Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
Sfaturi practice

Cum putem inlocui ingredientele periculoase din detergentii de rufe

Acum 60 de ani, s-a descoperit ca tehnologia chimica poate schimba structura moleculara a apei, cu introducerea primilor detergenti de rufe. S-a inteles ca este nevoie de reducerea tensiunii suprafetei apei. pentru a o ajuta sa curete mai bine. Acest

Acum 60 de ani, s-a descoperit ca tehnologia chimica poate schimba structura moleculara a apei, odata cu introducerea primilor detergenti de rufe. S-a inteles ca este nevoie de reducerea tensiunii suprafetei apei pentru a o ajuta sa curete mai bine. Acest lucru s-a obtinut folosindu-se anumite produse chimice

A-ti spala hainele fara sa folosesti detergenti chimici

Ideea hidrodinamicii magnetice nu este noua, ea dateaza cu multe secole in urma (fiind folosita prima data in tari unde capacitatile chimice nu erau asa de bine dezvoltate). Nu suntem primii care au inteles puterea campului magnetic de a schimba structura moleculara a apei, dar suntem printre primii care o folosesc intr-un mod in care sa fie benefica pentru sanatatea oamenilor si protejarea mediului inconjurator. Viata verde viu crede cu tarie in a investi in energie regenerabila decat sa profitam de pe urma unui volum mare de substante chimice derivate din petrol.

Ingrijorari cu privire la ingredientele din detergentii obisnuiti pentru spalarea rufelor

Cu totii facem un efort semnificativ pentru a ne asigura ca hainele noastre sunt curate si proaspat spalate, dar in mod ironic, chiar detergentii pe care ii folosim in mod obisnuit pentru a ne face hainele “curate” s-ar putea ca sa ni le lase chiar mai rau decat erau inainte de spalare.

Acest lucru se petrece din cauza faptului ca un numar foarte mare de detergenti contin chimicale daunatoare care pot cauza probleme atat in casa, cat si asupra mediului inconjurator. Resturi ale acestor chimicale raman in hainele noastre, chiar si dupa spalarea si uscarea rufelor si se pot absorbi cu usurinta in corp prin piele sau chiar sa se evapore in aer, dupa care sa fie inspirate.

Ingredientele din detergentii pentru spalarea rufelor

Daca aruncati o privire la eticheta unora dintre flacoanele/cutiile de detergenti, s-ar putea sa descoperiti ca ingredientele sunt oarecum vag mentionate. S-ar putea ca sa foloseasca o afirmatie precum “ingredientele includ”, care ar putea sa-l faca pe client sa creada ca sunt listati toate ingredientele, cand acest lucru nu se intampla. Cele cateva ingrediente care sunt mentionate sunt intr-o forma vaga si oarecum nespecifica. De exemplu, o marca a listat:

“Agenti de curatire (surfactanti anionici si nonionici), agent de aglomerare, stabilizator, agent de albire, parfumare”.

detergenti

Din aceasta lista este extrem de dificil chiar sa se determine cu exactitate ce este in detergenti, sau ce fac acesti ingredienti. Companiilor producatoare de detergenti nu li se cere sa listeze efectiv ingredientii specifici, si nu am gasit vreo marca respectiva care sa ofere in mod voluntar dezvaluiri complete catre clienti pe ambalaj in ce priveste ingredientii specifici, cu exceptia a catorva excelente branduri cu produse naturale .

Deci dupa efectuarea unor cercetari asupra ingredientilor gasiti in mod obisnuit in detergentii de rufe, am decis sa punem laolalta o lista si sa impartim pe categorii ingredientii cei mai probabili, care au fost raportati de diferite surse, astfel incat sa puteti avea macar o oarecare idee despre substantele pe care le utilizati cand spalati rufele familiei. Cel putin ar trebui sa cadem cu totii de acord ca detergentii nu sunt doar “sapun”. Desi nu este vreo modalitate de a determina in mod transant si efectiv ingredientii specifici din fiecare brand de detergenti pentru rufe, aici aveti lista acestora, in masura in care am putut sa o extragem in urma cercetarilor noastre.

