O dieta cu hrana vie sau alimente crude este un mod sanatos si hranitor, natural de a manca. Adeptii acestui stil de viata au in sfarsit un sprijin in ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate, deoarece studiile au aratat recent beneficii considerabile asociate cu o dieta cu hrana vie.
De obicei adeptii unei astfel de diete consuma alimente crude intr-un procent de cel putin 75% din dieta lor. Astfel alimentele trebuie sa fie nepreparate si neprelucrate si includ fructe proaspete, legume proaspete, cereale integrale, nuci, seminte i si alte plante. Nimic nu trebuie sa fie incalzit la peste 42 de grade C, in scopul de a pastra integritatea enzimelor asociate cu digestia si absorbtia dar si a proteinelor , a mineralelor si a vitaminelor.
Conform unui studiu facut de Institutul Max Planck din Germania, la o temperatura de peste 42 de grade C, se distrug toate enzimele, 50% din proteine si circa 80% din minerale si vitamine. Deshidratarea de alimente este permisa, dar numai in cazul in care procesul este mentinut sub 42 de grade C. Adeptii unui astfel de stil de viata, afirma ca au energie crescuta, pierd usor in greutate, iar starea generala de sanatate este mult mai buna.
A urma o dieta cu hrana vie are unele beneficii definite, care pot fi acum demonstrate prin cercetare stiintifica. De exemplu, conform unui studiu publicat in Journalul de Nutritie, a urma o dieta cu hrana vie pe termen lung, poate ajuta la scaderea riscului de boli cardiovasculare si va determina niveluri ale colesterolului total si trigliceridelor mai mici.
Un alt studiu realizat de Dr. Luigi Fontana si echipa sa, a constatat ca adeptii unei diete alimentare cu hrana vie, au indicele de masa corporala (IMC) scazut, niveluri ridicate de vitamina D, niveluri scazute de proteina C reactiva, si niveluri mai scazute de IGF-1.
Nivelul de vitamina D este important pentru ca este strans legat de rezistenta osoasa. Proteina C-reactiva este "o molecula inflamatorie care devine din ce in ce mai mult asociata cu riscul de boli de inima, diabet si alte boli cronice," ceea ce inseamna ca un nivel scazut ar trebui sa indice un risc mai redus. IGF-1 este "un factor de crestere legat de riscul de cancer mamar si de prostata", care din nou inseamna ca un nivel scazut ar trebui sa indice un risc mai redus.
Un alt studiu pe un grup 500 de oameni care se hraneau cu hrana vie, desfasurat pe o perioada de 2 ani de catre Lenka J. Zajic (care detine un masterat in Nutritie alimentara vegana) a aratat unele rezultate interesante in special la femei. Studiul Zajic arata o imbunatatire majora in ciclurile menstruale ale femeilor, precum si o scadere a nivelului de stres general si o scadere a orelor de somn necesare pentru a te simti bine odihnit. Zajic sustine : "Nu pare a fi nici o indoiala ca, a manca o dieta cu alimente crude poate reduce sau vindeca numeroase probleme de sanatate."
Pentru a incheia, recentele studii stiintifice au aratat ca, o dieta cu hrana vie poate reduce riscul de boli cardiovasculare, cancer de san, cancerul de prostata, diabet, si a altor boli cronice, in acelasi timp sustinand mentinerea unei greutati sanatoase, IMC, nivelul de colesterol, nivelul trigliceridelor si oase puternice si sanatoase.
Surse :
http://www.naturalnews.com/026238_food_diet_raw.html
http://www.iowasource.com/food/lenkastudy_0806.html
http://www.nzherald.co.nz/diabetes/news/article.cfm?c_id=174&objectid=10117603
http://jn.nutrition.org/content/135/10/2372.abstract - hrana vie
...cine poate e fericit...