Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Casa
  4. Reîmprospătarea casei în 7 zile

Reîmprospătarea casei în 7 zile

Uneori, când simți că viața începe să se aglomereze în jurul tău, sigur ai nevoie de un reset. Poți începe cu o sesiune de organizare a lucrurilor din propria locuință. Poate fi chiar fun! Ce zici? Accepți această provocare?

Simți vreodată că aștepți ca viața să devină singură mai puțin ocupată, ca să te ocupi de lucrurile ce îți plac cu adevărat? De exemplu, speri că într-o zi te vei trezi și nu vei mai avea nimic de făcut? Uneori mă regăsesc în acest ciclu. Aștept să vină săptămâna viitoare, în speranța că vor fi mai puține lucruri de făcut, și apoi săptămâna viitoare vine, cineva se îmbolnăvește, internetul moare, trebuie să îmi pregătesc actele pentru contabilitate, am de trimis un articol la vreo revistă, poveștile nu se scriu singure… și îmi dau seama că dacă vreau să cultiv roșii, trebuie să plantez răsadurile care au răsărit din semințele puse în alveole. Ieri, dacă se poate.

Uneori, când simt că viața începe să se aglomereze în jurul meu și apare tendința de a mă copleși singură cu activități, îmi place să fac o resetare. Să apăs propriul buton de reset și să preiau controlul în câteva arii mici ale vieții, pentru a-mi da un impuls să repun lucrurile în ordine apoi în celelalte arii ale vieții. Pas cu pas, ele se așează și eu simt că am revenit cu picioarele pe pământ.

Dacă vrei să mi te alături pentru un reset simplu, satisfăcător și rapid al casei, acum este momentul. Vara se apropie cu pași repezi și e contextul ideal pentru o resetare a casei!

În copilărie, sâmbăta era dedicată totalmente curățeniei, apoi am preluat acest obicei în viața de adult și mă criticam singură dacă profitam de weekend să mă relaxez și nu să frec podele. Apoi am descoperit că pot face lucrurile și altfel, pas cu pas, în așa fel încât organizarea și curățenia casei să nu mi se mai pară o corvoadă.

Exact asta îmi propun să fac prin această provocare: restabilirea ordinii în casă, prin reorganizarea și „minimalizarea” lucrurilor din jurul nostru în maximum 15 minute pe zi. Am conceput această provocare pentru a fi rapidă, ușoară și satisfăcătoare. Și se pot implica și copiii!

Ce vei obține în această provocare:

Ce ai nevoie pentru această provocare:

ATENȚIE! Nu este o provocare de curățenie! Nu este în scopul acestor zile să frecăm podelele, să lustruim argintăria sau să mutăm munții de mobilă! Scopul este de a scoate din viața noastră ceea ce nu ne mai servește, pentru a face loc energiei noului să ne cuprindă!

Vreau să te încurajez astăzi cu câteva adevăruri.

 Trebuie să simplifici înainte de a-ți bate capul să organizezi

Nu este nevoie să încerci să organizezi sertarele vechi și apoi dulapurile copiilor pe baza unui cod de culori, mai ales când ai prea multe obiecte în acele sertare și dulapuri. Mai întâi trebuie să simplifici totul. Nu să îți ușurezi munca, ci să o simplifici.

 Nu lua în derâdere începuturile mici

Dacă duci la bun sfârșit o temă din această listă, sărbătorește. Acesta este cel mai bun mod de a te menține motivată și încurajată... pentru că nimeni altcineva nu va apărea și nu îți va oferi un voucher cadou de mulțumire pentru aceste lucruri. FĂ-O SINGURĂ! Un pahar de vin alb admirându-ți reușita face minuni psihicului! 

 Abordează mai întâi proiectele ușoare, lipsite de emoții atașate obiectelor

Nu începe cu hainele pentru bebeluși și maternitate din pod. Începe cu proiecte mici, care nu au atașate emoții și lasă aceste sarcini bifate să te mențină motivată.

