Vâscul, cu frunze de culoare verde argintiu si fructe mici si rotunde ca niste perle, este o alegere foarte populara si eleganta pentru decoratiunile de Craciun.
Insa vâscul poate fi mai mult decat un simplu adaos la decorul festiv de iarna. Bogat in semnificatii traditionale, vâscul are de oferit, in acelasi timp, si o gama larga de beneficii pentru sanatate si frumusete. De fapt, populatiile antice erau atat de impresionate de versatilitatea vâscului incat acesta a devenit un element omniprezent in legende, mituri si chiar convingeri religioase.
Ce este, mai exact, vâscul? Vâscul este o planta parazit, frumoasa, care face flori. Acesta isi obtine hrana de la plantele pe care se fixeaza pentru a trai. Vâscul creste pe copaci cu crengi groase sau trunchiuri mari si isi infige radacinile in gazda. Fructele vâscului, lipicioase si albe isi gasesc noi gazde in principal prin intermediul pasarilor care ii raspandesc semintele din copac in copac, insa si gradinarii ii pot folosi fructele pentru cresterea propriilor plante de vâsc.
Exista doua feluri principale de vâsc: cel european si cel asiatic. Vâscul folosit la decoratiunile de iarna este Phoradendron flavescens, o varietate nord-americana. Vâscul european este cel folosit, de obicei, in scopuri medicinale. Acesta creste, de regula, pe arbori batrâni precum stejar, mar, pin sau ulm.
Beneficii pentru sanatate
Ar putea fi vâscul un remediu pentru cancer? Se pare ca da.
Ceaiul de vâsc se foloseste de sute de ani in medicina traditionala pentru a trata o mare varietate de afectiuni printre care convulsii, dureri de cap, crampe menstruale, probleme de fertilitate. In ziua de azi vâscul a facut obiectul multor studii in intreaga lume, aratand ca poate fi folosit in tratarea mai multor tipuri de cancer.
Rezultatele acestor studii au fost, insa, contradictorii. Unele au aratat ca extractul de vâsc este ineficient in reducerea dimensiunii tumorii sau prevenirea raspandirii cancerului, in timp ce altele sunt promitatoare pentru bolnavii de cancer.
Extractul de vâsc a dovedit ca poate ucide celulele canceroase protejand in acelasi timp ADN-ul celulelor albe, inclusiv al celor expuse la medicamentele puternice folosite in chimioterapie. Acesta are potential de terapie alternativa pentru bolnavii de cancer la colon. vâscul poate minimaliza efectul secundar al tratamentelor de chimioterapie, imbunatatind calitatea vietii bolnavilor.
Tulpinile si fructele sunt folosite pentru extractele care pot fi luate oral sau injectate. Metode mai putin comune de administrare a vâscului sunt pe gura, intravenos sau injectate direct in tumora. Injectiile cu extract de vâsc sunt disponibile ca tratament alternativ pentru cancer in Europa, in baza unei retete eliberate de un medic. In SUA, insa, acestea pot fi gasite numai in clinicile experimentale.
Este important de mentionat ca vâscul este otravitor in forma sa naturala, neprocesata. Vâscul proaspat poate cauza probleme grave de sanatate, precum voma, convulsii si chiar moarte. vâscul european se foloseste cu preponderenta in produsele medicinale, in timp ce speciile americane sunt folosite mai mult pentru decoratiuni - consumul de vâsc, sub orice forma, este periculos.
Beneficii pentru frumusete
Vâscul se poate folosi in tratamente de intretinere cosmetica.
Acesta are proprietati antiinflamatorii si anti-imbatranire si stimuleaza sistemul imunitar. Acest lucru este binevenit nu numai pe perioada iernii, cand pielea este mai uscata, ci si pe parcursul intregului an. Antioxidantii din vâsc combat semnele de imbatranire protejand pielea de imbatranirea oxidativa cauzata de radicalii liberi.
Vâscul poate vindeca pielea deteriorata, regenera celule noi de piele si poate curata chiar si porii, fiind, astfel, folosit in produse precum tonic facial sau scrub de buze regenerator. Si, ca si cum nu ar fi fost suficient, unii sustinatori spun ca vâscul poate intari foliculii de par si cresterea parului!
Vâscul este usor de gasit. Se poate cumpara extractul de vâsc de la un magazin naturist sau se poate prepara acasa, din crengute de vâsc proaspat. Atentie, insa, desi vâscul nu prezinta riscuri pentru utilizarea cutanata, se folosesc doar frunzele in produsele de ingrijire cosmetica. Se inlatura fructele. Acestea sunt toxice si nu trebuie niciodata lasate la indemana copiilor sau animalelor.
Fitoterapeutii spun ca vâscul de pe plop, salcie, tei, nuc, frasin, artar, paltin şi salcâm este foarte toxic, fiind contraindicata utilizarea lui interna. În schimb, vâscul de pe mar, prun, gutui, par, mar păduret, pin şi brad are o toxicitate mult mai redusa, de aceea el se recomanda ca adjuvant în diverse afectiuni.
Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/health-beauty-benefits-of-mistletoe.html