Traim intr-o societate de consum, care ne incurajeaza sa cumparam produse de care nu avem nevoie, multe dintre acestea pline de chimicale periculoase. Suntem constant expusi la toxine pentru ca acestea se ascund in mancare, produse de ingrijirea corpului, medicamente, produse casnice si chiar si in aerul pe care il respiram.
Multe dintre aceste produse au etichete care induc in eroare, folosind cuvinte precum "arome", "inspirate de natura", "sigure pentru copii" si "produse cu ingrediente organice si naturale". Multe sunt recomandate de medici, personalitati marcante si organizatii ale statului, facand populatia sa creada, in mod eronat, ca sunt sigure pentru consum.
Copiii sunt, de cele mai multe ori, cei mai vulnerabili la pericolele din mediu, iar femeile insarcinate trebuie sa aiba mare grija sa evite expunerea la toxine si chimicale. Multe dintre aceste substante pot afecta dezvoltarea creierului, mai ales cand vine vorba de copii, si cu toate acestea, primesc autorizatiile necesare si sunt incluse in multe produse de larg consum.
Urmatoarele produse sunt periculoase pentru corp si ar trebui evitate pe cat posibil. Nu numai ca pot afecta sanatatea in general, insa prezinta o amenintare cu atat mai mare pentru cea a copiilor!
Plombele dentare cu amalgam
Plombele cu amalgam sau "cu argint", cum mai sunt denumite, contin mercur, argint, cupru si cositor. Mercurul penetreaza membranele celulare, trece de bariera sange-creier si ajunge direct la sistemul nervos central, putand cauza probleme serioase de ordin psihologic, neurologic si imunitar.
Acest tip de plombe prezinta un pericol cu atat mai mare pentru copii, cu cat creierul lor este inca in dezvoltare. In multe tari europene acest tip de plombe sunt interzise, Canada descurajeaza folosirea lor, in timp ce in SUA autoritatea de reglementare a medicamentelor (FDA) inca nu a luat o pozitie clara in acest sens.
Jucariile
Jucariile copiilor contin deseori ingrediente daunatoare printre care substante ignifuge si formaldehida, asociate si cu cancerul.
Medicamentele pe reteta
Desi marea industrie farmaceutica face tot posibilul sa ne convinga ca medicamentele sunt sigure, acestea au multe efecte secundare si sunt, de fapt, considerate a fi in aceeasi categorie ca morfina si oxicodona, din cauza riscului mare de abuz si dependenta. In locul medicamentelor pe reteta, unele tari, cum ar fi Franta, folosesc remedii alternative, ca terapia comportamentala, consilierea familiala si remediile naturale.
“Pur si simplu nu mai poti sa ai incredere in cercetarile clinice care se publica, nici sa te bazezi pe parerea unor medici de incredere sau pe indrumarile unor autoritati medicale. Nu-mi face nicio placere sa trag aceasta concluzie, la care am fost nevoita sa ajung, in ciuda vointei mele, de-a lungul celor peste douazeci de ani de cand lucrez ca editor la "Revista de medicina New England”, declara dr. Marcia Angell, medic si editor-sef al Revistei medicale New England.
Monoglutamatul de sodiu (MGS)
Un aditiv alimentar comun, cunoscut pentru abilitatea sa de a potenta aromele, MGS este o excitotoxina mai putin cunoscuta. Cu alte cuvinte, MGS poate supraexcita celulele pana in punctul in care acestea sunt afectate sau de-a dreptul distruse si a fost asociat cu deteriorarea creierului, dizabilitati de invatare si mai multe boli, printre care Alzheimer, Parkinson, Lou Gehrig.
Alimentele si produsele procesate din carne
Alimentele de tip fast food sunt deseori procesate, prajite, omogenizate, hidrogenate si pline de chimicale si aditivi. Laptele din comert este deseori procesat si contine tone de puroi, sange, antibiotice, pesticide si alte chimicale. Produsele de carmangerie (carne procesata) sunt legate in mod direct de cancer, fiind clasificate de OMS "carcinogene pentru oameni". Consumul acestora se poate evita adoptand o dieta vegetariana sau vegana.
Toxinele din produsele de ingrijire personala
Cele mai multe produse de ingrijire personala contin ingrediente greu de pronuntat. Astfel, sprayul de par si lacul de unghii contin de obicei ftalati, despre care se stie ca afecteaza capacitatea de atentie la copii si abilitatile lor sociale. Pasta de dinti contine fluor (o neurotoxina), iar sampoanele si alte produse pentru bebelusi pot contine lauril sulfat de sodiu (o substanta chimica dura, care poate cauza alergii), 1,4-dioxan (un cunoscut carcinogen pentru animale), formaldehida (o neurotoxina si o toxina care afecteaza dezvoltarea), iar cea mai periculoasa dintre ele, aroma/parfum, care este, de fapt, o combinatie de peste 3000 de chimicale dure pe care producatorii nu sunt obligati prin lege sa le divulge.
Procesul de reglementare pentru aceste produse de ingrijire personala este ca si inexistent. Firmele pot pune aproape orice in produsele lor, fara o testare corespunzatoare prealabila.
Toxinele din detergentii de rufe
Detergentii de rufe contin deseori fosfor, enzime, amoniac, naftalina, fenol si nitilotriacetat de sodiu, substante care pot cauza iritatii, mancarimi, uscaciune cutanata si probleme cu sinusurile. Aceste chimicale sunt absorbite foarte usor din haine si lenjeria de pat. Ele contin arome artificiale si "arome", o alta denumire sub care se ascund combinatii de substante nocive.
