Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Cum se tratează monturile cu remedii naturale

Cum se tratează monturile cu remedii naturale

Monturile pot fi inestetice si dureroase. Afla cand pot aparea monturile, ce simptome prezinta si cum le poti preveni si trata prin metode naturale.

Piciorul sta la baza abilitatii noastre de a ne misca, a merge, a alerga, a sari si a sta in picioare. Fiecare picior, impreuna cu glezna, are 29 oase diferite, adica peste 25% din toate oasele corpului. Conform Asociatiei Americane de Podiatrie, 77% dintre oamenii peste 18 ani sufera de dureri de picioare.

Mersul si alergatul incorect pot duce la incordarea muschilor, la modificarea formei si a functionarii articulatiilor piciorului. Papucii, pantofii stramti si pantofii cu toc deformeaza structura piciorului si favorizeaza aparitia durerii.

Cateva exercitii usoare si incaltamintea potrivita pot avea un impact semnificativ asupra aparitiei si evolutiei monturilor. Pana la varsta de 50 de ani, picioarele parcurg aproximativ 120.000 km. Nu este de mirare ca multi oameni se plang de probleme cu picioarele.

Până la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogProvocarea lunii recomandat Iulia Bledea! Comandă acum!Transport gratuit la  Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! - blogSare celtică blog
 

Ce sunt monturile?

Monturile sunt niste deformari anatomice care pot aparea in urma unui defect congenital structural sau a utilizarii incorecte a picioarelor si a musculaturii prea incordate. Muschii si tendoanele incordate pun presiune asupra incheieturilor piciorului.

Zona care are cel mai mult de suferit ca urmare a acestei presiuni este articulatia dintre degetul mare si talpa. Aici apar monturile. Monturile se formeaza si pe partea opusa a piciorului, la incheietura dintre degetul mic si oasele lungi ale talpii.

Pielea care acopera umflatura poate se poate ingrosa. Zona se poate umfla si inflama, marind durerea si disconfortul creat de modificarea osului.

Cand se formeaza monturi intre baza degetului mare de la picior si primul os metatarsian (osul lung al piciorului), se creaza un dezechilibru in modul de distribuire a greutatii de-a lungul incheieturilor piciorului.

Acest lucru accentueaza deformarea piciorului si senzatia de disconfort.

Cum apar monturile?

Desi cele mai multe monturi apar la varsta adulta, acestea se pot forma si in adolescenta. Printre adolescenti, monturile apar mai ales in cazul fetelor cu varste intre 10 si 15 ani. Femeile prezinta un risc mai mare de monturi decat barbatii.

Exista cativa factori de risc care maresc sansa de aparitie a monturilor. Unii dintre acestia pot fi controlati, in timp ce altii tin de structura si dezvoltarea scheletului osos:

Fiecare dintre acesti factori face ca piciorul sa adopte o pozitie nefireasca. Utilizare continua si consistenta a piciorului intr-o pozitie incorecta va determina muschii sa-si piarda din flexibilitate. Iar lipsa de flexibilitate mareste riscul de dezvoltare a monturilor.

Dr. Georgeanne Botek, sefa departamentului de Podiatrie si a Clinicii Piciorului Diabetic din Cleveland spune ca: "Monturile sunt deseori mosteniri genetice, insa pot sa apara si ca urmare a felului in care mergem sau a pantofilor pe care ii purtam”.

Simptomele monturilor

Inainte ca simptomele sa apara, se pot sesiza anumite modificari in aspectul piciorului. In exteriorul piciorului va aparea o umflatura langa degetul mare sau degetul mic. Cand umflatura creste, apar si simptomele:

Simptomele pot fi frustrante, dureroase si pot impiedica utilizarea pantofilor pe care ni-i dorim. In lipsa tratamentului, monturile pot creste atat de mult incat nici pantofii largi nu vor mai putea acoperi deformarea piciorului.

Ce optiuni de tratament exista?

Exista mai multe optiuni de tratament. Multi medici naturopati recomanda interventia chirurgicala ca o ultima alternativa. Desi operatia poate corecta structura anatomica, nu rezolva adevarata cauza care a dus la formarea monturilor de la bun inceput.

Tratamentele adecvate pot reduce durerea si senzatia de disconfort si pot opri evolutia monturilor.

