REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Antibioticele puternice impiedica dezvoltarea de noi celule ale creierului

Antibioticele puternice impiedica dezvoltarea de noi celule ale creierului

Antibioticele puternice, care ucid bacteriile intestinale pot impiedica si dezvoltarea unor celule noi de creier in hipocampus, o sectiune asociata cu memoria, arata un studiu pe soareci publicat in numarul din 19 mai al revistei „Rapoarte despre cel

Antibioticele puternice, care ucid bacteriile intestinale, pot impiedica si dezvoltarea unor celule noi de creier in hipocampus, o sectiune asociata cu memoria, arata un studiu pe soareci publicat in numarul din 19 mai al revistei „Rapoarte despre celule”. Cercetatorii au descoperit si indicii care explica motivul – un tip de celule albe ce par sa actioneze ca mesageri intre creier, sistemul imunitar si intestine.

"Am descoperit ca tratamentul prelungit cu antibiotice poate afecta functionarea creierului”, spune autorul principal Susanne Asu Wolf de la Centrul Max-Delbrueck pentru Medicina Moleculara din Berlin, Germania. "Insa probioticele si sportul pot echilibra plasticitatea creierului si ar trebui luate in calcul ca optiuni de tratament."

Wolf a descoperit primele indicii despre faptul ca sistemul imunitar ar putea influenta sanatatea si cresterea celulelor din creier in cercetarile efectuate asupra celulelor T cu 10 ani in urma. Insa putine studii au descoperit o legatura intre creier si sistemul imunitar si apoi cu intestinele.

In noul studiu, cercetatorii au dat unui grup de soareci suficiente antibiotice cat sa le distruga microbii intestinali. In comparatie cu soarecii netratati, soarecii care isi pierdusera bacteriile intestinale au avut rezultate mai proaste la testele pentru memorie si au prezentat o pierdere a neurogenezei (celule noi in creier) intr-o sectiune a hipocampusului in care se produc in mod normal celule de creier de-a lungul intregii vieti. In timpul in care soarecii au prezentat pierderea de memorie si de neurogeneza, echipa de cercetare a detectat un nivel mai scazut de celule albe de sange (mai exact monocite) notate cu Ly6Chi in creier, sange si maduva spinarii. Apoi cercetatorii au efectuat teste pentru a vedea daca intr-adevar monocitele Ly6Chi sunt cele care influenteaza modificarile de neurogeneza si memorie.

Intr-un experiment diferit, echipa de cercetare a comparat soareci netratati cu soareci care prezentau un nivel sanatos de bacterii intestinale, dar un nivel scazut de Ly6Chi, datorat fie mostenirii genetice, fie tratamentului cu antibiotice specifice pentru celulele Ly6Chi. In ambele cazuri, soarecii cu un nivel scazut de Ly6Chi au prezentat aceleasi carente de memorie si neurogeneza ca soarecii din experimentul in care isi pierdusera bacteriile intestinale. Mai mult decat atat, cand cercetatorii au inlocuit nivelul de Ly6Chi la soarecii tratati cu antibiotice, memoria si neurogeneza s-au imbunatatit.

"Pentru noi a fost impresionant sa descoperim ca celulele Ly6Chi calatoresc catre periferia creierului si ca, daca este o problema cu microbiomul, Ly6Chi actioneaza ca o celula transmitatoare," spune Wolf.

Din fericire, efectele secundare ale antibioticelor pot fi remediate. Soarecii care au primit probiotice sau au facut sport pe o roata dupa ce au primit antibiotice si-au recuperat memoria si neurogeneza. "Amploarea actiunii probioticelor asupra celulelor Ly6Chi, neurogenezei si a cognitiei m-a impresionat," spune ea.

Insa rezultatul experimentului a ridicat mai multe intrebari despre bacteriile intestinale si legatura dintre Ly6Chi si creier. Daca probioticele au contribuit la recuperarea memoriei la soareci, transplantul fecal pentru refacerea bacteriilor intestinale nu a avut niciun efect.

"A fost surprinzator ca un transplant fecal normal a refacut flora intestinala, dar nu si neurogeneza," spune Wolf. "Acesta poate fi un indiciu despre efectele directe ale antibioticelor asupra neurogenezei, atunci cand nu traverseaza intestinele. Pentru a descifra acest mister ar trebui sa tratam soareci fara microbi in flora intestinala cu antibiotice pentru a vedea ce este diferit."

Pe viitor, cercetatorii spera sa se efectueze mai multe teste clinice care sa investigheze daca tratamentele cu probiotice pot imbunatati simptomele pacientilor cu boli neurodegenerative si psihiatrice. "Am putea evalua dispozitia, simptomele psihiatrice, compozitia microbiomului si functia celulara imunitara inainte si dupa tratamentul probiotic," spune Wolf.

Sursa utilizata: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160519130105.htm

#antibiotice #intestine #celulele creierului

Ce au mai parcurs alti cititori...

4 inamici ai sanatatii intestinale
5 lucruri pe care e bine sa le stii despre flora intestinala
Pericolul din spatele antibioticelor
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101