 Oferă-ți spațiu de desfășurare

Trebuie pur și simplu să decizi că nu îți vei bate capul pentru că nu ai o casă perfect organizată. Fă lucruri mărunte, felicită-te, sărbătorește... și urmărește motivația care curge continuu.

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog
 

ZIUA 1

Provocarea de astăzi are 2 variante, în funcție de situația în care te afli: pentru mame și pentru antreprenoare ce lucrează de acasă. Dacă te afli în ambele situații, îmi pare rău, ori vei lucra dublu, ori alegi una dintre ele!

PROVOCAREA DE ASTĂZI>> Organizarea jucăriilor / instrumentelor de lucru din principalele zone de locuit

În orice moment aleatoriu, calc pe câte o jucărie sau mă lovesc de câte un instrument de lucru din activitatea mea. Uneori e vorba despre forturi construite ad-hoc, tancuri din carton aliniate și cine știe ce altceva. Oh… și LEGO! Nesfârșitele piese LEGO. Alteori este vorba despre un penar cu pixuri, ochelarii, o agendă deschisă, un card, casca bluetooth... 

La sfârșitul zilei, totuși, îmi place ca întreaga casă să fie ordonată și îngrijită. Dacă sufrageria este ordonată și îngrijită însă, alte zone mai puțin organizate ale casei nu mai arată chiar atât de rău…

DE CE AVEM NEVOIE AZI>>

  • Saci de gunoi (pentru sortare)
  • Cutii de diverse mărimi (pentru organizare)
  • Etichete (pentru etichetarea cutiilor opace)

 

IATĂ CE VOM FACE>> Pentru mame cu copii mici

Adună toate jucăriile din principalele zone de locuit într-o mare și îngrozitoare grămadă.

 

Acum sortează jucăriile:

  • un sac de gunoi pentru lucrurile pe care trebuie să le arunci: jucării rupte, piese aleatorii care nu merg nicăieri etc. etc.
  • un sac de gunoi pentru jucăriile ce pot fi donate, care nu au fost atinse de mult timp, depășite ca vârstă, de care nu mai are nevoie (fii nemiloasă în acest pas!)
  • cutii pentru restul de jucării, ce vor fi păstrate. 

 

Dacă mai multe jucării par neatinse de mult timp și doar mutate de colo-colo, ia în considerare mutarea acestora în altă parte sau scoaterea lor de la vedere pentru o rotație a jucăriilor.

IATĂ CE VOM FACE>> Pentru antreprenoare ce lucrează (și) de acasă

Adună toate instrumentele tale de lucru, hârtiile legate de munca ta, agendele și foile cu notițe din principalele zone de locuit într-un morman.

Acum sortează-le:

Deci, nu te concentra prea mult pe lucrurile mici. Asta dacă nu sunt jucării mici. Sau acte importante. HA HA HA. Pune mâna pe acestea, alege rapid o locație pentru ele (păstrat, donat, aruncat) și continuă să te deplasezi. Nu gândi prea mult acțiunea, lasă instinctul să te ghideze.

ZIUA 2

Zona pe care o abordăm astăzi este una în care probabil petreci mult timp în fiecare zi, cea pe care mulți oameni o numesc Inima Casei. Exact așa: bucătăria, draga mea!

DE CE AVEM NEVOIE AZI>>

PROVOCAREA DE ASTĂZI>> Scăpăm de excesul de aparate, oale și vase de servit

Dacă ai o bucătărie mică, acest pas este foarte important, deoarece nu e plăcut deloc să împingi lucrurile dintr-o parte în alta prin dulapuri și să pornești avalanșe când le deschizi.

Dacă ai o bucătărie mai mare, e clar că ai adunat prea multe porcării oricum, doar pentru că ai avut loc pentru a le depozita. Pe cuvânt că nu este nimic mai fain decât dulapurile și sertarele aerisite și în care ai loc să miști lucrurile și să vezi dintr-o clipită ce se află.

