Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. 10 pasi catre hrana vie cu Karen Knowler

10 pasi catre hrana vie cu Karen Knowler

Karen Knowler, este o figura importanta in lumea alimentatiei cu hrana vie.  Avand o experiente de 18 ani in lumea cu alimente vii, Karen ne introduce usor si placut in conceptul acestui stil de viata, in materialul de mai jos inspirat dintr-un artic

Karen Knowler, este o figura importanta in lumea alimentatiei cu hrana vie.  Avand o experiente de 18 ani in lumea cu alimente vii, Karen ne introduce usor si placut in conceptul acestui stil de viata, in materialul de mai jos inspirat dintr-un articol scris de Karen pentru gazeta sa electronica Raw with Succes (Crud cu Succes), editia nr 2 (iulie 2006).!

Nou in lumea Raw? De aici trebuie sa incepi!

Daca esti nou in alimentatia raw(negatita) si nu ai nici cea mai mica idee de unde sa incepi, atunci aceasta pagina este pentru tine.

Nu trebuie sa te simti coplesit.

Indiferent ca vrei doar sa incerci marea cu degetul, sau sa plonjezi cu totul, nu are nicio importanta. Important este sa te bucuri de fiecare aspect al acestei cochetari cu alimentele vii si proaspete si sa ajungi sa o privesti si sa o experimentezi ca pe o aventura minunata intr-o lume cu totul noua – asa cum, de fapt, si este!

Cum sa incepi cand nu ai habar de nimic!

In ultimii cativa ani perceptia asupra sanatatii s-a schimbat cu siguranta aici in Regatul Unit. Din cate imi pot da seama, desi mancarea raw nu este predominanta (inca!), primeste totusi MULT mai multa atentie decat a primit vreodata inainte. Ce pare, totusi, ca lipseste, este o baza informationala despre cum sa iei startul.

De multe ori cartile si website-urile sar direct la pasul 2 si 3 (alimentele si echipamentul) inainte sa stabileasca un context general in care sa situeze mancarea raw, sau sa explice de unde sa incepi atunci cand totul despre alimentatia raw este nou. Si ceea ce incepatorii vor sa stie, desigur, este “De unde incep?” si, cand ma intreaba acest lucru, abia astept sa-i indrum catre best-seller-ul meu recent publicat pe internet, Cum Sa Incepi O Alimentatie Raw, care ii conduce de la inceputuri pana in profunzime si chiar mai departe.
Pentru a va face, totusi, o introducere, am scris urmatorul articol pentru a avea o idee despre ce e vorba si ce inseamna toate acestea. Pentru o portie mai sanatoasa, insa, trebuie sa va afundati in cartea electronica Cum Sa Incepi!

Dar chiar daca simtiti ca personal tot ce invatati aici nu prea va priveste, aceasta este o informatie perfecta sa fie transmisa mai departe unui prieten sau membru al familiei care incearca sa inteleaga pentru ce atata interes din partea voastra, sau oricui va dori sa invete despre asta, in afara de voi! Oricum ar fi, informatiile de mai jos merita sa fie citite pentru ca veti dobandi una - doua cunostinte utile, cel putin!

1. Sa intelegi pentru ce atata tam-tam

Conceptul de alimentatie raw nu este nici pe departe nou, dar a castigat o mult mai mare popularitate in ultima vreme datorita efectelor sale benefice de necontestat asupra sanatatii, a energiei si a vitalitatii, cat si a abilitatii sale de a ne face sa ne simtim si sa aratam mai bine decat am facut-o vreodata pana acum.

Veche de cand lumea, alimentatia raw a fost, desigur, ceea ce aveam inainte sa descoperim focul (si cred ca ne-a priit daca am ajuns asa departe!) iar, recent, multumita eforturilor unor autori pionieri precum cercetatorul in domeniul sanatatii Leslie Kenton si altii din afara Angliei care au fost sustinatori bravi ai alimentatiei raw in anii ’80 si in urmatorii ani, ne aflam intr-o era in care alimentatia raw nu mai este privita ca un domeniu al “obsedatilor” de mancare sanatoasa, ci, dimpotriva, isi face loc cu succes pe prima pagina a ziarelor, in dieta celebritatilor, in centre de recuperare si sanatorii, in tot mai multe carti despre sanatate si nutritie, in produse si la seminarii, fiind tot mai prezente si in supermarket-uri, in magazinele de mancaruri sanatoase, si multe alte locuri. Si la momentul potrivit – pentru ca, daca analizezi de aproape si la nivel personal, are logica…

