Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Pâinea albă sau Pâinea integrală? Care variantă este mai sănătoasă?

Pâinea albă sau Pâinea integrală? Care variantă este mai sănătoasă?

Pâinea este alimentul nostru de bază, este gustoasă și foarte hrănitoare, nelipsind practic de la nicio masă. Însă, atunci când vorbim despre pâinea albă și cea integrală, apar automat câteva întrebări: Care este diferența dintre cele două și care variantă este mai sănătoasă? Află răspunsurile la cele mai frecvente dileme despre ”pâinea noastră cea de toate zilele”, plus alte sfaturi foarte utile, de la nutriționistul Oana Corina Sandu.

Pâinea stă la baza piramidei unei alimentații sănătoase, fiind un aliment extrem de hrănitor și energizant datorită conținutului de nutrienți. Îți asigură buna funcționare a sistemului digestiv și favorizează metabolismul glucidelor și lipidelor datorită conținutului de amidon.

De ce îți place atât de mult pâinea? Un argument ar fi capacitatea carbohidraților de a stimula absorbția triptofanului, un aminoacid esențial precursor al serotoninei, iar un nivel optim de serotonină îți crește buna dipoziție și te face mai fericit! 

Așadar, îți voi explica în continuare care este pâinea ideală din punct de vedere nutritiv!

 

Pâinea albă vs. pâinea integrală

Medicii și nutriționiștii recomandă să alegi pâinea integrală, însă cel mai bun sfat este să îți prepari pâinea acasă sau să alegi pâinea cu eticheta cea mai curată - indiferent dacă este albă sau integrală - adică fără adaos de amelioratori.

În prezent, pâinea se consumă la toate mesele principale din zi, dar ceea ce este diferit față de pâinea pe care o mâncau bunicii noștri sunt ingredientele din care este făcută. Procesele tot mai perfecționate de măcinare a cerealelor îndepărtează complet tărâța, eliminând astfel fibrele alimentare, proteine, vitamine, enzime, antioxidanți, rămânând doar amidonul și glutenul.

Așa a apărut PÂINEA ALBĂ ce are un conținut crescut de calciu bine absorbit în organism, însă  cu un conținut scăzut de fibre. Fibrele reprezintă o parte esențială a unei alimentații sănătoase și lipsa acestora și consumul permanent și exagerat de pâine albă poate duce la apariția constipației și la creșterea nivelului de colesterol.

 

De cealaltă parte se află PÂINEA INTEGRALĂ  care îți asigură o alimentație sănătoasă deoarece, pe lângă amidon, conține și acele componente nutritive care se găsesc în tărâță. Descoperirea beneficiilor pâinii integrale este relativ recentă ( 1794-1851) când Sylvester Graham a lansat pâinea Graham obținută numai din făină integrală, bogată în tărâțe, unde se găsesc fibre vegetale, magneziu, fier și vitamine, mai ales cele din grupul B. Toate aceste componente reprezintă o sursă impotantă de energie și ridică nivelul de serotonină despre care vorbeam mai sus. 

 

De ce pâinea albă este mai nesănătoasă?

Pâinea albă nu este recomandată consumului zilnic, deoarece acidifiază, nu este uşor digerabilă şi poate determina chiar anumite tulburări digestive îndeosebi la nivel intestinal, printre care boala celiacă (intoleranţa la gluten).

Pentru a le oferi brutarilor garanția unui produs care ”place ochiului” – pentru că” Pâinea se alege cu ochiul, nu cu mâna!”, rețetei tradiționale: făină, apă, drojdie, sare, i s-au adăugat: propilen-glicol pentru menținerea culorii albe, acid diacetiltartaric pentru emulsionare și sulfat de calciu pentru ușurarea frământării.

Pâinea albă mai este numită și ”aliment gol”, datorită conținutului crescut de amidon care în urma procesului de digestie este transformat în zahăr și grăsimi. Aduce un aport mare de calorii goale, făra aport nutritiv, pâinea albă fiind bogată în carbohidrați și săracă în substanțe nutritive. Consumul exagerat de carbohidrați rafinați oprește arderea grăsimilor stocate, ba mai mult le depozitează în straturi de grăsime noi. 

