Sărbătorile de iarnă sunt, poate, cea mai frumoasă perioadă din an. Pe lângă plăcerea de a oferi și a primi cadouri, sărbătorile înseamnă și mese îmbelșugate, preparate tradiționale gustoase, bogate în calorii, dulciuri, alcool sau băuturi carbogazoase în exces.
Poate nu știai, dar în această perioadă 8 din 10 români se îngrășa între 5 și 12 kg. Pare incredibil, nu-i așa? Din păcate, este adevărat.
Ca sa vin în ajutorul tău pentru a nu cădea în această capcană, am pregătit un interviu prin intermediul căruia îmi doresc să ai parte de sărbători mai cumpătate, cu preparate gustoase, dar sănătoase.
Sărbătorile sunt despre suflet, bucurie, familie, prieteni, nu doar despre mâncat în exces. Pentru a înțelege cum trebuie să abordăm mesele de sărbători pentru a fi sănătoși și a ne păstra greutatea, am stat de vorba cu Narcis Cernea, Specialist în Nutriție, Master Trainer, autor de cărți de nutriție și fitness și fondatorul mișcării Self Transformer. Te invit să citești interviul. Te asigur că vei avea multe de învățat.
Salut. Cine ești și cum ai ajuns să activezi în domeniul sănătății? Povestește-ne puțin despre tine și despre activitatea ta.
Te salut cu drag!
Numele meu este Narcis Cernea, sunt Specialist în Nutriție, Master Trainer Formator, autor a 14 cărți de nutriție și fitness și fondatorul mișcării Self Transformer.
Până în prezent, am ajutat peste 41.300 de români să își îmbunătățească sănătatea, silueta și energia prin cărțile și programele pe care le-am dezvoltat în ultimii 12 ani.
Însă povestea mea începe total diferit, fiindcă nu am visat să ajung nici nutriționist, nici antrenor și nici autor, ci polițist.
În copilărie visam să fiu polițist și exact asta am devenit când am terminat liceul.
Însă, Dumnezeu a știut că eu aveam o altă misiune pe Pământ, așadar în 2009 viața mi-a scos în cale cea mai mare provocare, fiindcă am avut un accident grav la coloana vertebrală în urma căruia am rămas paralizat pentru o perioadă scurtă de timp.
Acesta a fost momentul când Dumnezeu m-a readus pe drumul misiunii mele, fiindcă am fost nevoit să mă recuperez. Au urmat 6 luni de foc, în care am strâns din dinți și am făcut exerciții intense de recuperare, plus o alimentație specifică, astfel încât organismul să primească toți nutrienții de care avea nevoie pentru a se recupera.
În acest fel m-am îndrăgostit de sport și de stilul de viață sănătos.
De aici și până la a ajuta peste 41.300 de români să își îmbunătățească sănătatea, silueta și energia a fost doar un pas, pe care eu îl numesc: misiunea vieții mele.
Se apropie cu pași repezi Sărbătorile de iarnă și, automat, și mesele tradiționale în familie. Așadar, Narcis, ce putem face pentru a ne menține greutatea în această perioadă?
În primul rând, ar trebui să înțelegem care este relația personală dintre mâncarea favorită și emoțiile sărbătorilor, fiindcă acesta este cel mai important aspect.
Acesta este și motivul pentru care 8 din 10 români se îngrașă între 5-12 kilograme în decembrie.
Pare uluitor, dar are sens.
Majoritatea oamenilor tind ca în perioada sărbătorilor de iarnă să lase “garda jos” și să se premieze cu tot ce își doresc, fiindcă au avut parte de un alt an intens, stresant și plin de provocări. Ce să mai spunem că în ultimii doi ani la tot acest pachet s-a adăugat și pandemia de Covid, care face ca sentimentul de la sfârșitul anului să fie și mai acut, în ceea ce privește “libertatea la orice”.
Din acest motiv majoritatea românilor își dă frâu liber plăcerii de a mânca tot ce își doresc, promițându-și că din ianuarie “dau militaria jos din pod” și încep marea transformare.
Totuși, studiile arată altceva.
Circa 80% dintre cei care se îngrașă în perioada sărbătorilor de iarnă rămân cu kilogramele acumulate, dacă nu încep anul în forță ca să scape rapid de ele.
Vestea bună este că poți scăpa rapid de aceste kilograme, fiindcă le-ai acumulat rapid, iar organismul nu a apucat să înregistreze această informație în memoria celulară.
Ce ar trebui să conțină lista de cumpărături pentru Sărbători pentru a avea la îndemână doar alimente sănătoase, care să nu ne pună în pericol silueta?
