Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Casa
  4. Cum să faci o listă de cumpărături inteligentă și completă

Cum să faci o listă de cumpărături inteligentă și completă

Listele de cumpărături ne ajută să fim mai organizați și mai cumpătați atunci când ne vedem în fața unor rafturi pline de bunătăți, care mai de care mai atrăgătoare. Învață cum să fii mai organizat și mai puțin supus tentațiilor nesănătoase de la Patricia Lidia, un fel de Marie Kondo a comunității VVV.

Ador să fac liste. Listele sunt o metodă excelentă de a obține claritate și de a preveni apariția anxietății. Studiile au arătat că oamenii au performanțe mai bune atunci când au notat ceea ce trebuie să facă. A merge la cumpărături fără o listă de cumpărături organizată poate duce la rătăcire printre raioane fără nici un scop, doar pentru a pleca acasă cu o grămadă de lucruri de care nu ai nevoie și fără lucrurile de care chiar ai nevoie de fapt. A avea o listă de cumpărături are multe avantaje, cum ar fi să te menții pe o traiectorie sănătoasă și să previi călătorii suplimentare la magazin. Crearea unei liste organizate de cumpărături nu trebuie să fie dificilă sau să consume mult timp. De fapt, poate fi ușor și distractiv, mai ales atunci când ai câțiva pași clari în minte. La fel cum a nu avea o listă clară în momentul în care împachetezi pentru o deplasare te poate duce la exasperare și cheltuieli inutile în vacanță, căci nu ai pus în bagaj tot ce aveai nevoie.

 

Câteva reguli general valabile

Este foarte important să cumperi doar atât cât e nevoie, ca să nu te trezești cu alimente care să se strice în frigider ori cu produse pe care să le pui în dulapuri și debara și să uiți de ele până la expirare. La nivel global aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc. Peste 50% (47 de milioane de tone) din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei.

Printre factorii care contribuie la risipa alimentară în gospodărie sunt și:

Remedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blog
 

Toate persoanele au un rol important în reducerea risipei alimentare! Adesea, cu eforturi minime, risipa alimentară poate fi redusă, economisind bani și contribuind la protejarea mediului. Este mult mai ușor decât se crede! Iată cum:

 

Cum îmi întocmesc eu lista de cumpărături

În general, familia noastră merge la cumpărături generale o dată la 2 săptămâni, pentru produse perisabile (fructe, legume etc.), o dată pe săptămână, pentru produse de consum permanent (pâine, lapte etc.), o dată la 2-3 zile.

Prefer mereu listele old-school, cu pixul pe foaie. Întotdeauna pe frigider am prinsă o foaie pe care notez ce trebuie să cumpăr, pe măsură ce descopăr că nu mai avem în casă. 

 

În plus, avem o listă standard, împărțită pe categorii: produse alimentare, produse de curățenie și îngrijire a casei, produse de îngrijire personală, produse pentru animalele de companie (dacă e cazul). În fiecare categorie sunt notate produsele de bază pe care familia le consumă de obicei (eu pun și brandul lângă ele, în cazul în care soțul face cumpărăturile, să știe clar ce să caute). Astfel mă asigur că nu uit nimic din ceea ce am nevoie. Această listă o studiez temeinic înainte de aventura cumpărăturilor și pe baza ei trec rapid în revistă produsele ce urmează să se termine sau care s-au terminat deja și le trec pe listă. Apoi, când mergem la cumpărăturile, completez cele de pe lista de pe frigider.

 

De asemenea, eu obișnuiesc să fac un meniu săptămânal, așa că pun pe listă ingredientele de care am nevoie pentru meniu. Clar, înainte de a-l trece pe listă verific dacă nu cumva se află deja, să nu îl cumpăr de două, trei ori.

 

Idei de produse de pus pe lista de cumpărături

Legume: roșii, castraveți, ardei, salată, spanac, conopidă, broccoli, ceapă (verde sau uscată), usturoi (verde sau uscat), dovlecel, cartofi, morcovi, sfeclă, țelină (rădăcină sau apio), mazăre, varză, vinete, ciuperci, ghimbir, măsline.