2. Deci de ce hrana vie si raw?

Desi cuvantul “raw” (=crud) nu este un cuvant prea impresionant, daca treci de prima impresie si vezi ca este sinonim cu pur, proaspat, vibrant, bogat in enzime, bogat in oxigen, nealterat, hrana vie integral organica, atunci vorbim aceeasi limba! Dar inainte de a trece la de ce-uri si ca sa evitam sa cadem in capcana in care cad de obicei cei care considera ca raw este un fel de “mai putin” gatit, haideti sa vedem ce inseamna, de fapt, mancarea gatita.

Mancarea gatita: mancare naturala care a fost procesata si / sauincalzita la temperaturi inalte la care au avut loc modificari chimice si mancarea s-a schimbat de la forma sa initiala in ceva care, in functie de severitatea tratamentului la care a fost supusa, poate ajunge sa arate ca o umbra palida a formei sale originale (ganditi-va la spanacul gatit si la cel crud). In timp ce mancarea gatita cu siguranta poate gadila papilele gustative, asta este in mare parte datorita efectelor lor stimulative asupra organismului care – de fapt – nu prea “intelege” ce primeste avand in vedere ca multe dintre substantele din mancarea gatita nu sunt naturale si de aceea corpul le percepe ca pe obiecte straine!

Intr-adevar, studii uluitoare au aratat in anii ’30 ca, atunci cand cineva mananca mancare gatita fara sa manance ceva alimente crude intai, corpul trimite celule albe (care se lupta cu toxinele) in sistemul digestiv pentru a se ocupa de “invadator”. Interesant, nu? Si in timp ce, intr-adevar,  ne luam substante nutritive din aceasta “mancare” ciopartita si denaturata, de fiecare data cand gatim sau cumparam ceva semipreparat si gatit la conserva, borcan sau la pachet, pierdem 70% din vitamine, multe dintre minerale, toate enzimele, tot oxigenul, hormonii vegetali importanti care ne dau o stare de bine si un procent ridicat de apa – adica tot ce ne trebuie pentru a beneficia de o sanatate cu adevarat vibranta. Cam asta este mancarea gatita! Nu mai pare chiar asa apetisanta cand o privim astfel, nu-i asa?

Mancarea negatita pe de alta parte este plina de tot ceea ce a ajutat-o sa rasara si sa creasca – forta vitala, enzimele, apa, oxigenul, hormonii, vitaminele si mineralele si multe altele. Neatinsa, neintinata, mancarea negatita este, la propriu, o mancare cinstita – ce vezi, asta primesti. Nici un ingredient ascuns, nici o modificare, doar mancare proaspata, curata, delicioasa si vie, pe care suntem meniti sa o consumam – mancare vie pentru corpuri vii. Iar vestea buna este ca, atunci cand incerci mai mult alimentatia negatita, nu o intelegi doar ca si concept, ci incerci sa o “pricepi” prin experienta practica, pe masura ce intregul tau corp se bucura, se echipeaza si intregul concept despre ce inseamna de fapt hrana si mancarea adevarata va capata un cu totul alt sens.

3. Care mancare este negatita?

Pentru o scurta analiza a ceea ce inseamna crud in termeni concreti, va dau o lista a 20 de grupe de mancaruri crude diferite: Fructe proaspete, legume, salate de legume; verdeturi; ierburi aromatice; nuci; fructe uscate; fasole; leguminoase (incoltite); cereale (incoltite); seminte; seminte incoltite; plante crescute in casa; seminte de legume incoltite; flori comestibile; ciuperci; plante marine; alge; uleiuri; stimulatori (e.g. chili, ghimbir, ceapa); condimente; superalimente; condimente si indulcitori naturali (e.g. nectar de agave, stevia)

O varietate mult mai mare decat ati fi crezut la inceput, nu? Nu numai ca nu limiteaza, dar am descoperit ca in 99 de cazuri dintr-o suta, mancarea negatita extinde orizonturile culinare ale unei persoane – si daca luati si o carte buna de retete pentru mancare negatita, va garantez ca veti fi uluiti de cate se pot face – “burgeri”, pizza, lapte viu, inghetata, prajituri, fursecuri, smoothie, supe, sosuri, super reci, lasagna, lipii, biscuiti sarati si multe altele sunt posibile atunci cand stii ce faci – despre asta vorbim aici, nu?

