Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Modurile nebanuite in care frica iti afecteaza sănătatea

Modurile nebanuite in care frica iti afecteaza sănătatea

In principal, exista doua moduri in care iti poti trai viata: cu credinta sau cu teama. Din pacate, majoritatea oamenilor aleg sa isi traiasca viata cu teama in cea mai mare parte a timpului. Si nu este vorba despre teama de pericol, desi si acest lu

In principal, exista doua moduri in care iti poti trai viata: cu credinta sau cu frica. Din pacate, majoritatea oamenilor isi petrec cea mai mare parte a timpului traind cu frica. Si nu este vorba despre frica de pericol, desi si acest lucru este valabil in multe cazuri. Este vorba despre un fel de frica mereu prezenta, care te impiedica sa-ti traiesti viata din plin si sa-ti implinesti visele.

In esenta, toate fricile isi au sursa in lipsa de credinta – nimic mai mult.

Deseori fricile noastre sunt mostenite de la parinti, iar ei le mostenesc, la randul lor, de la parintii lor. (Este un lucru dovedit ca bebelusii pot prelua o frica a mamei inca de cand se afla in uter!)

Poate ca nu iti dai seama, dar este posibil sa fi fost educat sa te temi de aproape orice. Ai invatat sa te temi ca imbatranesti, ca te ingrasi, ca ramai singur. Ai fost invatat sa te temi sa nu iei vreun virus sau sa te imbolnavesti de zona Zoster. Si, desigur, multi dintre noi am fost invatati sa ne temem de moarte.

Viata traita cu frica nu are niciun sens. La nivel fizic, frica reduce vibratia corpului, ceea ce, de fapt, mareste vulnerabilitatea exact la bolile si virusurile de care te temi.

Pe de alta parte, tot mai multe studii arata ca o viata traita cu credinta este mai sanatoasa si mai prospera. Si, desigur, partea cea mai buna este ca pentru credinta nu ai nevoie de o prescriptie medicala.

De ce este frica atat de daunatoare sanatatii

Reactiile biochimice pe care frica le produce in corp afecteaza imunitatea si maresc vulnerabilitatea la virusuri si la bacteriile din jur. De exemplu, cei mai multi oameni au in corp bacteria care poate cauza pneumonia, insa ea este tinuta sub control atat timp cat vibratia corpului nu scade prea mult.

Iata cum frica scade imunitatea:

1. frica paralizeaza intestinele. Cand apare frica, corpul elibereaza hormoni ce incetinesc sau opresc acele functii ale corpului care nu sunt considerate indispensabile pentru imediata supravietuire. Aceste includ intestinele, unde este localizat, in mare parte, sistemul imunitar.

2. Frica scurtcircuiteaza creierul. Volumul mare de hormoni de stres da creierului o stare de hiperactivitate, invadand zona amigdalei din creier. Acest lucru te face sa nu mai gandesti rational si sa reactionezi la semnalele trimise de amigdala. In aceasta stare hiperactiva, creierul percepe evenimentele in mod negativ si stocheaza toate detaliile din jurul pericolului perceput – imagini, sunete, mirosuri, perioada zilei etc - ca amintiri negative.

Ulterior, exact aceleasi imagini, sunete sau alte detalii pot declansa starea de frica aducand in prim-plan amintirile create initial sau, in unele cazuri, poti simti ca iti este frica fara sa iti dai seama, in mod constient, de motiv. Acest lucru poate perpetua o stare constanta de teama sau anxietate sau poate chiar duce la dezvoltarea unei tulburari de stres posttraumatic. Frica poate, de asemenea, impiedica formarea amintirilor pe termen lung si poate afecta anumite parti ale creierului, ca hipocampusul. Si, in mod evident, frica poate intrerupe procesele creierului care ajuta la reglarea emotiilor.

