Ceapa este un aliment care este cultivat si consumat cu mare placere de peste 5000 de ani. Exista multe documente antice care descriu folosirea cepei in arta, medicina simumificare. Leguma magica pentru egipteni, ceapa era simbolul zeitei Isis. Exista tablete ce confirma ca sumerienii cultivau ceapa in vreme cechiar biblia are cateva referiri la acest minunat aliment.
Printre egipteni bulbul de ceapa era venerat ca si simbol al universului. Strucura sa de strat peste strat simboliza eternitatea , ceapa fiind ingropata impreuna cu faraonii. In morminte si in unele din piramide, ceapa apare pictata in mainile preotilor. Atat de apreciata era ceapa incat de multe ori muncitorii egipteni erau platiti si in ceapa.
Grecii foloseau ceapa pentru atleti inaintea jocurilor olimpice. Ei mancau ceapa, beau sucul de ceapa sau se frecau cu ceapa pe corp. Romanii foloseau des ceapa si o avea cu ei in calatorii. Astfel multe afectiuni erau vindecate cu ceapa.
Invatatul roman Plinius cel batran descrie cum ceapa poate dezinfecta rani si muscaturi de caine, cum poate vindeca vederea slaba , cum poate induce somnul si alina durerile de dinti. In evul mediu, ceapa ajunsese una dintre cele mai apreciate legume. Era folosita pentru o serie intreaga de intrebuintari medicinale : arsuri, rani, muscaturi de sarpe, paraziti, dureri de cap, caderea parului, dureri de stomac.
Era de asemenea folosita in unele locuri ca si dar de nunta sau pentru a plati chiria. Uitandu-ma in urma la cat de mare era aprecierea in trecut pentru ceapa, nu pot sa nu ma intreb de unde vine expresia cu "ceapa degerata"...? Se pare ca stramosii nostrii foloseau ceapa instinctiv. Noi stim atat de multe despre ceapa insa din pacate ne-am cam amortit instinctul.
Ceapa si continutul de sulf
Sulful, asa cum am vazut in articolul : Sulful, MSM si importanta pentru sanatate si frumusete, este un mineral mai mult decat benefic frumusetii. Acesta curata ficatul si pielea , are proprietati antiseptice si ajuta la constructia tuturor tesuturilor conjunctive. Ceapa contine o serie considerabila de uleiuri sulfurice care stimuleaza stratul de mucus al sinusurilor si al organelor digestive.
Daca pe afara taierea cepei duce la lacrimi, in interiori acesti stimulanti cresc miscarea sucurilor digestive creand o absorbtie mai mare a nutrientilor.
Uleiurile sulfurice din ceapa au calitati antiseptice. Ele evita formarea de putrefactie in intestine si inhiba cresterea de bacterii neprietenoase in tractul digestiv. Aceste uleiuri ajuta la inlaturarea tusei, a durerilor de gat si a congestiei din plamani si sinusuri.
Ceapa se combina bine cu avocado, nuci, seminte de toate tipurile si aproape orice alta forma de uleiuri sau grasimi care domolesc componentele sulfurice puternice. Atunci cand ceapa este consumata astfel, fiecare element face digestia celuilalt mai buna.
Intrdevar asa e si eu mananc zilnic ceaceapa proaspata cu cizule ei verzi
este adevarat tot ce scrie aici despre ceapa
Fff.interessnt
Ceapa rosie este mult mai bogata in substante nutritive decât cea alba, calit?tile sale terapeutice sunt mult mai mari, dar la noi, ea nu se bucur? de aceeasi popularitate ca si ceapa alba. Ceapa rosie contine toata grupa de vitamine B, vitamina C, fosfor, sodiu, magneziu, zinc, si fier, acid folic si biotina. Este un puternic dezinfectant, un bun diuretic, de aceea nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic al nici unei persoane.