1.Istoric
Poporul o mai numește „Podbal de munte, „Carul-pădurilor”, „Cujdă, „Carul-zânelor”, „Carul pădurilor”, „Ciuda”, „Iarba soarelui” și „Roit”, cunoscută și sub denumirea de „ tutun de munte”, deoarece alpiniștii îi fumau frunzele ca tutunul. Popular, în țările germanice i se mai spune și Bergwohlverleih (adică „Starea de bine a muntelui”) Dar, cunoscută în întreaga lume, Arnica mai are încă multe alte nume interesante cum ar fi: „Diva florilor”; „Margareta munților”; „Otrava lupului”; „Iarba căzăturilor”; „Iarba cascadelor” iar un proverb german spunea despre Arnica „Ridică-te și mergi mai departe” (în ascensiunea alpiniștilor este purtătoare de noroc)
Cele mai importante areale din Europa ale Arnicii se găsesc în Germania, Elveția, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Franța, România, Ucraina unde cresc pe pajiști la altitudini cuprinse între 800 și 2500 metri.
Arnica este utilizată local pentru o gamă largă de afecțiuni, inclusiv vânătăi, entorse, dureri musculare, vindecarea rănilor, flebită superficială, dureri articulare, inflamație de la mușcăturile de insecte și umflarea oaselor rupte. Studii mai recente sugerează că poate fi util și în tratamentul arsurilor.
Era necunoscută anticilor, poate crește doar în munți. Virtuțile sale ca remediu naturist vor fi discutate pentru prima dată în „ Pe un copac ” a Sfintei Ildegarda (1098-1179), Hildegard von Bingen, o călugăriță benedictină care a indicat folosirea arnicii pentru tratarea vânătăilor. Va trebui să aștepte până în 150 pentru ca Arnica să fie menționată în textele medicale de la medicul și naturalistul german Theodorus Jacobus Von Bergzabern, care a descris proprietățile ei de calmare a durerii și antiinflamatoare.
Arnica se culege din 1 Iunie până pe 15 Iulie și doar între orele 10 și 17 pe vreme uscată, depozitată în tifon în max. 48 ore, altminteri își pierde din calitățile plantă tămăduitoare.
Vă recomand să citiți și următoarele articole apărute pe blogul ViațaVerdeViu:
Arnica, o planta cu puternice proprietăți de vindecare a ranilor
Arnica, „doctorul” oricărui traumatism
2. Arnica Montana la noi în țară
În România, zona munților Apuseni este încărcată cu Arica montană, motiv pentru care
s-a înființat un important Centru de colectare de Arnică în comuna Garda de Sus, Cătunul Ghețari. Centrul funcționează pe lângă Societatea Româna de Pajiști iar o întâlnire anuală ce a avut loc acolo, se preciza:
„Arnica montană” reprezintă o componentă importantă pentru flora spontană și pentru economia locală a zonei din Apuseni. Aceasta este colectată de către locuitori în sezonul vegetativ și vine la pachet cu o diversificare, dar și creștere a veniturilor celor din zonă. Prin sprijinul oferit de WWF-Romania, a fost inaugurat Centrul de colectare și uscare a recoltelor de arnică. Comparând cu anul 2014, prețul s-a dublat, iar în urma fiecărui sezon, de aici pleacă spre Germania peste 1.5 tone de arnică uscată, care este folosită ulterior în industria cosmetică și medicalo-farmaceutică. Acțiunea de colectare are beneficii și din alte puncte de vedere; contribuie la protejarea și echilibrarea biodiversității.”
2.1. Pensiunea „Casa Arnica Montana”
Negreșit trebuie amintită și „Casa Arnica Montană Arieșeni”, situată la cca 1700 de metri de pârtia de schi Vârtop, într-un cadru mai retras și pitoresc, cu priveliști încântătoare. Locația pensiunii este una de vis, chiar în inima Țării Moților, acolo unde liniștea, peisajul și aerul curat, se contopesc pentru a crea atmosfera perfectă pentru o vacanță de neuitat pe malul râului Arieș.
2.2. Pensiunea „Arnica” de la Moeciu
Nu avem cum să nu amintim apoi de Pensiunea „Arnica” de la Moeciu de Sus, pensiune care se bucură de un loc magnific, având în fața sa panorama deosebită a Muntilor Bucegi și Munții Piatra Craiului. Ca zonă turistică mai ca te îmbie la niște excursi memoriale: Castelul Bran, Cetatea Râșnov, Peștera Dumbrăvicioara, superbă Poiana Brașov și chiar celebra Biserica Neagră. Să vă imaginați că peste tot, în lunile Iunie și Iulie vă vor surâde vesele flori de Arnică....
3.Arnica, plantă medicinală
Utilizările medicinale ale plantei sunt derivate din florile sale, care conțin între 0,2% și 1,5% lactone sesquiterpenice, care servesc la tratarea bolilor cardiovasculare și a cancerului.