Fructe: mere, banane, portocale, pere, fructe de pădure, căpșune, struguri, lămâi, grapefruit, kiwi, mango, struguri, avocado, piersici, nectarine, ananas, rodie, caise, prune, pepene.

Leguminoase: fasole (verde sau uscată), linte (verde, roșie, galbenă sau neagră), năut, mazăre

Verdețuri: pătrunjel, mărar, leuștean, cimbru, busuioc, rozmarin, oregano, mentă etc.

Făinoase: făină (albă, integrală, de secară, de ovăz etc.), tărâțe, mălai, cous-cous, paste, tăiței, mei, quinoa, orez, fulgi de cereale

Lactate și ouă: lapte sau lapte vegetal, brânză (telemea, proaspătă, cașcaval, cottage, ricotta, mozzarella, parmezan etc.), iaurt, smântână, unt, ouă.

Ulei, sosuri, condimente: sos de roșii, ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, ulei de cocos, oțet, muștar, ketchup, sare, piper, chilli, scorțișoară, cacao, vanilie, zahăr

Nuci, semințe, fructe uscate: nuci, alune, migdale, alune de pădure, arahide, fistic, caju, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui, semințe de in, semințe de susan, fructe uscate (prune, merișoare, caise, smochine, curmale, mere, papaya, ananas, mango, banane, stafide etc.).

 

Băuturi: apă (plată, carbogazoasă), cafea, ceai, suc, băuturi alcoolice (bere, vin etc.).

Dulciuri: ciocolată, biscuiți etc.

Soluții de curățenie pentru casă: degresant pentru bucătărie, dezinfectant pentru baie, soluții pentru podele (parchet, faianță, gresie, universal), soluție pentru curățarea geamurilor, soluție pentru vasul de toaletă, soluție pentru mobilă.

Produse pentru curățarea textilelor: detergent de rufe, balsam de rufe, soluție pentru eliminarea petelor dificile.

Alte produse de curățenie și îngrijire pentru casă: bureți pentru vase, bureți de sârmă pentru vase, lavete, cârpe din microfibră, perie de curățat, mănuși de cauciuc, saci de gunoi, rezervă mop, rezervă odorizant toaletă, odorizant de cameră.

 

Produse de igiena orală: periuță de dinți, ață dentară, pastă de dinți, apă de gură.

Produse pentru îngrijirea părului: șampon, balsam pentru păr, mască de păr, produse de styling (fixativ, spumă, ulei de păr, gel etc.).

Produse pentru îngrijirea corpului: gel de duș, scrub, cremă de corp, burete pentru corp, deodorant, săpun (solid sau lichid) de mâini.

Produse pentru îngrijirea tenului: cremă de față (zi, noapte), demachiant, dischete demachiante, produse de curățare a tenului, spumă de ras, lamă de ras, aftershave.

 

Hrană pentru animale de companie: uscată, umedă, suplimente, snack-uri, recompense.

Produse de curățare și îngrijire pentru animale de companie: șampon, covorașe absorbante, nisip.

Nu te speria de lungima listei! Sunt convinsă că deja ai în casă o parte din produse, iar cumpărăturile le vei face gradual, așa că nu vei lăsa o avere la următoarea vizită la magazin cu lista. Dimpotriva, când vei trage linie, vei vedea că ai redus atât cheltuielile, cât și timpul petrecut alergând printre raioane.

 

Lista de cumpărături pentru cadouri

O altă listă de cumpărături, de această dată una extrem de specială, este cea pentru cadouri. Nu știu alții cum sunt, dar eu ador să fac cadouri! Bucuria pe care o citesc pe chipul celuilalt valorează mai mult decât banii cheltuiți pentru a face surpriza. Și, oricum, banii zboară din portofel de zici că îi trage un aspirator invizibil. Pardon, revenim la mantra mea de prosperitate și abundență: banii vin la mine ușor și fără efort, aici și acum, sunt un magnet al banilor.

La început de an, fac un tabel cu zilele de naștere a persoanelor importante din anturajul nostru, familie, prieteni, cărora dorim să le oferim o amintire pentru a marca aniversarea și o listă cu copiii cărora le oferim cadouri de Crăciun.

