Să nu îmi spuneți că nu vă mai vin blugii după “iarna” care tocmai a trecut sau că a trebuit să schimbați gaura de la curea… Se poate să se fi întâmplat… dar eu zic așa: să nu găsim scuze și motive, ci să căutăm soluții să revenim la forma maximă și, pe viitor, să învățăm să adoptăm un stil de viață sănătos. Zic numai așa: stil de viață sănătos care să ne permită să trăim într-un corp armonios, cu o sănătate optimă.
Există un citat celebru al lui Hippocrate: ”Hrana să fie medicamentul tău și medicament să-ți fie hrana!
Nimic mai adevărat! Am făcut destule experimente pe pielea mea și a familiei mele și am ajuns la aceeași concluzie! Și de ce să pastrez numai pentru mine ce am învățat și experimentat? Vă împărtășesc și vouă o serie de rețete de JUICING (sucuri de fructe și legume) pe care le-am cules, creat și recreat pentru beneficii optime asupra sănătății întregului organism - minte, corp și spirit - și le-am încercat cu succes.
Am gândit toate acestea ca un mic ghid, pe care l-am vrut să lege punctele între ele, nu se vrea o dietă și nici NU este o dietă. Ideile de rețete de sucuri vor cuprinde ingredientele și beneficiile asupra organismului.
Iată ce vei afla din acest articol:
Stil de viață sau dietă?
Când mâncăm orice fel de alimente, corpul nostru, prin procese metabolice și digestive, descompune alimentele în nutrienți (nu intru în amănunte mai multe pentru că important este să înțelegem rolul alimentației în viața noastră si nu să ținem o lecție de fiziologie). Nutrienții sunt trimiși la celulele organismului, care folosesc nutrienții pentru a se repara, a se regenera și a se proteja. Deci, literalmente ești ceea ce mănânci!
Când facem suc din fructe și legume, storcătorul separă sucul de pulpă, iar substanțele nutritive (vitamine, minerale, micro și macronutrienți) din fructe și legume sunt conținute în suc. Pulpa, care conține fibre, rămâne ca un fel de produs secundar, pe care de cele mai multe ori îl aruncăm. Eu am decis să nu mai arunc fibra, ci să găsesc o soluție să o refolosesc, fie ca să “bricolez” brioșe, sau să fac un sos de fructe sau legume (nu ȘI legume pentru ca NU amestecam fructele și legumele în sucuri) sau dacă soluțiile astea nu sunt viabile, atunci le pun la compost!
Prin procesul de stoarcere / centrifugare se extrage cea mai mare parte a fibrei insolubile din fructe și legume păstrând în același timp fibra solubilă. Va deveni în scurt timp un obicei! Există multe beneficii pentru sănătate ale consumului de suc proaspăt o dată pe zi. Fibra insolubilă adaugă volum în scaun și te ajută să ai mișcări intestinale regulate.
Avantajele consumului zilnic de sucuri din fructe și legume
Avantajele consumului (nu dietei cu sucuri!!!) zilnic de sucuri din fructe și legume sunt multiple și nu mi-ar ajunge 20 pagini ca să le cuprind pe toate. Voi menționa cele mai importante avantaje pe care le consider într-adevăr benefice pentru organismul nostru și care au fost menționate în diverse studii de specialitate:
1. Este cel mai rapid mod de a hrăni organismul
Storcătorul extrage sucul din fructe și legume separându-l de fibră. Sucul (plin de fitonutrienți, vitamine și minerale) este foarte ușor de absorbit de corpul tău, ceea ce înseamnă că ajunge rapid la celulele tale pentru a le hrăni și repara. De multe ori este mai eficient consumul de sucuri și/sau smoothie, din cauza faptului că procesăm o cantitate mai mare de fructe și legume, pe care altfel, în stare crudă ar fi mai greu să o consumăm. Consumul de sucuri naturale din fructe și legume cresc capacitatea organismului de a se auto-regenera.
