Cum am putea denumi Păpădia altfel decât „planta copilăriei” noastre, ducându-ne imediat cu gândul la coronițele de flori și colierele înlănțuite din tulpinele acestor plante galben aurii, la suflatul pufului -ajuns sămânță pe capul lor, la fluieratul copiilor prin tulpina goală, plante atât de iubite de copii dar și disprețuite de mulți agricultori, cărora le inundă culturile?
În ungurește (gyermekláncfű) i se spune „iarba cu lanțuri pentru copii”); americanii îi spun „Florile Sf. Patrick” iar mulți îi spun în popor „ceasul ciobanului”, deoarece floarea de păpădie se deschide la o oră după răsăritul soarelui și se închide la amurg, cu o precizie de ceasornic.
Cuprins
2. Păpădia ca plantă medicinală
4. Păpădia pe site-ul nostru ViațaVerdeViu
5. Similitudini între Păpădie, aromaterapia naturală și pietrele semiprețioase
6. Ierbarul cu povești despre Păpădie
1. Păpădia, istoric
În termeni științifici i se spune „Taraxacum officinale” ca făcând parte din familia Asteraceae; specie de plantă perenă iar dovezile semințelor fosilizate sugerează că Papadiile au înflorit în ultimii 30 de milioane de ani, ajungând ca această floare umilă din curte să fie un simbol al longevității și importantă plantă medicinală, deoarece toate părțile plantei Păpădie au fost folosite -istoric vorbind, atât ca hrană cât și ca medicament.
Creștinii consideră Papadiile ca fiind simbolul durerii și ale Patimilor lui Hristos în simbolismul teologic, precum și una dintre ierburile amare regăsite în multe salate și mâncăruri tradiționale de Paște.
Chinezii au fost primii care au descris virtuțile medicinale ale păpădiei în purificarea sângelui și creșterea sistemului imunitar. Mai târziu, în secolul al XI-lea, culturile arabe foloseau Păpădia ca plantă medicinală pentru a trata problemele hepatice și ale rinichilor. Apoi, toată Europa folosea păpădia în bucătăriile lor dar și depozitată în dulapurile cu medicamente ale farmaciilor populare.
În astrologie, Păpădia este considerată o plantă masculină fiind guvernată de Jupiter și Soare. În medicina ayurvedică, este asociată cu Saturn. Elementul Păpădiei este Aerul.
Evoluând deci în urmă cu aproximativ 30 de milioane de ani în Eurasia, semințele fosile de Păpădie (Taraxacum tanaiticum) au fost înregistrate încă din Pliocen, adâncindu-și rădăcinile în istorie, păpădiile fiind cunoscute în cultura antică greacă, egipteană, romană și chineză. În mitologia greacă, Tezeu a mâncat păpădie timp de 30 de zile pentru a se întări să lupte cu Minotaurul, o taur jumătate om care ia mâncat pe tinerii adulți din Atena.
2. Păpădia ca plantă medicinală
Prima mențiune a Păpădiei ca medicament se regăsește în lucrările medicilor arabi din secolele al X-lea și al XI-lea, care vorbesc despre ea ca despre un fel de andive sălbatice, sub numele de Taraxcacon .
Această plantă extrem de hrănitoare continuă să fie venerată pentru o gamă largă de proprietăți medicinale folosite pentru a trata o multitudine de afecțiuni fizice, inclusiv cancer, acnee, diabet, dureri de dinți, boli hepatice, constipație, tulburări digestive, pentru a promova urina ( diuretic), chiar și verucile, matreata, etc...
În medicina populară (și nu numai) Păpădia este folosită ca demachiant, pentru curățarea tenului și înlăturarea pistruilor; prin siropuri și ceaiuri ca tonic hepatic; este folosită ca tonic digestiv; reduce anxietatea, stresul și iritabilitatea, are efecte antiinflamatorii, stimulează fluxul de lapte matern, ajută la problemele vezicii biliare, facilitează eliminarea blocajelor energetice din organism, fiind recunoscută ca benefică pentru cei cu artrită, diabet și probleme de zahăr din sânge.
