Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Cercetătorii canadieni găsesc noi dovezi care confirmă eficienţa anticancer a vitaminei D

Cercetătorii canadieni găsesc noi dovezi care confirmă eficienţa anticancer a vitaminei D

Cercetatorii de la Universitatea McGill au descoperit o baza moleculara care dovedeste efectul de preventie a cancerului pe care il are vitamina D, anihiland practic celulele de cancer in forma sa activa. Persoanele care au un nivel ridicat de vitami

Cercetatorii de la Universitatea McGill au descoperit o baza moleculara care dovedeste ca vitamina D poate preveni cancerul, anihiland celulele canceroase in forma sa activa.

Persoanele care au un nivel ridicat de vitamina D traiesc mult mai mult decat cele care nu au aceasta vitamina in cantitati suficiente in sange.

Echipa de cercetatori, condusa de profesorii John White si David Goltzman, de la Sectia de fiziologie a Facultatii de Medicina, a descoperit ca forma activa a vitaminei D, prin intermediul mai multor mecanisme, inhiba producerea si functionarea proteinei cMYC.

Proteina cMYC declanseaza diviziunea celulara si este prezenta la un nivel ridicat in peste jumatate dintre cazurile de cancer. Rezultatele studiului sunt publicate in ultima editie a Procedurilor Academiei Nationale de Stiinte a SUA.

 

In ultimii cativa ani stiinta a manifestat un interes semnificativ pentru rolul pe care il are vitamina D in imbunatatirea sanatatii si in prevenirea bolilor. Studii anterioare arata ca un nivel redus de vitamina D este direct asociat cu diverse forme de cancer si boli cardiovasculare. Stephen B. Kritchevsky, profesor de Medicina Interna si Stiinta Tranzitionala la Scoala de Medicina Wake Forest, a descoperit o corelatie importanta.

Am observat ca o treime dintre participantii la studiu prezentau o insuficienta de vitamina D (definita ca o concentratie sub 20 ng/ml in sange). Acest lucru a fost asociat cu o crestere de aproape 50% a ratei mortalitatii printre adultii varstnici,” a spus Kritchevsky. “Rezultatele noastre sugereaza ca nivelul redus de vitamina D constituie un motiv serios de ingrijorare in ceea ce priveste sanatatea publica a adultilor varstnici din randul populatiilor.”

Desi vitamina D poate fi obtinuta partial din alimente si partial prin expunerea directa la soare in timpul lunilor de primavara si vara, lipsa unei alimentatii adecvate, combinata cu evitarea soarelui, a dus la dezvoltarea unei carente de vitamina D la nivelul multor segmente de populatie din intreaga lume.

Se stie ca vitamina D are o serie intreaga de efecte fiziologice si ca exista corelatii intre lipsa acestei vitamine si incidenta mare de cancer. Aceste corelatii sunt semnificative in special in cazul cancerului de pe tractul digestiv, cum este cancerul de colon si anumit tipuri de leucemie.

Ani de zile s-au facut studii in laboratorul meu pentru a analiza mecanismele moleculare ale vitaminei D asupra celulelor umane de cancer, in special rolul lor in impiedicarea multiplicarii acestora,” a declarat prof. White. “Am descoperit ca vitamina D controleaza atat rata de productie cat si pe cea de degradare a cMYC. Cel mai important este ca am descoperit ca vitamina D stimuleaza intens productia unui antagonist natural al cMYC numit MXD1, care inhiba functionarea cMYC”.

Echipa a aplicat vitamina D si pe pielea soarecilor de laborator si au observat o scadere a nivelului de  cMYC si au obtinut dovezi ca functionarea acestuia s-a diminuat. Mai mult decat atat, in cazul altor soareci, care nu aveau un receptor specific pentru vitamina D, s-au observat niveluri ridicate de cMYC in mai multe tesuturi, inclusiv in cele de piele si de la nivelul captuselii colonului. Rezultatele indica faptul ca vitamina D ar putea fi la fel de eficienta atat pentru uz extern ca si pentru uz intern in vederea prevenirii cancerului.