Totodată, consumul regulat de pâine albă poate duce la îngreunarea digestiei și la apariția balonării, iar lipsa fibrelor favorizează constiația.

Ce facem cu pâinea albă?

Nu spun că nu trebuie să mai consumi pâine albă, însă iți recomand să o consumi cu măsură și alături de alte alimente care îți asigură aportul nutritiv necesar zilnic. Îți recomand să consumi 5-6 felii pe pâine albă pe parcursul unei zile, sau 3-4 felii dacă vrei să slăbești.

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog
 

Beneficiile pâinii integrale

Pâinea integrală te ajută să îți ridici nivelul serotoninei din creier, îți creează o stare de bine şi reduce pofta pentru dulciuri întrucât are un conţinut ridicat de nutrienţi. Vitaminizează organismul datorită conținutului de vitamine (B1, B2, PP, D, E) și a mineralelor (osfor, magneziu, calciu, fier, cupru).

Conține fibre care favorizează motilitatea intestinală, asigură o digestie uşoară, combate constipaţiile și elimină toxinele din corp. Totodată fibrele stimulează producerea de anticoagulanți naturali ai corpului ajutând astfel circulația și împiedică formarea de cheaguri de vase de sînge.

Pâinea integrală poate avea un impact benefic asupra sănătății cardiace, întrucât contribuie la scăderea colesterolului și glicemiei, 70 g de pâine integrală/zi fiind suficiente pentru a menține constante valorile glicemiei.

Tu știi care sunt pericolele care se ascund în pâinea integrală?

Nu toată pâinea cu o culoare închisă este o pâine integrală. Multe sortimente de așa-zisă pâine neagră conțin de fapt făină albă rafinată, cu adaos de coloranți maronii, tărâțe și zahăr.

Caută, așadar, eticheta care conține cel mai mare procent de făină integrală, drojdie naturală, apă, sare.

 

Drojdie sau maia?

Maiaua este de departe cea mai bună alegere când vine vorba despre sănătate. Este un tip de drojdie formată din bacteriile care mănâncă zahărul din făină, este făcută doar din făină de secară și apă și un proces natural de fermentație care durează câteva zile.

Iată cum maiaua poate fi utilă sănătății tale:

Uite aici o rețetă de pâine cu maia.

 

Pâine caldă este foarte gustoasă, dar este oare indicată?

Pâinea caldă este cu siguranță delicioasă, dar și foarte greu de digerat. Miezul cald are o consistență elastică și nu poate fi digerat complet de către sucurile gastrice, iar alături de conținutul ridicat de amidon favorizează balonarea și fermentațiile la nivelul colonului. 

Albă sau integrală, ideal este să îți prepari pâinea în casă, cu tipurile de făină preferate. Poți adăuga și semințe care îți sunt pe plac și în felul acesta vei avea garanția unui produs calitativ și sănătos.

Articol scris de nutriționist Oana-Corina Sandu - comunitatea VVV

Sunt Tehnician Nutriționist și Fitoterapeut și de-a lungul timpului am învățat că o stare de sănătate bună se atinge atunci când hrana sănătoasă și liniștea sufletească se îmbină armonios. Propriul meu corp a fost cel care m-a "îndrumat" să studiez, mai întâi domeniul farmaceutic, apoi celal fitoterapiei și aromoterapiei și în cele din urmă cel al nutriției.

Te aștept pe pagina mea de Instagram

Descoperă sortimentele de făină din magazinul VVV!

 

#paine alba #paine integrala

Ce au mai parcurs alti cititori...

Painea cu maia: proprietati si reteta
Studiile spun ca un consum prelungit de pâine albă ingraşă şi contribuie la apariţia unor boli precum diabetul
Daca eviti glutenul, dar iubesti painea, iata 3 alternative mai sanatoase
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101