Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Gradinaritul ajuta la combaterea depresiei

Gradinaritul ajuta la combaterea depresiei

nbsp; In fiecare an se prescriu peste 230 milioane de retete pentru antidepresive, acestea devenind, astfel, cele mai utilizate medicamente in occident. Cu toate acestea, incidenta formelor de depresie a ajuns in prezent la 10%, iar numarul adultilo

In fiecare an se prescriu peste 230 milioane de antidepresive, acestea devenind, astfel, cele mai utilizate medicamente in occident.

Cu toate acestea, incidenta depresiei, sub toate formele ei, a ajuns in prezent la 10%, iar numarul adultilor diagnosticati cu depresie creste, conform unei statistici din 2012, cu 20 % in fiecare an.

Statisticile indica in mod clar faptul ca tratamentele folosite nu functioneaza si, in plus, aceste medicamente pot genera si alte probleme de sanatate. Din fericire, exista si alte metode mai eficiente de a trata depresia - iar una dintre acestea promoveaza activitatile in aer liber.

Gradinarii sunt oameni mai fericiti

Conform unui sondaj efectuat recent de revista Lumea Gradinarilor , 80% dintre cei care practica gradinaritul declara ca sunt “fericiti” si multumiti cu viata lor, comparativ cu 67% dintre cei care nu practica aceasta activitate.

Si cu cat petrec mai mult timp in gradina, cu atat isi maresc nivelul de multumire - 87% dintre cei care petrec mai mult de sase ore pe saptamana cu ingrijirea gradinii se declara fericiti, comparativ cu cei care petrec mai putin timp in gradina.

Monty Don, prezentator TV si scriitor in domeniul gradinaritului, atribuie aceste sentimente de implinire “incarcarii pozitive” de care beneficiaza cei ce practica gradinaritul, prin contactul direct cu pamantul si datorita timpului petrecut in natura.

Interesant este ca si cercetatorii din domeniul sportului au descoperit ca, atunci cand te antrenezi in aer liber, desi depui mai mult efort, ai impresia ca iti este mai usor decat atunci cand te antrenezi in sala, ceea ce mareste semnificativ beneficiile pentru sanatate.

Acest sentiment de buna dispozitie are implicatii pe termen lung si pentru sanatatea fizica. Conform unui studiu recent, un temperament plin de voie buna contribuie semnificativ la scaderea riscului de atac de cord sau moarte subita din motive cardiace. Iata ce declara autorul principal al studiului, Lisa R. Yanek, masterand in sanatate publica si asistent universitar la Sectia de Medicina Generala Interna a Scolii de Medicina a Universitatii Johns Hopkins:

"Daca esti o persoana vesela si inclinata sa privesti partea buna a lucrurilor, esti mai protejat de probleme cardiace. Un temperament fericit are un efect real asupra bolilor si, in consecinta, esti mai sanatos."gradinarit

Ce spune stiinta despre terapia prin miscare si 'ecoterapie' pentru depresie

In urma cu trei ani, in cadrul unui interviu, jurnalistul medical nominalizat pentru Premiul Pulitzer Robert Whitaker a impartasit din experienta sa in munca de cercetare si din cunostintele sale cu privire la medicamentele psihiatrice si tratamentele alternative pentru depresie. A mentionat, astfel, un studiu interesant efectuat de Universitatea Duke la sfarsitul anilor 1990, care a impartit pacientii cu depresie in trei grupuri, fiecare cu un tratament diferit:

  1. Tratament doar prin miscare
  2. Tratament prin miscare plus un antidepresiv
  3. Tratament doar cu antidepresive

Dupa sase saptamani grupul care a primit doar medicamente a avut rezultate ceva mai bune fata de celelalte doua grupuri. Insa, la o evaluare facuta dupa 10 luni, singurul grup care a avut rata cea mai ridicata de revenire si mentinere a starii de bine a fost cel care a facut doar miscare. Dupa cum afirma Whitaker, unele tari iau foarte in serios rezultatele acestor tip de studii si incep sa dezvolte tratamente in baza dovezilor oferite de acestea.

Anglia, de exemplu, nu mai recomanda antidepresive in prima etapa de tratament pentru depresia usoara pana la moderata, iar doctorii englezi pot prescrie pacientului un consult cu un consilier in miscare, sub formula “program de miscare la recomandarea medicului.”

Activitatea fizica poate implica gradinaritul, plimbarile in natura, repararea unei alei de acces sau amenajarea unei zone verzi. Dr. Alan Cohen, medic generalist britanic interesat de sanatatea mentala, afirma:

“Cand oamenii se simt deprimati sau anxiosi, au senzatia ca nu mai detin controlul asupra vietii. Sportul le reda acest sentiment de control asupra corpului si acesta este, de obicei, un prim pas catre redobandirea controlului si asupra celorlalte aspecte ale vietii.”

In primii ani de la introducerea, in 2007, a programului numit “Gimnastica Verde” sau “Ecoterapia”, rata medicilor care au prescris miscarea pentru depresie a crescut de la 4 procente la aproape 25 de procente.

Studiile despre miscare ca tratament pentru depresie reflecta si o stransa legatura intre dispozitia psihica si capacitatea aerobica. Legatura corp-minte este una reala si castiga tot mai multa recunoastere, iar mentinerea unei sanatati fizice bune poate reduce semnificativ riscul de depresie. Conform unui raport din 2009 asupra Ecoterapiei, intocmit de British Depressionalliance.org:

#depresie #gradinarit #minte

Ce au mai parcurs alti cititori...

 Decoperiri ale fizicii cuantice, cu impact major asupra vietii noastre
Vindeca natural cele 3 cauze principale ale depresiei
10 trucuri psihologice care te ajută să obţii ceea ce doresti
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101