Până la lista de cumpărături, ar trebui să îți stabilești ce vrei să mănânci de sărbători, după care să cauți alternative sănătoase la rețetele tradiționale românești care îți plac, dar care sunt bombe calorice.
Există nenumărate alternative, important este să îți dorești să mănânci sănătos, chiar și de sărbători, dar fără să faci rabat de la gustul bun.
Să mănânci sănătos nu înseamnă să mănânci de regim, fără gust și fără să te bucuri de ce îți place, ci să găsești alternative sănătoase la acele rețete care ție îți plac foarte mult.
Acesta a fost și motivul pentru care am scris cărțile Fitness Food volumul 1 și volumul 2, în care am introdus 1800 de rețete delicioase, atât pentru vegani, cât si pentru cei care consumă și alimente de origine animală. Astfel, au alternative sănătoase la tocănițe, supe, burgeri, pizza, paste, chiar și prăjituri, dar gătite într-un mod sănătos și cu ingrediente nutritive.
Abia după ce știi ce vei mânca de sărbători îți poți face și lista de cumpărături, care să conțină acele ingrediente nutritive care să îți transforme organismul într-un templu, nu într-un coș de gunoi.
Obișnuiesc adesea ca în prezentările mele să îi întreb pe cei prezenți ce aleg să fie: un Ferarri care funcționează doar cu combustibil de cea mai înaltă calitate sau un Tractor care funcționează cu orice.
Există anumite trucuri la care putem apela pentru a ne putea bucura, totuși, de preparatele tradiționale de sărbători?
Da, există și le recomand cu toată încrederea.
Chiar am elaborat un plan în 5 pași care să te ajute să te bucuri de mesele tradiționale de sărbători, fără să fii unul dintre cei 8 din 10 români care se îngrașă în această perioadă.
Acești pași sunt:
- Pregătește-ți organismul pentru mesele de Sărbători
Cu circa 3-5 zile înainte de masa de Crăciun sau de Revelion, mănâncă cât mai curat, fără alimente procesate, prăjeli, sosuri sau maioneze din comerț, dulciuri bogate în zahăr, foietaje, etc.
- Hidratează-te foarte bine înainte de masa de Crăciun sau de Revelion
Bea un pahar mare de apă înainte de a te așeza la masă. Sau poate două. Acest lucru te va ajuta să mănânci mai puțin în timpul mesei, deci vei reduce probabilitatea de a face abuz caloric.
- Consumă și fibre la mesele tradiționale românești
Adaugă lângă rețetele tradiționale și alimente bogate în fibre, precum salata de varză, salata de fasole roșie, piure de mazăre sau de broccoli. Acest lucru va ajuta digestia și va reduce efectele nedorite ale meselelor tradiționale românești.
- Nu rămâne lipit de scaun după ce ai terminat masa
Din păcate, creierul conștientizează senzația de sațietate după circa 15 minute după ce ai terminat de mâncat. Așadar, ca să nu te moleșești rapid și să pierzi momente importante alături de cei dragi, ridică-te de la masă după ce ai terminat de mâncat și mișcă-te 10-15 minute. Prin mișcare nu mă refer la a face sport, fiindcă nu este indicat după masă, ci de a te plimba puțin, a ajuta la treburi prin casă sau orice altă activitatea ușoară care nu te ține lipit de scaun.
- Restrânge-ți opțiunile la 3
Cel mai important, gândește-te care sunt acele 3 lucruri care îți plac cel mai mult de pe masa de sărbătoare și limitează-te la ele. În acest fel, nu îți vei obliga organismul să se lupte cu o mulțime de combinații alimentare greu de digerat, care de multe ori strică bucuria sărbătorilor.
Probabil ai văzut și tu că cele mai vehiculate știri în perioada sărbătorilor sunt cele cu români care au ajuns de urgență la spital fiindcă au mâncat sau băut prea mult alcool.
Foarte multe persoane se confruntă cu mâncatul emoțional, iar Sărbătorile sunt un bun prilej de a defula tot stresul acumulat. Cum ne putem gestiona emoțiile și poftele pentru a nu cădea în această capcană a mâncatului compulsiv?
Așa este! Tocmai din acest motiv am menționat încă de la începutul articolului că ar trebui să înțelegem care este relația personală dintre mâncarea favorită și emoțiile sărbătorilor.
Este chiar o știință care se ocupă de această relație mâncare-emoții care se numește “psihonutriție” și care te ajută să înțelegi mecanismele emoționale din spatele mâncatului.