IATĂ CE VOM FACE>>

Pune toate aparatele pe masa de bucătărie și privește-le. Le folosești vreodată? Ai nevoie de o oală de fiert orez și o oală instant pot și un slowcooker și un aparat de înghețată și un aparat de vafe și un grill electric?

În acest moment, dacă ai ceva de donat, deschide portbagajul și du-le direct de pe masa din bucătărie în portbagaj. GATA. Altfel, le vei pune înapoi și tot vei șterge praful de pe ele…

Apoi, uită-te la toate vasele de servire și la cele pentru copt. Ai 5 feluri de caserole de aproape aceeași dimensiune? Alege doar câteva, cele mai de calitate. Ai o mulțime de feluri de farfurii și tăvi de servit minunate, dar pe care nu le folosești niciodată pentru că nu prea primești musafiri? Alege doar câteva, cele mai de calitate. Inspectează oalele și aplică-le același tratament. Intri și în căni, cești, pahare, și sortează-le la sânge.

Dacă ai o cutie, pune tot ceea ce e surplus în stare bună în această cutie, altfel, du-le direct în portbagaj și donează-le. Cu siguranță sunt o mulțime de asociații și centre care au nevoie.

Dacă vasele, oalele, tăvile sunt ciobite, dacă e sărit smalțul, la gunoi cu ele! Dacă a sărit smalţul de pe vas, nu se mai recomandă folosirea, pentru că mâncarea poate reacţiona cu metalul din interior.

Nu gândi prea mult nici aici. Lasă instinctul să te guverneze. Trucul este să te miști suficient de repede pentru a termina dreapta și mult mai repede pentru a nu te împotmoli, că apoi rămâi cu un morman uriaș în jurul căruia doar te vei învârti, ceea ce vrei să eviți complet.

 

ZIUA 3

Astăzi ne mutăm în dulapuri. Dulapul nostru, mai exact. Garderoba noastră, bineînțeles!

Dacă ai nevoie, lasă copilul în fața televizorului jumătate de oră sau într-o curte îngrădită și hai să ne dedicăm șifonierului!

DE CE AVEM NEVOIE AZI>>

PROVOCAREA DE ASTĂZI>> Luăm cu asalt șifonierul și triem hainele.

Dacă ai făcut această reorganizare recent, treci la hainele copiilor. Poți face hainele tuturor sau poate doar ale persoanei pe care o simți că are prea multe și ar avea nevoie de o decongestionare a garderobei. Sau poate o reorganizare a lenjeriilor de pat, prosoapelor sau altor textile de uz comun în casă…

Nu gândi prea mult. Alege doar un dulap și începe distracția!

IATĂ CE VOM FACE>>

 

Parcurgi toate hainele din sezonul trecut și ia în considerare donarea hainelor pe care nu le-ai purtat în ultimele 2 sezoane, în care haina respectivă se potrivea (ținem cont că dacă ar fi să mă iau după ce am îmbrăcat în ultimele 18 luni, aș rămâne cu 3 tricouri, 1 trening și 1 pereche de pantaloni denim în dulap!).

Pregătește:

  • un sac de gunoi pentru textilele pe care trebuie să le arunci: haine rupte, pătate etc. etc.
  • un sac de gunoi pentru hainele ce pot fi donate, care nu au fost atinse de mult timp, depășite ca vârstă, de care nu mai ai/are nevoie (fii nemiloasă în acest pas!)
  • câte un sac de gunoi / cutie pentru hainele ce nu sunt din sezonul actual
  • foaie și pix

Scoate absolut toate hainele din dulap, pune-le într-o grămadă, într-un morman pestriț și începe triajul!

