Cu totii cunoastem principiile de baza ale unui stil de viata sanatos: trebuie sa mananci corect, sa faci sport, sa bei suficienta apa, sa dormi bine, sa folosesti metode de manageriere a stresului, sa ai o viata spirituala si sa eviti consumul de alcool si de tutun. Dar sunt multe alte obiceiuri aparent inofensive care dauneaza sanatatii.
De la ce porti pana la felul in care-ti petreci timpul liber, iata cateva obiceiuri surprinzatoare care ti-ar putea afecta sanatatea.
1. Ai o postura gresita a corpului.
Mama ta avea dreptate cand iti spunea sa stai drept - o pozitie incorecta a corpului poate avea consecinte grave pentru sanatate. Iti poate influenta abilitatea de a respira corect, iti afecteaza inima si tractul gastrointestinal, poate cauza dureri de cap si de gat, de umeri si de spate.
2. Iti rozi unghiile.
Este un obicei prost, desigur, dar problema este ca are si implicatii pentru sanatate. Probleme cu dintii si maxilarul, afectiuni ale pielii, precum si un risc marit de raceala si gripa datorita expunerii la microbii de pe maini, toate sunt asociate cu rosul unghiilor. Renunta la el cat mai curand! Pe langa acestea, se pare ca rosul dintilor are legatura cu unele carente serioasa de minerale.
3. Faci sport seara tarziu.
Desi sportul este bun oricand, miscarea facuta prea tarziu nu este cea mai buna idee. Chiar daca nu se aplica tuturor, cresterea adrenalinei in corp in apropierea orei de culcare poate ingreuna somnul. Daca faci parte din aceasta categorie, incearca sa muti ora antrenamentelor mai devreme.
4. Nu esti niciodata singur.
Ai senzatia ca nu ai niciodata timp de tine? Studiile arata ca timpul petrecut cu tine insuti te ajuta sa fii mai concentrat si mai productiv, te ajuta sa gandesti mai profund, sa rezolvi probleme si chiar sa ai relatii mai bune. Gaseste-ti timp doar pentru tine, chiar daca acest lucru inseamna sa te trezesti putin mai devreme sau sa te culci ceva mai tarziu.
5. Te speli pe cap in fiecare zi.
Sigur, e placut sa te simti curat, dar spalatul prea des poate indeparta uleiurile naturale care fac parul sa arate bine si sanatos. Cel mai bine ar fi sa-l speli la doua zile.
6. Nu poti spune nu.
Rezista tendintei de a multumi pe toata lumea si mai spune si nu din cand in cand. Presiunea sociala, politetea si chiar sexul ii pot impiedica pe unii oameni sa spuna nu. Dar daca esti genul de persoana care le face pe plac tuturor iti vei face tie viata grea pe termen lung, mai ales daca iti asumi lucruri pe care nu le poti respecta. Daca nu poti spune nu direct, incerca urmatoarea varianta, “Nu sunt persoana cea mai potrivita pentru ceea ce vrei.”
7. Porti tocuri inalte.
Tocurile pana la cer iti fac picioarele sa arate grozav, dar nu fac la fel de bine si corpului. Pentru a explica intr-un mod simplist, pozitia pe tocuri nu este una naturala — sau sanatoasa — pentru corp. Tocurile pot cauza tot felul de afectiuni picioarelor, bataturi, calusuri si altele, dar pot afecta si spatele, sira spinarii si genunchii. Daca porti tocuri regulat, iti pot provoca probleme la coloana, la nivelul muschilor sau al tendoanelor. Nu poti renunta la ele? Opteaza pentru tocuri mai mici si renunta la pantofii cu toc ascutit. De asemenea, nu purta tocuri in fiecare zi.
8. Iei viata prea in serios.
Nu inseamna ca trebuie sa ignori toate lucrurile rele din lume si mai ales din viata ta - insa distractia, rasul si bucuria fac minuni pentru sanatatea mentala. Rasul, de exemplu, este foarte bun pentru eliberarea stresului si inlaturarea anxietatii.
Sursa utilizata:
http://www.care2.com/greenliving/8-surprising-habits-that-can-harm-your-health.html#ixzz3YE7HWRVt - obiceiuri viata