Produsele toxice de curatenie si deodorantele de camera
Multe familii au rafturi pline cu produse de curatat toxice, pentru ca marile firme conving cu abilitate consumatorii ca au nevoie de produse specifice pentru fiecare suprafata in parte. Desi majoritatea produselor au simboluri care indica faptul ca sunt otravitoare si/sau corozive, oamenii continua sa se lase sedusi de aceasta propaganda.
Vaporii acestor produse nu sunt inhalati numai de persoanele care le folosesc, ci si de copiii lor si de alte persoane care sunt in casa la momentul respectiv. Multe dintre cele mai utilizate produse casnice contin 2-BE (asociat cu probleme de reproducere), amoniac (asociat cu deteriorarea rinichilor si a ficatului), uleiuri din gudron de carbune (cauzeaza cancer si afecteaza sistemul nervos), precum si nelipsitul "parfum". Deodorantele de camera contin si ele arome, care pot fi usor inlocuite cu uleiuri esentiale si apa.
Pesticidele
Pesticidele sunt pretutindeni in ziua de azi: in casa, in mediu, in alimentele si bauturile pe care le consumam. RoundUp de la Monsanto este cel mai folosit pesticid, iar principalul ingredient este glifosatul, un cunoscut carcinogen care poate sufoca celulele umane. Cea mai simpla cale de a evita pesticidele este achizitionarea de produse organice: de la mancare pana la toate lucrurile pe care adultii si copiii le folosesc pentru corp. Glifosatul este periculos mai ales pentru copii si se stie ca poate cauza autism si convulsii.
Bauturile carbogazoase
Bauturile carbogazoase contin o cantitate mare de acid fosforic, asociat cu hipocalcemia la copii. Consumul de bauturi carbogazoase poate cauza cancer, obezitate, diabet si poate declansa pubertatea prematura la fete, conform unui studiu a Universitatii Harvard. Acest tip de bauturi contine tipuri diferite de indulcitori artificiali, zahar, aspartam si alte ingrediente nocive.
Indulcitorii artificiali
Indulcitorii artificiali sunt prezenti in multe produse alimentare si sunt asociati cu cancerul, atacul de cord, diabetul, hipertensiunea arteriala si accidentul vascular. Indulcitorii artificiali stimuleaza apetitul, maresc poftele de carbohidrati si declanseaza tulburari metabolice. Cercetatorii de la Universitatea Yale au descoperit o relatie pozitiva intre copiii care consuma indulcitori artificiali si obezitate.
Recipientele si sticlele de plastic
Intr-un studiu german, cercetatorii au descoperit perturbatori endocrini in apa imbuteliata de la 18 firme diferite. Acesti perturbatori endocrini pot interfera cu sistemele hormonale, cauzand tumori canceroase, defecte la nastere, afectiuni cardiovasculare, tulburari metabolice si probleme de dezvoltare. Alte ingrediente prezente frecvent in recipientii de plastic si sticle sunt bisfenol-A (BPA) si bisfenol-S (BPS), ambele afectand dezvoltarea creierului, dar si ftalati. In locul produselor de plastic, folositi borcane sau recipiente din sticla!
Vitaminele gumate
Vitaminele gumate sunt prezentate parintilor ca o varianta comoda de a le furniza copiilor lor vitaminele necesare. Acestea ascund, insa, ingrediente nocive care nu contribuie nu nimic bun la sanatatea copiilor lor. Vitaminele gumate pot contine organisme modificare genetic, zahar, aspartam, aluminiu, coloranti artificiali derivati din petrol, precum si alte ingrediente dubioase.
Pudra de talc pentru bebelusi
Multe pudre de bebelusi contin talc. Dupa cum arata Societatea Americana de Cancer, talcul in forma sa naturala, care contine azbest, poate cauza cancer. Una dintre cele mai populare pudre de bebelusi produse de Johnson & Johnson este pe baza de talc. Firma a fost data in judecata de mai multe ori si a platit milioane de dolari despagubiri unor persoane care au sustinut ca pudra de bebelusi le-a cauzat cancer.
Cel mai recent caz a fost al unei femei din California, care a castigat peste 70 de milioane de dolari intr-un proces in care a sustinut ca pudra de bebelusi a imbolnavit-o de cancer ovarian. Johnson & Johnson, ca multe alte firme, nu fac publice riscurile pe care le implica produsele lor.
Apa de baut
Fluorul este frecvent prezent in apa de baut in intreaga lume, in ciuda faptului ca este o neurotoxina. Universitatea din Harvard a descoperit asocieri dintre apa cu fluor si ADHD si tulburari mentale. Fluorul nu este un element natural, este acid hidrofluorsilicic, un reziduu toxic obtinut in urma producerii de aluminiu, ingrasamant, otel si in industria nucleara. Arsenicul, o alta substanta chimica prezenta in apa, a fost asociata cu functia cognitiva redusa la copii. Bea apa naturala de izvor sau cumpara un filtru de apa!
Concluzii
Chiar daca nu ai copii, aceste lucruri sunt bine de stiut. Atat Pamantul cat si corpul sunt ca un camin pentru fiecare dintre noi si ar trebui sa le tratam cu cea mai mare grija, evitand folosirea substantelor chimice si a toxinelor. Ar trebui sa luptam pentru o lume mai buna pentru generatiile viitoare, indiferent ca suntem sau nu parinti. Evitand substantele chimice dure, contribuim la o schimbare pozitiva pentru intreaga planeta!
Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2016/11/07/15-toxic-things-you-dont-know-are-poisoning-your-children/