meniu
Hrana vie

Robert Allen Ross si inceperea unei diete cu hrana cruda

O dieta Raw food/Hrana cruda se bazeaza pe consumul de alimente integrale, proaspete, negatite intr-un procentaj foarte mare.hrana cruda

Atunci cand hrana cruda este 75-100% din consumul total de hrana, esti un adept raw food sau hrana cruda. La acest procentaj se crede ca sistemul eliminator al corpului tau poate elimina toate sau aproape toate toxinele din partea de hrana gatita a dietei tale. Cand mananci mai multa hrana gatita, corpul nu poate elimina toate toxinele si ele se acumuleaza provocand boli. Se stie ca incalzirea hranei peste 48 gr. Celsius distruge enzimele din hrana care pot asista digestia. Se mai stie despre gatit ca diminueaza valoarea nutritiva a hranei, si incalzirea de fapt provoaca schimbari de natura chimica in hrana, creand multi dintre carcinogenii, mutagenii, radicali liberii si alte toxine care sunt asociate cu multe dintre bolile actuale, de la diabet si artrita pana la boli de inima si cancer.

Pe langa toate acestea, se pune mare accent de catre adeptii alimentatiei cu hrana cruda asupra pH-ului alimentelor. Astfel o dieta majoritar cruda este “formatoare de alcalin”, in timp ce alimentele gatite si procesate sunt “formatoare de acid”. Toate resursele medicale sunt de acord ca echilibrul pH din sange este unul dintre cele mai importante echilibre biochimice din chimia corpului uman. Ph vine de la “potential hidrogen”, si se refera la numarul de ioni de hidrogen dintr-o substanta precum sangele tau. Cifre mai mari inseamna ca o substanta este mai alcalina(absoarbe mai multi ioni de hidrogen). Cifre mai mici inseamna ca o substanta este mai acida(mai putin potential pentru a absorbi hidrogen).

Sangele uman de obicei se gaseste in jurul lui 7-7,2 – chiar deasupra sau usor alcalin. Nivelul pH-ului din corpurile noastre este direct influentat de ceea ce mancam si bem. Deci alimentele care tind sa ajute la mentinerea unei chimii corporale sunt numite alcaline sau acide. Daca iti mai aduci aminte de chimia de baza, stii ca procesele chimice pentru un acid sunt foarte diferite de cele ale unei “baze”(un alt cuvant pentru alcalin). Majoritatea proceselor chimice dintr-un corp sanatos sunt bazate  alcalin, asa ca oamenii sanatosi par sa fie mai “alcalini”. Pe de alta parte, un stil de viata mai “acid”, bazat pe alimente gatite si procesate  provoaca si intretin un mediu propice de dezvoltare al bolilor . Poti sa iti alcalinizezi corpul prin a te asigura ca apa pe care o bei nu este doar curata, dar si bogata in pH. Spre exemplu un ionizator de apa ar fi bun, dar despre asta vom discuta intr-un material viitor.

Adeptii alimentatiei cu hrana cruda sunt de obicei vegani, aceasta insemnand ca ei nu mananca produse de origine animala, precum lactate sau carne. In general sunt consumate doar alimente din plante crude, inclusiv legume si fructe, plus cereale hidratate si germinate, nuci si seminte. Un mic grup de adepti ai alimentatiei cu hrana cruda, parte a Natural Hygiene Movement(Miscarea de Igiena Naturala), includ si produse animale organice crude cum ar fi produse de pasare organica, sashimi(peste crud) carne(carpaccio), oua organice, iaurt organic sau branza de capra organica cruda. Preferinta mea personala este stilul de viata raw vegan/hrana cruda.

Este cunoscut deja faptu ca, consumul de alimente negatite incurajeaza pierderea in greutate si previne si/sau vindeca multe forme de boli cronice.  Multe studii medicale au aratat si alte rezultate pozitive sanatoase datorate unei asemenea diete, desi atunci cand nu este practicata adecvat, poate de asemenea sa duca la unele probleme. Desigur, rezultatele variaza pentru fiecare individ si in functie de multe alte conditii.

Cum sa incepi o dieta cu hrana cruda

Un mit comun este acela ca mancarea cruda ia o gramada de timp pentru a o prepara. Nimic nu poate fi mai departe de adevar! Poti fi unul dintre cei mai ocupati oameni pe care ii cunosti,  atunci cand o faci corect, o dieta cu hrana cruda este de fapt una dintre cele mai usoare, convenabile moduri in care poti sa gatesti si  mananci.

Sa incepi si sa o mentii este usor odata ce afli unele dintre principiile de baza – si inveti sa o mentii simplu! Regula empirica pentru a manca 75% crud este atat de usoara:

Sunt in medie 4 mese pe zi pentru majoritatea oamenilor(pranz, mic dejun, cina, si gustarile combinate). Asa ca pentru a fi 75% pe hrana cruda ai nevoie ca oricare trei dintre acestea sa fie majoritare in hrana cruda, si sa adaugati o salata la orice servesti la cina(aminteste-ti, oricand vorbesc despre hrana cruda vreau sa spun, cat se poate de mult DOAR mancare organica. Uite cum fac asta eu.

