Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Interviuri
  4. Alimentația sănătoasă și nutriția oncologică. Interviu cu Diana Artene, nutriționist-dietetician, doctor în nutriție oncologică

Alimentația sănătoasă și nutriția oncologică. Interviu cu Diana Artene, nutriționist-dietetician, doctor în nutriție oncologică

Continuăm seria interviurilor cu specialiști din domeniul sănătății cu Diana Artene, nutriționist-dietetician, master în științele nutriției, doctor în nutriție oncologică și editor al jurnalului științific Advances in Nutrition. Citește interviul pentru a afla informații prețioase despre alimentație sănătoasă, diete și nutriția oncologică.

VVV: Salut. Cine ești și cum ai ajuns să activezi în domeniul sănătății? Povestește-ne puțin despre tine și activitatea ta.

Diana Artene: Sunt o persoană care lucrează activ pentru recrearea unei lumi fără diete lelea. 

 

Sunt nutriționist-dietetician, master în științele nutriției, doctor în nutriție oncologică, membru ESMO, ESPEN, MASCC și fac parte din echipa de editori a jurnalului științific Advances in Nutrition publicat de American Society for Nutrition. În plus față de licență și master în nutritie, am absolvit doctoratul în nutriție oncologică. Lucrarea de doctorat este bazată pe activitatea desfășurată timp de 3 ani la Institutul Oncologic din București, unde am lucrat cu peste 1000 de paciente în principal cu cancer mamar, pe parcursul tuturor etapelor de tratament oncologic.

 

Din 2017, când am terminat doctoratul, în practica mea individuală lucrez cu majoritatea diagnosticelor oncologice, cu pacienți de orice vârstă, cel mai mic pitic afectat având doar un anișor, iar cea mai în vârstă mămăică bolnavă de cancer, dar încă dispusă să aibă grijă de ea 96.

VVV: Știu că ai multe specializări în domeniul nutriției. Prin ce se diferențiază serviciile tale de cele ale altor nutriționiști?

D.A.: Nu îmi bat capul cu ce se diferențiază serviciile mele în nici un fel. Îmi bat capul cu pacientul din fața mea. Când acesta se simte mai bine, are analize mai bune și trece mai ușor peste o perioadă grea din viața sa pentru că lucrăm împreună este suficient pentru mine. Eu practic nutriție foarte personalizată etapei de viață, nivelului de efort, diagnosticului, tratamentului și stilului de viață specific fiecărui pacient. Scopul este îmbunătățirea stării pacientului, nu competiția cu alți nutriționiști, nici specialiști reali, nici autodeclarați. 

Din punctul meu de vedere pregătirea nutrițională a majorității medicilor este minimă. Există o diferență între o persoană care a studiat cândva niște noțiuni de nutriție de bază timp de câteva luni în cadrul cursului de igienă alimentară la facultatea de medicină și o persoană care a studiat specific doar nutriție ani întregi în cadrul facultății și masterului de nutriție. Conform legii, profesiile de medic și nutriționist-dietetician sunt diferite și au pregătire universitară separată. Dar la noi toată lumea e nutriționist independent de pregătire, ce mare brânză să vorbești despre ciorbă?! Noi, nutriționiștii cu facultate de nutriție, master și doctorat în nutriție, credem că brânza-i mare să vorbești real despre ciorbă și considerăm “nutriționist” doar acei specialiști care au cel puțin master în nutriție. 

Pe măsură ce vom reuși să implementăm legea dieteticianului, sperăm să crească și standardele de pregătire a celor care oferă servicii de nutriție, standarde care azi în România sunt minime. Momentan, oricine poate recomanda nutrițional orice-i bubuie capul, de la medici fără studii universitare specifice de nutriție, la vecina de la 4, la colega de birou, la vânzătoarea de la parter, la persoana din spatele tău la coadă la farmacie. Evident, fiecare este liber să considere pe oricine orice, pacientul fiind complet liber să aleagă ce înțelege prin “nutriționist” și să decidă cu cine consideră adecvat să lucreze.