Multă lume confundă Papadia cu Rucola dar e bine de știut care sunt diferențele dintre acestea pentru a nu le mai confunda: Rucola și păpădia sunt plante care seamănă între ele dar sunt total diferite, putând fi folosite oarecum în aceleași preparate culinare (mai ales în salate) ele fiind la fel de intense ca gust, însă rucola tinde să aibă un gust mai piperat, pe când păpădia tinde să fie mai amară.
Să amintim pe scurt câteva dintre noțiunile farmacologice legate de Păpădie: principalii constituenți ai rădăcinii de păpădie sunt taraxacina, o substanță amară cristalină; taraxacerină, o rășină acre; și inulină, un fel de polizaharidă numită FOS (Fructo-Oligo-Saharide). Alți constituenți includ gluten, gumă și potasiu.
Verdețurile de păpădie (planta și rădăcina) sunt extrem de bogate în nutrienți vitali, cum ar fi potasiu, calciu, sodiu natural și alte săruri minerale; betacaroten și mai ales vitamina A vegetală. Conținutul său în Inulină stimulează răspunsul imunitar și îmbunătățește imunitatea intestinală, fiind un aliment recunoscut ca prebiotic și prebiotic pentru bacteriile din intestine.
Păpădia poate fi considerată o plantă hrănitoare; toată planta are numeroase vitamine, minerale dar și fibre, nutrienți de folos pentru buna funcționare a organismului și care se regasesc sub diferite preparate în farmacii.
Alături de vitaminele A, C, K, E, B, în păpădie se regășeste acid folic, fier, calciu, magneziu și potasiu. Studiile realizate pâna în prezent au relevat faptul că în rădăcina de păpădie există inulină, o fibră solubilă ce poate influența creșterea și menținerea bacteriilor intestinale de la nivelul tractului digestiv.
Păpădia este bogată în antioxidanți, compuși ce pot ajuta în lupta organismului împotriva radicalilor liberi și nu trebuie uitat faptul că păpădia conține beta-caroten, un produs unic, cu important rol în protejarea împotriva deteriorării celulare și a stresului oxidativ. De asemenea exista un posibil sprijin pentru o digestie sănătoasă.
Conținutul bogat în fibre, pe care rădăcina de păpădie îl are, poate ajuta organismul pentru realizarea unui bun peristaltism al alimentelor prin tractul digestiv. Eliminarea resturilor alimentare previne apariția constipației, iar aceste lucruri sunt importante pentru menținerea sănătății tractului digestiv și lupta împotriva unor boli digestive. (cum ar fi cancerul de colon)
Poate menține echilibrului metabolismului bazal iar unele studii au arătat ca păpădia poate ajuta la menținerea controlului greutății, prin acțiunile sale asupra metabolismului și al arderii grăsimilor (pentru acest aspect nu exista dovezi științifice suficiente în acest sens).
Iată două produse farmaceutice foarte cunoscute:
- Tinctura de păpădie
Contribuie la: susținerea digestiei; contribuie la funcționarea tractului intestinal, la starea de bine gastrointestinală.
Recomandare: aici - Sirop de păpădie: (eu personal am folosit un sirop de Păpădie produs în Bucovina dar se poate prepara foarte simplu și în casă)
Siropul de păpădie este recomandat ca remediu pentru curăţarea sângelui, ficatului şi rinichilor. Păpădia are efecte purificatoare la nivelul întregului corp, reușind să detoxifice și să regleze nivelul hormonal. Siropul de păpădie vindecă de asemenea și acneea.
Beneficiile siropului de păpădie:
- Conține vitamina A;
- luptă împotriva cancerului bucal şi pulmonar;
- bogat în vitamina B – care ajută la ameliorarea stresului și promovează un sistem imunitar sănătos;
- conține fibre – care scad colesterolul și combat diabetul;
- conține potasiu, magneziu, precum și calciu – cu rol în scăderea tensiunii arteriale și menținerea unei inimi sănătoase;
- este un stimulent natural pentru curățarea rinichilor, vezicii biliare și a ficatului de toxine;
- are efecte anti hiper-glicemiante, care ajută la întărirea inimii și a vaselor de sânge.
