Toata ceapa nu este creata egal - este frustrant atunci cand o reteta solicita un anumit tip de ceapa. Bineinteles nu este sfarsitul lumii daca utilizati o ceapa rosie, atunci cand reteta cere una galbena, sau viceversa, deoarece fiecare ceapa se va gati cam la fel. Dar folosind cea mai buna ceapa adaugati intr-adevar o “adancime” de arome la mese. Insa daca va ganditi ca mancarea va avea acelasi gust, ei bine, nu va fi asa.
Ceapa rosie
Pentru cea mai mare parte a anului, veti gasi ceapa rosie pe rafturile de la supermarket. In lunile de vara, veti gasi de multe ori ceapa rosie proaspata, care este mult mai blanda, si care nu are nici aroma care se gaseste la verii ei de galben si alb. Este mult mai buna cruda decat fierta. Ceapa rosie are in compozitie toata grupa de vitamine B, vitamina C, minerale precum fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc si fier, acid folic si biotina.La oricare gen de ceapa , daca gustul este prea puternic , puteti sa inmuiati ceapa intre 30 si 60 de minute in apa.
Este cea mai buna pentru: salate, sandvisuri, burgeri, muraturi, salsa.
Ceapa galbena
Ceapa standard “de aur” si de obicei, cea mai ieftina la piata. Daca utilizati o reteta care nu specifica ce tip de ceapa sa folositi, o ceapa galben este cea mai buna. Ceapa galbena este deosebit de rezistenta, iar aroma ei este complexa si picanta. Are, de asemenea, mai mult sulf decat alte soiuri de ceapa, astfel incat acestea sunt mult mai iuti, si este mai dificil de mancat cruda.
Unul dintre avantajele acestei cepe este ca se pastreaza pentru un timp foarte lung.
Este cea mai buna pentru: feluri de mancare pe care le gatim pentru o lunga perioada de timp la foc mic, cum ar fi supe, inclusiv supa de ceapa franceza, stocuri, risotto, sosuri si tocane. Orice sote, de asemenea.
Ceapa alba
Dintre toate tipurile, ceapa alba este cel mai putin intalnita. Este mai clara decat ceapa galbena si ceapa alba curata este foarte buna atat cruda cat si gatita. Puteti gati ceapa alba fara nici o problema, chiar daca de preferinta ar fi o ceapa galbena.
Ceapa alba are o durata de depozitare un pic mai scurta decat ceapa galben, dar nu ar trebui sa fie pastrata in frigider.
Este cea mai buna pentru: mancare mexicana, sosuri albe, salate de paste, cruda in salate, in chili, si salate de cartofi.
Ceapa dulce
Ceapa dulce tinde sa fie mai mare, si are pielea mai subtire, decat alte tipuri de ceapa. Unele sunt atat de dulci incat le puteti manca de fapt, ca pe mere. Ceapa dulce este mai putin iute, si da, mai dulce, decat ceapa galbena. Se descompune repede si nu estet foarte complexa, asa ca nu este bine sa o folositi ca inlocuitor pentru ceapa galbena.
Spre deosebire de alte tipuri de ceapa, ceapa dulce se strica repede si ar trebui sa fie depozitata in frigider.
Este cea mai buna pentru: gratinate, legume prajite, inele de ceapa. Este, de asemenea, foarte buna pentru salate si sandvisuri.
Sursa pentru acest articol:
http://www.care2.com/greenliving/are-you-cooking-with-the-best-type-of-onion-probably-not.html- despre ceapa