VVV: Ai publicat deja 4 cărți despre nutriție. Ne poți spune mai multe despre temele abordate în aceste cărți?

D.A.: A patra carte, publicată internațional cu titlul “Cancerul mamar nu e roz” și în România cu titlul Prevenția și tratamentul cancerului mamar - Ghid de Nutriție este un ghid de nutriție oncologică pentru pacientele cu cancer mamar care vor să înțeleagă cum se pot hrăni pe parcursul tratamentului pentru a contracara efectele secundare și pentru a susține eficiența tratamentului, și un ghid de alimentație sănătoasă și stil de viață pentru membrii familiei și pentru prietenii pacientei care vor să prevină acest diagnostic.

A 3- a carte, publicată internațional cu titlul “The old chocolate diet” va fi publicată în curând și în limba română. Cartea este un ghid de nutriție avansată pentru gurmanzii care vor să înțețeagă diferențele dintre persoanele care pot mânca orice doresc fără să se îngrașe si cele care se îngrașă și bând apă.

A doua carte, disponibilă momentan doar în limba engleză - Nutrition guide for mums - este o privire detaliată - de la interior spre exterior - asupra Alimentaţiei Sănătoase pentru Copii începând chiar de la nutriția materno-fetală esențială pe parcursul sarcinii.

Iar prima carte, disponibilă momentan tot doar în limba engleză - 5 Gears Diet - este un ghid de slăbit practic și ușor de folosit pentru a învăța cum să-ți conduci corpul spre greutatea ideală. Așa cum ai învățat să-ți conduci mașina, poți să înveți să-ți conduci corpul mai încet sau mai repede spre ce vrei tu.

În toată activitatea mea clinică, în emisiuni, workshopuri, webinarii și în cărțile mele, eu pledez pentru o alimentație sănătoasă, dar sănătoasă și la corp și la cap.

VVV: Care este viziunea ta asupra unui stil de viață sănătos? Care sunt cele mai frecvente recomandări pe care le faci în acest sens?

D.A.: Respectarea senzațiilor de foame, sațietate și plăcere de a mânca în cazul persoanelor fără probleme de sănătate și respectarea disciplinată a planului de nutriție clinică sau oncologică în cazul persoanelor cu probleme de sănătate.

VVV: Ce înseamnă pentru tine să ai o alimentație sănătoasă, echilibrată? Aceleași principii sunt valabile pentru toată lumea?

D.A.: Eu recomand dieta mediteraneană, tip de alimentație care conține toate categoriile de nutrienți, bogată în alimente de calitate cât mai variate și gătite cât se poate de sănătos. Nutriția nepersonalizată contribuie la scăderea încrederii în eficiența nutriției.

VVV: Ce înseamnă nutriție oncologică? Cum se schimbă dieta în cazul unui pacient diagnosticat cu cancer?

D.A.: Noțiunea de cancer este generală, acest cuvânt vag acoperind peste 200 de boli cu cauze, tratament și evoluție complet diferite de la caz la caz.

De aceea, nutriția oncologică are rolul de a susține tratamentul oncologic și de a preveni recidiva sau apariția unui nou cancer, individualizându-se strict fiecărui pacient în parte, și, în cazul aceluiași pacient, fiecărei etape în parte a tratamentului și eventualelor alte boli în afară de cancer de care mai suferă pacientul.

VVV: Primim foarte frecvent întrebarea: Ce pot face dacă am ulcer gastric sau reflux gastro-esofagian și nu pot mânca fructe și legume crude? 

