Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 8 motive surprinzatoare pentru care iti cade parul

8 motive surprinzatoare pentru care iti cade parul

In vremuri stravechi, parul constituia gloria si frumusetea unei femei. Chiar si in prezent, desi societatea s-a schimbat semnificativ, continuam sa cheltuim miliarde pentru a ne asigura o coafura perfecta. De aceea pierderea parului poate fi devasta

In vremuri stravechi, parul constituia gloria si frumusetea unei femei. Chiar si in prezent, desi societatea s-a schimbat semnificativ, continuam sa cheltuim sume mari de bani pentru a ne asigura coafura perfecta. De aceea pierderea parului poate fi devastatoare pentru o femeie si, desi este asociata cu inaintarea in varsta sau cu efectele chimioterapiei, pierderea parului poate avea loc si din alte motive.

Pierderea parului le afecteaza pe toate femeile, indiferent de etnie si grup de varsta. Daca in ultima vreme te ingrijoreaza numarul prea mare de fire de par din perie, cauta printre motivele de mai jos sa vezi daca nu te regasesti printre acestea.

1. Sarcina

Cu totii stim ca sarcina poate pune o presiune destul de mare asupra corpului femeii, iar dezvoltarea unui fat gingas are consecinte asupra parului. “Cand femeia este insarcinata, corpul are ca sarcina principala hranirea fatului,” explica dr. Tamim Hamid, fondatorul si inventatorul singurei casti de reintinerire a parului aprobate de FDA (autoritatea americana de reglementare a alimentelor si medicamentelor). “Cererea marita de nutrienti si sange poate pune probleme resurselor limitate ale corpului. Parul nu este necesar supravietuirii, de aceea cade deseori victima a intregului proces.”

Pentru a diminua pierderea parului in timpul sarcinii este recomandata o dieta echilibrata si sanatoasa pentru a mentine sistemul imunitar sanatos.

2. Dezechilibre ale tiroidei

Daca te simti invidioasa pe colega ta de munca pentru ca poate consuma zilnic cate o punga de bomboane de ciocolata fara sa se ingrase, gandeste-te ca metabolismul ei ultrarapid o poate costa sanatatea parului. “O glanda tiroida ultra activa produce prea multa tiroxina, care accelereaza metabolismul corpului, explica Hamid. “Un metabolism rapid arde nutrienti intr-un ritm accelerat si pune presiune asupra corpului. Cum parul nu este vital pentru supravietuire, este deseori privat de nutrientii necesari pentru a-i mentine cresterea sanatoasa.”

Si situatia opusa are efecte similare, adauga Hamid, pentru ca o tiroida prea lenesa poate, de asemenea, sa puna stres asupra corpului, iar surplusul de nutrienti si un stil de viata letargic pot impiedica cresterea sanatoasa a parului.

3. Calvitia la femei

Nu doar barbatii, ci si femeile pot suferi de calvitie. “Femeile sunt deseori predispuse genetic la calvitie si, odata instalata, este greu de oprit,” spune Lucinda Ellery, specialista in restaurarea parului. “De regula se instaleaza in crestetul capului insa se poate raspandi si la parul de deasupra urechilor. Vizibilitatea depinde de structura parului, grosimea sau finetea acestuia.”

Si, ca si cum simpla tortura genetica nu ar fi fost de ajuns, Ellery declara ca nu numai femeile in varsta pot fi afectate de calvitie. “Traim intr-o lume toxica, iar femeile suporta in prezent mai mult stres si presiuni decat in trecut, cum ar fi munca si obligatiile de familie,” spune ea.

 

4. Tricotilomania

Ai auzit vreodata vreo femeie spunand ca a avut o situatie atat de dificila, incat ii venea sa-si smulga parul din cap? Ei bine, unele femei nu o spun doar metaforic. “Tricotilomania poate incepe cu smulgerea genelor, a sprancenelor si, in cele din urma cu smulgerea parului din cap sau din orice alta parte a corpului,” mai explica Ellery. “Senzatia de smulgere produce un amestec de placere, pace si armonie si precede o stare de reflexie meditativa.”