Ca să nu cazi în capcana mâncatului emoțional, ar trebui să ții cont de cele 6 tipuri de foame:
- FOAMEA NUTRIȚIONALĂ
- Când nu ai mai mâncat de o perioadă lungă de timp și organismul îți cere „combustibil” ca să poată funcționa.
- FOAMEA INIMII
- Când vin sărbătorile sau alte zile cu o puternică însemnătate emoțională coroborată cu mâncarea, pentru a retrăi momente memorabile din copilărie, precum gătitul de cozonaci cu bunica sau alte astfel de momente.
- Când te simți lipsit de sens, nefericit sau ca nu ești important – tinzi să apelezi la emoțiile superioare din copilărie. Adică mănânci dulciuri sau alte alimente ca să retrăiești subconștient senzația de protecție și iubire pe care ți-o oferea mama/bunica când îți dădea ceva bun ca să nu mai plângi.
- Când mănânci ca să umpli un gol interior care s-a format fiindcă nu ți-au fost satisfăcute nevoile minime în mica copilărie (iubirea exprimată, protecție, încurajare, etc), pierderi importante, o suferință care ți-a provocat un șoc puternic, etc.
- FOAMEA MINȚII
- Când te plictisești, fiindcă ai de așteptat, te uiți la tv, ai o rutină cu colegii în pauze etc. și începi să ronțăi fel de fel de alimente, precum: covrigei, pufuleți, chipsuri, popcorn, etc.
- Când ești stresat sau foarte concentrat tinzi iar să ronțăi ceva.
- Când muncești până la epuizare – recompensă rapidă.
- Când mănânci inconștient, adică atenția ta nu este în farfurie, ci poate la televizor, dai scroll pe instagram sau facebook ori, pur și simplu, ești căzut în gândurile tale și nu îți dai seama că mănânci mai mult decat este cazul.
- FOAMEA OLFACTIVĂ (sau foamea nasului)
- Când ai mâncat și ești sătul, însa simți un miros irezistibil, care determină creierul să conștientizeze că îți place foarte mult acel lucru pe care l-ai mirosit și vrei să îl mănânci. Asta duce la creșterea acidității în tubul digestiv ceea ce declanșează o falsă senzație de foame. De exemplu, când ai mâncat micul dejun și pleci spre birou, însă treci pe langă o patiserie unde miroase a cozonaci calzi și ți se declanșează instant pofta de a mânca din ei.
- FOAMEA VIZUALĂ (sau foamea ochilor)
- Când ai mâncat și ești sătul, însă vezi ceva irezistibil, care determină creierul să conștientizeze că îți place foarte mult acel lucru, pe care l-ai văzut și vrei să îl mănânci. Asta duce tot la creșterea acidității în tubul digestiv, ceea ce declanșează o falsă senzație de foame. De exemplu, când ești la restaurant, ai mâncat prânzul sau cina și trece pe lângă tine ospatarul cu o felie irezistibilă de tort sau poate un papanaș. Dacă ție îți place foarte mult acel aliment, ți se declanșează instant pofta de a mânca din el.
- FOAMEA PRE-MENSTRUALĂ
- Este valabilă doar pentru femei și intervine înainte sau în timpul menstruației, ca urmare a dezechilibrelor hormonale avute în acea perioadă.
Care sunt cele mai bune modalități prin care ne putem relaxa corpul și mintea în aceste zile libere?
După părerea mea, sportul este cel mai bun remediu pentru a-ți relaxa atât corpul, cât și mintea.
Făcând mișcare, te vei simți viu. Îți vei crește nivelul de energie și de vitalitate, iar asta va crește și pofta de viață. De asemenea, sportul îți oferă o stare de bine generală, fiindcă eliberează endorfine, care te fac să te simți în echilibru, timp în care reduce cortizolul și adrenalina, adică hormonii stresului și ai stărilor de urgență.
Sportul reprezintă cel mai bun mod prin care să îți celebrezi sănătatea și faptul că te poți mișca în voie, așadar, profită din plin de el și bucură-te de energie și de poftă de viață.
Unde putem afla mai multe despre tine și activitatea ta?
Îmi doresc ca acest articol să îți ofere informații valoroase care să aducă schimbări pozitive în viața ta.
Dacă ai nevoie de extra ajutor, mă găsești pe:
Website | Facebook | Instagram sau Youtube
unde vei găsi mai multe rețete video gătite din cărțile pe care le-am lansat.
Cu stimă,
Narcis Cernea – care își dorește o lume mai bună, mai sănătoasă.
Interviu realizat de Alina Mihalache - echipa VVV