Multe tinere se lupta cu mentinerea unei greutati "ideale". Deseori, insa, problema nu este atat cu mancarea in sine, ci cu negarea unor emotii si sentimente incomode, pe care o persoana prefera sa nu le infrunte. Insa, ramase nerezolvate, acestea declanseaza dezechilibre la nivel fizic, manifestate prin asa-numitele tulburari alimentare.
Vointa este "controlul exercitat in mod voit in vederea abtinerii de la o actiune sau de la anumite impulsuri."
Cand te lupti cu mancarea, aliatul cel mai de nadejde ti se pare vointa. Pentru cei din exterior, te prezinti ca o persoana foarte sanatoasa. In mintea ta, "sanatoasa" inseamna "virtuoasa". Iti impui reguli stricte despre ce poti si ce nu poti manca, iar, pentru a le respecta, apelezi la doze serioase de vointa.
Nu e deloc surprinzator insa, sa descoperi ca nu va trece mult pana te vei simti frustrata. Vei incepe sa mananci pe ascuns chiar acele lucruri pe care ti-ai impus cu strictete sa le eviti. Si daca tot ti-ai furat singura caciula, in curand vei ceda si vei arunca la cos toate acele reguli pe care cu atata grija ti le-ai construit singura. Nu va trece mult pana te vei transforma intr-o persoana complet dependenta de mancare.
Desigur ca esti coplesita de rusine. Te simti "slaba", "fara vointa". Te gandesti ca daca ai avea mai multa vointa, te-ai putea abtine si ai putea sa mananci exact asa cum stii ca trebuie. In ciuda problemelor pe care continui sa le ai, tot crezi ca vointa este solutia...si ca nu ai suficienta.
Te va ajuta mult sa realizezi ca nu vointa este problema ta. In situatiile in care crezi ca vointa este o problema, de fapt este o lipsa de prezenta si de acceptare constienta.
Cand intelegi acest lucru, o mare greutate ti se va ridica de pe umeri. In primul rand intelegi ca nu esti o ratata! Esti doar un om ca alti oameni, care au preferat sa-si ignore sentimentele de disconfort in loc sa le accepte si sa le rezolve.
Urmatorul pas este evident: daca vrei sa te vindeci, trebuie sa inveti sa accepti sentimentele care iti creaza disconfort.
Oricat de dificil ar parea, anii in care te-ai luptat cu mancarea probabil te-au obosit. Asa ca arunca reteta cu vointa si prescrie-ti una noua: cu prezenta.
Fii mai prezenta in viata ta de zi cu zi, renunta la regulile stricte legate de mancare. In loc sa apelezi la vointa pentru a te abtine de la anumite alimente sau obiceiuri, invata sa fii prezenta in corpul tau si sa-l asculti. Daca mananci cand nu ti-e foame, opreste-te si intreaba-te, "E o modalitate prin care vreau doar sa-mi ascund niste sentimente?" Daca da, respira adanc de cateva ori si incearca sa intelegi ce anume eviti sa simti in tine insati. Apoi, in loc sa ignori ce simti, accepta-le pe deplin.
Cu timpul, vei deveni mai constienta. Provocarea alimentara este doar o modalitate a vietii de a-ti atrage atentia asupra zonelor in care trebuie sa te dezvolti. Pe masura ce accepti ideea ca exista un motiv pozitiv in spatele framantarilor tale, vei gasi puterea de a te ierta pentru anii in care te-ai abuzat singura. Iertarea aduce cu sine si iubirea de sine.
Concluziile sunt acestea:
- Nu exista o problema de vointa. Exista doar lipsa trairii cu prezenta.
- Cand inveti sa accepti sentimentele de disconfort, inveti sa devii mai constient de sine.
- Constiinta de sine te ajuta sa identifici lectiile de viata pe care ti le dau provocarile prin care treci in viata.
- Cand accepti lectiile de viata pe care ti le dau provocarile, inveti sa faci schimbari profunde in viata ta, incepand cu iertarea de sine.
- Iertarea de sine este un act profund de iubire de sine.
- Iubirea de sine este poarta ce duce spre vindecare.
- Odata cu vindecarea vine si recunostinta si intelegerea ca provocarile noastre ne ajuta sa evoluam si sa devenim mai buni.
Sursa utilizata:
http://www.mindbodygreen.com/0-16640/i-used-to-eat-instead-of-feeling-my-emotions-heres-what-i-know-now.html - vointa prezenta constiinta
Mulțumesc pentru articol. A venit exact când am cea mai mare nevoie.