Sulfonati alchil benzenici (Linear Alkyl Benzene Sulfonates - LAS): aceste produse petrochimice de sinteza sunt listate in mod normal pe etichete ca “surfactanti anionici”, si aparent unii dintre cei mai comuni surfactanti folositi. In timpul producerii lor, un numar de surse pretind ca sunt emise in mediu toxine carcinogenice (generatoare de cancer) care ataca sistemul reproducator, precum benzenul. De asemenea se degradeaza lent, ceea ce face din ele un pericol pentru mediul inconjurator. Cantitatea de LAS din detergenti poate varia pana la 30% din greutatea totala a produsului.

Benzenul este un constituent natural al titeiului, dar este sintetizat de obicei din alti compusi prezenti in petrol. Departamentul de Sanatate si Servicii Umane al SUA (Department of Health and Human Services - DHHS) clasifica benzenul ca un cunoscut cancerigen uman. Agentia pentru Siguranta Muncii si Administratie Sanitara a SUA (US Occupational Safety and Health Administration - OSHA) a stabilit o limita de expunere admisibila de 0,5 parti benzen la un milion parti de aer (0,5 ppm) la locul de munca pe durata unei zile de munca de 8 ore, saptamana de lucru de 40 de ore. Expunerea limita pe termen scurt pentru benzenul transportat prin aer este de 5 ppm pentru 15 minute.

Expunerea la benzen poate avea serioase efecte asupra sanatatii. Inhalarea pe termen scurt a nivelului mare de benzen poate avea ca rezultat moartea, in timp ce un nivel scazut poate cauza somnolenta, ameteli, cresterea ritmului cardiac, dureri de cap, frisoane, confuzie si pierderea cunostintei. Consumul de alimente si bauturi cu inalt nivel de benzen poate cauza stari de voma, iritarea stomacului, ameteli, somnolenta, convulsii si moarte.

S-a raportat clar faptul ca expunerea umana la benzen este o problema globala de sanatate. Benzenul vizeaza ficatul, rinichii, plamanii, inima si creierul, si poate provoca ruperea lantului ADN, daune la nivel de cromozom, etc. Benzenul poate cauza cancer atat la animale, cat si la oameni. Pentru prima oara a fost raportat faptul ca benzenul cauzeaza cancer la oameni in anii 1920. Industria chimica pretinde ca doar in 1979 proprietatile cancerigene ale benzenului au fost determinate “concludent” la oameni, in ciuda multiplelor referinte din literatura medicala privitoare la acest fapt. Industria a exploatat aceasta “discrepanta” si a incercat sa discrediteze studiile pe animale care au aratat ca benzenul a provocat cancer, spunand ca acestea nu erau relevante pentru om. Benzenul ar putea sau nu sa se gaseasca in flaconul/cutia de detergenti (nu putem confirma si nici infirma acest fapt, bazandu-ne pe cercetarile noastre), dar cu siguranta daca benzenul este eliberat in atmosfera in timpul producerii acestor surfactanti, acest lucru ar fi o cauza de ingrijorare.

Etoxilat de nonilfenol (Nonylphenol Ethoxylate - NPE): un surfactant petrochimic despre care se crede ca se gaseste in multi dintre detergentii din SUA. Acest produs chimic a fost interzis in detergentii din UE si Canada. Este biodegradabil? Da. Dar s-a descoperit ca se descompune lent in compusi si mai toxici.

Cercetari cuprinzatoare indica faptul ca metabolitii (produsii in urma prelucrarii de catre organismul uman a substantei) NPE interfereaza cu hormonii pestilor si crustaceelor, astfel afectand aproape fiecare celula si organ al corpului. Expunerea la metabolitii NPE face ca organismele sa dezvolte atat organe sexuale barbatesti, cat si femeiesti; mareste rata mortalitatii si vatamarile ficatului si ale rinichilor; scade cresterea testiculelor si numarul de spermatozoizi la pestii masculi; si dezechilibreaza rata normala masculi/femele dintre sexe, metabolismul, dezvoltarea, cresterea si reproducerea acestora.

Canada si Uniunea Europeana au interzis utilizarea de NPE in detergenti, intrucat metabolitii NPE sunt toxici si utilizarea lor “ar putea avea un efect daunator imediat sau pe termen lung asupra mediului sau a diversitatii sale biologice”. Doar in 2004 mai mult de 130 000 de tone de NPE au fost utilizate in SUA.