4. Cum sa incepi

Un mit nou, dar foarte des intalnit, pe care ma grabesc sa-l distrug este ca alimentatia negatita iti consuma timp si energie pentru pregatirea mancarii. Gresit! Sunt probabil cea mai ocupata persoana pe care o cunosc, iar unul din multele motive pentru care mananc alimente crude este ca, atunci cand este facuta in mod corect, este mancarea cel mai rapid de preparat de pe pamant. Este usor sa incepi si sa mentii spiritul practic atunci cand o faci intr-un mod simplu si curat: alimente in totalitate crude, pregatite rapid, mancate simplu – si mananci numai ce iti place! Trebuie sa fie intotdeauna rapid, usor, sanatos si delicious – aceasta este regula numarul unu! Spre surpriza celor incepatori in alimentatia negatita, procesul de descoperire a ceea ce inseamna de fapt alimentatia negatita este precum o calatorie care nu se termina niciodata – genul de calatorie pe care toti cei pe care i-am cunoscut ar fi vrut sa o inceapa mai devreme.

Asa ca nu asteptati sa va imbolnaviti, sa va ingrasati sau sa deveniti apatici pentru a raspunde la nevoile nutritive ale organismului vostru (asa cum am facut eu) – incepeti o calatorie spre tinuturi noi si incitante chiar azi! Acesti primi pasi pe care ii voi sublinia sunt radicali, dar vor face o mare diferenta – si, ce e mai important, oricine poate sa-i faca!

In primul rand, fa tot posibilul ca la micul dejun sa mananci zilnic fructe proaspete sau smoothie, dar fara lactate, in loc de obisnuita paine prajita, cereale sau cafea. Poti sa mananci sau sa bei cat poftesti (din alimentele crude), dar pastreaza–le curate. Ce mananci prima data iti da startul pentru restul zilei – asa ca asigura-te ca o faci cu multa energie, mancare revigoranta, in loc de paine prajita, cereale acoperite de zaharuri lipsite de viata sau bauturi calde imbibate de cofeina!

La pranz sau cina este foarte simplu. Daca cel putin jumatate din ce ai in farfurie este hrana vie si proaspata (salate, nuci, seminte, seminte incoltite, leguminoase incoltite sau oricare dintre alimentele mentionate la punctual 3 – dar nu pe toate!!) atunci va fi foarte bine si vei incepe sa simti diferenta pe parcursul catorva zile (te vei bucura de o  mai multa energie, un somn mai bun, o gandire mail impede si o piele mai curata).

Contribuie la aceste rezultate si mai mult cu apa cat se poate de pura, mananca doar cand simti ca-ti este foame si opreste-te cand te simti satul, si ai grija ca ce pastrezi pentru restul meselor sa fie cat mai intreg si curat posibil (fara E-uri cu cifre, grasimi hidrogenate si altele asemenea) si vei simti beneficiile cu atat mai mult.

De asemenea, ai grija sa alegi dintre alimentele crude in special fructe si legume, pentru ca au nutrientii cei mai multi si cea mai mare cantitate de apa. Portiile de nuci nu au aceleasi efecte – sunt grele si pline de grasimi, dar foarte bune in cantitati mici. Daca poti pune in practica cele mai multe din cele de mai sus, sau pe toate, vei fi uluit de diferenta pe care o vei simti!

5. De ce ai nevoie si de unde sa le iei

Cartile de bucate pentru mancare negatita au tendinta de a se concentra pe mancaruri complicate si de aceea de regula se folosesc de ingrediente si echipamente de bucatarie sofisticate – dar nu te descuraja, pregatirea mancarii crude nu trebuie sa fie complicata sau costisitoare! Desi nu este deloc imperativ necesar sa ai toate ustensilele de bucatarie de ultima ora, ar fi de un real folos sa ai cel putin un blender, un storcator simplu de fructe si un procesor de alimente nesofisticat – pe toate astea le poti achizitiona destul de ieftin pe internet, iar daca ai  un buget limitat, atunci te poti descurca multa vreme gratis si cu un cutit de bucatarie ascutit!

Oricum, vei  descoperi orizonturi noi si incitante, iar daca ai posibilitatea de a investi in ceva mai durabil si mai puternic, vei fi uimit sa afli ce ti se poate oferi in ziua de azi in domeniu.