Una dintre sesquiterpenele predominante prezente în arnică, helenalina, este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii. În plus, florile de arnică conțin 4% până la 6% flavonoide, precum și taninuri, cumarină - un compus chimic precursor cu proprietăți anticoagulante și uleiuri esențiale.
Extractele de arnică sunt în mare procesate în unguente și folosite local pentru tratamentul rănilor contondente și a accidentelor, cum ar fi vânătăi, contuzii, umflături și entorse. În plus, arnica poate fi eficientă pentru a ameliora durerea asociată cu reumatism, probleme articulare și insuficiență venoasă cronică și tratamentul mușcăturilor de insecte.
3.1 Arnica și remediile sale
Preparatele cu arnică au diferite efecte, inclusiv antiseptice, analgezice și antiinflamatorii. Se poate spune că lactonele sesquiterpenice și, printre ele, helenalina constituentă, joacă cel mai important rol ca agent antiinflamator. Helenalin acționează pentru a suprima formarea de substanțe care cauzează inflamații cunoscute sub numele de citokine. (Bibl. Healthy Hildegard „Istoria Arnicii lui Hildegarde”)
Principalii constituenți din Arnica sunt helenalina (Lactone sesquiterpenice), care și-a dovedit proprietățile anti-inflamatoare, uleiurile esențiale, acizii grași, timolul, lactonele sesquiterpenice de tip pseudoguaianolidic si glicozidele flavanone. Florile de arnică includ flavonoide și lignani, care sunt antioxidanți uimitori.
Arnica ajută în următoarele cazuri:
Furunculoze; edeme dureroase; luxații, dureri articulare; entorse; vânătai; hematoame; gingivite; contuzii; flebite; reumatisme articulare acute; inflamații apărute în urma înțepăturilor de insecte; hemoragii uterine; indigestii; căderea părului cauzată de stresul psihic; afecțiuni cardiovasculare (miocardită, angină pectorală, insuficiență cardiacă); afecțiuni inflamatorii ale mucoasei bucale; afecțiuni inflamatorii ale mucoasei faringiene.
3.2. Preparate din Arnica
se regăsesc sub formă de creme, unguente, granule homeopate, spray-uri, roll-on (ulei esențial), diferite forme de extracte (mai ales pentru cosmetică, igienă și îngrijirea corpului); tincturi; uleiuri de arnică macerata; ceaiuri; gel pentru masaj; balsam.
4. Produse cu Arnică pe site-ul ViațaVerdeViu
Să începem cu Uleiul esențial de Arnică pentru masaj, flacon mare la 100 ml, produs de SoiL: eliberează tensiunea musculară; îmbunătățește circulația sangvină; relaxează corpul; calmează pielea.
Apoi, găsim o crema naturală, Tamus - de la Steaua Divină, cu efecte deosebit de bune, cremă ce conține Untul pământului, Arnică, ceară de albine, ulei esențial de Busiuioc. Un alt produs foarte interesant este „Magnesium Muscle Body Spray” (la 100ml) produs de BetterYou, Spray de corp cu magneziu, lămâie, Arnica și Capsicum (extract din ardei iute). Magneziul este vital pentru contracția musculară optimă, forța scheletului, producerea de energie și ajută la susținerea consumului ridicat de oxigen.
Din categoria cosmeticelor, ViațaVerdeViu
s-a gândit să achiziționeze un produs de excepție (produs de Vivanatura) un Serum Gel contur de ochi, antirid, anticearcăn cu efect hidratant și antirid remarcabil, care are în compoziția sa și un Extract esențial de Arnică.
O cremă cu efect rapid asupra circulației sanguine care ameliorează simptomele și disconfortul de la nivelul articulațiilor înțepenite, produsă de Vivanatura „Lyber Crema Activă Masaj încălzitor” pentru zona articulațiilor, care contine și Untul Pamantului, Arnică, Boswellia, Ghimbir, Muștar, Castan.
Crema Activă Masaj încălzitor „Lyber” poate fi folosită pentru masajul zonei articulațiilor și spatelui cu efect încălzitor, calmant și relaxant. Este un produs natural care are la bază o formulă unică inspirată din rețete tradiționale și conține extracte din plante recunoscute pentru efectele lor benefice.
5. Ierbarul cu Povești
5.1.Arnica în mitologia Nordică
Legate de Arnică sunt nenumărate legende: această plantă, conform tradiției central-europene, era dedicată zeiței Freya și era unul dintre elementele esențiale în ritualurile amoroase ale solstițiului de vară. În timpul furtunilor se obișnuie sa ardă buchete de Arnica, deoarece se credea că are puteri magice capabile să influențeze vremea. Mai mult, se credea că ea însăși i-a dat puteri magice acestei plante ca să ademenească și să ucida lupii care dădeau târcoale pe la stâne și gospodării. (de aici ar veni numele german al Arnicăi)
Mitologia nordică, sau scandinavică, este ramura mitologiei germanice care s-a conservat cel mai bine și se înrudește foarte mult cu mitologia anglo-saxona. Miturile lor erau transmise pe cale orală, de obicei sub formă unor poeme, continuând pâna în era vikingilor. În folclorul scandinav, vechile credințe păgâne au rezistat pâna astazi, mai ales în zonele rurale. Altele, au fost readuse la viață de neopăgânismul germanic. Dintre toate divinitățile feminine, cea mai renumită, cea mai activă, cea mai mistică din întreg panteonul nordic este zeița Freya iar Arnica este planta simbol acestei zeițe.
