Cu totii suferim la un moment dat sau altul, de-a lungul vietii, de diverse dureri. Din pacate, tratarea durerii nu este usoara, mai ales daca luam in considerare efectele secundare are ale analgezicelor. Vestea cea buna este ca exista si alternative naturale pentru durerile comune.
Arnica este un astfel de exemplu.
Arnica este unul dintre cele mai populare remedii homeopatice folosite pentru tratarea durerii. Exista mai multe specii de arnica, inca cea mai cunoscuta este arnica montana (cunoscuta popular si sub numele de podbal de munte, carul-padurilor, cujda sau carul-zanelor). Pe langa proprietatile sale analgezice naturale, arnica mai este cunoscuta pentru abilitatea sa de a combate inflamatia, infectia si de a promova vindecarea.
Ce este arnica?
Arnica este o planta perena ce creste in regiunile de munte din Europa, Siberia, dar poate fi intalnita si in regiuni ale Americii de Nord. Face parte din familia Asteraceae (Compositae) si este inrudita cu margareta si floarea-soarelui. Arnica iubeste altitudinea, crescand la inaltimi de 1000 metri si poate creste pana la 60 cm. Planta are tulpini lungi si paroase, frunze de un verde aprins si flori galben-portocalii care seamana cu margaretele.
Florile proaspete sau uscate de arnica si radacinile se folosesc ca remediu medicinal inca din anii 1500. Calauzele elvetiene se spune ca ii mesteca frunzele pentru a combate oboseala cand urca pe munte. Sub forma uscata, frunzele de arnica s-au folosit ca tutun, de unde si denumirea de tutun de munte.
Principalul ingredient activ din arnica este lactona sescviterpenica, un compus chimic cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii si analgezice. Arnica contine si timol, flavonoide, carotenoide si tanini.
Este important de mentionat ca trebuie evitat consumul plantei in forma sa pura, pentru ca poate fi toxica si poate cauza complicatii pentru sanatate. Arnica poate fi folosita in siguranta doar sub forma sa diluata, ca remediu homeopatic.
Cum se utilizeaza arnica
Suplimentele cu arnica sunt disponibile sub forma de capsule si pastile, care contin cantitati foarte mici de extract de arnica. Acestea nu au efecte secundare, pentru ca sunt foarte diluate. Cu toate acestea, este important sa fie consultat un medic inainte de utilizarea oricarui tip de supliment oral, pentru a nu se depasi doza recomandata.
Arnica este disponibila si sub forma de ceai, insa produsul trebuie sa fie unul produs de o firma autorizata, care sa contina o concentratie sigura pentru consum. Nu se recomanda pregatirea ceaiului din planta proaspata, acasa, mai ales de persoanele care nu cunosc planta suficient de bine si nu au pregatirea necesara pentru a o folosi, pentru ca aceasta trebuie diluata.
Arnica se gaseste si in multe produse pentru uz extern. Arnica este disponibila sub forma de:
- Ulei de arnica
- Gel de arnica
- Crema de arnica
Arnica nu se aplica direct pe rani deschise sau piele crapata pentru ca poate cauza iritatii. Se poate testa intai produsul pe o mica portiune a pielii, pentru a vedea daca apar reactii.
Arnica poate trata ranile, arsurile si durerile
Diferitele parti ale plantei s-au folosit de sute de ani pentru preparate medicinale. Aceasta planta puternica poate fi folosita in tratarea urmatoarelor afectiuni:
Durerile musculare: Arnica este un analgezic natural. Este un remediu holistic folosit pentru dureri cauzate de accidentari, interventii chirurgicale sau inflamatii. Este o alternativa mai sigura la antiinflamatoarele nesteroidiene si alte analgezice din farmacii.
Inflamarea: Arnica reduce umflaturile, mai ales cele cauzate de intinderi musculare, fracturi sau ciupituri de insecte.
Rani si zgarieturi: Arnica accelereaza procesul de vindecare al zgarieturilor si ranilor prin stimularea producerii de celule albe, care curata sangele coagulat si disperseaza lichidele acumulate in zona afectata.
Problemele de vedere asociate cu diabetul: Unele studii sugereaza ca arnica poate imbunatati microcirculatia retinei, reducand riscul problemelor de ochi cauzate de diabet.
Protejeaza impotriva infectiilor: Compusii activi din arnica ii dau posibilitatea de a proteja corpul impotriva diverselor infectii bacteriene.
Osteoartrita: Suplimentele cu arnica pot ameliora problemele comune asociate cu osteoartrita, cum ar fi durerea si rigiditatea musculara.