Încearcă și aceste rețete de sucuri pentru detoxifiere
2. Consumi mai puține alimente procesate
Vei consuma mai puține alimente procesate, sucul fiind o modalitate ușoară de a mânca suficiente legume și fructe. Sigur că necesarul de nutrienți, vitamine, minerale, antioxidanți nu este în întregime acoperit de consumul de fructe și legume proaspete, de aceea trebuie să apelăm la suplimentare (în alte articole voi prezenta și acest subiect).
3. Ajută la absorbția nutrienților
Consumul de sucuri ajută la absorbția mai multor nutrienți, enzime, vitamine, minerale, antioxidanți din legume și fructe. Cei mai mulți dintre noi avem o viață aglomerată și dietele noastre sunt sărace în alimente crude sau foarte puțin procesate. Prin stoarcere se separă sucul de fibre, fiind mai ușor pentru organism să folosească micro si macronutrienții în stare crudă.
4. Beneficiezi de o valoare mai mare de nutrienți
Sucurile de legume și fructe, fără adaosuri, conțin substanțele nutritive în stare “crudă”, nemodificate; procesul de încălzire în alimentele gătite și procesate distruge micronutrienții din legume prin schimbarea compoziției lor chimice. Sucul de legume crude valorifică cea mai mare cantitate nutritivă posibilă.
5. Are potențial alcalinizant asupra organismului nostru
Sucurile de legume și fructe sunt antidotul dietei moderne, acide. Consumul de alimente crude (în general de culoare verde - spanac, urzici, pătrunjel, kale etc) sau foarte puțin procesate, cu potențial alcalinizant asupra organismului nostru, ajută organismul să-și dobândească echilibrul și să contracareze efectele unei diete acide. Când mă refer la dieta acidă, includ consumul de alimente procesate, alimente gen fast-food, băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare / energizante etc., care în timp creează inflamație în organism și conduc la apariția bolilor degenerative.
Descoperă 50 de motive pentru a bea in fiecare zi suc din iarbă de grâu
6. Previne îmbătrânirea prematură și reduce riscul de boli cronice
Sucul este o modalitate la îndemâna oricui de a îmbunătăți starea de sănătate a organismului. Un suc proaspăt, pe stomacul gol, în fiecare zi va începe să vă ofere mai multă energie și să vă îmbunătățească starea de spirit. Varietatea de minerale, vitamine, fitonutrienți și enzime vă protejează celulele de boli și îmbătrânire prematură, reducând riscul bolilor cronice.
7. Contribuie la îmbunătățirea sănătății și menținerea frumuseții
Consumul de sucuri proaspete contribuie la îmbunătățirea aspectului pielii, părului, unghiilor, la sănătatea igienei dentare, îmbunătățirea stării generale de sănătate, reducerea nivelului glicemiei, îmbunătățirea digestiei, îmbunătățirea capacității de regenerare a organismului , iar acestea sunt numai câteva din avantajele consumului de sucuri proaspete de fructe / legume.
8. Crește imunitatea și vitalitatea organismului
Sucul este un “colac de salvare” când organismul nostru este slăbit. Viața cotidiană și stilul de viata modern conduc încet, încet la scăderea răspunsului imunitar al organismului. Tocmai de aceea, sucurile proaspete consumate într-o dietă echilibrată (a nu se interpreta dieta cu regimul!) reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a menține sistemul imunitar sănătos și de a preveni bolile. Există multe mărturii despre eficienta sucurilor proaspete de fructe și legume, în legătură cu ameliorarea unor stări, boli și afecțiuni cronice, cunoscute.
Descoperă o rețetă de suc pentru întărirea imunității cu turmeric
9. Ajută la menținerea sănătății și reducerea stresului
Consumul regulat de sucuri proaspete (juicing) și “smoothie” (suc de fructe cu pulpă) contribuie la menținerea unei stări optime de sănătate, împreună cu adoptarea unui stil de viață sănătos, conduc la prevenirea stărilor de îmbolnăvire a organismului, scăderea nivelului de stres asupra organismului, la nivel micro și macromolecular.