Dacă nu ești postpartum, dacă nu se potrivește sau nu arată bine, vinde-l sau donează-l. Dacă slăbești mai târziu, te poți recompensa oricând cu noi achiziții la modă. Știi cum zice Marie Kondo: Dacă nu îți aduce bucurie, îl arunci! (Marie Kondo spune că dacă un obiect nu „scânteiază bucurie”, nu îți aduce bucurie atunci când este atins, mulțumește-i pentru că a făcut parte din viața ta, apoi donează-l sau aruncă-l)

Sortează hainele pe care nu le vei purta o vreme, din cauza schimbării sezoanelor, și pune-le într-un alt sac de gunoi sau depozitează-le într-o cutie, aranjate. Le poți pune în pod, garaj sau sub pat. În acest fel, dulapul tău are doar hainele din sezonul ACTUAL.

La îmbrăcămintea copiilor, gândește-te dacă le-ai putea vinde, mai întâi. Copiii ies extrem de repede din numere și au nevoie mereu de haine noi, mai mari… nu e nici o rușine să le vinzi, banii îi vei reinvesti oricum în alte haine pentru copii! Dacă simți că totuși nu sunt potrivite vânzării, donează-le! Cu siguranță știi pe cineva care e cu câteva numere în urma copiilor tăi!

Pe măsură ce pui hainele înapoi în dulap, notează ce-ți lipsește și simți că ar trebui suplimentat. Așa vei putea face achiziții noi când apar promoții și reduceri!

Din nou, repet în continuare acest aspect, dar nu gândi prea mult. Aplică un principiu extrem de simplu: dacă o iubești, păstrează-o, dacă nu, vinde-o sau donează-o!

ZIUA 4

Suntem la jumătatea drumului! Sarcina de astăzi este rapidă și satisfăcătoare. Sau va fi ori de câte ori îți vei face rutina de noapte. Și dacă ți-ai dorit vreodată să te „aprovizionezi” cu ceva, probabil că acum este momentul!

DE CE AVEM NEVOIE AZI>>

PROVOCAREA DE ASTĂZI>> Reîmprospătarea băii – scăpăm de produsele vechi, facem provizii noi

Dacă încep să mă stresez, una dintre activitățile care mă relaxează maxim este să… arunc lucruri.

Moment de sinceritate. Pur și simplu ador să arunc lucruri. Și baia este un loc excelent pentru asta, pentru că aici parcă efectiv colecționăm produse, nu-i așa?

IATĂ CE VOM FACE>>

Ia câte un sertar sau coș din baie odată. Aruncă toate produsele vechi, cele niciodată utilizate, expirate sau prea toxice. Aruncă-le direct în sacul de gunoi.

Când ai trecut prin majoritatea sertarelor sau coșurilor și ai scăpat de lucruri, ia ceea ce mai rămâne în urmă și organizează-l bine. Lucrurile pentru păr împreună, lucruri pentru față împreună etc.

Asigură-te că baia are suficient săpun pentru mâini, prosoape și hârtie igienică.

Aruncă prosoapele vechi decolorate sau cu găuri în ele.

Din nou, piesa pe care o cânt de la începutul provocării, NU GÂNDI PREA MULT.

Intră în baie, scoate sertarele și coșurile, aruncă ce nu îți mai folosește și nu se mai potrivește, organizează ce a mai rămas, șterge chiuveta, marginile și oglinda și continua cu ziua ta normal!

O șmecherie ce am învățat-o de curând și care mi se pare genială: toarnă toate resturile de detergent, săpun lichid, gel de duș, șampon etc. (precum și apa rezultată în urma clătirii lor) în toaletă și lasă să stea 30 de minute. Acest amestec ajută la păstrarea țevilor curate și previne înfundarea, căci creează un mediu alunecos pentru obiectele care blochează scurgerea. Între timp, dacă vrei, poți freca cu o periuță interiorul toaletei, pentru îndepărtarea resturilor și calcarului. Apoi recipientele pot fi reciclate.