Chimioterapie cu vitamina D fara efecte secundare

In esenta, rezultatele noastre arata ca vitamina D incetineste functionarea cMYC, sugerand ca poate reduce progresia celulelor din stadiul premalign in cel malign si le impiedica multiplicarea. Nutrim speranta ca studiul nostru va incuraja oamenii sa pastreze un nivel adecvat de suplimentare cu vitamina D si va stimula organizarea de teste clinice de chimioprofilaxie care sa dovedeasca efectele unei suplimentari corespunzatoare,” a declarat dr. White.

Este binecunoscut faptul ca vitamina D poate preveni deteriorarea genetica. Cand vitamina D se leaga de anumiti receptori, declanseaza o reactie in lant in urma careia multi agenti toxici, printre care si celule de cancer, sunt neutralizate. Cu toate acestea, in lipsa unei cantitati suficiente de vitamina D, organismul poate sa nu faca fata si asa apare cancerul. “Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii care locuiesc mai aproape de ecuator manifesta o incidenta mult mai redusa (sau o lipsa totala) a cancerului, care creste in intensitate in locatiile mai indepartate de ecuator.

Legatura dintre aportul de vitamina D si protectia contra cancer este cunoscuta inca din anii 1940, de cand Frank Apperly a demonstrat ca exista o asociere intre latitudine si numarul de decese din cauza cancerului si a sugerat ca lumina soarelui da “o imunitate relativa la cancer”.

Atat precursorii de D3 cat si de D2 sunt supusi hidroxilarii in ficat si rinichi si se transforma in 25- hidroxivitamina D (25(OH)D), forma de “stocare” inactiva si 1,25-dihidroxivitamin D (1,25(OH)2D), forma biologica activa, gestionata de corp.

Tot mai multe dovezi arata ca 1,25(OH)2D are efecte anticancer, insa faptul ca celulele ne-renale pot de asemenea hidroxila 25(OH)D a fost o descoperire cu implicatii profunde, sugerand ca un nivel mai ridicat de 25(OH)D ar putea proteja impotriva cancerului in locatii specifice.

Teoriile care leaga deficitul de vitamina D de anumite tipuri de cancer au fost testate si confirmate de peste 200 de studii epidemiologice iar fiziologia acestei relatii a fost cercetata in peste 2.500 de studii de laborator, conform epidemiologului Cedric Garland, profesor de familie si medicina preventiva la Scoala de Medicina din UC San Diego. “Aceasta este cea mai buna substanta chimioprofilactica de pe planeta, naturala si fara efecte secundare.”

Descoperirile doctorului Garland sunt o dovada in plus ca vitamina D este esentiala pentru sanatate.

Iata si alte descoperiri insemnate din cateva cercetari notabile:

– Aproximativ 600.000 de cazuri de cancer la san si colorectal ar putea fi prevenite in fiecare an daca nivelul de vitamina D al tuturor populatiilor de pe planeta ar creste, duap cum arata studii anterioare ale doctorului Garland si colegilor. Si au fost luate in considerare numai decesele cauzate de doua tipuri de cancer.

– Optimizarea nivelului de vitamina D ar putea contribui la prevenirea a cel putin 16 tipuri diferite de cancer, printre care cancerul pancreatic, de plamani, ovarian, de prostata si cancerul de piele.

– Un studiu de mari dimensiuni, randomizat, controlat cu placebo despre vitamina D si relatia acesteia cu cancerul a aratat ca vitamina D poate reduce riscul de cancer cu pana la 60%! Aceste rezultate au fost atat de impresionante, incat Societatea Canadiana de Cancer a inceput sa promoveze vitamina D ca terapie de preventie a cancerului.

– Femeile cu pielea deschisa la culoare care au avut expuneri mari si pe termen lung la soare au prezentat un risc injumatatit de dezvoltare a cancerului la san (cancer care depaseste zona sanului) comparativ cu femeile care au beneficiat de expuneri regulate mai reduse la soare, dupa cum arata un studiu publicat in Revista Americana de Epidemiologie.

– Un studiu desfasurat dr. William Grant, un cercetator recunoscut la nivel mondial si expert in vitamina D, a descoperit ca aproape 30% dintre decesele cauzate de cancer – adica aproape 2 milioane de cazuri in intrega lume – ar putea fi prevenite anual daca nivelul de vitamina D ar fi mai ridicat.