Precauții
Legumele și fructele sunt cunoscute pentru acțiunea benefică asupra organismului, DAR înainte de a consuma regulat sucuri de legume și fructe, consultați-vă cu medicul curant. De ce?, vă întrebați poate ... Pentru că dacă aveți o condiție pre-existentă, unele dintre sucuri pot avea un efect mai puțin eficient sau chiar pot sa dăuneze (exemplu: spanac și kale (conțin vitamina K) sunt de evitat pentru persoanele care au probleme legate de coagularea sângelui și iau medicamente pentru subțierea sângelui).
Beneficiile unei zile de “juicing”
Voi începe prin a prezenta conceptul de “juicing” (termen care a pătruns și în vocabularul curent din România) și beneficiile unei zile de “juicing”, cu scop de detoxifiere, decongestionare a tractului digestiv și suport al organelor prin care organismul elimină toxinele.
Când folosim această opțiune?
Când avem momente în care suntem lipsiți de energie, obosiți, balonați, cu senzație de greutate și simțim că este necesar să ne oprim puțin din iureșul activităților noastre zilnice.
Care sunt beneficiile?
Consumul de sucuri naturale și preparate în casă, cu ajutorul unui storcător de fructe și legume, oferă ca beneficii pe care le observăm aproape imediat:
- curățarea și revitalizarea organismului,
- dispariția stării de disconfort general,
- limpezirea minții,
- reducerea stresului și nervozității,
- un somn odihnitor și benefic,
- îmbunătățirea funcțiilor organismului
- vindecarea unor afecțiuni.
Practic luăm o pauză de la obiceiurile noastre zilnice cu scopul de a reîmprospăta corpul, mintea și spiritul.
Ce facem concret?
Ne pregătim ca pentru o zi să ingerăm hrană lichidă, sub forma de sucuri proaspăt preparate, alături de apă, de preferință alcalină.
Dimineața la trezire, bem un pahar de apă la temperatura camerei în care, opțional, putem adauga 1 linguriță de oțet de mere sau lămâie sau câteva frunze de busuioc proaspăt, „elixir al tineretii”.
Recomand o “cură” de cel puțin 2 luni pe an de apă cu busuioc, care se prepară foarte simplu: de seara se pun 3 crenguțe de busuioc într-un litru de apă. Dimineața se strecoară și se consumă de-a lungul întregii zile. Are un efect benefic în întărirea sistemului imunitar, prevenirea îmbătrânirii, și încă alte 1000, cunoscute încă de pe vremea lui Zalmoxe.
La cca 30 - 45 de minute se bea sucul zilei, cu înghițituri mici pentru a-l savura.
Sucul zilei se compune din:
- 1 castravete cu coajă (efect hidratant)
- 1 cană de pătrunjel
- 1 cană de frunze de țelină
- 2 mere verzi
Se poate adăuga apă dacă simți nevoia ca sucul să fie mai lichid.
Atenție: toate legumele, fructele, salatele, verdețurile se spală foarte bine, cca 15-20 de minute, în apa în care am stors o jumătate de lămâie sau în care am adăugat 3-4 picături de ulei esențial de lămâie (SAU în apă puternic alcalină pH 11.5 - 12, pentru îndepărtarea pesticidelor de pe suprafața fructelor și legumelor); scopul este acela de a îndepărta pe cât posibil urmele de chimicale de pe alimente, chiar și în cazul în care consumați produse bio.
*** Sucul este o bombă verde, nutrițională și plină de vitamine A, C, K.
Apoi, de-a lungul zilei putem consuma alimente crude sub formă de salate, fără prea multă sare și ulei SAU putem consuma sucuri de legume pe care le putem prepara și păstra la frigider peste zi (maximum 8 - 10 ore într-un termos).
Ce suc am ales pentru mine? Sucul verde
Sucul pe care eu îl folosesc cu succes este:
- 1 castravete cu coajă
- 2 căni de kale (am îndepărtat nervurile pentru ca se prelucrează mai ușor)
- 1 măr verde cu coajă
- Câteva frunze de mentă proaspătă
- 1 lămaie (suc)
- Apă în funcție de cât de lichid îți place sa bei sucul
Atenție: Sucul cumpărat din magazin are aditivi și conservanți pentru a-l menține “proaspăt” mai mult timp și, prin urmare, nu este sănătos deloc! Unele sucuri sunt făcute din concentrate de fructe și legume.
