Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Dezvoltare personala
  4. Meditatia ajuta la dezvoltarea de noi celule neuronale

Meditatia ajuta la dezvoltarea de noi celule neuronale

Studiile au demonstrat ca meditatia genereaza aparitia de noi celule si dezvolta materia cenusie la nivelul creierului. Cu ajutorul imagisticii cu rezonanta magnetica (IRM), cercetatorii de la Harvard au descoperit ca meditatia produce modificari fiz

Studiile au demonstrat ca meditatia genereaza aparitia de noi celule si dezvolta materia cenusie la nivelul creierului. Cu ajutorul imagisticii cu rezonanta magnetica (IRM), cercetatorii de la Harvard au descoperit ca meditatia produce modificari fiziologice la nivelul materiei cenusii din creier. Unele zone din creierul participantilor la studiu si-au marit dimensiunea dupa numai opt saptamani de meditatie. Studiul a fost publicat in 2011 si a fost pentru prima data cand modificarile fizice de la nivelul creierului, cauzate de meditatie, au fost documentate.

Studiul a fost condus la Spitalul General din Massachusetts, de cercetatori de la Universitatea Harvard. Studiul a fost finantat de Centrul National de Medicina Complementara si Alternativa a Institutelor Nationale de Sanatate. Subiectii studiului au participat opt saptamani intr-un program de meditatie. Participantii la studiu au ascultat in medie 27 de minute pe zi inregistrari audio ale unor cursuri de meditatie pe parcursul testului de opt saptamani. Grupul a avut si intalniri saptamanale. Au fost facute scanari imagistice cu rezonanta magnetica (IRM) ale creierului participantilor cu doua saptamani inainte de inceperea testului si la finalul programului de opt saptamani. S-au facut scanari IRM si asupra unui grup de control, dar fara ca acestia sa asculte cursuri de meditatie.

Rezultatele studiului 

meditatia

Sursa foto ; http://goo.gl/cGv0qE

Participantii studiului au declarat ca se simt mai putin stresati dupa o perioada de opt saptamani. Scanarile IRM au aratat o reducere a materiei cenusii din amigdale si o crestere a acesteia la nivelul hipocampului. Amigdalele sunt acea portiune a creierului care ajuta corpul sa controleze anxietatea si stresul si declanseaza mecanismul "lupta sau fugi". Hipocampul, care a indicat o crestere in densitatea materiei cenusii, este zona din corp care controleaza memoria, invatarea, constiinta de sine, introspectia si compasiunea.

Concluzii si implicatii

Studiul a concluzionat ca meditatia dezvolta celulele creierului. Reducerea amigdalelor indica o reducere a reactiei corpului la stres, descris de participantii la studiu ca un sentiment de relaxare si reducere a stresului. Odata cu reducerea amigdalelor, cortexul prefrontal din jurul lor isi poate mari volumul. Cortexul prefrontal este partea din creier ce controleaza procesul decizional, dar si puterea de concentrare si constientizare. Concluzia a fost ca meditatia dezvolta celule noi in creier, mareste materia cenusie si permite creierului sa reactioneze mai bine la stres, dezvolta puterea de concentrare, precum si capacitatea de invatare si memoria.

Surse utilizate pentru acest articol:

http://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/2014/06/12/what-does-mindfulness-meditation-do-to-your-brain/

http://news.harvard.edu/gazette/story/2011/01/eight-weeks-to-a-better-brain/

http://www.nmr.mgh.harvard.edu/~lazar/

http://www.feelguide.com/2014/11/19/harvard-unveils-mri-study-proving-meditation-literally-rebuilds-the-brains-gray-matter-in-8-weeks/

http://www.naturalnews.com/048499_meditation_brain_cells_stress.html#ixzz3TVMEyZBg - meditatia

#albert #celule #creierul #cuinastere #Meditatia #secret #studiu

Ce au mai parcurs alti cititori...

Un neurolog de la Harvard demonstreaza: meditatia nu numai ca reduce stresul, dar poate modifica si creierul
Oamenii de stiinta au descoperit ca celulele copiilor traiesc in creierul mamelor lor
Studiu: plantele comunica cu celulele mamiferelor si promoveaza vindecarea

Ce spun cititorii despre "Meditatia ajuta la dezvoltarea de noi celule neuronale"

Valeria burca18 August 2015 13:33Raspunde

sunt convinsa ca meditatia schimba viata oricarui om

Ana Rusu09 March 2015 15:50Raspunde

Meditatia mi-a schimbat viata.Imi propun sa fac un studiu privind scaderea colesterolului prin meditatie.Voi publica date la fiecare 3 luni.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101