Monturile sunt permanente daca nu se inlatura chirurgical. Cu toate acestea, cu ajutorul unor tratamente mai putin invazive, se pot reduce simptomele de durere si disconfort, se incetineste sau chiar se opreste dezvoltarea lor si se mareste flexibilitatea piciorului si a incheieturilor. Doctorul podiatru Dina Stock, din Ohio, a declarat pentru Clinica Cleveland:"In multe cazuri este vorba de alegerea incaltamintei nepotrivite. Optati pentru pantofi cu tocul jos, comozi, care sa ofere suficient spatiu degetelor si piciorului in general."

8 metode naturale de tratament

Iata cateva metode naturale care pot fi incercate pentru a reduce inflamatia si a mari flexibilitatea piciorului.

1. Redu presiunea

Prin scaderea presiunii exercitate asupra montului se mai reduce si din durere. Acest lucru se poate obtine prin protejarea montului cu moleschin sau plasturi cu gel si, de asemenea, prin utilizarea unor pantofi care sa ofere suficient spatiu degetelor de la picioare.

Magazinele de specialitate au instrumente care sa te ajute sa iti masori piciorul pentru a identifica marimea potrivita a incaltamintei pe care trebuie sa o folosesti. Ai putea descoperi, cu surprindere, ca marimea potrivita pentru piciorul tau nu este cea pe care o foloseai de obicei.

2.Stimuleaza circulatia

Baile de picioare, sosetele calde, compresele calde, ultrasunetele si masajul maresc circulatia si reduc inflamatia, promovand vindecarea.

3.Redu inflamatia

Gheata si curcumina sau turmericul ajuta la scaderea raspunsului inflamator la nivelul montului si reduc durerea.  

 

4.Mareste flexibilitatea

Cand apare un mont, degetul afectat nu va mai fi la fel de flexibil ca omologul sau de la celalalt picior. Degetul poate deveni atat de rigid incat abia daca il poti misca cateva grade. Aceasta rigiditate poate favoriza cresterea montului.

Tendinta este de a acorda atentie numai degetului afectat de mont, insa rezultatele sunt mai bune cand este tratat intreg piciorul. Montul de la deget poate sa aiba un efect de domino. Greutatea distribuita inegal iti poate afecta, in timp, genunchii, soldurile si chiar zona lombara.

Degetul mare afecteaza modul in care functioneaza tot restul piciorului. Cand o zona a corpului sufera, acest lucru influenteaza si zona din jurul ei. Exista cateva exercitii de flexibilitate care pot fi facute acasa si care pot mari flexibilitatea intregului picior. Le poti gasi pe net sau poti intreba un specialist.

5. Intareste-ti muschii

Pe langa flexibilitate este importanta, la fel de importanta este si forta musculara. Talpa este fundamentul tuturor activitatilor zilnice si al celor sportive. Exercitiile regulate pentru picioare, impreuna cu o flexibilitate marita, pot imbunatati functionarea piciorului si pot reduce evolutia monturilor.

Forta inegala a muschilor piciorului afecteaza mersul si alergatul si limiteaza raza de miscarea a piciorului. Acestia sunt doi factori de risc pentru rani si monturi. Iata cateva exercitii care pot intari muschii de la picioare:

6.Utilizarea atelelor

Utilizarea unei atele pe timpul noptii este o alta metoda care poate contribui la intinderea muschilor din jurul degetului mare pentru a mari flexibilitatea. Cu cat degetul mare este mentinut intr-o pozitie mai corecta si muchii devin mai flexibili, cu atat oasele mai lungi ale talpii sunt mai putin fortate sa stea intr-o pozitie incorecta.

In cadrul unui studiu, participantii care au purtat atela pe timpul noptii si pantofi ortopedici cu separator pentru degetul mare in timpul zilei au manifestat, statistic, o reducere semnificativa a durerii. Studiul nu a observat modificari structurale la nivelul piciorului, insa a analizat rezultatele doar dupa trei luni de tratament. Monturile evolueaza ani de zile si probabil este nevoie de o perioada de timp similara pentru a observa vreo modificare semnificativa la nivelul modificarii osoase.

7. Mentine greutatea corporala in limite normale

Prin mentinerea greutatii in limite normale, vei evita presiunea asupra picioarelor si, prin urmare, asupra monturilor.

8. Masaj zilnic cu uleiuri esentiale 

Amesteca de 10 picaturi de ulei esential de lamaie sau de chiparos in 10 ml de ulei vegetal si maseaza montul de minim 2 ori pe zi.

