Ce inseamna cand articulatiile trosnesc, pocnesc sau paraie?
John-Paul Rue, medic ortoped si expert in medicina sportiva la Centrul Medical Mercy, Sectia Ortopedie, spune ca exista o diferenta intre incheieturile care trosnesc sau pocnesc si cele care scrasnesc.
“Nu se stie foarte bine de ce trosnesc degetele,” a spus Rue pentru Care2. “Una dintre teorii spune ca zgomotul este facut din cauza formarii unor bule de gaz, de dioxid de carbon sau de nitrogen, in golul incheieturii cand acestea sunt intinse sau fortate. O alta teorie spune ca aparitia brusca a unui gol, a unui spatiu, in articulatie, duce la aparitia acestui sunet. Indiferent de cauza, trosnirea incheieturilor, pocnirea acestora sau intinderea lor nu pare sa faca niciun rau incheieturilor si nici nu influenteaza in vreun fel indicatorii vreunei boli sau afectiuni.”
In ceea ce priveste incheieturile care scrasnesc, scartaie sau se macina intre ele, este o cu totul alta poveste.
“Impreuna, toate aceste cuvinte definesc ‘crepitatia,’ care poate indica anumite modificari degenerative la nivelul articulatiilor, ca osteoartrita. In acest caz, pe masura ce incheieturile se uzeaza, cartilagiul care de obicei este neted, se subtiaza sau prezinta iregularitati. Cand suprafetele afectate se freaca sau gliseaza una peste cealalta, articulatia face un zgomot specific din cauza suprafetelor aspre care se ating.”
Imi place sa-mi trosnesc incheieturile. Este un obicei nesanatos?
Intr-o lume impartita in oameni care isi trosnesc incheieturile si altii care nu o fac, este firesc sa existe si anumite disensiuni, mai ales cand persoane din ambele categorii impart acelasi spatiu de munca sau de locuit. Cei care nu au acest obicei vor spune ca poti face artrita sau o alta boala de acest gen. Unii o spun din convingere, altii gasesc obiceiul foarte enervant si incearca doar sa te faca sa renunti la el.
“In afara de faptul ca le distragi atentia celor din jur si o faci pe mama ta sa simta cum i se strange inima, trosnirea degetelor nu pare sa faca niciun fel de rau,” spune Rue. El a facut referire la un studiu din 2011 ale caror rezultate arata ca cei care obisnuiau sa-si trosneasca degetele nu prezentau semne de artrita intr-o masura mai mare decat cei care nu aveau acest obicei.
Asa ca, data viitoare cand ti se face observatie ca-ti trosnesti degetele, stii la ce studiu sa faci referinta. Desi acest lucru nu ii va ajuta cu nimic pe cei care nu suporta sa auda sunetul.
Descoperă FORTEFLEX 360 - Supliment natural complex pentru sănătatea şi mobilitatea articulaţiilor!
Cand e cazul sa consulti un medic si de ce?
“Zgomotele facute de trosnirea degetelor sau paraitul incheieturilor, daca nu sunt insotite de durere, nu necesita niciun consult sau tratament special,” a spus Rue. Insa e bine sa consulti un medica daca:
- ai dureri sau umflaturi asociate cu trosnirea, paraitul sau pocnitul articulatiilor
- simti ca incheietura nu revine la normal si ramane blocata
Acestea pot fi semne de artrita sau alt gen de probleme.
In concluzie: daca iti place sa-ti trosnesti degetele si nu te dor, nu se umfla sau nu-ti fac alte probleme, atunci trosneste-le in continuare fara griji.