Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Afla cum iti influenteaza sanatatea felul incaltamintei pe care o porti

Afla cum iti influenteaza sanatatea felul incaltamintei pe care o porti

"Piciorul uman este o capodopera a ingineriei si o opera de arta.” -Leonardo da Vinci … iar incaltamintea moderna o chinuie. Dintre cele 206 oase ale corpului uman, 52 dintre ele traiesc in umilele noastre picioare. In vechea arta egipte

"Piciorul uman este o capodopera a ingineriei si o opera de arta.”

-Leonardo da Vinci

… iar incaltamintea moderna o sugruma.

Dintre cele 206 oase ale corpului uman, 52 dintre ele se gasesc in umilele noastre picioare. In vechea arta egipteana, muritorii de rând erau pictati ca nefericitii posesori a doua picioare stângi.

Multe expresii se refera la picioare, precum "a pasi cu stângul" sau "a trai pe picior mare". Umanitatea, in atat de multe feluri, se bazeaza pe cele doua picioare. Atunci, de ce nu avem mai mare grija de ele?

Pantofii moderni sunt un adevarat dezastru pentru picioare: degete inghesuite in pantofi cu varf ascutit; baza degetelor mentinuta intr-un echilibru nefiresc din cauza tocurilor ascutite; talpi captusite cu branturi groase. De fapt, ne strangulam singuri picioarele - desensibilizând sutele de mii de terminatii nervoase, anchilozând cele peste 60 de articulatii, deteriorând multitudinea de muschi si de tendoane.

Din momentul in care invatam sa mergem, suntem condamnati sa ne ingropam picioarele in niste adevarate sicrie care ne strivesc degetele. Dupa atatia ani de evolutie, de ce incercam sa ne opunem cu atat cruzime biomecanicii atat de rafinate a piciorului? 

Galahad Clark este fondatorul si directorul executiv al companiei britanice VIVOBAREFOOT. Urmasul a sapte generatii de producatori de pantofi - familia sa a fost fondatoarea pantofilor Clark - Galahad este de parere ca modul in care se fac pantofii in prezent a luat o turnura cu totul gresita. 

“Cei mai multi pantofi restrictioneaza degetul mare. Acesta reprezinta ancora intregului corp. Iar pantofii cu talpa ortopedica nu sunt deloc naturali pentru ca ofera un unghi mare, nenatural pe spate. Deci, unghi incorect, lipsa de spatiu pentru degetul mare - majoritatea oamenilor merg foarte nesanatos." 

Picioarele noastre sunt facute sa functioneze perfect goale. In afara de un strat subtire care sa protejeze pielea de asperitatile terenului sau de temperaturile scazute, nu este nevoie de pantofii mult prea elaborati din ziua de azi. Galahad a petrecut mult timp studiind culturile indigene din intreaga lume care inca merg in picioarele goale si a descoperit ca acestea nu sufera de niciun fel de durere de picioare, dureri de spate sau alte afectiuni cauzate de prea mult mers.

De fapt, felul in care flexam si folosim picioarele de la varsta cea mai frageda poate sa aiba o legatura directa cu durerile de genunchi, sold si spate care ne afecteaza mai tarziu in viata. Si aceste lucruri nu vin doar din partea producatorilor de pantofi Barefoot.

Au fost desfasurate multe studiii pentru a confirma ca aspecte precum structura piciorului, mersul, impactul cu solul si energia imprimata miscarii sunt compromise semnificativ de pantofii moderni, traditionali. Mersul pe jos incurajeaza pasul mai scurt, postura mai dreapta si reduce impactul cu solul - obicei ce pune asupra corpului o presiune comparabila cu lovitura data in calcai cu un ciocan de trei ori mai puternic decat propria greutate a corpului.“Este aproape imposibil sa te zdruncini cand mergi in picioarele goale. Daca ai alerga pe strada in picioarele goale, pe o suprafata dura, ai atenua rapid impactul cu solul pentru ca reactia corpului tau ar fi oh, oh, oh, asa deci. Si va gasi alta cale mai buna.”

Iar acea cale este prin utilizarea structurii inerente foarte evoluate a corpului si a biomecanicii.

Insa, educati din copilarie sa mergem in pantofi care impiedica buna functionare a picioarelor, multi dintre noi ne-am pierdut elasticitatea naturala, stabilitatea si puterea din picioare. De fapt, pantofii nu ajuta picioarele decat sa devina mai rigide si mai inguste, ceea ce contravine cu stabilitatea si puterea pe care le pot furniza niste degete bine rasfirate si un deget mare puternic.

“Totul incepe de cand suntem copii. Vorbeam zilele trecute cu un designer de pantofi de copii, foarte prolific, de altfel si talentat si discutam despre mersul descult si imi spune ‘Da, dar ai vazut vreodata pe cineva care nu a purtat niciodata pantofi? Are picioarele foarte late si degetele rasfirate. " Iar eu am spus "da, o constitutie fizica foarte buna, o baza buna de sprijin, exact asa cum ar trebui sa arate un picior". ‘Da, dar noi proiectam pantofi pentru copii in asa fel incat sa-i impiedicam sa devina asa. Daca picioarele copiilor vor ajunge asa, nu vor mai putea purta pantofi fini din piele cand vor fi mari." Iar eu am spus "Adica modelati picioarele copiilor in mod intentionat, pentru ca sa poata purta pantofi cand vor fi mari?… Imi pare rau ca trebuie s-o spun, dar picioarele copiilor sunt condamnate. Este greu de crezut, sincer. De-a dreptul socant.”

