Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Interviuri
  4. Despre alimentație curată, superalimente și probleme digestive. Interviu cu Cristina Kisded, nutriționist-dietetician și farmacist

Despre alimentație curată, superalimente și probleme digestive. Interviu cu Cristina Kisded, nutriționist-dietetician și farmacist

În interviul de astăzi am stat de vorbă cu Cristina Kisded, nutriționist-dietetician,  farmacist și mămica unei fetițe minunate de 5 anișori. Mi-a făcut mare plăcere să îi iau acest interviu și am aflat multe lucruri interesante despre ea și activitatea ei, despre alimentația naturală, despre superalimente sau despre mâncatul emoțional, pe care mi-ar plăcea să le descoperi și tu. Așadar, te invit să citești interviul cu Cristina.

VVV: Salut. Cine ești și cum ai ajuns să activezi în domeniul sănătății? Povestește-ne despre activitatea ta.

Cristina Kisded: Salut, sunt Cristina, farmacist și nutriționist-dietetician și totodată mămica Mayei (5 ani) - crescută pe o alimentație preponderent bazată pe plante. La baza ambelor profesii a stat dorința mea de a ajuta oamenii și de a împărtăși din cunoștințele dobândite de-a lungul anilor.

 

Persoanele pe care le ajut sunt în general destul de diverse, de la cei care își doresc să scadă în greutate într-un mod sănătos sau cei cu anumite patologii (ex. diabet zaharat, boli cardiovasculare, afecțiuni digestive, carențe nutriționale, dereglări ale profilului lipidic sau hormonale, afecțiuni tiroidiene și altele).

Pe lângă aceste categorii, îmi face plăcere să ajut și copii de diferite vârste, viitoare mămici sau persoane care pur și simplu își doresc să învețe să trăiască sănătos.

Abordarea pe care eu o propun este una simplă, reîntoarcerea la ceea ce este natural pentru corpul nostru. Cum facem practic acest lucru? Încercăm să restabilim echilibrul normal al corpului, prin alegerea alimentelor care ne hrănesc cu adevărat corpul și îmbunătățirea stilului nostru de viață.

În curând voi lansa un program de educație nutrițională, prin care îmi doresc să vă ajut pe cât mai mulți dintre voi să fiți sănătoși sau să vă rezolvați anumite probleme de sănătate deja existente. Mai multe detalii despre acest program voi publica în curând pe pagina mea de Facebook.

VVV: Prin ce se diferențiază serviciile tale de altele de pe piață?

C.K.: Probabil prin abordarea mea asupra corpului nostru. Mai exact, prin privirea acestuia ca un întreg și nu pe segmente individuale și înțelegerea mecanismelor după care funcționează. Scăderea în greutate ar trebui să fie o consecință a creșterii nivelului tău de sănătate și nu obținerea cu orice preț a acesteia, în special cu cel al sănătății tale pe termen lung, prin diverse diete sau pastile “minune”.

VVV: Care este viziunea ta asupra unui stil de viață sănătos? Care sunt cele mai frecvente recomandări pe care le faci în acest sens?

C.K.: Această întrebare are un răspuns foarte complex, dar încerc să ți-l ofer într-un limbaj cât mai simplu. Sănătatea nu înseamnă doar absența bolii și pornind de la acest lucru, există câțiva piloni esențiali care stau la baza sănătății noastre. Alimentația, alături de activitatea fizică, gândirea pozitivă, relaxarea, somnul suficient și de calitate, relațiile bune cu cei din jurul nostru, dar și reconectarea cu natura, cât de des se poate sunt printre cei mai importanți dintre aceștia.

Ce înseamnă pentru tine să ai o alimentație sănătoasă, echilibrată? Aceleași principii sunt valabile pentru toată lumea?

C.K.: Alimentația sănătoasă este din punctul meu de vedere cea care se potrivește corpului nostru, care ne hrănește cu adevărat corpul la nivel celular și nu doar stomacul. Aici mă refer în special la o dietă bazată preponderent pe plante, care să cuprindă, în general 6 grupe alimentare principale: legume, fructe, cerealiere integrale, leguminoase, nuci și semințe crude și frunzoasele verzi, consumate în combinațiile și momentele optime din zi, la care putem adăuga și unele superalimente.

VVV: Folosești superalimente și suplimente naturale în dieta ta? Dacă da, pe care dintre acestea le recomanzi în mod frecvent clienților tăi?

C.K.: Clasa superalimentelor este una foarte vastă, din punctul meu de vedere, pentru că putem include aici mai multe categorii de alimentele care prezintă numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, începând cu alimentele integrale, precum avocado, semințele de chia, de susan, pudra de roșcove, semințele de cânepă, cartoful dulce, scorțișoara de Ceylon, fructele de goji, ghimbirul, fructele de pădure și multe altele.