Distilatele din petrol (nafta): Aceste produse petrochimice au fost raportate ca fiind corelate cu cancerul, vatamari ale plamanilor, inflamatii pulmonare si vatamari ale membranelor mucoase. Sunt derivate din petrol sintetic.

Fenoli: Potrivit Institutelor de Sanatate ale SUA (United States National Institutes of Health), fenolul este toxic si cei care sunt hipersensibili la acesta s-ar putea confrunta cu moartea sau cu grave efecte colaterale la expuneri foarte slabe. In plus este rapid absorbit si poate cauza toxicitate oriunde in corp. In mod potential, moartea si toxicitatea severa ar putea fi rezultatele efectelor fenolului asupra sistemului nervos central, inimii, vaselor de sange, plamanilor si rinichilor.

Inalbitori cu efect de accentuare a stralucirii (Optical Brighteners): Acesti compusi chimici sintetici convertesc lungimea de unda a ultravioletelor in lumina vizibila, ceea ce face ca rufele spalate cu ele sa “pacaleasca” ochiul, facandu-l sa vada o nuanta mai stralucitoare si care reflecta mai mult lumina (desi de fapt nu afecteaza gradul de curatire al rufelor). S-a raportat descoperirea faptului ca acestea sunt toxice pentru pesti si provoaca mutatii la bacterii. Mai mult, s-ar putea ca ele sa cauzeze reactii alergice la oameni, atunci cand pielea expusa la aceste substante este mai tarziu expusa la lumina soarelui.

Cum actioneaza inalbitorii cu efect de accentuare a stralucirii?

S-ar putea sa va amintiti ca mama sau bunica voastra utiliza un produs numit “albastreala” la rufe pentru a face ca albiturile sa para mai stralucitoare. Agentii de albastrire inlatura lumina galbena pentru a micsora nuanta galbena, dar inalbitorii ce accentueaza stralucirea actioneaza diferit. Acesti agenti “absorb lumina ultravioleta si o reemit ca lumina vizibila albastra. Aceasta lumina albastra mascheaza orice ingalbenire ce ar putea fi prezenta in materialul tratat si il face sa para mai stralucitor si mai alb decat ar apare altfel in mod natural ochiului”. Hainele voastre nu sunt mai curate decat ar fi fara agentii de inalbire, dar ele par a fi asa.

Inalbitorii accentuand stralucirea nu sunt eficienti decat daca raman pe tesatura dupa spalare, de unde ei sunt inhalati si atinsi constant si absorbiti in pielea voastra. Hainele spalate cu detergenti continand acesti agenti ar putea lasa in urma pe tesatura un reziduu chimic amenintand potential sanatatea. De aceea hainele uscate pe sarma de rufe se simt ca tepene/rigide, doar daca nu sunt facute pufoase in uscator. Rufele spalate fara inalbitori accentuand stralucirea vor fi moi imediat ce sunt luate de pe sarma.

Care sunt motivele de ingrijorare privitoare la inalbitorii accentuand stralucirea din punctul de vedere al sanatatii umane si mediului inconjurator?

In mod frecvent, iritatiile pielii de care sunt acuzati agentii de parfumare si vopsire ar putea fi de fapt cauzate de acesti inalbitori ce accenteaza stralucirea, deci acestia (gasiti in majoritatea detergentilor) nu ar trebui utilizati de persoanele cu pielea sensibila. Ar putea interveni si iritatii ale ochilor. Inalbitorii cu accentuarea stralucirii contin chimicale ce pot fi toxice pentru pesti si alte animale sau plante. S-a aratat ca multi dintre acesti inalbitori cauzeaza mutatii la bacterii (seventhgeneration.com). In plus, aceste chimicale nu se biodegradeaza cu usurinta, deci poluarea ramane in apele reziduale pentru perioade lungi de timp, afectand negativ calitatea apei si viata animalelor si plantelor. Militarii americani nu pot utiliza inalbitorii accentuand stralucirea, deoarece reflectia sporita a luminii poate cauza supravizibilitate pe campul de lupta.

Parfumanti artificiali: multi dintre acestia pot fi facuti din petrol (vezi distilatele din petrol), si s-ar putea sa nu se descompuna in mediu. S-a raportat ca au fost corelati cu diferite efecte toxice la pesti si mamifere, si cauzeaza adesea alergii si iritatii ale pielii si ochilor.

