Cu alte cuvinte, persoanele de treizeci de ani din ziua de azi care consuma in jur de 2.000 de calorii pe zi si fac miscare doua ore pe saptamana au o greutate cu 10% mai mare decat persoanele de treizeci de ani care traiau in anii '80 si aveau acelasi stil de viata. Cum este posibil?
O echipa de cercetatori de la Universitatea York din Toronto, care a vrut sa vada daca exista vreo legatura intre numarul de calorii consumate, volumul de miscare, aportul de nutrienti (proteine, grasimi, carbohidrati) si obezitate, a descoperit cu surprindere ca aceasta s-a modificat in timp.
Pentru a ajunge la acest rezultat, ei au folosit datele despre alimentatia a 36.400 americani in perioada cuprinsa intre 1971 si 2008 si datele despre activitatea fizica a 14.419 persoane intre anii 1988 si 2006.
Ceea ce au descoperit a fost ca, la valori identice ale celor trei factori, o persoana din 2006 are un indice de masa corporala mai mare cu 2.3 puncte (sau aproximativ 10%) comparativ cu o persoana din 1988. Ceea ce nu este deloc o veste buna pentru cei din ziua de azi, mai ales pentru cei care intampina greutati cu mentinerea unei greutati normale.
Conform unuia dintre autorii studiului, prof. Jennifer Kuk de la Scoala de Kineziologie si Stiinte Medicale, rezultatele studiului “sugereaza ca o persoana de 40 de ani din ziua de azi trebuie sa manance mai putin si sa faca mai multa miscare decat in 1971, pentru a-si mentine greutatea.”
Insa alimentatia si miscarea nu sunt singurii factori de influenta. Ea mai spune ca “rezultatele studiului arata ca exista alte modificari specifice care contribuie la cresterea obezitatii pe langa alimentatie si miscare.”
Intrebarea este care sunt aceste modificari care pot contribui la cresterea obezitatii? Kuk si colegii sai nu au ajuns la nicio concluzie in cadrul acestui studiu, insa au enumerat cativa posibili candidati:
- Expunerea chimica. Pesticidele si unele chimicale din materialele plastice ( BPA, ftalati etc), alimente si ambalaje alimentare, produse cosmetice si de sanatate, mobila, precum si alte produse de uz frecvent pot contribui la cresterea in greutate. Acest lucru se datoreaza in principal efectului acestora de perturbare a functionarii si echilibrului hormonal.
- O flora intestinala deteriorata. Populatiile de microorganisme din intestine, sau microbiomul, nu mai sunt ce erau in anii '80. Avand in vedere ca anumite bacterii din intestine pot influenta cresterea in greutate si obezitatea, modificarea proportiei acestora poate avea un impact major asupra greutatii. Kuk si colegii sai sugereaza doua tendinte in alimentatie care ar putea explica schimbarile de la nivelul florei intestinale. Una dintre acestea este consumul mai mare de carne fata de acum doua sau trei decenii - si majoritatea produselor pe baza de carne contin antibiotici, steroizi si hormoni. Iar a doua tendinta este cresterea numarului de indulcitori. Insa exista si o a treia tendinta, si anume pasiunea pentru produsele rafinate, procesate, care s-a dovedit ca au efect negativ asupra bacteriilor benefice din intestine.
- Utilizarea antidepresivelor . Un raport din 2011 intocmit de Centrul de Statistica Nationala al Centrului de Control si Preventie a Bolilor arata ca rata consumului de antidepresive in Occident a crescut cu aproape 400% din 1988. De asemenea, 11 % dintre occidentali incepand de la varsta de 12 ani folosesc aceste medicamente, inclusiv persoane care nu au beneficiat de un consult medical in decursul ultimului an. Unul dintre medicamentele cele mai utilizate, Prozac, un inhibitor de recaptare a serotoninei selective (IRSS) , a fost lansat pe piata in 1988. Acest IRSS, la fel ca alte substanțe active de acest gen (Celexa, Lexapro, Paxil, Zoloft etc) si multe alte antidepresive au dovedit ca au un efect secundar nedorit: cresterea in greutate. Expertii declara ca pana la 25% dintre cei care folosesc antidepresive se pot astepta sa ia cel putin 4.5 kg in plus.
Concluzia
Kuk declara ca, daca rezultatele se dovedesc corecte, “atunci trebuie sa mananci mai putin si sa faci mai multa miscare” daca vrei sa-ti mentii aceeasi greutate pe care o aveau parintii tai la varsta ta.
In acelasi timp, rezultatele studiului sunt o buna motivatie pentru a lua masuri in privinta celor trei factori de influenta asupra obezitatii:
- Evita pe cat posibil chimicalele nocive, in special cele cunoscute ca perturbatori endocrini, BPA, ftalati, plumb, mercur si pesticide organofosfate.
- Mentine sanatatea florei intestinale cu probiotice si o alimentatie bogata in alimente naturale, proaspete.
- In cazul in care consumi antidepresive de tipul IRSS sau alte medicamente asociate cu cresterea in greutate, corticosteroizi, medicamente pentru diabet, stabilizatori de dispozitie (Clozaril, litiu, Seroquel, Risperdal etc) sau beta blocante (Inderal, Lopressor, Tenormin etc.), consulta medicul pentru a vedea daca nu iti poate recomanda altceva. Iar daca nu sunt alte optiuni in cazul tau, cel putin esti constient de faptul ca acestea favorizeaza cresterea in greutate si poti lua masuri pentru a evita acest lucru.
Mai este și nivelul mult mai mare de stres de care are parte individul, într-o lume mult mai deteriorată (din toate punctele de vedere) decât cea a părinților noștri... plus un nivel al radiației electromagnetice artificiale, fără precedent... plus... plus... plus...