Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Ce ingrediente contine si cum este preparat salamul

Ce ingrediente contine si cum este preparat salamul

Daca alegi sa consumi carne, e bine sa afli mai exact ce contine ceea ce mananci. In ziua de azi exista o multitudine de produse pe baza de carne cu etichete atat de complicate, incat e greu sa intelegi ce parti din animal (sau din altceva) au fost f

Daca alegi sa consumi carne, e bine sa afli de unde provine si cum s-a obtinut produsul pe care il mananci.

In ziua de azi exista o multitudine de produse pe baza de carne cu etichete atat de complicate, incat e greu sa intelegi ce parti din animal (sau din altceva) au fost folosite in produsul respectiv.

Acest lucru este valabil mai ales in cazul produselor din carne procesata, o categorie de produse animale care au fost atent examinate in ultimii ani datorita unui studiu din 2015 care a asociat consumul de carne cu doua boli fatale: cancerul si boala cardiaca. 

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, carnea procesata cuprinde toate produsele pe baza de carne “asupra carora s-a intervenit fie pentru a li se prelungi durata de viata, fie pentru gust, iar principalele metode de prelucrare sunt afumarea, uscarea sau adaugarea de sare ori conservanti.”

In aceasta categorie intra baconul, crenvurstii, carnatii, muschiul de vita, pastrama de vita, sunca si un produs foarte apreciat de toate categoriile de consumatori de carne, salamul.

 

Desi este considerat un produs delicios, salamul este prin definitie o carne misterioasa. Cand te uiti la el este practic imposibil sa ghicesti ce contine. Ce sunt, de fapt, punctele acelea albe si rosii? Haideti sa incercam sa descifram misterul.

Salamul este un produs cu o veche traditie printre consumatorii de carne

Exista multe versiuni ale aceluiasi produs, insa toate deriva dintr-un tip de produs care exista inca de pe vremea Romei antice. Salamul era popular printre tarani pentru ca putea fi pastrat la temperatura camerei.

cum se face salamulCum se face salamul?

In mod traditional salamul se face din carnea de porc sau de vita, tocata, amestecata cu usturoi, sare, grasime animala tocata (de aici punctele albe!) si diverse condimente. Amestecul crud se introduce intr-o membrana comestibila (adica in intestine de animal - mate) si se lasa la "uscat" in aer liber.

Aha, deci carnea cruda se lasa la temperatura camerei si atat? Da. Este vorba, de fapt, de acelasi proces de fermentare prin care obtinem si minunatele muraturi precum varza acra.

“Procesul de uscare activeaza bacteriile din carne, facand, astfel, din carnea tocata un mediu neprietenos pentru bacteriile nocive care pot face carnea sa se strice,” explica wiseGeek.

Dupa uscare, invelisul exterior al salamului poate fi inlaturat. Cand cumperi un salam intreg, membrana acestuia este inca intacta, dar e recomandabil sa o inlaturi inainte de consum.

Procesul nu este incredibil de socant sau de scarbos...mai ales daca ar fi sa-l comparam cu "alimente" precum crenvursti sau nuggets de pui. Doar ca in cazul oricarui produs pe baza de carne, totul depinde de calitatea acestuia si de cat de dispus este producatorul sa fie transparent in privinta ingredientelor pe care le foloseste.

Indiferent de eticheta, important este sa intelegem ca multe dintre aceste produse contin carne provenita din organe de animale, parti mai putin apreciate si resturi care nu pot fi scoase la vanzare.

Dupa cum s-a mentionat mai sus, acest proces de obtinere a salamului este cel traditional, insa salamul care se gaseste in magazine este obtinut printr-un proces mult mai diferit.

Pentru ca producatorii nu dispun de timp de asteptare pentru uscare, multe produse din carne sunt uscate printr-o tehnica accelerata de uscare, la umed. Pentru a compensa lipsa de gust a carnii mai imbibate de lichid, chimistii alimentari adauga arome artificiale, ca fum lichid si nenumarati conservanti.

In functie de producator si calitatea salamurilor, ele pot contine 60% slanina si sorici, 17% carne de calitate inferioara - adica ceea ce se poate prelucra din picioare, gat - mix de condimente - sare, boia, piper sau extract de condimente - aditivi care imita gustul condimentelor, faina de soia 20%, antioxidanti, colorant - carmin, glutamat de sodiu (E 261), nitriti, nitrati, pasta de usturoi si zahar.

De exemplu, 80% dintre ingredientele salamului Victoria sunt nocive si in mare parte necunoscute pentru consumator: carne de porc, slanina, apa, proteina vegetala din soia, amidon alimentar, sare, condimente si extracte naturale din condimente, stabilizatori (polifosfati de Na, K, Ca, citrat trisodic) aroma si potentiator de aroma (glutamat de sodiu) antioxidant (izoascorbat de Na), agent de ingrosare (caragenan, guma Konjak), dextroza, colorant natural (carmin), conservant (nitrit de sodiu).

Atunci cum stii ce salam sa cumparam?

Daca vrei, totusi, sa consumi salam, iata cateva reguli pe care sa le respecti:

  1. Nu-l consuma zilnic! Este un produs gras si bogat in sodiu, care ar trebui consumat destul de rar.
  2. Alege un salam uscat prin metode traditionale. Va fi, probabil, produsul cel mai scump.
  3. Citeste eticheta. Daca sunt enumerate peste cinci sau sase ingrediente si, mai ales, daca nu le poti pronunta, nu-l cumpara.
  4. Incearca sa alegi un salam facut din carne de animal hranit pe pasuni.

Surse utilizate: http://www.care2.com/greenliving/what-is-salami-really-made-of.html

http://www.clicksanatate.ro/Cum-este-preparat-salamul_0_14197.html

#aditivi alimentari #carne procesata #conservanti #sare #sodiu #salam

Ce au mai parcurs alti cititori...

9 avantaje ale renuntarii la carne
Proteinele animale sau vegetale, care sunt mai sanatoase?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101