Uleiul de arnica este mai indicat pentru durerile si spasmele musculare, in timp ce gelul de arnica ajuta la vindecarea zgarieturilor si la tratarea simptomelor de osteoartrita la maini si genunchi.
Alte beneficii pe care le are arnica
Pe langa utilizarile sale traditionale, unele studii sugereaza ca arnica poate avea si alte beneficii pentru sanatate:
- Reduce ulcerele gurii cauzate de chimioterapie
- Promoveaza cresterea parului
- Amelioreaza eruptiile acneice
- Reduce sangerarea
Desi mai trebuie facute si alte studii de cercetare pentru a confirma beneficiile arnicai, cercetatorii ii recunosc deja valoarea medicinala a derivatilor sai din timol si lactone sescviterpenice, datorita carora arnica are aceste proprietati antiinflamatorii, analgezice, antibacteriene si anticoagulante.
Datorita efectelor sale terapeutice, arnica este frecvent folosita de sportivi, dar si de persoane care au suferit interventii chirurgicale sau dentare.
Studii care confirma beneficiile antiinflamatorii si analgezice pe care le are arnica
Desi arnica este folosita in medicina traditionala de sute de ani, exista inca multe indoieli in privinta eficientei sale, de aceea au fost facute numeroase studii asupra acestei plante. In timp ce unele studii ii disputa beneficiile, altele ii confirma proprietatile medicinale.
Un studiu dublu orb, controlat cu placebo, desfasurat in 2003, a studiat efectele consumului de arnica pe alergatorii de maraton. Studiul a implicat 82 de persoane, dintre care unii au primit suplimente cu arnica dimineata si seara, iar altii au primit pastile cu placebo. Rezultatele au aratat ca grupul care a luat suplimentul cu arnica a prezentat dureri mai reduse dupa alergare comparativ cu grupul care a luat placebo.
Un alt studiu mai recent, din 2016, a confirmat proprietatile analgezice si antiinflamatorii ale plantei pentru durerile postoperatorii. Studiul a demonstrat ca arnica poate fi o buna alternativa pentru antiinflamatoarele nesteroidiene in tratarea durerii posttraumatice si postoperatorii.
Administrarea suplimentelor cu arnica
Suplimentele cu arnica sunt disponibile de obicei in concentratii de 5C sau 30C. Inainte de a se consuma oricare dintre aceste variante, insa, este bine sa se consulte medicul, care poate stabili care dintre aceste concentratii este potrivita pentru afectiunea care trebuie tratata. In cazul tratamentului pentru osteoartrita, se poate folosi gelul de arnica in proportie de 50 grame/100 grame. Se poate folosi si uleiul de arnica, dar doar diluat intr-un ulei purtator cum ar fi uleiul din samburi de struguri sau uleiul de migdale, in proportie de 30:70.
Arnica nu produce efecte secundare grave daca este diluata corect, insa utilizarea ei este bine sa fie facuta doar sub supravegherea unui specialist, pentru ca poate cauza probleme grave de sanatate daca nu se administreaza corect.
Efectele secundare pe care le poate avea arnica
Desi in formele diluate, arnica este considerata sigura, chiar si asa poate avea efecte adverse, mai ales in cazul persoanelor care sunt alergice la unul dintre compusii sai, numit helenalina. Printre efectele secundare care pot sa apara se numara: aritmia, ameteala, tremurul, voma, starile de slabiciune, iritatiile gastrointestinale si ale membranei mucoase, problemele cu ficatul si rinichii.
Nu se recomanda utilizarea cutanata pe perioade lungi de timp, pentru ca poate cauza iritatii ale pielii, basici, eczeme si descuamari.
Remediile din arnica nu se recomanda copiilor, femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza si nici celor a caror piele prezinta leziuni, sufera de probleme digestive sau de hipertensiune. Arnica poate, de asemenea, interactiona cu alte medicamente, in special cu analgezice, steroizi si anticoagulante.
Sfatul medicului in utilizarea remediilor cu arnica
Oricat ar fi arnica de eficienta ca antiinflamator si analgezic, poate sa nu fie remediul potrivit pentru tratarea durerii de care suferi, de aceea este bine sa consulti un specialist inainte de a folosi orice remediu homeopatic cu arnica.
Pe langa identificarea cauzei durerii, medicul poate recomanda si cea mai buna forma sub care se poate utiliza arnica. Pentru rezultate optime, pot fi necesare si unele modificari in alimentatie si stil de viata.
Este nevoie de timp pentru a gasi cele mai bune solutii pentru tratarea durerii. Insa, cu ajutorul unui specialist si a remediilor naturale, sansele de succes cresc semnificativ.