Recomandare: aici
În concluzie, putem spune că Păpădia, poate avea reale proprietăți medicinale alterative: anti-purulent, aperient, tonic amar, coleretic, colagog, diuretic, hepatic, hepatoprotector, stomahic, tonic.
3. Păpădia în alimentație
Păpădia este o plantă incredibil de versatilă: nu numai că este deosebită ca plantă medicinală dar, folosită cu chibzuință, poate interveni în prepararea unor aperitive, mâncăruri de mare rafinament dar și pentru obținerea unor sucuri, siropuri (siropului de păpădie i se mai spune și ”Miere de papadie” sau dulceață, toate acestea atât de iubite de copii.
Despre beneficiile acestora se poate scrie foarte mult dar, când aveți timp și vă interesează, găsiți pe net nu numai rețetele făcute în casă ci și beneficiile acestora.
Sunt cunoscute multe rețete pentru supe sau ciorbe cu păpădie: Ciorbă de păpădie (rețetă bătrânească); Ciorba din frunze de papadie (Restaurantdelux.ro); Ciorbă de miel cu păpădie (Agricooltura); Supă cremă de păpădie (Manager.ro); Ciorbă de leguminoase și frunze de păpădie (Rețete Vegan)
Încercați: ciorba de păpădie sau supa de păpădie cu legume și smântână.
Salate. Frunzele de păpădie se folosesc apoi și la foarte multe salate.
Eu vă recomand o rețetă de salată de păpădie recunoscută deja:
Ingrediente: o salată verde mică; o mână frunze de păpădie; 4-5 castraveți cornison, 2-3 ridichi, o legatură ceapă verde, zeama de la o lămâie, ulei de măsline, sare.
` Preparare: spălăm frunzele de salată și de păpădie, sub jet de apă, apoi le tăiem și le punem într-un bol. Curățăm ceapa, ridichile, castraveții, apoi le feliem și le adăugăm salatei în bol. Asezonăm cu sare, stropim cu zeamă de lămâie (oțet) și ulei, în funcție de gusturi, apoi amestecăm până se omogenizează. Simplu, bun și mai ales sănătos!
Încercați: o salată verde cu frunze de păpădie.
4. Păpădia pe site-ul nostru ViațaVerdeViu
Începem vizita privind Păpădia, pe site-ul nostru ViațaVerdeViu –cu ce altceva?... dacă nu, cu o frumoasă poveste despre prietenie și dragoste, curaj solidaritate și altruism, scrisă de Alec Blenche „Prințul Păpădie și Regatul florilor” poveste pe care vă invit cu toată deschiderea să o comandați de aici, cu reducere de 20%.
Și dacă tot suntem la capitolul „carti”, o altă carte „Călătoriile lui Erus”, scrisă de același autor (Alec Blenche) vine cu niște povestiri dedicate „celor care trec prin văile provocărilor vieții și își amintesc de valorile frumoase ale sufletului vieții” Nu ezitați!
Printre preparatele expuse în magazinul ViațaVerdeViu, care conțin și Păpădie, merită amintit mai întâi Bitterul cu Noni (de la „Steaua Divina”). Apoi, nu avem cum să nu remarcăm aperitivul „Hiperpanaceus” (un amestec de 77 plante) deosebit, recomandat pentru oboseală și stări depresive, tot de la „Steaua Divină”, De asemenea merită apreciat și Bitter-ul romanesc 32+7 ( „Steaua Divina”) care are ca acțiune principală dinamizarea circulaţiei sângelui şi înlăturarea stărilor congestive, precum şi numeroase aplicaţii interne şi externe. Toate aceste produse conțin și extracte naturale din Păpădie:
Tot pe site-ul ViațaVerdeViu, de data aceasta pe Blog, găsiți foarte interesante articole:
- Păpădia capătă acceptare stiințifică în calitate de antioxidant și “noutate” în terapia cancerului
- O plantă anticancerigenă pe care o poți găsi și în spatele casei
- O buruiană cu proprietăți curative dovedide
- 4 plante care îțî curăță ficatul
5. Similitudini între Păpădie, aromaterapia naturală și pietrele semiprețioase
Cromoterapie și aromaterapie naturală.