Însă, tot în această clasă de superalimente putem include și pulberile obținute din anumite alimente extrem de valoroase din punct de vedere nutrițional, cum ar fi: pulberea de Chlorella, turmericul, pulberea de orz verde, spirulina, pulberile de ciuperci chinezești, condimentele și multe altele.

Aceste pulberi sunt o sursă concentrată de nutrienți, însă este important să fie de calitate, adică să fie procesate cu pierderi minime de substanțe nutritive. De exemplu, deshidratarea la temperaturi de maxim 40 de grade Celsius, păstrarea în recipiente adecvate, recoltarea din medii ecologice în momentul potrivit și altele. 

În general suplimentele alimentare le putem folosi cu reale efecte benefice, mai ales atunci când avem de-a face cu diverse probleme de sănătate și ne dorim să obținem un efect pozitiv cât mai rapid.

 

VVV: Care este cel mai comun sfat pe care îl dai celor care vor să slăbească?

C.K.: Sfatul pe care îl ofer de fiecare dată la începerea unui program este urcarea scărilor cu pași mărunți, dar constanți și menținerea cât mai vie a motivului pentru care am pornit la drum. În acest caz, ultima treaptă a scării reprezintă obținerea rezultatelor dorite. Perseverența și rigurozitatea sunt cele care ne asigură în general reușita și nu perfecțiunea pe care de foarte multe ori o căutăm.

Este de asemenea foarte important să înțelegem că fiecare corp are ritmul propriu de funcționare și implicit, de scădere în greutate. Slăbitul sănătos, cu afectare minimă a masei musculare, înseamnă în medie o scădere în greutate de 2-4 kg/lună.

VVV: Primim foarte frecvent întrebarea: Ce pot face dacă am ulcer gastric sau reflux gastro-esofagian și nu pot mânca fructe și legume crude? 

C.K.: Vindecarea corpului vine întotdeauna din alimentele crude, pentru că doar ele ne oferă enzimele atât de necesare tuturor proceselor din corpul nostru, însă în acest caz, trebuie pornit cu pași mărunți respectiv cu alimentele care sunt tolerate în momentul respectiv, curățarea organismului și introducerea treptată a altor alimente, în funcție de tolerabilitate.

Se pot folosi legumele și fructele preparate termic, urmate de introducerea treptată a acestora în stare crudă, în funcție de toleranța intestinală. 

Bineînțeles, în aceste cazuri, este importantă de obicei și folosirea unor suplimente alimentare specifice, cel puțin pentru o perioadă.

VVV: Ce recomandări ai pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni și au nevoie de sfaturi personalizate în privința alimentației?

C.K.: Persoanelor care suferă de anumite afecțiuni vreau să le spun un lucru foarte important, și anume că vindecare pornește întotdeauna de acolo de unde a pornit și boala. Deci suntem capabili, de cele mai multe ori, să punem în remisie numeroase boli, atâta timp cât abordarea este una corectă (privirea corpului ca un ansamblu, nu doar ca segmente individuale).

Întotdeauna când avem de-a face cu o patologie, sfaturile mele sunt personalizate, pentru că în acest caz alimentația trebuie să fie una adaptată nevoilor acelei persoane, fiind nevoie și de o monitorizare atentă din partea mea în această situație.

VVV: Foarte multe persoane se confruntă cu mâncatul emoțional. Atunci când sutem obosiți sau nervoși ce putem face pentru a scăpa de pofte?

C.K.: Da, din păcate natura serviciilor noastre și faptul că trăim mereu pe fugă, ne cresc foarte mult nivelul de stres și recurgem de foarte multe ori la mâncare ca și “pansament” pentru neîmplinirile, frustrările sau chiar bucuriile din viața noastră de zi cu zi.

Mâncarea este cel mai la îndemână lucru la care putem apela atunci când suntem stresați, obosiți, nervoși, tocmai datorită faptului că în momentul în care mâncăm, se eliberează în corpul nostru niște substanțe care dau în corpul nostru senzația de plăcere (endorfinele sunt aceste substanțe), însă starea care urmează după această foame emoțională este de cele mai multe ori una depresivă.

Foamea emoțională nu trece cu mâncare, spre deosebire de foamea adevărată și te afundă tot mai mult în acea stare depresivă, de neîmplinire sau chiar vinovăție. Primul pas este să identifici acest cerc vicios și să îl întrerupi, să fii conștient de ceea ce urmează să faci. Pentru început, îți poți acorda 2-3 minute în care să analizezi ceea ce urmează să faci și astfel ai șanse mari să întrerupi acest mâncat emoțional.

