Cu totii auzim despre importanta consumului de fructe si legume. Asa ca haideti sa analizam putin secretul puterii lor si anume fitonutrientii.
Fitonutrientii sunt derivati din plante (fito inseamna ‘din plante” in greaca) si nu sunt vitamine si nici minerale. Fitochimical inseamna pur si simplu ‘substanta chimica a plantei.’ Cercetatorii estimeaza ca exista intre 30.000 si 50.000 de astfel de substante, dintre care numai 1.000 au fost izolate, iar doar 100 au fost analizate si testate.
Stiinta moderna considera in prezent ca fitonutrientii sunt cei care apara si protejeaza de boli miliardele de celule din corpul uman.
Numarul de fitonutrienti dintr-o singura planta, neprocesata, este remarcabil. Cand consumam aceste plante, fitonutrientii protejeaza sangele, celulele, tesuturile, membranele, mitocondriile, pielea, organele si functiile sistemului imunitar, de agresiunea unor substante sintetice, toxine, emisiile de masina sau de fabrica, bacterii, pesticide, virusi, ciuperci, drojdii, microbi, mutageni, aditivi alimentari, radicali liberi si carcinogeni.
Natura a inzestrat plantele cu mecanisme de aparare eficiente. Astfel, sulful din ceapa si usturoi tine insectele la distanta, iar culoarea portocaliu-aprins a unor alimente, precum morcovii, caisele si dovleacul contine beta caroten pentru a le proteja de lumina puternica a soarelui. Acest sistem natural este unul de care putem profita si noi.
Fitonutrienti binecunoscuti:
- Indol-3-carbinol si sulforafan, prezenti in cruciferele precum varza, broccoli si kale, sunt apreciati pentru rolul pe care il joaca in combatere cancerului si, mai ales, a cancerului la san.
- Turmericul este un puternic inhibitor carcinogenic, datorita ingredientului sau activ, curcumina.
- Resveratolul, prezent in pielea si pulpa strugurilor negri, a facut subiectul mai multor studii si a dovedit calitati puternice de inhibare a cancerului.
- Licopenul, unul dintre miile de fitonutrienti din rosii, este un antioxidant care previne cancerul, datorita abilitatii sale de a interactiona cu productia de nitrozamine, implicate in dezvoltarea cancerului la stomac.
Alimente si fitonutrientii pe care ii contin
- Ceapa, usturoi, praz, ceapa verde: alicina si compusi organo sulfurici.
• Broccoli, conopida, kale: indole si izotiocianate ca sulforafanul.
• Afine, prune, fasolea neagra: antocianine.
• Morcovi, napi, igname, bostan, dovleac placintar: carotenoide.
• Citrice, rosii: cumarine.
• Anason si lemnul dulce: acid gliceritinic.
• Fasole si alte leguminoase: izoflavone, inhibitori proteaza, saponine.
• Cerealele integrale (orez brun, ovaz, grau, rapita): lignani, acizi fenolici, inozitoli.
• Nucile si semintele: lignani.
• Citricele: limonena.
• Rosiile si grepfrutul rosu: licopen.
• Cacao, ceai si majoritatea fructelor si legumelor: fenoli.
Acum, avem cu atat mai mult motive sa mancam cruditati!
Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/phytonutrients-the-healing-power-of-plants.html