Imaginați-vă că pășiți într-un lan imens cu păpădii inflorite. Închideți ochii: simțiți o aromă diafană, inconfundabilă pe care n-o puteți descrie în cuvinte. Trageți în piept aerul proaspăt și aromat iar cu ochii minții realizați că vă îmbrățișează un curent subtil colorat galben auriu, ca razele unui soare.
Acest miros specific al păpădiilor nu poate fi concretizat decât de persoana care îl percepe și îl trăiește, neputând practic fi descris așa simplu în câteva cuvinte. Ei bine, aceasta este o adevărată ședință de aromaterapie naturală; experiența pe care vă îndemn acum să o experimentați: luna aceasta sau în luna viitoare, când păpădiile își au viața lor incandescentă. Niciun alt ulei esențial nu poate înlocui aceste trăiri pline de simțiri.
Curentul subtil colorat galben auriu, activează aproape instant în zona plexului solar, armonizează chakra Manipura (în sanscrita însemnând „bijuterie strălucitoare”) sursa energiei noastre, care ne dă puterea personală și care guvernează stima de sine, puterea de transformare și în plan fizic, organele pe care le gestionează această chakra, implicată în controlul metabolismului și al digestiei.
Această zonă (a buricului) în plan subtil trebuie să fie activă pentru a putea simții încrederea de sine și scopul pe care vrei să îl atingi. Aici are loc activitatea Focului Interior (Tejas), menit să aprindă „Focul Sacru” (Agni) și să mențină viu metabolismul. Culoarea specifică acestui centru energetic este galben, strălucitor ca soarele sau ... galbenul papadiei!
(Gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar muri?)
Păpădia și similitudinile ei cu regnul mineral
Păpădia și Citrinul.
Citrinul este un cristal galben auriu (o varietate de Cuarț) cu diverse proprietăți metafizice și beneficii. Este adesea asociat cu abundența, prosperitatea și succesul. Se crede că citrinul ajută la manifestarea dorințelor cuiva și atrage bogăția și abundența în viața cuiva.
Proprietățile revitalizante ale citrinului sunt binecunoscute. Se crede că poate curăța energia negativă, promovează pozitivitatea și fericirea și stimulează puterea personală, încrederea în sine și stima de sine. Drept urmare, citrinii sunt frecvent folosiți pentru a spori stima de sine și pentru a cultiva o perspectivă pozitivă asupra vieții.
Toate aceste aspecte sunt valabile și pentru Păpădie!
Păpădia și Chihlimbarul.
Considerată o piatră prețioasa Chihlimbarul este de fapt o rășina fosilizată, o fascinantă materie produsă de niște conifere în urma cu câteva milioane de ani, în anumite condiții speciale de presiune și temperatură, provine ca denumire, din arabă „al anbar (auriu) și poartă în el mesajul: „Afirmă-ți personalitatea, fii tu însăți, impune-te, iubește, fii mândră de tine”
Chihlimbarul este apreciat pentru căldura și frumusețea sa aparte și a fost purtat ca amuletă, în bijuterii, în mai toate epocile și culturile lumii, timp de mii de ani. Este o piatră asociată cu energia solară, cu vitalitatea și cu echilibrul, iar calitățile sale vindecătoare pentru trup și suflet o fac cu atât mai specială.
Fascinația pentru chihlimbar se duce până în vremurile preistorice și atinge apogeul în perioada antichității când devine activ „Drumul chihlimbarului” – una dintre cele mai vechi rute comerciale care lega Marea Baltică cu cea Mediterană.
Chihlimbarul este o piatră ce atrage energiile pozitive și forțele care asigură protecție celui ce o poartă. Este asociată cu soarele și, asemenea unei doze de vitamina D, generează o stare de echilibru, vitalitate, încredere și te eliberează de stresul zilnic.
