Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Yoga și sistemul limfatic: cum contribuie yoga la sănătatea sistemului limfatic

Yoga și sistemul limfatic: cum contribuie yoga la sănătatea sistemului limfatic

Sistemul limfatic este foarte important pentru circulația sângelui, pentru imunitate și în procesul de detoxifiere a organismului, însă funcțiile acestuia sunt variate și numeroase. De aceea, menținerea acestuia într-o stare de funcționare optimă este esențială pentru sănătatea noastră. Află mai multe despre sistemul limfatic și cum îl poți menține sănătos cu ajutorul principiilor yoga.

Asanele, pranayama implicate de yoga sunt recunoscute pentru efectele extraordinare pe care le au asupra asigurării unui sistem limfatic fluid. În timp ce sângele are nevoie de pulsația inimii pentru a circula în corp, limfa are nevoie de contracțiile musculare pentru a se mișca în corp. Descoperim în continuare ce este sistemul limfatic, ce rol îndeplinește în corp și cum putem folosi yoga ca ajutor în a-l menține sănătos.

 

Iată ce vei afla din acest articol:

Sistemul limfatic: ce este?

Potrivit LiveScience, sistemul limfatic este o rețea de țesuturi, vase de sânge și organe care împreună lucrează pentru a aduce un lichid incolor apos numit limfă înapoi în sistemul tău circulator (în fluxul sanguin). Probabil ai auzit mai multe despre ganglionii limfatici, însă este important să înțelegem că sistemul limfatic traversează corpul tău, de la amigdale și adenoide până la splină. 

Imaginează-ți că 90% din sânge este pompat în corp și apoi se întoarce la inima. 10%  din sânge “scapă” prin capilare și rămâne în țesuturi, constituind ceea ce este considerată a fi limfa, un lichid ce conține celule albe care au rolul de a lupta împotriva infecțiilor. Neavând nicio pompă care să o ghideze către canalele limfatice pentru eliminare, limfa are nevoie de mișcarea musculară pentru a ajunge înapoi în fluxul sanguin. Virusuri, bacterii, toxine, celule canceroase, chimicale, sunt trecute prin limfă, alertând corpul în cazul în care o particulă străină trebuie eliminată. Am putea spune că procesul de detoxifiere începe cu un sistem limfatic care funcționează fără blocaje.

Dacă sistemul limfatic are deficiențe, fluidele nefiltrate se adună în corp și pot apărea diverse boli severe, inclusiv infecții, glande inflamate, blocaje, boli auto-imune, anumite tipuri de cancer, limfedem, precum și celulita excesivă acumulată în corp.

Suficiente motive pentru a fi atent la el și la sănătatea lui, nu-i așa?

Până la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogProvocarea lunii recomandat Iulia Bledea! Comandă acum!Transport gratuit la  Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! - blogSare celtică blog
 

Funcțiile sistemului limfatic

Sistemul limfatic are multe funcții, printre care:

Menține nivelurile sanguine în corp

Așa cum am menționat mai sus, sistemul limfatic colectează excesul de sânge din celule și țesuturile din corp și îl aduce înapoi în fluxul sanguin pentru a fi recirculat prin corp.

Absoarbe grăsimile din tractul digestiv

Limfa include lichide din intestine ce conțin grăsimi și proteine și pe care le aduce înapoi în sânge.

Protejează corpul de organisme străine

Sistemul limfatic face parte din sistemul imunitar. Produce și eliberează limfocite (celulele albe) și alte celule imunitare care monitorizează și distrug bacteriile, virusurile, paraziții și ciupercile care intră în corp.

Transportă și elimină deșeurile și celule anormale din limfă.

Acum că avem o imagine de ansamblu asupra sistemului limfatic, hai să descoperim cum ne poate ajuta yoga în a-l menține activ și sănătos.

 

Yoga și sistemul limfatic

Cum poate deja ai auzit, yoga este una dintre cele mai eficiente metode de reducere a stresului și de întărire a corpului. Poate puțini realizează, însă, rolul pe care yoga îl joacă în îmbunătățirea circulației sângelui și limfei în corp, susținând sistemul limfatic în filtrarea celulor toxice din corp. Mușchii puternici sunt cei care ajută limfa să se miște în corp, iar yoga este fără doar și poate una dintre metodele care activează toți mușchii corpului (câteodată ajutându-ne să descoperim mușchi pe care nu știam că îi avem).

Vești bune: beneficiile asupra sistemului limfatic sunt prezente indiferent de ce tip de yoga practici și cât timp aloci.  În plus, pranayama, respirația controlată, are și ea efecte extraordinare asupra sistemului limfatic, punându-l în mișcare.

