Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Ce beneficii uimitoare are mierea și care sunt cele mai căutate sortimente?

Ce beneficii uimitoare are mierea și care sunt cele mai căutate sortimente?

Mierea nu este doar dulce și foarte gustoasă, ci are o grămadă de beneficii pentru sănătatea noastră. De la îmbunătățirea digestiei la întărirea imunității, tot organismul nostru are de câștigat dacă includem acest aliment binefăcător în dieta noastră zilnică. Află care sunt beneficiile mierii și ce sortimente poți alege.

miere beneficii

Mierea crudă este unul dintre cele mai importante și sănătoase  alimente, care nu ar trebui să lipsească din alimentația nimănui. Pe langă faptul că este un aliment deosebit de dulce și gustos, mierea are și o multitudine de beneficii pentru organismul nostru. Creșterea imunității, îmbunătățirea digestiei, stimularea memoriei sunt doar câteva din numeroasele beneficii pe care mierea ni le poate oferi.

 

Se spune că albinele au cea mai dulce meserie. De ce? Pentru că în urma muncii şi a efortului depus, ele produc unul dintre cele mai dulci produse naturale, pe care natura ni le oferă, şi anume mierea.  Mierea este un lichid dulce, produs de albine cu ajutorul nectarului florilor. Haide să aflăm care sunt beneficiile consumului de miere și care sunt cele mai apreciate sortimente.

 

Beneficiile consumului de miere

De ce este bine şi sănătos să includem în dieta noastră consumul de miere? Pentru că este un produs care aduce multe beneficii. Voi aminti aici doar câteva dintre acestea:

Susţine sistemul imunitar

Cu toţi avem nevoie de îmbunătăţirea sistemului imunitar, mai ales în timpul perioadelor reci din an. Mierea poate juca un rol important în obţinerea unui sistem imunitar puternic, capabil să prevină răceala. Pentru o eficienţă mai mare, aceasta poate fi consumată în amestec cu cătină, o linguriţă de două ori pe zi, pe toată durata sezonului rece. Deasemenea, în combinaţie cu tinctura de propolis (propolisul este considerat un antibiotic natural), mierea contribuie semnificativ la întărirea sistemului imunitar.

Are calităţi nutritive, fiind bogată în vitamine şi minerale

În funcţie de tipul florilor de unde albinele culeg nectar, diferă şi tipul şi cantitatea vitaminelor şi mineralelor, dar indiferent de sortiment, găsim în miere fier, vitamin C şi calciu. De asemenea, datorită conţinutului mare de zaharuri, aceasta este considerată un aliment energetic, iar majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple, ele fiind asimilate şi arse complet.

Previne refluxul gastric

Mierea poate ajuta la prevenirea refluxului gastric. Într-un studiu publicat în 2017 de către Pub Medical Centre, având ca subiect efectele mierii asupra sănătăţii, arată că aceasta poate ajuta la reducerea fluxului ascendent al acidului din stomac şi al alimentelor nedigerate. Fluxul ascendent al acidului din stomac poate conduce la reflux gastroesofagian, care are ca urmări inflamaţii şi arsuri.

Ajută la combaterea infecţiilor

În urma unui studiu din 2012, s-a descoperit că mierea de Manuka poate ucide bacterii, datorită proprietăţilor ei. Autorii acestui studiu au ajuns la concluzia că mierea de Manuka are cea mai mare activitatea antibacteriană dintre toate sortimentele de miere.

Previne apariţia diabetului

Este dovedit faptul că, datorită eliminării consumului de zahăr şi înlocuirii acestuia cu miere, pe post de îndulcitor natural, riscul de a ne îmbolnăvi de diabet scade cu 70%. Deşi mierea este contraindicată pentru persoanele care suferă de diabet, totuşi ea este recomandată în prevenirea apariţiei diabetului.

 

Cele mai apreciate sortimente de miere

Pe lângă faptul că este un produs care are multiple beneficii pentru organism, mierea poate fi recoltată în diverse sortimente. Pe parcursul întregii perioade dintr-un an, în care are loc culesul nectarului şi producerea mierii, stupii de albine sunt transportaţi în zone cu diferite plantaţii, în funcţie de perioada din an şi de sortimentul de miere pe care dorim să-l obţinem. 