Inflamatia este cauza cea mai frecventa a deficientei de vitamina D si a tuturor bolilor cornice degenerative.

Protectia naturala contra soarelui

Culoarea pielii se adapteaza la intensitatea luminii soarelui, care afecteaza nivelul de vitamina D sau deterioreaza acidul folic prin lumina ultravioleta. Cercetatorii de la Universitatea din Leeds sugereaza ca persoanele cu pielea foarte deschisa la culoare nu au capacitatea de a petrece suficient timp in soare pentru a produce cantitatea de vitamina D de care corpul are nevoie – evitand in acelasi timp si arsurile solare. Secretul consta in evitarea cremelor de protectie solara si utilizarea unor alternative fara toxine, pentru a prelungi perioada de expunere.

Cu cat traiesti mai departe de ecuator, cu atat ai nevoie de mai multa expunere la soare pentru a genera vitamina D. Tari precum Canada, Anglia si cele mai multe dintre statele SUA sunt departe de ecuator si devine tot mai evident, chiar si in cercurile oamenilor de stiinta, ca utilizarea cremelor de protectie solara nu are niciun sens.

Dovezile despre beneficiile vitaminei D pentru sanatate sunt tot mai convingatoare si mai multe. Daca vor avea castig de cauza, vor desfiinta unul dintre cele mai fundamentale principii ale medicinei: cel coform caruia oamenii trebuie sa se acopere cu crema de protectie din cap pana in picioare cand se expun la soare. Unii cercetatori sunt de parere ca acest lucru nu face decat sa mareasca riscul de cancer si nu sa il previna.

Vitamina D este supranumita si “vitamina soarelui” pentru ca pielea o produce din razele ultraviolete. Crema de protectie impiedica producerea ei, insa dermatologii si institutiile de sanatate au promovat ideea ca astfel de lotiuni ar fi necesare pentru a preveni cancerul de piele. Acum cercetatorii pun sub semnul intrebarii aceste recomandari. Motivul este ca vitamina D este privita tot mai mult ca fiind esentiala in prevenirea si tratarea mai multor tipuri de cancer.

O analiza stiintifica cuprinzatoare arata ca 83% din 785 de produse de protectie solara nu ofera suficienta protectie impotriva soarelui sau contin ingrediente cunoscute ca prezentand risc pentru sanatate. Doar 17% dintre produsele din comert sunt sigure si eficiente, blocand atat radiatiile UVA cat si pe cele UVB, ramanand stabile la lumina soarelui si continand putine ingrediente care sa puna probleme pentru sanatate. Analiza se bazeaza pe o evaluare a aproape 400 de studii stiintifice, folosite ca referinta pentru eficienta protectiei solare, toxicitate si reglementare interna, din aproape 60 de baze de date guvernamentale, academice si ale industriei de profil.

Sunt multe produse care nu ofera protectie contra UVA. Aproape 12% dintre cremele cu grad mare de protectie (cel putin SPF de 30) protejeaza doar impotriva arsurilor de soare (radiatiile UVB), dar nu contin ingrediente care protejeaza contra radiatiilor UVA, asociate cu deteriorarea pielii si imbatranirea, probleme de imunitate si cancer de piele.

Cremele de soare sufera modificari la lumina soarelui. In mod paradoxal, multe ingrediente din compozitia cremelor de soare sunt distruse de lumina soarelui in doar cateva minute sau ore si permit radiatiei UV sa patrunda in piele. Analiza arata ca 54% dintre produsele de pe piata contin ingrediente care pot fi instabile singure sau in combinatie, ridicand semne de intrebare cu privire la durata eficientei pe care o garanteaza produsele.

Sursa utilizata: https://dailyhealthpost.com/vitamin-d-shuts-down-cancer-cells/

#razele ultraviolete #vitamina D #eficienta anticancer #creme de protectie solara

Ce au mai parcurs alti cititori...

Vitamina D, pe intelesul tuturor
16 remedii naturale pentru arsurile solare
Sfaturi simple pentru a preveni raceala
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101