În fond, orice tip de contracție musculară ajută limfa să circule, însă yoga implică o atenție totală asupra angajării fiecărei părți a corpului (și a minții), ceea ce o face, în special, eficientă. Atunci când aducem în discuție și atenția pe care yoga o oferă respirației și a deschiderii zonei pieptului, casa atâtor organe vitale și a ganglionilor limfatici, aceasta se distinge și mai mult de alte forme de exercițiu. Studiile arată, de exemplu, efectele practicii de yoga asupra tratamentului limfedemului cauzat de cancerul la sân, demonstrând cum în doar 3 luni de practică de yoga (respectând limitările articulațiilor și combinând 20 de exerciții de yoga și 5 exerciții de respirație) a contribuit la reducerea lichidului excesiv la jumătate. 

Pentru a înțelege cum funcționează yoga asupra sistemului limfatic, îți dau câteva exemple de posturi și efectul pe care acestea le au. Inversiunile precum Sirsana (Statul în cap) și Salamba Sarvagasana (Lumânarea) inversează efectele gravității și drenează limfa și sângele deja folosit din picioare.

 

Un alt exemplu ar fi posturile care implică răsucirea trunchiului, aplecările în față, cambrările de spate, aplecări laterale, toate acestea stimulând circulația limfei din zona abdomenului, aplicând presiune pe organe și mușchi și creând spațiul pentru ca sângele proaspăt să circule.

 

Exercițiile de yoga implică adesea deschiderea zonei pectorale, maximizând intervalul de mișcare (flexiunea mușchilor mari din corp, întinderea maximă a pielii) și, astfel, drenajul limfei din centru către periferic.

Principii în yoga pentru a pune sistemul limfatic în mișcare

Deși am menționat că orice fel de yoga sau de mișcare, pentru orice durată de timp, influențează pozitiv sistemul limfatic, există anumite principii pe care atunci când le integrăm în practica noastră de yoga, impactul asupra circulației limfei este mai mare:

Pauze frecvente

Atunci când lucrăm țesuturile din corp, se produce o deshidratare. De aceea, după fiecare exercițiu intens, trebuie să ne așezăm în posturi de recuperare (Balasana - Postura Copilului, Tadasana - Postura Muntelui, Baddha Konasana - Postura Fluturelui pe spate, Adho Mukha Virasana - Postura Eroului cu fața în jos).

Răsuciri de trunchi

Includerea răsucirilor de trunchi implică un masaj al organelor interne și, deci, o presiune asupra sistemului limfatic de la nivelul lor. Putem începe cu răsuciri ușoare din Postura de meditație (Sukhasana), lucrând apoi în răsuciri mai avansate, precum Parvritta Parsvakonasana (Revolved Side Angle Pose), Parivrtta Trikonasana (Postura Triunghiului Răsucit), Ardha Chandrasana, Ardha Matsyendrasana. 

Exerciții pentru umeri

Deschiderea pieptului despre care tot auzim în yoga începe cu deschiderea umerilor și angajarea omoplaților, ceea ce duce la expansiunea cutiei toracice. Este un aspect cheie în drenajul limfei. 

Respirația conștientă

Combină respirația (inspirație și expirație) cu acțiunile posturilor.

Respectă limitele corpului tău în acel moment

În loc să forțezi corpul să intre în anumite posturi, caută să găsești ajustări care să creeze spațiul necesar pentru a atinge aliniamentul posturilor. Deși pare mult mai frumos atunci când facem o postură perfectă, ajustările interne pot fi greșite și conduc la accidente foarte dureroase. O lege care trebuie respectată, de altfel, în orice formă de exercițiu fizic. Prin permiterea corpului să se miște în limitele sale de rotație, reducem stresul fiziologic și permitem tensiunii din mușchi să se producă fără presiune suplimentară asupra articulațiilor.  

Poate că alegi yoga. Însă orice formă de mișcare zilnică ce implică alungirea corpului și tensiune musculară ajută la menținerea sănătății sistemului limfatic. Iar dacă începi să conectezi mișcarea cu respirația conștientă, orice exercițiu făcut respectându-ți limitele din prezent ale corpului tău se transformă într-o acțiune terapeutică ce hrănește și revitalizează mintea, corpul și organele interne.

Namaste.

Articol scris de Paula Almeida - comunitatea Viața Verde Viu

Sunt profesor de yoga și fondatorul Yoga Social România, un spațiu online de yoga și wellness. La Yoga Social lucrăm să aducem yoga și grija holistică de sine în casele tuturor. Credem că fiecare dintre noi are puterea interioară de a-și desena gândurile și, deci, propria viață. Noi am pornit  să înțelegem asta la prima oră de yoga. Iar prin dedicare și cercetare în interiorul nostru, am găsit mereu sprijinul necesar ulterior.

Website | Facebook | Instagram

 

#exercitii yoga #beneficii yoga #yoga si sistemul limfatic

Ce au mai parcurs alti cititori...

5 exercitii pentru un colon sanatos
5 posturi pentru spate care iti vor reda mobilitatea
Top 10 cele mai bune aplicatii mobile de sanatate si fitness
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101