 

Cum arată lista mea pentru cadouri de Crăciun? Iată-o (o poți salva dând click dreapta pe imagine și Save image as):

 

În fiecare căsuță scriu numele persoanei căreia trebuie să îi facem cadou, pentru o mai bună evidență. Apoi, pe măsură ce ne vin idei bune / achiziționăm / creăm cadouri, scriu lângă nume unde l-am văzut, ce am cumpărat și cum îl vom oferi. Așa știu mereu că persoanele a căsuțe necompletate încă nu au un cadou potrivit cumpărat. În plus, metoda de expediere ne ajută să ne organizăm din timp și cu transportul, dacă e cazul, și ambalarea decorativă.

 

Lista de cumpărături pentru vacanță

Ador să călătorim. Îmi place să fiu mereu pregătită de o ieșire rapidă, așa că am și o listă cu cele necesare de pus în bagaj pentru călătorii. Știi cum e, călătoritul cu copii și călătoritul fără copii sunt două mâncăruri de pește total diferite când te raportezi la ORICE:

În primul an de mămicie am fost plecați 2 săptămâni prin centrul României, Greuceanu avea doar 9 luni, îți dai seama că am luat toată casa și jumătate de farmacie cu noi, iar la întoarcere am venit mai încărcați cu tot felul de cumpărături de zici că locuiam de-a dreptul în mașină. De atunci luăm doar strictul necesar pentru toți, pe baza unei liste foarte bine întocmite și pe care o respect cu strictețe. Această listă o folosesc și în deplasările în interes de serviciu; într-o delegație nu am consultat lista când mi-am făcut bagajul și mi-am uitat acasă permisul de conducere, iar eu aveam mașină închiriată pe numele meu de companie, fiind șofer principal pentru mai mulți colegi! Așa că învățătură de minte: listele sunt sfinte!

În ce constă lista mea? Iată-o (o poți salva dând click dreapta pe imagine și Save image as):

 

Greuceanu meu a trecut de vârsta scutecelor și a biberoanelor, dar dacă te afli în această perioadă minunată, nu uita:

  • Scutece
  • Șervețele umede
  • Pungi de gunoi (pentru a arunca scutecele și șervețelele folosite)
  • Cremă anti-iritație
  • Sticle pentru lapte
  • Lapte praf
  • Perie curățat sticlele pentru lapte
  • Suzetă

 

Eu am o listă curată tipărită în dulap, folosesc pătrățelele pentru a bifa ceea ce am pus deja dacă făcutul bagajelor durează mai multe zile (ceea ce se întâmplă de obicei în cazul concediilor mai lungi). Iar în timp ce studiez lista cu necesarul pentru vacanță, trec pe lista de cumpărături ceea ce trebuie achiziționat sau suplimentat.

Ce ai adăuga la listă? Ce lipsește? Hai să o îmbunătățim împreună! Mai multe capete, mai multe idei, o listă mai bună!

Articol scris de Patricia Lidia - comunitatea VVV

Patricia Lidia este programator, scriitor și coach în idei și creativitate. Ce altă meserie ar fi mai potrivită pentru a înțelege algoritmii acestor platforme de care ne folosim zilnic, decât un programator, și ce altă meserie ar fi potrivită pentru a crea content creativ decât un scriitor și coach? 

Patricia a înțeles că pentru ca o afacere să funcționeze corect, pe lângă faptul că trebuie să fii mereu la curent cu noile trenduri în business, trebuie să ai grijă și de tine, astfel că ea te poate ajuta prin tehnici de meditație, Reiki și mindfulness pentru ca tu să fii bine din toate punctele de vedere și să ai succes din toate punctele de vedere. 

Pe Patricia o poți găsi aici:

Website | Instagram

 

#lista cumparaturi

Ce au mai parcurs alti cititori...

Reîmprospătarea casei în 7 zile
Cum sa iti umpli casa de bucurie. Sfaturi practice de la Marie Kondo
Cum sa-ti detoxifici frigiderul pentru a avea o alimentatie sanatoasa
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101