Vikingii sculptau bucăți de chihlimbar în forme de animale, despre care se credea că ar conține puterea acestora. În Grecia și Roma antică, femeile purtau figurine de pești, broaște și iepuri de chihlimbar pentru fertilitate. Iar chinezi credeau că sufletele tigrilor se transformă în chihlimbar la eliberarea lor din această lume fizică.
Și în zilele noastre chihlimbarul este căutat pentru că atrage energiile pozitive, oferă claritate gândurilor, susține încrederea de sine și îndepărtează stările depresive.
Toate aceste aspecte descrise, se regăsesc în plan subtil și la Păpădie!
6. Ierbarul cu povești despre Păpădie
Prima poveste:
Demult, trăia un bătrân singur și sărman. Într-o zi s-a gândit că după ce el nu va mai fi pe lume nu va avea cine să-i facă o pomană creștinească. Așa că, a strâns bani și a cumpărat toate cele necesare pentru un praznic.
A chemat la el tot satul, însă sătenii s-au gândit că i-ar face o pagubă prea mare dacă s-ar duce să-i mănânce mâncarea. „ E un bătrân sărac. După ce că de-abia are el ce mânca ne mai ducem și noi să-i mâncăm bucatele. E mai bine să nu mergem!”, au spus ei. Și nu s-a dus niciunul.
Bietul bătrân s-a supărat, dar a găsit o altă soluție. S-a dus la fiecare răspântie și a lăsat câte o farfurie cu mâncare, băutură în pahare și câte o lumânare. Chiar în acele momente, treceau pe lângă sat Dumnezeu și Sfântul Petru, cărora le era foame și sete. Au văzut mâncarea aburindă și au mâncat pe săturate. Și-au potolit setea cu vinul din pahare. În semn de răsplată pentru bătrân, Dumnezeu a lăsat la răspântie niște frunze verzi în formă de cerc cu flori mici și galbene în mijloc. Aceste flori sunt păpădiile care îi întâmpină pe călători asemenea unor lumânări aprinse
A doua poveste:
Cu mult timp în urmă îngerul florilor a coborât pe pământ şi a început să caute în păduri, grădini, câmpii, floarea pe care să o îndrăgească cel mai mult.
În căutările sale a ajuns printre lalele, trandafiri, violete dar nici unul dintre răspunsul dat de aceste flori la întrebarea „Unde v-ar plăcea cel mai mult să creşteţi?” nu a fost pe placul îngerului. Lalelele au vrut să crească pe pajiştea unui castel pentru a contrasta cu zidurile cenuşii ale acestuia şi pentru a fi atinse de cât mai multe prinţese. Trandafirii au vrut să crească pe zidurile castelului pentru a avea sprijin şi un adăpost primitor. Violetele au vrut să crească în codru, ascunse de ochii tuturor.
În drumul său îngerul a întâlnit o păpădie şi a întrebat-o şi pe aceasta: „Unde ţi-ar plăcea cel mai mult să creşti?”.
Păpădia a răspuns: oriunde aş putea fi găsită de copii, pe lângă drumuri şi în poieniţe, printre pietrele din oraş, pentru a putea face fericit pe oricine.
La auzul acestui răspuns, îngerul a exclamat: „Tu eşti floarea care îmi place cel mai mult! Vei înflori oriunde apare mai întâi primăvara şi vei fi numită „Floarea copiilor”!
A treia poveste:
o găseși aici pe Youtube.
În încheiere, iată care ar fi mesajul Păpădiei:
Dintr-o grămadă de flori strălucitoare de păpădie și capetele lor de semințe de puf, mesajul care pleacă spre tine este să rămâi fermă și să te bazezi pe înțelepciunea ta interioară, pe puterea minții, trupului și spiritului tău.
Invitați un prieten sau un iubit să sufle cu voi semințele de păpădie spre ceruri și ... așteptați-vă ca magia să între în viața voastră!
Bibliografie:
- Papadia: o centrală energetică pentru curățenia de primăvară
- 11 health benefits of dandelion
- Dandelion
- Can You Eat Dandelions?
***
Articol scris de Gheorghe SALAJAN, cristaloterapeut, designer (bijuterii handmade).