Mierea de salcâm

După cum îi spune şi numele, mierea de salcâm este produsă cu ajutorul nectarului din florile de salcâm. Mierea de salcâm face parte din categoria tipurilor de miere de calitate superioară, aceasta este şi cea mai căutată, datorită gustului deosebit de bun şi plăcut. Datorită conținutului ridicat de vitamine, substanțe minerale și conținutului de nutrienți, mierea de salcâm ajută la curățarea ficatului, reglează tranzitul intestinal, stimulează digestia, combate oboseala și ajută la refacerea organismului după efort.

Mierea de tei

Ca şi mierea de salcâm, mierea de tei se regăseşte printre cele mai căutate şi dorite sortimente de miere. Are aroma aceea plăcută şi puternică de tei şi, tocmai datorită acestei arome puternice, mierea de tei se amestecă cu alte sortimente de miere, pentru a-i diminua din această tărie. Mierea de tei ameliorează iritațiile gâtului şi tusea, susține funcțiile cerebrale, ajută la tratarea insomniei.

Mierea polifloră

Aşa cum îi este şi numele, mierea polifloră se numeşte aşa pentru că provine în urma colectării nectarului de la mai multe tipuri de flori. De asemenea, se mai poate obţine miere polifloră din amestecarea mai multor sortimente de miere. Mierea polifloră creşte pofta de mâncare şi contribuie la o digestie corectă, ajută şi la procesul de refacere în cazul unor deficienţe ale nivelului osos, precum demineralizarea sau osteoporoza.

Mierea de mană

Mierea de mană este mai specială faţă de toate celelalte sortimente datorită faptului că nu provine din nectarul florilor, ci din mană -secreția afidelor- o substanţă dulce care se găseşte în anumite perioade ale anului pe frunzele sau tulpinile unor arbori (răşinoase, stejar).

Mierea de mană reprezintă un adevărat cocktail de minerale (calciu, magneziu fier, potasiu, fosfor, seleniu), substanţe antioxidante, acizi organici, bioflavonoide, vitamine (în special C şi grupul B), multă inhibină (bactericid puternic) şi enzime. Substanţele minerale, proteice şi unii acizi se găsesc în cantităţi de 5 până la 10 ori mai mari decât în mierea din flori.

Culoarea acesteia poate varia de la maroniu închis sau chiar negricioasă, brună-roşiatică sau chiar verzuie. Gustul ei este şi el diferit, mai puţin dulce, cu note de răşină sau uşor caramelizat.

Aceasta susține sănătatea căilor respiratorii, imunitatea și digestia. Are un puternic efect antibacterian, dar susține în același timp flora intestinală.

Mierea de mentă

Mierea de mentă este căutată datorită proprietăţilor terapeutice şi nutritive, aceasta este de altfel bogată în vitamin C. În Delta Dunării, datorită faptului că acolo se găsesc plantaţii numeroase de mentă, se recoltează în cantităţile cele mai mari. Este dulce şi are aromă de mentă. Mierea de mentă ușurează digestia, combate balonarea și este un bun tonic nervos.

Mierea de floarea-soarelui

Mierea de floarea-soarelui are un gust dulce, dar aroma ei nu este clar definită. Are o culoare galbenă şi, datorită conţinutului mare în glucoză, aceasta cristalizează mult mai rapid decât celelalte sortimente de miere, ea trebuie extrasă foarte repede, pentru că se poate întâmpla să cristalizeze chiar în faguri. Mierea de floarea-soarelui ajută memoria datorită conținutului de lecitină în stare pură. Ajută la remedierea durerilor în gât sau a bronşitei.

Indiferent ce sortiment alegi să consumi, vei fi încântat,  mulţumit şi satisfăcut de gustul plăcut şi dulce al tuturor sortimentelor de miere, pentru că fiecare sortiment în parte are ceva special în el, care te face să te reîntorci, iar şi iar la borcanul cu miere din dulap şi să mai iei o linguriţă. 

Bucură-te de gama variată de sortimente de miere pe care le găseşti în magazinul Viaţa Verde Viu.

 

Articol scris de Viorel Vâlcea - comunitatea VVV

Sunt inginer de mediu, susţinător şi adept al unui stil de viaţă sănătos, îmi place să scriu şi mă bucur să pot împărtăşi cu voi din cunoștințele mele în acest domeniu. Îmi plac plimbările în aer liber şi îmi place să citesc. De asemenea, o altă pasiune de-ale mele este apicultura.

Mă puteți găsi pe:

Facebook sau Instagram

#miere beneficii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Înghețată raw vegană cu banane și miere cu coacăze negre
5 Gustări delicioase și sănătoase cu miere bio cu fructe
Cum deosebim mierea crudă de mierea contrafăcută. Infografic
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101