Freya, numele însuși curge ușor de pe buzele Arienilor, se scufundă în antichitate și este adânc întipărit în începuturile timpurii ale memoriei noastre genetice. Într-adevăr, a fost străvechea, voluptuoasă seducatoarea, Freya din Vanir, cea care l-a învățat pe Tatăl Wotan arta șamanici sejdr. Ea este cea conduce Valkiriile spre și de la câmpurile de luptă. Ea este sora geamănă a zeului Frey, fiică a lui Njord și Nerthus, precum și alter ego-ul mamei Frigga, Freya, zeița a iubirii, fertilității, a cunoașterii magice și mistice. Nu e astfel de mirare, așadar, că ea a rămas principala imagine a practicantelor sejdr. Sejdr (say-there) este o formă de șamanism arian, împlinind transa (stări de conștiință alterate) și divinația, ce au luat naștere odată cu Freya. (autor: Marius Mitea). (n.n.) Freya i-a dat Arnicăi puterile misterioase.
Cu mult timp în urmă, într-o locație pe care nu mai avem dreptul să o dezvăluim, trăia un trib străvechi pe nume Arnuchi. Acest trib sa specializat în arta vindecării. Bărbații și femeile deopotrivă părăseau deseori siguranța caselor lor pentru a călători pe distanțe lungi în căutarea Tribului Arnuchi , deoarece posedau adesea remedii pe care alte triburi nu le aveau. Tribul Arnuchi nu a fost niciodată pretenții cu oamenii pe care i-au vindecat, ei au dorit doar să ajute cât mai mulți oameni au putut.
5.2. Legenda Arnicăi*
După câțiva ani, tribul Arnuchi devenise foarte bine cunoscut și în scurt timp, oameni din aproape și de departe au auzit de talentele lor vindecătoare. Vestea se răspândise atât de mult până și elfii, creaturi mici care trăiau în pădurile de pe tot pământul, au auzit despre Tribul Arnuchi și despre ce puteau face. Regele Elf se îmbolnăvise de curând și nimic din ce puteau face elfii nu ajutase. În cele din urmă, regele Elf a suferit atât de mult a cerut să fie trimis în acest trib vindecător, pentru că dacă cineva l-ar putea vindeca acum, acela ar fi ei.
Elfii și-au ascultat liderul și, pentru prima dată în istorie, au călătorit împreună peste râuri și câmpuri până când, în cele din urmă, au ajuns la Tribul Arnuchi, primii oameni cu care au intrat vreodată în contact.
Liderul Arnuchi și-a chemat cei mai buni vindecători, fiecare fiind specializat într-un domeniu diferit. Împreună au lucrat cu respect la bunăstarea Regelui Elf, până când, în cele din urmă, ultima pictură de boală îi părăsise corpul și sa vindecat.
„Cum vă putem răsplăti?” a întrebat regele, veșnic recunoscător tribului de vindecare.
„Nu ne dorim nimic.” Ei au răspuns. „Am trezit doar puterile de vindecare pe care corpul tău le avea deja în interior.”
„Dar trebuie să fie ceva de care ai nevoie.” a insistat Regele Elf.
Liderul tribului a clătinat din cap: „Nu dorim decât să nu răspândim dragostea pentru vindecare în acest lume.”
Regele sa gândit îndelung, căci trebuia să fie ceva ce să poată oferi. În cele din urmă, o idee genială ia stârnit în minte. Ia chemat pe toți vindecătorii care l-au ajutat și a cerut câte un păr de la fiecare. Cu precauție, fiecare vindecător și-a smuls câte un păr de cap și ia pus în palma întinsă a Regelui. Spiridusul și-a înfășurat degetele minuscule în jurul firelor de păr și a mormăit un șir de cuvinte ciudate pe sub răsuflarea lui. În timp ce degetele lui se desfășurau, oamenii tribului gâfâiau de uimire, căci în locul firelor de păr zăcea o floare galben strălucitoare.
„Această floare poate vindeca aproape orice boală.” spuse Regele mândru. Liderul tribului Arnuchi a acceptat cadoul cu recunoștință. Din acea zi înainte, Tribul Arnuchi a crescut planta pe tot pământul lor.
Astăzi cunoaștem această floare simplă, sub numele de Arnica Montana.
*”Clinica Arnica”/ trerapeut Elena Kazakova „Legenda Arnicăi”;
Bibliografie informală:
Arnica – 10 beneficii pentru sanatatea dumneavoastra
Arnica: ce remedii poți folosi și ce beneficii au
***
Articol scris de Gheorghe SALAJAN, cristaloterapeut, designer (bijuterii handmade).