Fosfati: aceste chimicale sunt utilizate pentru a inlatura mineralele din apa dura pentru a face mai eficienti detergentii si pentru a preveni ca murdaria sa se reaseze pe rufe in timpul unei spalari. O problema majora cu ei este ca, atunci cand sunt eliberati in mediul inconjurator, stimuleaza cresterea anumitor plante marine, ceea ce contribuie la dezechilibrarea ecosistemelor. In anii 1970, guvernul SUA a recunoscut problema poluarii cu compusi ai fosforului – ar putea cauza masive infloriri ale algelor pe caile acvatice, ceea ce dauneaza ecosistemelor prin lipsirea apei si vietii acvatice de extrem de importantul oxigen. Multe state au interzis sau restrictionat din acest motiv utilizarea fosfatilor, si s-ar putea sa vedeti detergenti carora li se face reclama cu “nivel scazut de fosfati” sau “fara fosfati”. Multe marci de detergenti au eliminat in mod admirabil si multumitor fosfatii din formularile lor.

Acidul etilendiaminotetraacetic (EDTA - ethylene diamine tetraacetic acid ): EDTA este o grupare de compusi chimici utilizati ca alternativa la fosfati pentru a reduce duritatea apei, aceasta grupare previne agentii de albire sa devina activi inainte de a fi introdusi in apa, si functioneaza de asemenea ca un stabilizator de spumare. EDTA a fost gasit in cazul animalelor de laborator ca fiind atat citotoxic, cat si slab genotoxic. Expunerile pe cale orala au fost observate ca producand efecte asupra reproducerii si dezvoltarii. EDTA nu se descompune sau inlatura in timpul tratamentului conventional al apei uzate. EDTA nu se descompune cu usurinta in mediu si poate redizolva in metalele grele toxice din mediu, permitand acestora sa reintre in lantul trofic.

Hipocloritul de sodiu (inalbitorul din gospodarie): Acesta este un precursor chimic al clorului, care este extrem de toxic si implicat in mai multe intoxicatii din gospodarie decat orice alt produs chimic. Atunci cand reactioneaza cu materialele organice din mediul inconjurator, sunt creati compusi toxici si cancerigeni care pot cauza tulburari imunitare, reproductive si endocrine. Contactul cu pielea va produce iritatie caustica sau arsuri datorita degresarii si saponificarii grasimilor din piele si distrugerii tesutului. Amestecarea inalbitorului cu orice alte produse de curatare (precum amoniacul) poate genera vapori periculosi care sunt cancerigeni, si poate provoca pana si moartea.

Un studiu recent a indicat pentru intaia oara ca hipocloritul de sodiu si chimicalele organice (d. ex. surfactantii, parfumantii) continute in cateva produse domestice de curatare reactioneaza pentru a genera compusi organici clorurati volatili(VOC). Acesti compusi clorurati sunt emisi in timpul aplicarii produselor de curatire si majoritatea acestora este toxica si probabil cancerigena pentru oameni.

Studiul a aratat ca in cazul aerului din incaperi/incinte inchise, concentratiile sporesc semnificativ (de 8-52 de ori pentru cloroform si 1-1170 de ori pentru tetraclorura de carbon) in perioada utilizarii produselor continand inalbitori.

Sporirea semnificativa observata la concentratiile din aerul din interior a catorva VOC clorurati (in special tetraclorura de carbon si cloroform) indica faptul ca utilizarea inalbitorului este o sursa proaspat identificata ce poate fi importanta in termeni de expunere la acesti compusi prin inhalarea lor. Evaluarea riscului preliminar a sugerat ca utilizarea acestor produse de curatire ar putea creste in mod semnificativ riscul de cancer. Pe langa efectele lui toxice asupra organismelor vii, clorul mai reactioneaza cu materialele organice din mediul inconjurator pentru a crea alte toxine periculoase si cancerigene, incluzand trihalometanii si cloroformul, si organocloruratii, o clasa extrem de periculoasa de compusi ce pot cauza tulburari ale sistemelor reproducator, endocrin si imunitar. Cel mai binecunoscut organoclorurat este dioxina. Produsele continand clor (sau oricare dintre derivatii sau precursorii acestuia, inclusiv hipocloritul de sodiu) ar trebui sa fie considerate complet inacceptabile. In mod similar, orice produs chimic cu “clor” ca parte a descrierii lui, sau oricare alt ingredient listat ca “inalbitor”, ar trebui considerat complet inacceptabil, intrucat aceasta nomenclatura indica prezenta unui compus clorurat extrem de toxic si daunator pentru mediu. Clorul si compusii clorurati sunt de asemenea o cauza majora a distrugerii ozonului atmosferic. Clorul utilizat in spalatorii degradeaza atat fibrele sintetice, cat si pe cele naturale.