ZIUA 5

Te simți energizată după pauza de ieri? Sper că da, eu întotdeauna mă simt plină de energie după ce reușesc să bifez o activitate pe care o amân de mult timp! Hai să dăm de pământ cu ziua de azi.

Astăzi revenim în dulapuri. Dulapul cu pantofi, mai exact. E momentul să iei și copilul alături, căci se lasă cu distracție!

DE CE AVEM NEVOIE AZI>>

  • Saci de gunoi (pentru sortare)
  • Cutii de diverse mărimi (pentru organizare)
  • Etichete (pentru etichetarea cutiilor opace)

 

PROVOCAREA DE ASTĂZI>> Luăm cu asalt dulapurile cu pantofi și îi triem.

Este o activitate pentru întreaga familie și poate fi transformat într-o mare distracție dacă începeți să probați pantofii și să faceți mici scenete împreună.

Din nou, nu repet suficient: Nu gândi prea mult. Scoate tot din dulap și… distracție!

IATĂ CE VOM FACE>>

Parcurgi toți pantofii, îi analizezi bine estetic, apoi îi probezi. Ia în considerare donarea pantofilor pe care nu i-ai purtat în ultimele 2 sezoane în care se potriveau (ținem cont că dacă ar fi să mă iau după ce am încălțat în ultimele 18 luni, aș rămâne cu o pereche de pantofi sport și 3 perechi de papuci!).

Pregătește:

Scoate absolut toți pantofii din dulap, pune-i într-o grămadă, într-un morman pestriț și începe triajul!

Dacă nu ești însărcinată sau postpartum (ca să îți fie picioarele umflate), dacă nu se potrivește sau nu arată bine, vinde-i sau donează-i. O citez din nou pe Marie Kondo: Dacă nu îți aduce bucurie, îl arunci! (dacă un obiect nu „scânteiază bucurie”, nu îți aduce bucurie atunci când este atins, mulțumește-i pentru că a făcut parte din viața ta, apoi donează-l sau aruncă-l)

Sortează pantofii pe care nu îi vei purta o vreme, din cauza schimbării sezoanelor, și pune-i într-un alt sac de gunoi sau depozitează-i în cutii, aranjați. Cutiile le poți pune în pod, garaj sau înapoi în dulap. În acest fel, dulapul tău are doar pantofii din sezonul ACTUAL la vedere.

Pe măsură ce pui pantofii înapoi în dulap, notează ce-ți lipsește și simți că ar trebui suplimentat. Așa vei putea face achiziții noi când apar promoții și reduceri! În plus, observă ce accesorii ai avea nevoie pentru îngrijirea încălțămintei sau aranjarea ei.

Deci: dacă îi iubești, păstrează-i, dacă nu, vinde-i sau donează-i! Iar pantofii de aruncat în poți duce la pubela de gunoi, dar pune alături, pentru a putea fi accesibili persoanelor fără adăpost.

ZIUA 6

Cum te simți? Ai reușit să recapeți controlul asupra casei? Sper că ai reușit să ții pasul măcar cu câteva dintre provocările zilnice și că ai găsit modalități de simplificare și organizare în doar câteva minute pe zi. Sau mult mai mult decât atât, dacă ai avut chef.

În acest moment, este posibil să ai casa destul de haotică, dar nu îți fă griji... vom ajunge și acolo.

DE CE AVEM NEVOIE AZI>>

PROVOCAREA DE ASTĂZI>> Facem o plimbare rapidă prin casă

Ia-ți o pereche de pantofi lejeri și să îi dăm drumul. Sau papuci. Bine, o poți face și desculță. Să facem mișcare!

IATĂ CE VOM FACE>>

Ia o foaie de hârtie și fă 2 coloane: „De procurat” și „De făcut”.

Plimbă-te prin casă cu hârtia și pixul în mână și notează lucruri care nu prea funcționează corect. Dacă vezi un bec ars, pune „de schimbat becul” pe lista „De făcut”. Dacă nu mai ai becuri, pune „bec” pe lista de cumpărături.

