Atunci când vrem să slăbim, de cele mai multe ori dăm vina pe metabolism, care este prea lent, dar foarte puțini dintre noi știm că responsabil de buna funcționare a metabolismului este ficatul. Dar ce este de fapt metabolismul, care este legătura acestuia cu slăbitul și ce putem face pentru a accelera metabolismul și a reveni la greutatea dorită?
Pentru că primim foarte des aceste întrebări de la comunitatea VVV, am discutat despre toate acestea cu Maria Varga, nutriționist-dietetician, și am aflat multe informații utile și interesante. Te invit să citești interviul și să ne scrii în comentarii dacă ai întrebări sau sugestii. La final, Maria ți-a pregătit și o surpriză.
Salut. Cine ești și cum ai ajuns să activezi în domeniul sănătății? Povestește-ne despre tine și despre activitatea ta.
Buna, sunt Maria Varga, nutriționist-dietetician licențiat de 9 ani, dar pasionată de alimentația sănătoasă de 23 ani, timp în care m-am dedicat și continui să mă dedic pregătirii profesionale. Am fost primul student din România al cursului online de Plant-based Nutrition de la Universitatea Cornell, New-York, sub îndrumarea directă a lui T. Collin Campbell, primul student la nutriție din România care a făcut practică la Centrul de life-style Herghelia și primul român invitat la International Conference on Nutrition in Medicine, organizat de Neal Barnard. Am crescut primii 19 ani din viață hrănindu-mă aproape exclusiv cu carne, untură, brânză și făceam foarte multe mofturi la legume și fructe. Aveam multiple probleme de sănătate, din fericire nici una gravă, dar suficient de deranjante încât să îmi doresc să fac orice pentru a deveni un tânăr sănătos. Iar schimbarea alimentației a eliminat aproape toate problemele medicale, încât m-a convins să nu mai revin pe drumul anterior, ba și mai mult să devin un promotor al unui stil de viață sănătos, pentru a ajuta și alți suferinzi.
Care este viziunea ta asupra unui stil de viață sănătos? Care sunt recomandările pe care le faci în acest sens?
Filozofia mea în domeniul nutriției include revenirea la o alimentație simplă, potrivită locului în care ne-am născut și trăim, ca un act conștient prin care putem să ne menținem sau să revenim la starea de sănătate. Pentru că întregul proces nu este unul simplu, în noianul mulțimii de informații bulversante din media, rolul meu este de a ghida și personaliza traiectoria fiecărui pacient spre scopul propus.
Încerc să transmit tot mai mult faptul că nutriția nu înseamnă o dietă luată din online și nici un curs de nutriție de câteva săptămâni. Mai întâi de toate nutriția este o responsabilitate vis-a-vis de sănătatea pacientului pe termen lung, dar și o necesitate fiziologică a fiecărui om, pe care dacă o îndeplinim optim și responsabil, ne va scuti de multe boli, dureri și alte neplăceri.
Cea mai frecventă întrebare pe care o primim de la comunitatea VVV este probabil aceasta: Ce pot face pentru a slăbi?
În primul rând eu aș începe cu întrebarea: ce pot face ca să nu mă îngraș? Dacă ți-ai pune această întrebare în momentul în care vezi că greutatea ta începe să o ia puțin razna, nu ai mai ajunge în situația în care te trezești cu 20-30 kg în plus și apoi nu mai știi cum să scapi de ele. Aceleași obiceiuri proaste de: alimentație, somn deficitar, lipsa mișcării, gestionarea proastă a stresului, care duc la îngrășat, te vor ajuta și să slăbești pe măsură ce le vei elimina din viața ta sau le vei reduce cât de mult posibil. Dacă vrei un răspuns simplu, o pastilă minune sau vreun truc nedeconspirat încă, înseamnă că te amăgești, uitând că orice realizare bună din viața noastră necesită efort, implicare și motivație continuă, iar de multe ori și de ajutor de la cei din jur sau de la specialiști.
În general, cei care nu reușesc să slăbească se plâng că au un metabolism prea lent. Care este legătura dintre slăbit și metabolism? Ce este, de fapt, metabolismul?
De cele mai multe ori cei care nu reușesc să slăbească au într-adevăr un metabolism lent, dar acesta de cele mai multe ori încetinește datorită multiplelor diete sau a înfometărilor constante urmate de perioade de mâncat compulsiv alimente nehrănitoare și unele chiar profund dăunătoare.
O persoană cu un metabolism rapid, va slăbi foarte ușor când va dori acest lucru, pe când o persoană cu metabolism lent, va face eforturi mult mai mari pentru a slăbi. Metabolismul, simplu spus, reprezintă modul în care transformă corpul tău mâncarea în energie, necesară pentru a desfășura orice activitate.
De ce unii oamenii au un metabolism mai lent, iar alții unul rapid?
Metabolismul încetinește atunci când ficatul este prea încărcat ca să stocheze energie temporar, și va fi obligat să o stocheze pe termen lung în țesuturile și locurile care ne enervează cel mai tare. Alimentele de proastă calitate, în special fast-food-ul, cele procesate, orarul neregulat de mese, somnul puțin și la ore nepotrivite - toate acestea ajung să suprasolicite și să obosească ficatul. Niciodată nu mâncăm exact atâta cât avem nevoie, pentru că nu avem un calculator intern care să calculeze exact necesarul de proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale etc., care diferă de la o zi la alta în funcție de multe variabile. De aceea, dacă mâncăm mai mult, stocăm pentru zilele când mâncăm prea puțin. Trebuie să avem niște rezerve, și acestea sunt preponderent în ficat. Un ficat sănătos fie stochează fie arde surplusul. Un ficat nesănătos poate doar să stocheze. Corpul este ca un acvariu, iar ficatul este în același timp și filtrul acvariului. Așa cum cureți filtrele mașinii periodic, ar trebui și cu ficatul să faci la fel.