Clorul este listat in Legea Puritatii Aerului din 1990 (1990 Clean Air Act) ca un poluant atmosferic periculos si este pe lista Dreptului de a Cunoaste a Comunitatii EPA (US Environmental Protection Agency – Agentia pentru Protectia Mediului a SUA). In 1993, Asociatia Americana pentru Sanatate Publica a emis o rezolutie chemand la eliminarea treptata a majoritatii compusilor organoclorurati.detergenti

Viata Verde Viu va recomanda produsul LIFE MIRACLE cu spalare a rufelor prin folosirea magnetilor. Sistemul LIFE MIRACLE are garantie pe viata si nu se consuma niciodata! NU VA MAI TREBUI NICIODATA SA CUMPARATI DETERGENTI!

DACA VRETI SA AFLATI MAI MULTE CITITI AICI: FARA-CHIMICALE.RO

Surse pentru acest articol cuprind:

Agentia pentru Protectia Mediului a SUA - United States Environmental Protection Agency;

Departamentul de Sanatate si Servicii Umane al SUA - United States Department of Health and Human Services (DHHS);

Agentia pentru Siguranta Muncii si Administratie Sanitara a SUA - United States Occupational Safety and Health Administration (OSHA);

Institutele Nationale de Sanatate ale SUA - United States National Institutes Of Health (NIH);

Fortele Aeriene ale SUA - United States Air Force;

Wikipedia, the Sierra Club;

Sixwise.com;

Associatedcontent.com;

healthychild.org;

seventhgeneration.com

Nota speciala: acest articol se bazeaza pe cercetarile privitoare la ingredientii gasiti in marcile internationale de detergenti de rufe. Nu putem garanta ca toti, sau unii dintre acesti ingredienti se vor gasi intr-un anumit produs, deoarece companiile producatoare de detergenti nu sunt obligate sa dezvaluie publicului ingredientii lor specifici. Aceasta lista a fost compilata si este corecta, dupa cunostintele noastre, bazandu-se pe informatiile disponibile public si obtinute prin cercetari. Marci specifice ar putea sa contina sau sa nu contina deloc acesti ingredienti, si informatiile sunt obtinute doar din sursele enuntate mai sus. Unii detergenti ar putea fi complet siguri. Fiecare trebuie sa evalueze informatiile si sa cerceteze siguranta unei marci de detergenti in mod personal.

Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutatile Viata Verde Viu.
Articole privind un stil de viata sanatos, retete si multe altele.

#carne procesata #Fructele #gjid #ingrediente #ingredienti #LIFE MIRACLE #magneti #obisnuite #sanatate

Ce au mai parcurs alti cititori...

Top 20 ingrediente toxice din produsele cosmetice si de ingrijire corporala

Top 20 ingrediente toxice din produsele cosmetice si de ingrijire corporala

Trei motive de a bea mai putin alcool

Trei motive de a bea mai putin alcool

Pericolele din balsamurile de rufe

Pericolele din balsamurile de rufe

Ce spun cititorii despre "Cum putem inlocui ingredientele periculoase din detergentii de rufe"

Mada26 April 2017 20:03Raspunde

Nu stiu alte persone daca sunt sau nu atenti la compozitia detergentilor dar eu sunt si de aceea acum folosesc doar dtergenti italieni Dash de la Italian Shops si ii expediaza direct din Italia. https://www.italianshops.ro/detergenti-italia/detergent-dash.html

naturallhome04 March 2016 14:01Raspunde

La www.naturallhome.ro gasiti detergenti ecologici fara chimicale rele.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimer
Copyright 2021 Viata Verde Viu | Produse naturiste, sfaturi sănătoase și rețete gustoase. Toate drepturile rezervate.