Găsește lucruri mici care te enervează (cum ar fi prize pline de cabluri amestecate) și gândește-te la o soluție rapidă. Dacă durează mai puțin de 5 minute, rezolvă problema pe loc.

ZIUA 7

Asta e ultima zi a resetării casei.

Ei bine, a venit momentul să acordăm puțină iubire și zonei exterioare a casei: curtea/grădina (dacă locuiești la casă) sau balconul (dacă locuiești la bloc).

Acum, să încheiem în forță!

DE CE AVEM NEVOIE AZI>>

PROVOCAREA DE ASTĂZI>> Atacăm zonele exterioare ale casei

Această activitate s-ar putea să dureze puțin mai mult, depinde de suprafața de organizat și de dedicare, dar începi puțin și ușor... apoi știi cum e, pofta vine mâncând!

IATĂ CE VOM FACE>>

Ieși afară/pe balcon și privește în jur. Orice lucru care a fost spart, distrus sau extrem de decolorat de vreme, orice lucru de care nu mai ai nevoie… ei, știi bine, scapi de el. Pune-l în gunoi sau în portbagaj, pentru a-l duce la reciclare / distrugere.

Schimbă orice ornament, coroniță sau decorațiune exterioară care nu mai este adecvată sezonului.

Ia o foaie de hârtie și fă 2 coloane: „De procurat” și „De făcut”. Notează tot ce trebuie să faci / cumperi în săptămânile următoare.

Plimbă-te prin curte cu hârtia și pixul în mână și notează lucruri care nu prea funcționează corect. Dacă vezi un bec ars, pune „de schimbat becul” pe lista „De făcut”. Dacă nu mai ai becuri, pune „bec” pe lista de cumpărături.

Găsește lucruri mici care te enervează (cum ar fi dus ustensile de grădinărit la locul lor) și gândește-te la o soluție rapidă de organizare a lor, dacă e cazul. Dacă durează mai puțin de 5 minute, rezolvă problema pe loc.

Uită-te la florile, ghivece, și analizează-le starea. Dacă au nevoie de schimbat pământul, ghiveciul, pune pe hârtie.

În timpul acestui exercițiu poți face și mici schimbări prin și pe lângă casă. Nu te gândi la schimbări majore și costisitoare, ci la schimbări mici, care să te bucure și să-ți încânte privirea: mutat un fotoliu dintr-o parte în alta, schimbat draperiile sau înlocuit decorațiunile de pe noptieră. Pregătește casa pentru noul sezon. Less is more, cum se spune :) mai puțin e de fapt mai mult decât suficient uneori… 

Spor la reîmprospătarea casei! Tare mi-ar plăcea să împărtășești cu mine ce trucuri folosești tu în astfel de momente, când lucrurile încep să se aglomereze în jurul tău!

Articol scris de Patricia Lidia - comunitatea VVV

Patricia Lidia este programator, scriitor și coach în idei și creativitate. Ce altă meserie ar fi mai potrivită pentru a înțelege algoritmii acestor platforme de care ne folosim zilnic, decât un programator, și ce altă meserie ar fi potrivită pentru a crea content creativ decât un scriitor și coach? 

Patricia a înțeles că pentru ca o afacere să funcționeze corect, pe lângă faptul că trebuie să fii mereu la curent cu noile trenduri în business, trebuie să ai grijă și de tine, astfel că ea te poate ajuta prin tehnici de meditație, Reiki și mindfulness pentru ca tu să fii bine din toate punctele de vedere și să ai succes din toate punctele de vedere. 

Pe Patricia o poți găsi aici:

Website | Instagram

 

#organizare casa

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum sa iti umpli casa de bucurie. Sfaturi practice de la Marie Kondo
10 idei de urmat pentru a-ţi îmbunătăţi confortul acasă
Scapă de mucegaiul din casă in 5 paşi
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101