Există mai multe tehnici prin care putem să începem să fim conștienți de ceea ce mâncăm, dintre care cele mai importante ar fi: practicarea regulată a activității fizice (sportul este un “antidepresiv” natural extrem de eficient), relaxarea zilnică minim 15-30 minute, petrecerea timpului cu cei dragi, luarea meselor în familie, diversificarea meselor și aranjarea frumoasă a alimentelor în farfurie, ieșirea în natură și nu în ultimul rând, hrănirea optimă a corpului (minim 50% crud din tot ce mâncăm pe parcursul unei zile).

VVV: Ce părere ai despre postul intermitent? Ai recomanda acest tip de post și cui?

C.K.: Am o părere bună despre postul intermitent, atât pentru scăderea în greutate, cât și pentru reglarea unor patologii. Acum depinde despre care variantă a postului intermitent discutăm, însă este important să avem o alimentație cât mai diversificată care să includă cele 6 grupe alimentare despre care vorbeam mai sus și bineînțeles să excludem alimentele care sunt total nesănătoase (produse de patiserie, mezeluri, produse cu grăsimi trans, băuturi îndulcite cu zahăr, tutun, cafea și altele), alături de o hidratare bună a corpului și de activitate fizică.

Intervalul orar în cazul postului intermitent este un alt aspect important. Noi suntem construiți fiziologic să mâncăm în concordanță cu ritmul nostru circadian (deci să nu ne fixăm acele 8 sau 6 ore de alimentare pe perioada nopții), pentru că în acest caz, nu vorbim de o variantă sănătoasă a postului intermitent.

Aș mai adăuga faptul că este important să fie făcut sub supravegherea unui specialist pentru a nu avea consecințe nedorite (exemplu: carențe nutriționale).

VVV: Ai un model în viață? Există o persoană care să fi avut o amprentă deosebită în dezvoltarea ta profesională?

C.K.: Dinainte de a începe să profesez ca nutriționist, am ales să urmăresc și să apreciez acei specialiști care investighează cauza unei boli și încearcă să o trateze pe aceasta și nu doar efectele acelei boli. De cele mai multe ori, aceștia sunt întâlniți în clinicile de medicină alternativă sau de naturopatie.

Dintre acești specialiști îi pot menționa pe: Dr. Robert Morse, Dr. Suzanne Humphries, Dr. Neal Barnard, Dr. Michael Greger, Dr. Garth Davis, Dr. Virgiliu Stroescu, Dr. Doru Laza, Dr. Călin Mărginean.

VVV: Care este cartea pe care ai recomandat-o (împrumutat-o) cel mai des? 

C.K.: Mi-a plăcut în mod special cartea lui Robert Morse, “Să trăim sănătos fără toxine”. Este pe înțelesul tuturor și pune bazele unei alimentații sănătoase, dar mai sunt și multe alte cărți importante.

VVV: Ne poți recomanda câteva resurse web cu informații utile din domeniul sănătății?

C.K.: Da, desigur. PubMed, Science Direct, Nutrition Facts, Mayo Clinic, Oregon State University - Linus Pauling Institute, Physician Committee for Responsable Medicine.

VVV: Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește dezvoltarea activității tale? 

C.K.: Mi-ar plăcea foarte mult să îmi pot îndeplini visul de a înființa o clinică de naturopatie în care să pot ajuta cât mai mulți oameni să își rezolve problemele de sănătate prin schimbarea alimentației și a stilului de viață, însă acesta este un proiect pentru viitorul mai îndepărtat. 

Momentan lucrez la un program online de educație nutrițională în care am încercat să ofer cât mai multe dintre informațiile pe care le-am dobândit până în prezent, într-un mod cât mai simplu, care să fie pe înțelesul tuturor. Scopul este ca în urma parcurgerii acestui program să ne aducem starea de sănătate la un alt nivel, mult mai înalt, să înțelegem mecanismele după care funcționează corpul nostru și cum putem implementa practic aceste lucruri, deci să devii propriul tău nutriționist pe termen lung.

VVV: Unde putem afla mai multe despre tine și activitatea ta?

C.K.: Mă puteți găsi pe:

Website | Facebook | Instagram | Youtube

Interviu realizat de Alina Mihalache - echipa VVV

 

#interviu Cristina Kisded

Ce au mai parcurs alti cititori...

Rolul unui coach în nutriție și wellness. Interviu cu Andreea-Carmen Radu, Nutrition & Wellness Coach
Alimentația sănătoasă și nutriția oncologică. Interviu cu Diana Artene, nutriționist-dietetician, doctor în nutriție oncologică
Despre slăbit, superalimente și suplimente benefice. Interviu cu Iulia Bledea, tehnician nutriționist, antrenor de fitness și autoare de cărți pentru slăbit
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101