Tricotilomania poate sa apara in copilarie, fiind declansata de mai multi factori de stres, de la pierderea unui parinte pana la pierderea pestisorului din acvariu. De regula, smulgerea parului se face in mod inconstient, insa cu timpul devine un obicei si oamenii nu se mai pot abtine de la a-si smulge parul. In aceste situatii o evaluare comportamentala si psihoterapia sunt cele mai indicate tratamente.

5. Alimentatie deficitara

Cartofii prajiti si inghetata nu dauneaza numai siluetei. Sally Pansing Kravich, nutritionist holistic si autorul cartii "Vibrant Living", este de parere ca alimentatia si aportul de nutrienti au un rol semnificativ in cresterea parului - sau in pierderea acestuia.

Kravich recomanda eliminarea alimentelor ce contin coloranti alimentari, indulcitori artificiali si orice tip de conservanti, semipreparatele si bauturile carbogazoase. In acelasi timp, ea recomanda pacientilor sai sa consume grasimi sanatoase, probiotice, cereale integrale si legume proaspete. Suplimentele sunt recomandate numai pentru a compensa o nutritie incompleta.

6. Coafatul

"O anumita coafura folosita frecvent sau stransul parului in coada pot duce la aparitia calvitiei de tractiune, adica pierderea parului din cauza efectului de stransoare", explica Ellery. Aceasta problema apare frecvent la femeile care folosesc extensii de par sau codite in stil african. Si, chiar daca tendinta de remediere a problemei este evitarea pieptanatului sau a strangerii lui in coada, acest lucru are, de fapt, un efect opus. Parul are nevoie sa fie pieptanat, spalat si aerisit pentru a creste sanatos.

7. O trauma sau un soc emotional

Recuperarea dupa o trauma cum ar fi un accident de masina sau un deces in familie poate fi dificila din punct de vedere emotional si poate duce si la caderea parului. Telogenic effluvium este termenul medical folosit pentru pierderea parului ca urmare a unei traume sau a unui soc emotional si este o afectiune ce poate fi declansata de orice, de la un atac de cord sau alta boala grava pana la nasterea unui copil.

“In cazul acestei afectiuni, se observa mai multe fire de par decat in mod normal pe podeaua dusului sau pe umeri,” spune dr. Fayne Frey, dermatolog. "Parul "adoarme" si cade, ducand la o subtiere temporara a parului scalpului. Procesul apare in decurs de doua sau trei luni dupa trauma.”

8. O boala autoimuna

O boala autoimuna este orice tip de boala care se dezvolta cand sistemul imunitar percepe celulele sanatoase ca invadatori straini si incepe sa le atace. Peste 50 de milioane de occidentali sufera de o forma sau alta de boala autoimuna - inclusiv boala celiaca si psoriazis - si multe duc la pierderea parului.

“Cateva procese se incadreaza in pierderea parului din cauza unei boli autoimune” spune Frey. “Alopecia areas cauzeaza caderea parului de pe cap. Nu exista o analiza de sange care sa se poata face, insa o disfunctie a tiroidei poate cauza aceasta situatie. Pierderea totala a parului se numeste alopecia totalis, iar pierderea totala a parului de pe corp din cauza aceluiasi proces se numeste alopecia universalis. Nu exista nicio metoda prin care sa se poata spune ce forma de calvitie va dezvolta o persoana, insa, din fericire, aceste doua forme sunt mai putin intalnite.

“Lupus este o alta boala autoimuna care poate duce la subtierea parului. O forma cicatrizanta numita discoid lupus duce la pierderea, deseori permanenta, a parului, insotita de inflamatia si cicatrizarea zonei. Desi exista o analiza de sange pentru lupus sistemic (ANA), rezultatele pot fi negative in cazul discoid lupus.”

Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/8-strange-reasons-your-hair-is-falling-out.html

#boala autoimuna #cauze #cresterea parului #nutritie #par #sarcina #pierderea parului

Ce au mai parcurs alti cititori...

Adevăratele motive ale căderii parului
Glanda tiroida - notiuni esentiale, afectiuni, remedii si suplimente naturale
7 posibile cauze medicale pentru senzatiile de furnicaturi in brate si picioare
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101