Mai intai servesc un smoothie(nectar proaspat preparat)j gustos in fiecare dimineata ca mic dejun in loc de vechiul meu mic dejun favorit – o bagheta prajita cu crema de branza si cafea. Ce servesti la micul dejun decide restul zilei tale, asa ca asigura-te ca incepi cu alimente sanatoase, pline de energie, nutritive mai degraba decat cu toxine precum graul si cafeina! Da, glutenul si unele dintre celelalte chimicale create datorita caldurii in graul gatit sunt toxice! Asa ca incercati sa eliminati complet tot graul si cafeina din dieta voastra!

Pentru pranz servesc o salata proaspata sau suc verde proaspat aproape in fiecare zi. Am la birou un juicer iar in frigiderul mic de acolo tin castraveti, telina, spanac si morcovi. Acasa am un alt aparat pentru suc . De ce doua aparate pentru extras suc – ca sa nu am nici o scuza ca am sarit peste sucul meu zilnic – si pentru ca imi place sucul! Amintiti-va, nu va imbuibati si mancati doar cand sunteti cu adevarat flamanzi.

La cina am orice doresc, plus o salata zdravana de cruditati. Sunt de fapt circa 90% pe hrana cruda, asa ca ocazional se mai gasesc niste chestii gatite pe farfuria mea pe la cina, dar chiar si atunci raman vegan. Si intotdeauna evit zaharul (sau orice este facut cu ingrediente zaharoase, in special ingrediente bazate pe porumb ca de exemplu siropul de porumb bogat in fructoza), produse de grau(sau orice are gluten in compozitie) orice “hidrogenat”, si in cele din urma sarea de masa(sau orice este sarat, inclusiv monoglutamatul de sodiu).

In cele din urma vin gustarile, ceea ce numesc cea de-a patra masa. De obicei tin fructe, nuci si crackers cu seminte de in la birou. Dar cand nu am timp pentru toate am la indemana mere organice. Intotdeauna inmoi nucile pentru a activa enzimele latente din ele si pentru a reduce proteinele si grasimile dense astfel incat sa devina mai usor digestibile. Pun migdalele la inmuiat peste noapte, de exemplu, iar dupa ce le clatesc le presar cu niste condimente. La final ceea ce imi place este sa le presar cu putina sarea minerala roz de Himalaya. Mai utilizez si nuci inmuiate pentru a face lapte de nuci pentru smoothies.

De ce ai nevoie

Cele mai multe carti de bucate cu hrana cruda se concentreaza pe feluri mai sofisticate, ceea ce poate fi uneori amuzant. Totusi eu prefer sa mentin lucrurile simple. Hrana cruda nu trebuie sa fie complicata sau scumpa! De fapt gasesc ca e mai ieftin sa mananci mancare raw/cruda organica intrucat este mai nutritiva si de fapt mananc mai putin!

Desi este esential sa detii ustensile si echipamente de bucatarie mai avansate, ajuta sa posezi cel putin un blender de calitate  si un aparat de suc de viteza mica . Dar daca ai bugetul redus, tot ce ai nevoie este un cutit ascutit! Totusi cu aceste instrumente vei descoperi multe retete noi, interesante si sanatoase!

Cat despre alimente, gasesc cam tot ce am nevoie la sectiunea verde organica de la supermarketul meu local. De asemenea merg la pietele de verdeturi organice la sfarsit de saptamana pentru a gasi produse crescute local si de mai buna calitate.  Poti utiliza un serviciu de livrari la domiciliu daca este disponibil vreunul in zona ta sau sa te inscrii la o ferma locala CSA(community supported agriculture – agricultura sprijinita comunitar, cautati pe Google). Amintiti-va, intotdeauna folositi produse organice! Pe langa pesticidele din produsele comerciale, acestea mai au si un inalt risc de la organismele modificate genetic – OMG. Cel mai important, alimentele organice sunt cu 80% pana la 300% mai dense nutritional

Pe masura ce corpul tau invata sa absoarba aceasta nutritie suplimentara, vei fi mai putin flamand si de fapt vei manca mult mai putin, reducand costurile cu mancarea mult mai mult decat atunci cand consumai calorii goale, continand toxine care sporesc cheltuielile cu sanatatea.

Pornesti intr-o calatorie minunata – te rog fa-ti timp pentru a te educa despre ceea ce faci. Este cu adevarat o  noua si minunata viata, dar pentru a o trai adecvat este nevoie de timp pentru a invata, si trebuie sa iti acorzi tie insuti timp pentru a scapa de vechile obiceiuri si dependente alimentare. In cele din urma, acorda-ti compasiune. Daca esti slabit sau predispus la gripa, s-ar putea ca sa te detoxifiezi, ceea ce este normal. Poti sa o lasi mai incet pana cand te adaptezi mai mult sau sa iti faci timp pentru a invata despre purificare pentru a accelera procesul.

 

Surse:

http://www.rawfoodlife.com/starting_on_raw.html - hrana cruda

Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutatile Viata Verde Viu.
Articole privind un stil de viata sanatos, retete si multe altele.

#hrana cruda #hrana vie #nutritie #raw food #Robert Allen Ross

Ce au mai parcurs alti cititori...

Hrana vie ofera beneficii incredibile pentru sanatatea corpului tau

Hrana vie ofera beneficii incredibile pentru sanatatea corpului tau

10 pasi catre hrana vie cu Karen Knowler

10 pasi catre hrana vie cu Karen Knowler

Hrana vie: cum combinam alimentele

Hrana vie: cum combinam alimentele
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal
inspirație verdevie
Copyright 2019 Viata Verde Viu. Toate drepturile rezervate.