3. Frica poate conduce la probleme cronice de sanatate. Viata traita intr-o stare constanta de frica poate cauza probleme gastrointestinale, ca ulcer si sindromul colonului iritabil si poate mari riscul problemelor cardiovasculare. De asemenea, frica a fost asociata cu fertilitatea scazuta, depresia, oboseala si imbatranirea accelerata sau chiar cu un risc marit de moarte prematura – cu totii cunoastem expresia ”A murit de inima rea!”

4. Frica atrage frica. Toate emotiile sunt forme de energie, inclusiv frica. Cand frica iti domina viata, atragi exact lucrurile de care temi cel mai mult. Daca iti este frica de boala, te vei imbolnavi, daca iti este teama ca vei ramane singur, vei fi singur pana cand vei depasi aceasta teama. Daca iti este teama de moarte, nu te vei bucura de viata din toata inima. 

8 moduri in care iti poti cultiva credinta si imbunatati  sanatatea

Credinta – fie ca mergi sau nu la biserica – este asociata cu multe beneficii pentru sanatate, inclusiv un risc redus de depresie, o imunitate mai buna, un nivel mai redus de stres, abilitati cognitive marite, o forma fizica mai buna, o inima mai sanatoasa, inflamatie redusa, un efect pozitiv asupra functionarii nervului vagal (care regleaza sistemele cardiovascular si digestive, precum si emotiile).

Este usor sa ai credinta cand nimic rau nu ti s-a intamplat. Dar mai devreme sau mai tarziu cu totii traim experiente care ne pun la incercare credinta.

Dar nu ne putem propune ca de azi sa nu mai simtim frica si sa incepem sa avem credinta. Este aproape imposibil, mai ales daca sistemul nervos a inregistrat multe traume in copilarie. Singura cale prin care ne putem intari credinta este sa invatam sa fim calmi si sa avem incredere in Dumnezeu. Pentru aceasta avem nevoie de rabdare si determinare.

Iata cativa pasi pe care ii putem face in fiecare zi pentru a transforma frica in credinta:

1. Constientizeaza sentimentul de frica.

Scaneaza-ti corpul si incearca sa iti dai seama unde simti frica. Spune-i fricii: “Te iubesc. Esti o fiinta pretioasa. Stiu ca iti este frica. Voi avea grija de tine.” In acest fel vei intrerupe aproape instantaneu ciclul fricii.

2. Respira.

Inspira incet si adanc pe nas si tine-ti respiratia cateva secunde. Apoi expira la fel de incet pe nas, expirand mai lung decat ai inspirat. Acest exercitiu de respiratie calmeaza nervul vagal, care, la randul sau, reduce ritmul cardiac si presiunea arteriala si ajuta corpul sa metabolizeze hormonii de stres. Repeta de trei ori sau ori de cate ori este nevoie pentru a opri reactia de lupta-sau-fugi a corpului.

3. Fa pasi mici.

Nu iti sabota eforturile incercand sa te confrunti cu cele mai mari frici ale vietii tale. Incepe cu pasi mici. Sa spunem ca iti este frica sa ceri ajutor. Gandeste-te la o persoana careia ai putea sa-i ceri ajutorul. Gandeste-te cu ce ti-ar placea sa fii ajutat intr-o lume perfecta in care nu te temi sa fii respins. Poate fi orice: ai nevoie de ajutor sa-ti faci ordine in subsol, sa speli rufe, ai nevoie de cineva sa te insoteasca intr-o calatorie sau sa isi dea cu parerea despre o poezie pe care ai scris-o.

Urmatorul pas este sa pui mana pe telefon si sa-ti imaginezi ca suni si ceri persoanei respective sa te ajute. Imagineaza-ti un dialog pentru a sti ce sa spui. De exemplu: “Buna, Vlad. As vrea sa ma ajuti cu ceva, dar imi este teama sa ti-o cer. Ai putea cumva sa ma ajuti sa duc niste lucruri la centrul de reciclare?” Dupa ce ai repetat, fa-o cu adevarat. Vei fi surprins cat de des oamenii sunt bucurosi sa ajute cand le ceri ajutorul. Aceste mici victorii te invata ca poti avea incredere in oameni sau in Dumnezeu si te ajuta sa-ti exersezi credinta.