 

Cat de utili sunt pantofi ortopedici?

Termenul ortopedic se refera la o insertie a pantofului menita sa modifice felul in care piciorul suporta greutatea. Pantofii ortopedici pot fi gasiti in comert sau pot fi facuti la comanda, dupa necesitatile piciorului, conform recomandarilor unui podiatrist. Desi incaltamintea ortopeda este populara si este folosita de multi sportivi, nu toti expertii sunt convinsi ca este utila. 

Rolul lor principal este de a mentine piciorul intr-o pozitie mai buna si de a inlatura presiunea din zona afectata. Insa, daca muschii nu-si mai indeplinesc sarcina lor de baza inseamna ca, pe termen lung, isi pierd forta si flexibilitatea. Pantofii ortopedici reduc pronatia exagerata si distribuie forta mersului pe o zona mai larga, reducand presiunea exercitata asupra oricarei parti a talpii.

Desi utila pe termen scurt pana la vindecarea unei accidentari, incaltamintea ortopedica nu se recomanda pe termen lung.

Este important sa porti incaltamintea adecvata

Incaltamintea are un impact direct asupra sanatatii picioarelor. Chiar daca iubesti papucii flip flop, poate ca e timpul sa renunti la ei. Acest tip de papuci mareste impactul degetelor cu solul, ducand la dezvoltarea unei tensiuni cronice a degetelor in stare de repaus, ceea ce poate afecta echilibrul.

Cea mai sanatoasa alegere pentru picioare este mersul in picioarele goale. Cand folosesti tot felul de insertii si talonete pentru a corecta ceea ce producatorii considera un mers incorect, nu faci decat sa-ti fortezi talpa sa stea intr-o pozitie nefireasca si sa creezi un dezechilibru la nivelul picioarelor si a intregului corp. Astfel, muschii picioarelor nu sunt folositi corect, ceea ce modifica gradul de forta si flexibilitate pe care ar trebui sa il ai.

Desigur, exista si riscuri cu privire la mersul in picioarele. Nu te poti duce la munca in picioarele goale si exista riscul sa te intepi in tot felul de lucruri ascutite. Daca mergi descult intr-un mediu adecvat, insa, te poti bucura pe deplin de efectele benefice ale acestui obicei si iti poti dezvolta picioare mai puternice si lipsite de monturi.

Obisnuieste-te sa mergi in casa fara papuci si practica mersul ”pe varfuri”. Folosirea incaltamintei incurajeaza punerea calcaiului pe sol prima data, insa mersul pe varfuri este mai usor pentru articulatii, genunchi, solduri si zona lombara. Cu genunchii indoiti, pernita talpii va atinge prima solul, apoi talpa se va rula pe calcai. Genunchii raman indoiti, fara sa se atinga sau sa se intinda. Este un mers usor si silentios, pe care il practica de obicei copiii cand sunt mici si inca nu au invatat sa mearga incaltati.

Pentru bolnavii de diabet nu se recomanda mersul in picioarele goale, nici chiar in casa, pentru ca acestia au o abilitate redusa de a simti durerea din talpa. Astfel, riscul de calca intr-un obiect ascutit si de infectie este ridicat.

Monturile sunt mai usor de prevenit decat de tratat

Este mult mai usor sa previi aparitia monturilor decat sa le corectezi. Forta si flexibilitatea muschilor de la picioare trebuie dezvoltate. Abdomenele te ajuta sa arati bine, dar au si rolul a reduce durerea de spate si a proteja organele din zona abdomenului.

Acelasi lucru este valabil si pentru muschii piciorului. Intarirea muschilor si cresterea flexibilitatii acestora pot preveni un aspect nedorit al piciorului.

Practica exercitiile potrivite, evita folosirea incaltamintei neadecvate, prea stramta sau prea inalta si mergi in picioarele goale prin casa ori de cate ori ai ocazia.

SURSE

https://articles.mercola.com/bunion-causes-symptoms-treatment.aspx

#picioare #remedii naturale #mersul iin picioarele goale #monturi

Ce au mai parcurs alti cititori...

Afla cum iti influenteaza sanatatea felul incaltamintei pe care o porti
Cum poti folosi bicarbonatul de sodiu pentru a scapa de negi?
Remedii naturale pentru simptomele tricomonazei
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101