atunci cand mediul ii e prielnic, samanta cruda va incepe sa creasca intr-o frumoasa planta ce intr-un final va da rod la randul ei,alte si alte seminte in fiecare an. In schimb, samanta prajita nu va produce nimic.

Este evident asadar, cele doua seminte, cu toate ca arata la fel, sunt total diferite, sunt opuse. Una e viata, cealalta e moartea. Imagineaza-ti ca la un moment dat, corpul tau are nevoie de  un anume nutrient. Ai vrea ca acel nutrient sa vina de la o samanta ce nu mai are pic de viata in ea, sau de la samanta a carei celule debordeaza de viata?

Fiecare dintre noi este viu. Credem ca stim multe despre viata. Cu toate astea, nu stim ce este viata? Aceasta intrebare este mai mult decat complicata: este fara raspuns. Pana azi, nu s-a gasit o definitie completa a vietii. Majoritatea oamenilor de stiinta avanseaza ideea ca viata este o stare a organismelor  caracterizata de :

  • proprietatea de a fi constituit din celule
  • sunt bazate pe molecule de carbon si apa organizate in structuri complexe
  • prezinta un metabolism
  • au capacitatea de a creste, de a se dezvolta
  • raspund la stimuli
  • se reproduc
  • se adapteaza prin selectie naturala

O entitate ce prezinta caracteristicile de mai sus se presupune ca este vie. O definitie destul de complexa si cuprinzatoare, din punct de vedere stiintific. Insa pentru mine, a avea viata este mai mult decat atat. Cum stiu eu ca am viata inauntrul meu? Nu din cauza faptului ca pot sa ma misc - la fel de bine si masinile se misca si nu sunt vii. Nu din cauza ca respir - si aspiratoarele 'respira' (absorb si elimina praful). Nu pentru ca zambesc - exista papusi zambitoare in orice magazin. Simt propria-mi viata prin sentimentele ce ma patrund. Imi simt prezenta inauntrul corpului meu. Simt ca eu sunt viata din corpul meu. Imi pasa de acea viata dinauntrul meu mai mult decat de corpul meu, pentru ca fara acea viata, corpul nu mai are rost.

Urmatoarea intrebare este: Unde se gaseste viata in interiorul nostru? In creier sau in inima? In degetele sau in partile mobile ale corpului meu? Cred si simt ca viata este in fiecare celula din corp. In fiecare din cele peste 80 miliarde de celule.

Vad viata celorlalti radiind prin privirea lor. Nu degeaba se zice ca ochii sunt oglinda sufletului. De ce simtiti o anumita senzatie atunci cand va uitati in ochii unei alte persoane? La fel de bine va puteti uita in ochii unei papusi, si nu veti simti nimic.[...]

Asadar, exista viata in fiecare celula din corp, si poate chiar in afara corpului fizic.

Cred cu tarie ca e timpul sa recunoastem ingredientul principal din alimentele noastre - viata - invizibil dar atat de pretios si importanta sa pentru sanatatea noastra.

Partea 1-a:                                                  Pasi catre hrana vie 

Partea a 2 - a:                                            Pasi catre hrana vie - greselile sunt cai ale cunoasterii 

#hrana vie #pasi spre hrana vie #steps to raw food #viata #Victoria Boutenko

Ce au mai parcurs alti cititori...

Victoria Boutenko : pasi catre hrana vie
Pasi catre hrana vie - greselile sunt cai ale cunoasterii
10 pasi catre hrana vie cu Karen Knowler

Ce spun cititorii despre "Pasi catre hrana vie - ce este viata?"

motroc iulia29 November 2016 20:47Raspunde

Inteleg importanta hranei vi,mai greu e sa fac trecerea totala către aceasca dieta sau mod de viată...matusa si sora mea fiind bolnave cu maleficul cancer,cu totii intrebandu ne de ce ele.Am doi copii si un sot cu diabet tip 2 .vrem sa fim sanatosi.Multumesc

nicodiim gașpar06 May 2016 12:54Raspunde

Î-mi place hrana vie. Mănînc crud.Doresc să-mi trimiteți toată informația care o dețineți pe aceasyă temă. Mulțumesc .......Fără cookie-uri.......

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101