4. Roaga-te.  

Sunt peste 300 de studii despre puterea de vindecare a rugaciunii care arata ca rugaciunea este eficienta indiferent de convingeri sau de religie. Rugaciunea a dovedit, printre multe altele, ca poate mari rata de conceptie la cuplurile infertile si reduce riscul de atacuri de cord. Rugaciunea ajuta plantele sa creasca mai repede. In general, sunt putine lucruri pe care rugaciunea sa nu le poata face. Nu conteaza ce fel de rugaciune folosesti. Important este sa existe dorinta de a te conecta cu Divinitatea.

5. Fii constient de propria ta valoare.

Lipsa de credinta creaza, in cele din urma, sentimentul lipsei de valoare – sentimentul ca nu esti iubit, acceptat, ca nimeni nu iti poarta de grija si ca nu esti inteles. Frica se bazeaza pe realitatile experientelor traite – insa trebuie transformata. Si sigurul mod prin care se poate face este printr-o credinta in Dumnezeu si in Divin mai mare decat in propriul ego. Sunt multe practici care te pot invata cum sa-ti dezvolti simtul propriei valori cu ajutorul afirmatiilor, de exemplu.

6. Foloseste Tehnica de Eliberare Emotionala.

Frica genereaza un camp electromagnetic care atrage exact acele lucruri de care te temi mai mult. Tehnica de Eliberare Emotionala – stimularea anumitor meridiane energetice prin atingerea lor cu batai usoare ale degetelor – ajuta la eliberarea tensiunii neuromusculare din corp, care este tinuta pe loc de frica (fie ea constienta sau inconstienta). Cu ajutorul acestei tehnici, frica este eliminata si nivelul hormonilor de stres diminuat.

Tehnica Eliberarii Emotionale este eficienta pentru multe alte probleme emotionale, nu doar frica.

7. Priveste imaginea de ansamblu.

Exista o imagine de ansamblu mai cuprinzatoare a proprieti tale vieti decat ceea ce vezi cu proprii tai ochi. Cand te confrunti cu frica sau cu suferinta, cu siguranta vei simti tot felul sentimente – manie, regret, tristete, frica. Este firesc; mai mult decat atat, este singura cale prin care Sufletul tau isi poate atinge adevaratul potential. Multe dintre intamplarile dureroase sunt, de fapt, orchestrate de acel Suflet din care facem cu totii parte, pentru a te ajuta sa treci de la frica la credinta. Este foarte important sa intelegi ca, la un nivel sau altul, tot ceea ce ni se intampla are scopul de a ne ajuta in evolutia noastra spirituala.

8. Lasa totul in mana Divinitatii.

Adreseaza-te Divinitatii astfel: “Bine. Ma abandonez cu totul Tie. Relatia care ma face sa sufar atat de mult Ti-o las tot Tie. Las totul in grija Ta, corpul meu, sanatatea si pe iubitul meu care m-a parasit.” Cu totii avem puterea de a face acest lucru. Trebuie doar sa avem incredere in acea parte din noi care planifica lucrurile dintr-o perspectiva mai inalta. Si nu este vorba de acel ego marunt pe care il avem aici pe pamant.

Nu uita, credinta este un proces, nu un eveniment care are loc o data. Si nu este de natura intelectuala, necesita iubire si rabdare. Ca sa te poti detasa de toate lucrurile trebuie sa intelegi ca niciunul dintre ele nu iti apartine.

Sursa utilizata: https://www.drnorthrup.com/habits-resilient-healthy-people/

#credinta #energie #frica #transformare #vibratii #daunatoare sanatatii

Ce au mai parcurs alti cititori...

6 moduri in care iti poti transforma frica in iubire
Vrei să te laşi de fumat? Iată 6 alimente care te vor ajuta să scapi de dependeţa de nicotină
Frica înseamnă boală
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101