In ceea ce priveste mancarea propriu-zisa, eu personal reusesc sa gasesc cam tot ce imi trebuie in standul de produse organice si mai merg la magazine locale  de produse organice pentru produsele cu adevarat bune, cu care nu poate concura nici un supermarket, nici la calitate, nici la pret. Multe dintre produsele de baza pe care le folosesc, cum ar fi maslinele crude (cele mai multe sunt pasteurizate), “unturile” din nuci (sunt facute din nuci/alune sfaramate si facute pasta), indulcitori naturali si arome (cum ar fi pudra de cacao si maca) pot fi luate de pe internet unde gasiti site-uri specializate. Dar ceea ce vreau sa subliniez, daca este clar deja, este importanta de a alege produse organice – pesticidele nu sunt o optiune sanatoasa, chiar daca sunt pe mancarea negatita!

6. Cum sa iti mentii interesul

Cand esti la inceput, e usor sa presupui ca nu poti face mai mult decat salate, supe si smoothie, cand esti cu ochii pe ceas. E drept ca retetele mai complicate iau si mai mult timp si energie, dar se gasesc mereu variante mai usoare si un sos facut cu mixerul, o supa rece sau o “branza” din nuci sau un pateu vegetarian nu dureaza decat cateva secunde si pot transforma o masain totalitate!De altfel, sunt atat de pasionata de gatitul rapid si gustos al mancarii crude, incat am predat ore bazate pe aceasta filozofie incat din 2001 si pana in ziua de azi am cursuri regulate despre cum se face, pentru ca nu e o stiinta complicata!

Oamenii se mira de fiecare data la primele cursuri cand gatesc ceva in cateva minute – o mare usurare pentru cei care participa – iar gustul acestora vorbeste de la sine! Cand ai gustat din pizza mea negatita si inghetata de ciocolata (fara lactate, fara zahar alb), nu mai ai cale de intors!

7. Ce faci cand mananci in oras?

Aceasta e una dintre cele mai frecevente intrebari – iar rapunsul este - ca alegerea este in totalitate a ta. Poti alege sa mananci “normal”, sa alegi ceva mai sanatos decat de obicei sau sa ceri o salata suculenta cu tot felul de chestii in ea, dar, mai presus de toate, trebuie sa te bucuri de ce mananci si sa te simti impacat cu alegerea facuta!

8. Trebuie sa fie totul sau nimic?

Nu, deloc. Pana recent foarte putini oameni au avut o dieta constanta compusa integral din mancare negatita. De fapt, multi oameni in ziua de azi cocheteaza saptamani, luni sau chiar ani intregi pana isi iau inima in dinti si iau taurul de coarne definitiv! In plus, oamenii in prezent tind sa vorbeasca in procente – ceva de genul “sunt pe manacare negatita 80%“ ceea ce inseamna, mai exact, ca mananca  aproape tot negatit, dar nu chiar tot si se gandesc ca e corect sa foloseasca acest procent cand vorbesc de cat le ocupa mancarea in farfurie/ proportiile in pregatirea mancarurilor, etc -  dar nu asta are importanta. 

Ce conteaza mai mult este calitatea mancarii pe care o alegi – daca dieta unei persoane este formata 80% din alune, seminte si batoane de cereale crude, asta nu va fi nicicand bine (mult prea multe grasimi!) dar daca 80% inseamna fructe si legume proaspete, atunci e minunat! Este important si la ce renunti. Nu ajuta deloc daca mananci multe fructe si legume proaspete si vibrante daca “compensezi” cu mancare la pachet si racoritoare pline de indulcitori artificiali! Mai bine pastreaza procentul de 50% - 50% si fa alegeri sanatoase la toate alimentele, iar cand vei dori sa maresti procentul de mancare negatita, o poti face oricand. Acestea fiind spuse, cu cat mancati mai multe alimente negatite, pentru majoritatea oamenilor cel putin (cei cu probleme medicale trebuie sa ceara sfatul specialistilor), cu atat mai bine va veti simti si veti arata si iata si de ce…

Karen Knowler - Hrana vie

9. La ce te poti astepta

Cand alegeti sa mancati negatit, cum ati vazut deja, alegeti “viata”. Mancarea vie va va hrani la un nivel profound (mai profund decat o va face orice pizza!) si efectul sau magic se va face simtit in corpurile voastre de indata. Dar aceasta magie nu pare magie absolut deloc uneori!