Purtand pantofi cu talpa groasa si ingusti, ne educam picioarele sa ia o forma care nu este naturala. Sa ne gandim putin, nu ai vrea sa-ti lasi piciorul sa se extinda si sa se contracte pe masura ce mergi? Nu vrei sa te misti sub imboldul avantului primit in tot corpul cand pasesti? Acum pune-ti in picioare o pereche de adidasi. Cu siguranta ca nu mai e loc de expansiune si contractie. Zona dintre varf si calcai este ridicata si rigida, degetul mare este lipit de restul degetelor si nu exista niciun pic de spatiu intre degete. Nu ai loc sa-ti iei avant cand pasesti. Piciorul tau devine un bloc rigid, lipsit de viata la capatul piciorului, si toate acestea gratie designului pantofului modern.

Pantofii pe care ii porti iti pot afecta pana si creierul. Cu sute de mii de terminatii nervoase in talpi, talpile groase impiedica mecanismele de reactie biologica, adica miscarile noastre devin mai neindemanatice, lipsite de informatie si predispuse la accidentari. Acea parte a creierului care primeste informatia senzoriala de la picioare este cam de aceeasi marime cu partea care primeste informatia senzoriala de la palme, ceea ce este incredibil. Insa, datorita faptului ca nu ne mai folosim creierul pentru a simti pamantul, acea parte a creierului functioneaza tot mai lent, pana cand, in cele din urma, se atrofiaza.

“Practic, mersul pe jos in pantofi bine captusiti intr-o lume a cimentului taie legatura vitala dintre picioare si creier pana in punctul in care creierul va incepe sa se atrofieze. O mare parte a creierului este alocat miscarii... Daca ne uitam in lumea naturii, exista o vietate numita ascidie de mare, care are creier. Prima jumatate a vietii sale aceasta si-o petrece miscandu-se. In a doua jumatate a vietii gaseste o gazda pe care se agata si isi digera creierul, pentru ca de indata ce se opreste din miscare, nu mai are nevoie de creier. Si cam la fel se intampla si cu oamenii, intr-o oarecare masura. Oamenii devin ascide de mare.”

Daca esti ingrozit de pantofii pe care ii porti, afla ca iti poti reface si intari relatia dintre picioare si creier daca mergi si stai in picioarele goale in mod regulat. Insa, inainte sa alergi sa-ti cumperi o pereche de pantofi Barefoot, tine cont de avertizarea pe care ne-o da Clark:

"Indiferent ce faci, daca iti cumperi o pereche de pantofi Barefoot, nu incerca sa iesi cu ei la alergat. Intai, invata sa stai in picioare cu ei. Foloseste un birou la care sa lucrezi in picioare, lasa gravitatia sa actioneze si stai cat mai multe ore pe zi in picioarele goale.”

Pentru 80 % dintre noi, picioarele noastre pur si simplu nu sunt suficient de puternice pentru a ne putea tine cand alergam. Talpa este rigida si imobila. Muschii sunt atrofiati din cauza lipsei de exercitiu. Biomecanica cu care ne-am nascut este compromisa. Este ca si cum ai incepe sa pedalezi 160 km dupa ce ai fost sedentar 10 ani. Sigur, prima oara e posibil sa fie bine, poate chiar si a doua oara, insa in cele din urma te vei rani. Trebuie sa-i permiti corpului sa-si redobandeasca taria inainte de a incepe sa alergi chiar si usor.

Pentru cei care vor sa faca tranzitia la un mers in picioarele goale sau cu pantofi Barefoot, Clark recomanda o serie de exercitii, cu un nume ciudat, respectiv toe-ga. Sunt exercitii simple si usoare, de intindere - yoga pentru talpi.

Indiferent ca adopti un stil de mers in picioarele goale sau nu, gandeste-te mai bine inainte de a-ti alege urmatoarea pereche de pantofi. Pune-ti urmatoarea intrebare: de ce ne sugrumam si ne remodelam picioarele, doar pentru a se potrivi pantofilor pe care ii purtam? Nu ar trebui, mai bine, sa facem pantofii comozi si functionali, pe masura picioarelor noastre?

Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/your-shoes-are-strangling-your-feet-according-to-an-expert.html

#degetele #impamantare #Mersul pe jos #picioare #incaltaminte comoda #mersul iin picioarele goale

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum se tratează monturile cu remedii naturale
10 remedii naturale pentru durerile de picioare
10 moduri in care o plimbare zilnica iti poate schimba corpul si mintea

Ce spun cititorii despre "Afla cum iti influenteaza sanatatea felul incaltamintei pe care o porti"

Cornelia07 March 2022 19:13Raspunde

Articol super valoros!! Mulțumim vvv! Dinu dar iarna ce faci? Sau stai in tarile calde? Am și eu probleme cu degetele strâmbe/ monturi, și nu știu cu ce să mă incalt sa am un mers bun , pt că am adunat și alte probleme de articulatii, dureri în șolduri și etc...și cu ceva trebuie să mă incalt prin oraș..dacă știe cineva...inca nu știu de acei pantofi menționați în articol, mă voi uita, dar bănuiesc că și prețul o fi mare.

Dinu Desculţ16 August 2017 08:01Raspunde

Pantofi ? Nu, mersi, nu folosesc !

Dinu16 August 2017 06:54Raspunde

Eu nu obişnuiesc să port încălţăminte. Cel mai comod este în/cu picioarele goale !

Dinu16 August 2017 06:50Raspunde

Eu nu obişnuiesc să port încălţăminte. Cel mai comod este în/cu picioarele goale !

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101