D.A.: Nutriția clinică gastro-enterologică diferă de la pacient la pacient pentru că toleranța pentru alimente care sunt considerate în general nocive gestro-esofagian diferă de la pacient la pacient. Unele dintre alimentele considerate pe repede înainte de evitat de către toți pacienții cu astfel de afecțiunii sunt bine tolerate de unii pacienți, în timp ce sunt mai puțin bine tolerate de alții. Recomandând de-a valma la toți același lucru, i-am priva pe primii de consumul unor alimente sănătoase doar pentru ca alții nu le tolerează. Am lucrat și cu pacienți cu reflux sau gastrită care tolerează bine usturoiul sau cafeaua și cu pacienți cu acalazie care aveau disconfort și la banana. Cu expertiză și comunicare atentă cu pacientul, de obicei găsim împreună măcar câteva legume și fructe crude care pot fi consumate fără disconfort chiar și în radioterapie de cancer esofagian, cât nu am ajuns încă la PEG. Recomandările trebuie strict personalizate pacientului din fața ta. Nutriția nepersonalizată nu ajută pe nimeni la nimic. 

VVV: Ce recomandări ai pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni și au nevoie de sfaturi personalizate în privința alimentației?

D.A.: Să înțeleagă că nutriție nu înseamnă recomandări general valabile sau recomandarea simplistă de suplimente de-a valma, ci o practică clinică obiectiv bazată pe 4 pași clar definiți:

Evaluarea:

Crearea unui plan de alimentație strict personalizat – în funcție de:

Monitorizarea aplicării adecvate a recomandărilor nutriționale

Adaptarea recomandărilor - în funcție de evoluția antropometrică, biochimică, clinică și de comportament alimentar a fiecărui pacientul în parte

Dacă nu primești cel puțin primii doi pași de la persoana care îți face recomandări nutriționale - independent dacă lucrează într-un spital, plafar, birou de arhitectură sau taie frunză la câini - ai nimerit la departamentul de nutriție lelea.

VVV: Foarte multe persoane se confruntă cu mâncatul emoțional. Atunci când ești obosită, stresată, nervoasă, ce faci pentru a scăpa de pofte?

D.A.: Fac sport.

VVV: Ce părere ai despre postul intermitent? Ai recomanda acest tip de post și cui?

D.A.: Eu nu recomand nimănui înfometarea nici de scurtă durată, nici de lungă durată, nici de nici un fel pentru că în context de slăbit duce treptat la obezitate sarcopenică și mâncat emoțional, iar în context oncologic duce la adaptări metabolice maligne ce susțin creșterea agresivității tumorale. 

VVV: Ai un model în viață? Există o persoană care să fi avut o amprentă deosebită în dezvoltarea ta profesională?

D.A.:  Da, am multe modele în viață, sunt mulți specialiști de renume mondial care m-au impresionat atât prin nivelul înalt de expertiză, cât și prin capacitatea de a o folosi pentru binele tuturor. De la Dan Ariely (profesorul meu de suflet), la Brene Brown, la Carol Dweck, la Daniel Kahneman, la Les Carter, la Chris Voss și până la Evy Poumpouras, sunt onorată și inspirată să am acces la mintea lor. 

VVV: Care este cartea pe care ai recomandat-o (împrumutat-o) cel mai des? 

D.A.:  Mindset, de Carol Dweck.

VVV: Ne poți recomanda câteva resurse web cu informații utile din domeniul sănătății?

D.A.: Persoanele interesate de nutriție, paleație și oncologie pot folosi site-urile MASCC, ESPEN, ESMO, ASCO și ESO pentru a-și ține cât de cât cunoștințele la zi.

VVV: Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește dezvoltarea activității tale? 

D.A.:  Am început să scriu a cincea carte de nutriție clinică. Va dura ceva :)

VVV: Unde putem afla mai multe despre tine și activitatea ta?

D.A.: Vă aștept cu drag pe:

Website | Facebook | Youtube

Interviu realizat de Alina Mihalache - echipa Viața Verde Viu

 

Ce au mai parcurs alti cititori...

Despre slăbit, superalimente și suplimente benefice. Interviu cu Iulia Bledea, tehnician nutriționist, antrenor de fitness și autoare de cărți pentru slăbit
Yoga - Sănătate holistică pentru corp, minte și suflet. Interviu cu Paula Vaida de Almeida, profesor de yoga și fondatoarea Yoga Social
Despre alimentație sănătoasă, superalimente și slăbit. Interviu cu Gabriela Niculae, tehnician nutriționist și master trainer
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101