Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. La ce este bun Rozmarinul

La ce este bun Rozmarinul

ROZMARIN (Denumire stiintifica: Rosmarinus officinalis) Rozmarinul cu originile sale mediteraneene, are o aroma deosebita si infrumuseteaza gradinile si bucatariile din intreaga lume. Rozmarinul este o planta minunata care se aseamana cu menta si le

ROZMARIN (Denumire stiintifica: Rosmarinus officinalis)

Rozmarinul cu originile sale mediteraneene, are o aroma deosebita si infrumuseteaza gradinile si bucatariile din intreaga lume. Rozmarinul este o planta minunata care se aseamana cu menta si levantica si are frunzele ca acele de pin, plate.

Rozmarinul este una dintre acele plante cu o mie de utilizari. Este extrem de rezistenta si prin urmare, usor de crescut si de mentinut in interior sau afara. In interior, are nevoie de multa lumina, nu prea multa caldura si aer umed. Udati planta cu apa, de cateva ori pe saptamana. Adaugati o intrega crenguta la supele de legume, pentru un gust luminos, unic.

Atunci cand cumparati rozmarin, este indicat sa in fie stare proaspata deoarece este mult mai bun decat in forma uscata. Rozmarinul proaspat poate fi refrigerat intr-o punga, pentru cateva saptamani, in vreme ce cel uscat ar trebui sa fie pastrat intr-un container etans intr-un loc racoros intunecat si uscat pentru a se pastra timp de mai multe luni.

Pentru a va face propriul ulei din rozmarin, puneti o crenguta sau doua de rozmarin la uscat, apoi adaugati-le intr-un borcan de sticla, puneti ulei de masline si agitati usor. Depozitati borcanul intr-un loc cald, intunecat, timp de doua saptamani. Utilizare ¼ dintr-o cana, pentru o baie parfumata, sau in amestec cu otet balsamic, peste o salata sau un sos delicios.

Rozmarinul si beneficiile pentru sanatate 

Timp de secole, una dintre utilizarile medicinale cele mai raspandite a fost imbunatatirea memoriei. Aceasta planta, in special varfurile de flori, contine acid rozmarinic antibacterien si antioxidant, dar si o serie de uleiuri esentiale, cum ar fi cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, care sunt cunoscute a fi anti-inflamatoare, anti-fungice si cu proprietati antiseptice.

Rozmarinul asigura 16% din valoarea zilnica de vitamina A, are proprietati antioxidante, protejeaja vederea, sanatatea pielii si membranele mucoasei si ofera protectie impotriva cancerului pulmonar si cancerului de gura. Este renumit si pentru combaterea infectiilor, prin continutul mare de vitamina C care sintetizeaza colagenul, proteina necesara pentru vasele de sange, organe, piele si oase.

Manganul, un mineral de asemenea proeminent in rozmarin, joaca un rol critic antioxidant in organism in scopul reducerii riscului de cancer, in special cancerul de san.

Rozmarinul contine, de asemenea, fier (la nivelul sangelui, fierul intra in compozitia hemoglobinei din globulele rosii; acestea preiau oxigenul din aerul inspirat si il transporta pana la tesuturi unde il elibereaza pentru a prelua de aici dioxidul de carbon rezultat din metabolismul celular) si potasiu (un component in celulele si fluidele corporale, care ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale). Exista, de asemenea, fibre, cupru, calciu, magneziu si o abundenta de vitamine B, cum ar fi acidul pantotenic, piridoxina, riboflavina, folati, utili pentru sinteza ADN-ului  si pentru femei, chiar inainte de conceptie deoarece ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-nascuti.

Rozamarinul uscat ofera un pic din toate: 93 de calorii, 12 grame de fibre si 45% din necesarul zilnic de fier, 35% din calciu, 29% din vitamina C si 18% din vitamina .

Informatii nutritionale

O portie de rozmarin prospat (28 de grame):

Per portie

Calorii……………………………………………………………………...37

Carbohidrati……………………………………………………………...6 g

Fibre……………………………………………………………………..…..4 g

Proteine……………………………………………………………..……..5 g

Grasimi……………………………………………………………………..….2 g

 

Studiile efectuate pe Rozmarin

Oamenii de stiinta au testat 144 de voluntari sanatosi pentru a evalua impactul olfactiv ale uleiurilor esentiale de rozmarin si lavanda asupra performantelor cognitive si starii de spirit.

Subiectii repartizati aleatoriu au completat vizual chestionare si li s-a evaluat starea de spirit, atat inainte, cat si dupa expunerea la miros. Rozmarinul a produs o imbunatatire semnificativa a performantei in calitatea generala a memorie.

Grupul testat cu lavanda a fost mai putin alert decat grupul testat cu rozmarin. Rezultatele au indicat ca mirosul din aceste uleiuri esentiale pot produce efecte pozitive asupra performantelor cognitive si starii de spirit.rozmarinul

Un alt studiu clinic, cu o doza crescuta de frunze uscate de rozmarin, datorita reputatiei sale traditionale de reducere a declinului cognitiv la varstnici a aratat ca cea mai mica doza de rozmarin (750 ml) a avut un efect benefic semnificativ statistic, in timp ce cea mai mare doza (6,000 g) a avut un efect de diminuare semnificativa, precum si efecte daunatoare (mai putin consistente) asupra performantei cognitive.

Studiile recente au aratat ca rozmarinul are proprietati in chemopreventie si terapeutice. Studiul a demonstrat ca extractul din rozmarin inhiba proliferarea liniilor celulare de cancer ovarian.

Aspecte inedite despre Rozmarin

In timpul Evul Mediu, se credea ca rozmarinul creaste numai in gradinile celor neprihaniti.

 Rezumat

Ironic, nu-i asa, ca gustul si aroma de rozmarin, de multe ori folosita pentru imbunatatirea memoriei, este de neuitat? Aceasta planta veche, din Marea Mediterana, in stare proaspata sau uscata, este populara pentru utilizarea in preparatele culinare si poate fi adaugata: in supe, sandwich-uri, sosuri si chiar pentru a face ulei . Cu o gama larga de beneficii nutritionale, rozmarinul ofera sanatate corpului si mintii.

Lista de vitamine si minerale din rozmarin este una lunga. Compusii unici din uleiurile esentiale de rozmarin includ: cineol, camfen, borneol si acetat de bornil.Cercetatorii ofera dovezi ample ca rozmarinul imbunatateste nu numai memoria, dar ajuta si la lupta impotriva cancerului.

Nu e grozav ca tot ce avem de facut pentru a imbunatati sanatatea noastra este de a manca din gradina plantelor medicinale?

Sursa pentru acest articol:

http://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/224/2

http://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/206/2

http://www.angelfire.com/journal2/flowers/r.html

http://www.nutrition-and-you.com/rosemary-herb.html

http://www.vegetablegardener.com/item/2375/how-to-grow-rosemary

http://breast-cancer-research.com/content/8/4/R45

http://foodfacts.mercola.com/rosemary.html - despre rozmarin

#beneficii #rozmarin #sanatate

Ce au mai parcurs alti cititori...

Quinoa, o cereală minune
La ce este bun Nasturelul
Piersica : 16 beneficii pentru sanatate

Ce spun cititorii despre "La ce este bun Rozmarinul"

CARLOS SANCHEZ ROMERO10 February 2014 22:55Raspunde

Yo soy el mejor Romero!

CARLOS SANCHEZ ROMERO10 February 2014 22:54Raspunde

Yo!! Por supuesto, no hay mejor Romero que yo mismo!!!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101