Cum ne influențează metabolismul înaintarea în vârstă?
Metabolismul poate varia din 2 motive: deviații ale metabolismului bazal și flexibilitatea metabolică.
Metabolismul bazal variază în funcție de: masa musculară, sex și vârstă - în această ordine. Adică: ai mai multă masă musculară, vei avea un metabolism mai bun. Un bărbat va avea un metabolism mai bun decât o femeie. Cu cât înaintezi în vârstă cu atâta scade și metabolismul.
La persoane de aceeași vârstă, înălțime, sex sunt variații mari ale metabolismului bazal. Cei slabi au cea mai mare valoare, cei care se îngrașă rapid au cea mai mica valoare.
Metabolismul flexibil este păstrarea greutății indiferent de numărul de calorii ingerate. Ce se consumă mai mult într-o zi este depozitat pentru zilele când se mănâncă prea puțin.
Metabolismul inflexibil este cel la care te îngrași dacă treci de un anumit număr de calorii, indiferent de zi.
Ce alți factori ne pot influența metabolismul?
Hormonii dacă se află în echilibru sau dezechilibru. Tot ficatul este responsabil pentru gestionarea hormonilor, pentru inactivarea și eliminarea lor. Dacă ficatul nu se ocupă în mod eficient de hormonii tiroidieni, poate duce la încetinirea metabolismului cu câteva sute de calorii pe zi. Dacă ficatul nu face conversia corectă a cortizonului în cortisol (hormonii legați de stres), va duce la creșterea adipozității viscerale, adică a grăsimii din jurul organelor.
De asemenea, rezistența la insulină, un alt hormon, se datorează tot ficatului și a incapacității acestuia de a gestiona energia primită din mâncare în mod eficient.
Multiplele chimicale din mediu, din mâncarea și apa pe care o bem, vor ajunge la ficat unde ar trebui neutralizate, dar fiind tot mai multe, vor împovăra funcția acestuia, ducând la depozitarea lor în celulele adipoase. Unele toxine în mod specific, alterează funcția ficatului de a arde grăsimile, putând duce la steatohepatită toxică (TASH).
Să nu uităm de alcool, care și el aduce calorii. Dintre toate tipurile de calorii, alcoolul este cel care supraîncarcă cel mai mult ficatul cu grăsimi.
Ce este rata metabolică bazală? Este important să o cunoaștem atunci când vrem să slăbim?
Nutriția nu este matematică, decât în unele excepții de boli specifice sau boli grave. În rest, să nu fim obsedați de niște cifre din calorii, de pe cântar etc. Cel mai important este să ne reîntoarcem la natural, neaditivat, la simplitate, la bun simț, la mâncatul atent și conștient.
Ce putem face pentru accelerarea metabolismului și scăderea în greutate?
În primul rând este foarte important să revenim la principiile unui stil de viață sănătos, cu alimente hrănitoare, din surse cunoscute sau ecologice, să avem un program regulat de mese și o cantitate potrivită mișcării fizice pe care o facem, să adormim devreme și să recuperăm datoria de somn din ultimii ani, să reducem stresul din viața noastră, urmărind acele știri/site-uri care ne aduc pace și liniște sufletească, să ne rugăm zilnic pentru a fi conectați mai mult la suflet decât la trup și să încercăm să dăruim iubire și zâmbete în jur. Astfel vom ajuta ficatul, hormonii și întregul nostru corp, care ne va răsplăti, în ritmul lui, eliminând deșeurile și grăsimea în plus.
În al doilea rând, pentru persoanele care doresc rezultate mai rapid, de peste 2 ani de zile, le ofer pacienților un program de resetare metabolică, special gândit și focusat pe refacerea ficatului și îmbunătățirea funcționării acestuia. Acest program este atent construit pentru a oferi ficatului toți nutrienții de care are nevoie: proteine-aminoacizi, micronutrienți- vitamine și minerale, fibre și fitonutrienți de susținere a funcției hepatice. Cel mai mare câștig al acestui program este că după 1 lună, pacienții își recapătă flexibilitatea metabolică, dar în același timp li se normalizează valorile trigliceridelor, a transaminazelor, a colesterolului, dar și a glicemiei și tensiunii arteriale. În plus capătă energie și au un somn mai odihnitor.
Există anumite superalimente și suplimente benefice în accelerarea metabolismului și scăderea în greutate?
Da, eu recomand în programul meu pudra proteică de mazăre, pentru că este cea mai ușor de digerat și absorbit, silimarina, astragalus, anghinare, păpădie, magneziu în formă absorbabilă, extracte gemoterapice specifice. În general, orice supliment care va ajuta ficatul, va ajuta și metabolismul.
Unde putem afla mai multe despre tine și activitatea ta?
Vă aștept cu drag pe:
Website | Facebook | Youtube | Instagram
Spor la sănătate și la mâncatul conștient!
Surpriza despre care îți vorbeam la început este o reducere specială de 10% pentru membrii comunității VVV la programele Mariei Varga.
Reducerea se aplică pe baza codului vvv10 și este valabilă până la 31.11.2021
Interviu realizat de Alina Mihalache - echipa VVV