Consumul exclusiv al sucurilor este recomandat numai pentru scurte perioade de timp, care variază de obicei între 3 și 10 zile. Dacă simți nevoia să consumi și altceva, prepară salate multicolore, cu ceapă și usturoi, ulei de măsline virgin și lămâie, cu legume de sezon, sare de Himalaya sau sare fără Iod.
De ce funcționează “dieta” de 1 zi cu sucuri?
De ce a funcționat pentru mine această curățare de 1 zi cu suc? Este o metoda prin care corpul se alcalinizează. O întrebare pe care mulți dintre noi o avem în minte: „de ce nu mâncăm mai multe fructe și legume, crude?”.
Fibra solubilă absoarbe apa ca un burete și acționează ca un prebiotic care sprijină creșterea bacteriilor probiotice și sănătatea digestivă și a sistemului imunitar. În plus, poți consuma o varietate mai largă de fructe și legume decât ai mânca de obicei.
Fie că obiectivul tău este să slăbești, să-ți crești masa musculară sau să devii doar o persoană mai sănătoasă, sucul de fructe și legume proaspete o dată pe zi este cu siguranță o practică care îți va ușura atingerea obiectivelor!
Juicing sau Smoothie? Noțiuni de Trofologie
Una din întrebările frecvente este despre combinațiile de fructe - legume în sucuri sau “smoothie” - pro sau contra? Din considerente pur trofologice (nutriționale).
Fructele și legumele se digeră diferit. Fructele au un ritm mai rapid de digestie și, de fapt, mulți nutriționiști spun că sunt parțial digerate până ajung în stomac, digestia lor continuând în intestin. De asemenea, fructele au mai mult conținut de zahăr, lucru care poate împiedica procesul digestiv al legumelor.
Fructele, fiind predigerate, trec prin stomac rapid, în cca 20-30 min (bananele, curmalele și fructele uscate stau cel mai mult – cam 1 oră). Cu o singură condiție - ca fructele să fie corect consumate - adică pe stomacul gol, întotdeauna. Explicația vine tot de la nutritioniști - dacă fructele sunt consumate în combinații cu alte alimente, în stomac apare fenomenul de fermentație, în contact cu sucurile digestive. Ce se întâmplă de fapt? Proteinele vor “putrezi”, carbohidrații vor fermenta, având ca rezultat un conținut acid al stomacului. Un corp toxic, acid, se poate recunoaște după: balonare, greutate excesivă, păr încărunțit, izbucniri nervoase, cearcăne negre sub ochi, riduri premature pe față, ulcerări. Consumul corect de fructe, legume și de alimente, în general, duce la o întinerire a organismului, longevitate, vigoare, sănătate, energie, vitalitate.
Toate fructele conțin acizi organici (în special acid citric, malic și tartric) care, odată ajunși în stomac, sunt catabolizați și generează substanțe alcaline dacă sunt consumate pe stomacul gol. Ca și vegetalele crude, ele neutralizează acizii care se formează în corp.
Combinații de evitat
Fructele și legumele care conțin polizaharide (banane, morcov, sfeclă, etc. ) nu pot fi combinate cu fructe acide (citrice, ananas, cireșe, mere acrișoare).
Frunzele verzi nu ar trebui să fie combinate cu fructe dulci.
Exemple de fructe și legume care nu trebuie asociate în stare crudă:
- Portocale și morcovi
- Citrice și banane
- Lămâie și Papaya
- Grapefruit / căpșune și mere / piersici
Pentru cei interesați în a asocia corect fructele și legumele pentru sucuri sau smoothie există tabele create de nutritionișt,i care pun în evidență valoarea fiecărui aliment în parte și asocierea benefică pentru organism.
Cam atât cu generalitățile și să vedem o rețetă foarte dragă mie și pe care o recomand din proprie experiență!
Rețetă Miracle Drink
Miracle drink, denumită așa de chinezi, dar cunoscută și sub numele de sucul ABC (Apple/Beets/Carrot adică Măr/Sfecla Roșie/Morcov), este vedeta sucurilor naturale datorită proprietăților sale benefice pentru corpul și creierul nostru.
