Daca ai senzatii de furnicaturi frecvente sau de durata, este timpul sa consulti un medic.
Probabil cunosti deja senzatia de ace in picioare sau maini dupa ce ai dormit intr-o pozitie incomoda sau ai stat picior peste picior o perioada prea lunga. Este neplacut, dar daca te misti putin iti trece. Daca, insa aceste senzatii apar frecvent sau sunt de durata, este timpul sa consulti un medic.
"Cand cineva se plange de amorteala sau senzatie de gadilaturi la maini si picioare, incercam sa aflam de cand au inceput acestea si cum au progresat pentru a intelege care sunt cauzele," explica dr. Stanley Iyadurai, profesor asistent de medicina neuromusculara la Universitatea de Stat din Ohio. "Daca identificam cauza de la radacina problemei, o putem trata sau ii putem controla simptomele cu medicamente."
Pentru a intelege mai bine conditia respectiva – pe care medicii o numesc neuropatie – ai nevoie de analize de sange, radiografii sau scanari de tipul RMN sau CT sau o analiza numita electromiograma (EMG), care masoara activitatea electrica din muschi. Intre timp, iata sapte dintre cele mai comune cauze ale senzatiei de furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor.
1. ATINGEREA UNUI NERV LA GAT SAU SPATE
Simti durere si furnicaturi de la gat radiind spre brate sau la spate, radiind spre talpi? Este posibil sa ai un nerv atins ca urmare a unei accidentari, a unei pozitii incorecte sau a unei boli cum ar fi artrita. Terapia fizica sau un medicament de tipul gabapentinului ar trebui sa fie de ajutor, afirma Iyadurai.
2. O DEFICIENTA DE VITAMINE
Daca furnicaturile au loc la ambele maini (nu doar la una singura) poate fi vorba de o deficienta de vitamina B12. Senzatia poate fi insotita de oboseala sau letargie, si poti suferi de anemie. Daca analizele de sange confirma acest lucru, totul se poate rezolva cu suplimente sau injectii cu B12. De asemenea, poti mari consumul de alimente bogate in vitamina B12, care nu contin carne (iaurt grecesc, oua, tempeh, ciuperci shiitake, drojdie inactiva).
3. SINDROMUL TUNELULUI CARPIAN
Scrii prea mult la calculator? Folosesti scule electrice? Miscarile repetitive sau vibratiile pot duce la comprimarea unui nerv al incheieturii, ceea ce genereaza, in cele din urma, furnicaturi la nivelul mainilor, spune Iyadurai. Un test EMG si o radiografie sunt suficiente pentru a diagnostica sindromul de tunel carpian. Daca suferi de acest sindrom, trebuie sa modifici modul in care iti desfasori activitatile zilnice. Alte remedii implica terapia fizica, medicamente antiinflamatorii si, in unele cazuri, interventii chirurgicale.
4. STENOZA SPINALA SAU CERVICALA
Ingustarea spatiilor de pe canalul spinal de la nivelul gatului sau al coloanei poate pune presiune asupra coloanei vertebrale si/sau a radacinii nervilor, ducand la aparitia acestor senzatii de furnicaturi, explica Esther Young, doctor osteopat si neurolog la Centrul de Sanatate Beaumont din Rochester Hills, MI. "Stenoza poate fi diagnosticata cu o scanare RMN sau o investigatie CT si se trateaza cu terapie fizica, injectii epidurale sau interventii chirurgicale, in functie de severitatea ei."
5. DIABET
Daca suferi de diabet sau rezistenta la insulina (un precursor comun al diabetului), nivelul de zahar ridicat din sange actioneaza ca o toxina asupra nervilor si poate duce la furnicaturi la nivelul mainilor si al picioarelor (neuropatie periferica), explica Iyadurai. Daca simti o sete sau foame excesiva sau urinezi frecvent, solicita medicului o trimitere pentru o analiza a glicemiei sau un test A1C, care verifica nivelul glucozei din ultimele 3 luni. Modificari in stilul de viata si medicamentele pot tine situatia sub control.
O tiroida care nu functioneaza la capacitatea ei normala poate genera furnicaturi, oboseala, sensibilitate la frig, luare in greutate in mod inexplicabil, piele uscata si pierderea parului. Hipotiroidismul se poate diagnostica cu usurinta cu ajutorul unei analize de sange; daca se confirma, tratamentul administrat va implica, cel mai probabil, administrarea unui hormon sintetic tiroidian.
7. SCLEROZA MULTIPLA
Daca ai o stare de slabiciune, insotita de amorteala sau furnicaturi, plus simptome ca vedere dubla, lipsa de indemnare, probleme de control asupra vezicii sau a scaunului, poate fi vorba de scleroza multipla, explica dr. Young. O scanare RMN poate dezvalui acumularea de placa sau cicatrizarea pe creier sau pe coloana vertebrala, indicii ale sclerozei multiple. Exista medicamente care pot trata simptomele si incetini progresul bolii, iar unele studii arata ca si unele modificari alimentare pot incetini evolutia sclerozei multiple.