Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Casa
  4. 10 idei de urmat pentru a-ţi îmbunătăţi confortul acasă

10 idei de urmat pentru a-ţi îmbunătăţi confortul acasă

O parte importanta din viata noastra o petrecem acasa, intr-un spatiu inchis. Pentru a completa stilul de viata sanatos pe care l-am adoptat sau dorim sa il adoptam, este esential sa tinem cont de mai multe aspecte, unele la care nici nu ne-am fi gan

O parte importanta din viata noastra o petrecem acasa, intr-un spatiu inchis. Pentru a completa stilul de viata sanatos pe care l-am adoptat sau dorim sa il adoptam, este esential sa tinem cont de mai multe aspecte, unele la care nici nu ne-am fi gandit.

Iata cativa pasi simpli de urmat pentru a avea o locuinta sanatoasa:

Fa ordine si scapa de lucrurile de care nu mai ai nevoie

O locuinta in stil minimalist va fi mult mai atragatoare chiar de la intrare. In plus, timpul alocat curateniei va fi semnificativ diminuat, deoarece nu vei mai pierde timpul cu ordonarea si curatarea diverselor obiecte pe care nici macar nu le folosesti.

Principiul “mai putin inseamna mai mult” te ajuta sa ai o minte limpede si mai creativa.

Poti urma si sfaturile lui Marie Kondo, autoarea cartii “Magia ordinii. Senzationala metoda japoneza de a-ti elibera si organiza casa” (The Life-Changing Magic of Tidying”), pentru a invata arta ordinii si “debarasarii” de lucrurile care nu ne fac fericiti.

Alege produse de curatenie non-toxice

Daca folosesti detergenti ecologici, pe langa faptul ca apele si aerul nu vor mai fi poluate, casa ta va fi un mediu cu mai putine toxine. Detergentii bio nu contin: inalbitori optici, fosfati, fosfonati, etoxilati, parfum de sinteza, coloranti artificiali, substante derivate din petrol sau ingrediente provenite din culturi modificate genetic.

Poti opta si pentru ingrediente simple, clasice, folosite de secole pentru curatarea diferitelor suprafete din casa cum ar fi: bicarbonat de sodiu, otet alb, lamaie. Hainele spalate cu detergenti eco nu vor contine reziduuri chimice, vasele in care gatesti si servesti masa nu vor mai avea urme de de detergent, iar aerul pe care il respiri nu va contine compusi organici volatili care sa provoace dureri de cap si alergii.

Purifica aerul din interior

Calitatea aerului din interior are de suferit din cauza poluantilor emisi de majoritatea produselor de curatenie, odorizantelor de camera, emisiilor provenite de la electrocasnice (cuptoare, aragaze, aparate de aer conditionat etc). Tendinta de izolare cat mai mare a peretilor si lipsa ventilatiei aduce cu sine repercursiuni negative.

Ce poti face? Foloseste solutii naturale sau detergenti ecologici in locul celor conventionali, inlocuieste odorizantele de camera cu uleiuri esentiale, alege plante de apartament care purifica aerul cum ar fi aloe vera, crinul pacii, iedera, iasomie, lavanda etc, aeriseste cat poti de des camerele.

Lampile din sare de Himalaya sau cristalele de turmalina au si ele proprietati de purificare, dezodorizare a aerului si neutralizare a undelor electromagnetice.

Scapa de recipientele din plastic

Foloseste pe cat posibil recipiente din sticla sau otel inoxidabil si evita-le pe cele din plastic. Suntem inconjurati de plastic: telefoane, computere, componente ale masinilor, jucarii.

Insa plasticul nu are ce cauta langa alimente si apa. Evitand plasticul langa alimente, eviti contaminarea acestora cu ftalati, dioxine, BPA (Bisphenol A) sau BPS (Bisphenol S). O varianta mult mai buna sunt recipientele din sticla sau amidon (bioplastic).

Alege vase de gatit sanatoase

Vasele de gatit din materiale nonaderente (teflon) sau din aluminiu la temperaturi ridicate transfera alimentelor substante chimice toxice ce provoaca dereglari hormonale si alte probleme de sanatate. Alternative sanatoase sunt vasele si oalele emailate, vasele din ceramica, fonta, fonta emailata, sticla, otel inoxidabil.

Diminueaza nivelul de lumina albastra emisa de aparatele electronice

Diverse dispozitive cu afisaj luminos emit lumina albastra care afecteza calitatea somnului. Lumina albastra inhiba productia de melatonina, hormon produs de glanda pineala cu rol important pentru calitatea somnului si reglarea ritmurilor zi-noapte ale organismului.

Evita sa folosesti aceste dispozitive cu o ora-doua inainte de culcare. Foarte important este ca in camera in care dormi sa nu existe televizor, calculator sau alte electronice.

Lasa cat mai multa lumina naturala sa patrunda in incaperi

Nicio lumina artificiala nu poate reproduce lumina naturala si nici nu poate avea beneficiile acesteia. Incearca pe cat posibil sa lasi lumina naturala sa patrunda in casa ta pentru a asigura un mediu interior sanatos. Pe timpul zilei, lumina artificiala nu ar trebui folosita, astfel reducandu-se consumul de energie cu 30-70%.

Lumina naturala te ajuta sa fii mai productiv, sa ai o stare de spirit mai buna, iar pe copii ii ajuta in procesul de invatare.

Nu incarca locuinta cu prea mult mobilier

Nu ocupa spatiul de locuit cu prea mult mobilier. Accepta si invata sa iubesti si spatiile goale. Nu fiecare coltisor trebuie incarcat cu o piesa de mobila. Mai mult loc liber poate fi folosit pentru activitati de interior precum joaca cu copii, exercitii fizice, dans, meditatie, yoga sau orice alta activitate pe care o indragesti.

Opteaza pentru materiale naturale

Atunci cand mobilezi si decorezi locuinta, inclina sa alegi lemnul in detrimentul altor materiale. Alte materiale naturale recomandate pentru piesele de mobilier sunt bambusul, rachita, papura sau rattanul. Pardoseala este de preferat sa fie din lemn pentru a crea o atmosfera calduroasa si pura, fara substante petrochimice. Un ambient natural va crea o atmosfera relaxanta si confortabila.

Alege cu atentie vopseaua pentru pereti

Calitatea aerului din locuinta depinde foarte mult de calitatea vopselei. Alege vopsea cu emisii reduse de compusi organici volatili sau poti opta pentru vopsea naturala, ecologica, pe baza de calcar, cazeina, clei vegetal sau argila ce aduce aminte de materialele folosite de strabunici. Aceste matariale sunt readuse in atentia publicului sub o forma moderna. Acest tip de vopsea nu contine chimicale sau emisii, nu miroase, are proprietati dezinfectante si nu permite formarea mucegaiului.

Cu putina rabdare si studiu inainte de a face orice alegere pentru locuinta ta, poti obtine rezultate remarcabile, cu beneficii nepretuite pe termen lung. Preventia este mai buna decat tratarea - Desiderius Erasmus.

Daca ti-a placut acest articol aboneaza-te la newsletterul Eubio pentru a primi prin email articole asemanatoare.

#casa #sfaturi #toxine #casa curata #detergenti ecologici

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 sfaturi pentru o frumusete luminoasa si fara chimicale
7 modalitati feng shui de a utiliza culoarea in caminul tau
Sfaturi pentru reducerea celulitei
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101