Ingrediente:
- 1 măr verde
- 1 morcov de mărime medie
- 1 sfeclă roșie de mărime medie
- suc de lămâie sau lime, după gust și preferință (se poate consuma și fără) , pentru ameliorarea gustului de dulce.
Se consumă dimineața pe stomacul gol (iar micul dejun trebuie să fie la o oră distanță de la consumarea sucului). Se poate consuma și peste zi, până la ora 17.00, dar ai grijă să păstrezi cel puțin 2 ore după masă sau înainte de masă cu cel puțin o oră).
Sucul “Miracle Drink” are ca scop întărirea sistemului imunitar, cu rol de prevenție în dezvoltarea celulelor canceroase, a bolilor de ficat, rinichi, pancreas și de asemenea, poate ajuta la ameliorarea și chiar vindecarea ulcerului. Are efecte benefice în îmbunătățirea tranzitului intestinal, tratând cu succes constipația.
În literatura de specialitate “Miracle Drink” este descris ca având efecte benefice în următoarele afecțiuni:
- Previne dezvoltarea celulelor canceroase.
- Preveni bolile de ficat, rinichi, pancreas şi poate vindeca ulcerul.
- Întărește plămânii, previne atacurile de cord și tensiunea arterială ridicată.
- Întărește sistemului imunitar.
- Este potrivit pentru persoanele cu probleme de vedere, vindecă ochii roșii, obosiți sau uscați.
- Ajută la calmarea durerilor musculare
- Detoxifiază, ajută tranzitul intestinal, tratează constipația
- Tratează acneea și face pielea mult mai frumoasă
- Elimină respirația urât mirositoare, datorată indigestiei sau infecțiilor în gât.
- Diminuează durerile de orice fel.
- Vindecă febra fânului sau rinita alergică.
În pregătire am un articol care va conține detalii despre cum să facem 3 zile de “juicing” și cum sa încorporăm sucurile de fructe și legume în rutina noastră zilnică.
Articol scris de Monica Ionescu - Naturopat, Terapeut Reiki, Masoterapie și Aromaterapie
Ca formație, sunt Inginer Chimist cu Master în Chimie în 1993, Water Advisor. În 2017 am decis să renunț la slujba corporativă (în Canada, unde emigrasem de ceva vreme) și să îmi îndeplinesc visul și menirea, adică am ales o slujbă dedicată oamenilor pentru că mi-am dat seama că aceasta este misiunea vieții mele. Tatăl meu avea o vorbă: “dacă dezbraci un medic de halatul alb , rămâne un inginer”. Eu am decis să fac invers, să imbrac halatul alb și să practic medicina complementară, alternativă și integrativă.
Am devenit Naturopat Diplomat în 2019, cu competențe în Trofologie (știința care se ocupă cu combinarea corecta a alimentelor) și sunt membru al Asociației Internaționale a Naturopatilor Higionomisti (Association Internationale de Naturopathie Hygionomiste) și Asociației RITMA (Regroupement des intervenants et thérapeutes en médecine alternative din Quebec, Canada/Asociația Practicienilor și Terapeutilor de Medicina Alternativă).
Am fost atrasă întotdeauna de Medicina Complementară, Alternativă și Integrativă, drept pentru care am continuat să studiez și am devenit Terapeut Reiki (Grandmaster Usui Divine Yu) și Theta Healer. De când m-am întors în țară, studiez Arta Masajului și am devenit Terapeut în Masoterapie (somatic, reflexoterapie, bețe de bambus, etc.).
În practică, combin terapii care au ca scop menținerea corpurilor fizic, emoțional, spiritual în stare de echilibru și sănătate optimă și prevenirea bolilor degenerative. Ajut oamenii să trăiască viața într-un corp sănătos, pe principul: “Mens Sana in Corpore Sano”.
Curiozitatea și dorința mea de a trăi un stil de viață sănătos au transformat pasiunea într-o profesie pe care o fac cu drag, acasă, în România.
O puteți găsi pe Monica aici:
Website | Facebook