Pe masura ce toxinele si substantele nefolositoare parasesc organismul si mancarea negatita incepe sa va curete sistemul, puteti avea o serie de simptome de detoxifiere precum diaree, mancarimi, cosuri (pete), dureri de cap, ameteli, tuse si mucozitati si alte asemenea senzatii de discomfort. Nu sunt motive de ingrijorare de regula, dar pot aparea. Daca apar, trebuie sa beti foarte multa apa si sa mancati si mai simplu, daca se poate, pentru a accelera procesul de eliminare.

Dar daca simtiti ca ati luat-o prea repede si mancati ceva gatit, mai ales ceva greu precum carne, cartofi sau lactate, atunci veti incetini procesul sau chiar il veti opri de tot. O puteti lua de la capat mai lent sau faceti o pauza de cateva zile sau saptamani si reincepeti cand vi se pare ca e momentul potrivit.

Pe de alta parte, vestea buna este ca, atunci cand toxinele se eimina, inseamna ca organismul vostru este – desigur – mult mai bine si asta va deveni evident pe chipul vostru, in forma corpului si tonusul acestuia, iar nivelul energiei va creste surprinzator de repede.

Si daca veti mentine eforturile, la orice nivel ati face-o, pentru cateva saptamani, veti vedea ca va va fi tot mai greu sa reveniti la vechiul mod de mancare, pentru ca descoperiti ca nu era deloc placut asa cum era. De fapt, multi oameni descopera destul de repede ca mancarea gatita incepe sa nu mai para la fel de gustoasa si pare inferioara celei negatite – mai ales daca ati incercat acele retete delicioase la care tot fac aluzie!

10. Cum sa continui

Asa cum am mai spus-o, calatoria in lumea macarii negatite nu se termina niciodata, doar devine din ce in ce mai interesanta si plina de satisfactii! Nu numai ca ai o lume intreaga si noua de mancaruri si bauturi care te astepata (si care se mareste rapid), dar mancarea negatita atrage niste oameni deosebiti si te face sa te imbarci intr-o aventura incitanta care te ajuta sa-ti descoperi mai indeaproape propriul corp si devii mai apropiat cu sinele tau in general.

Fie ca vrei sa inveti mai multe despre cum sa pregatesti retete delicioase fara foc, vrei sa citesti mai multe despre orice aspect al gatitului fara foc, sau vrei sa cunosti alti oameni care abia au inceput sau care au deja experienta, primul portal de cunoastere – mai ales pentru cei din Regatul Unit – treuie sa fie The Fresh Network, o organizatie fondata in 1992, pe care am condus-o intre august 1998 – februarie 2007, care ajuta de peste 15 ani oameni prin livrari, cursuri, o revista trimestriala, un festival anual de mancare negatita si multe altele. Si daca ai nevoie de mai mult ajutor personal, pentru a gasi retete ca cele despre care am vorbit mai devreme, sau sa vezi mancarurile cum devin vii (si sa le si atingi!) atunci arunca o privire pe site-ul meu pentru miile de moduri in care te pot ajuta in aceasta calatorie minunata catre sanatate si stare de bine.

"Exista de asemenea multe site-uri in romana, site-uri de unde puteti invata multe lucruri de folos pentru o alimentatie cu hrana vie sau pur si simplu  pentru o alimentatie sanatoasa. Ex : www.viataverdeviu.ro , www.rawveganjoy.blogspot.com, www.ligiapop.com

Indiferent de drumul pe care te duce interesul aratat fata de mancarea negatita si hrana vie, ce iti pot garanta este ca te vei bucura ca ti-ai facut timp sa cercetezi despre ce este vorba, pentru ca vei fi mirat de relatia pe care o vei avea cu mancarea ta si modificarile din corpul tau si vei fi cel putin surprins de ceea ce vei descoperi de-a lungul drumului.

Mult succes si pofta buna!

Sursa:

http://www.therawfoodcoach.com/ - hrana vie

#hrana vie #Karen Knowler #nutritie #pasi hrana vie

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 ani pentru regenerarea completa a organismului
Hrana vie ofera beneficii incredibile pentru sanatatea corpului tau
Hrana vie: cum combinam alimentele

Ce spun cititorii despre "10 pasi catre hrana vie cu Karen Knowler"

irina06 February 2012 00:39Raspunde

Buna ideea de a o prezenta pe Karen Knowler... Pacat de greselile gramaticale ale traducerii :(

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101