Ceea ce mananci are impact asupra orice, de la piele la oase si pana la abilitatile tale cognitivie. Exista astfel obiceiuri alimentare generale care te fac sa arati sau sa te simti cu ani buni mai batran decat varsta ta reala. Mai jos sunt patru obiceiuri alimentare care iti fac mai mult rau decat bine.
1) Consumul a prea multa carne rosie si a prea multor produse lactate grase.
Un studiu din mai 2012 facut de cercetatori de la Brigham and Women's Hospital a gasit ca grasimile saturate – gasite in carnea rosie si in produsele lactate grase – fac creierul sa imbatraneasca mai repede decat alte feluri de grasime. Studiul s-a orientat catre obiceiurile dietare ale aproape 6 200 de femei peste 65 de ani si a gasit ca, in medie, cele care au raportat cel mai ridicat aport de grasimi saturate au avut si cel mai mic scor la testele de abilitati cognitive. Vestile bune sunt ca poti incetini inbatranirea creierului prin consumul de ulei de masline, avocado si alte grasimi mononesaturate.
2) Folosirea de prea multa sare.
Putina sare este buna. Prea multa sare nu este buna. Nu doar ca sarea deshidrateaza corpul, dar excesul de sare contribuie la bolile de rinichi, hipertensiune si interfereaza cu metabolismul osos. Un studiu efectuat de cercetatori de la Baycrest din Toronto a gasit ca o dieta bogata in sare – cuplata cu activitate fizica redusa – poate fi in detrimentul sanatatii cognitive la adultii mai in varsta.
3) Inclinatie pentru dulciuri.
Supraconsumul de zahar a fost demult pus in legatura cu imbatranirea. Zaharul deterioreaza colagenul, ceea ce duce la ridare si piele cazuta. O bucatica de prajitura ici si colo nu va face o mare diferenta. Dar oameniiconsuma mediu consuma 22 de lingurite de zahar pe zi – prea mult daca vrei sa ai o fata tinereasca.
4) Mancatul pe fuga si in stres – ca atunci cand esti la birou sau in masina.
Daca mananci cand esti stresat, hormonii majori de stres vor impinge sangele departe de stomac si catre extremitati, facand mai dificil pentru corpul tau sa digere corespunzator alimentele si sa absoarba nutrientii in mod suficient. Stresul mai poate duce si la mancatul in exces, ceea poate duce la obezitate. Iar stresul mai poate exacerba diabetul existent prin afectarea capacitatii persoanei de a controla eficient boala.
Ce crezi despre aceste obiceiuri alimentare? Da-ne de stire prin comentarii.
Sursele pentru acest articol cuprind:
http://www.huffingtonpost.com/2013/08/05/anti-aging-food_n_3683456.html obiceiuri alimentare
Am observat pe propria piele ca atunci cand sunt stresata as manca tot timpul
BEA APA
foarte multumita si increzatoare,total incezatoare in tot ce relatati,multumesc fara rezerve!
Ce s-a scris mi se pare neverosibil, poate pt ca nu s-a explicat procesul (de ex cum deshidrateaza sarea), nu am mai auzit pana acum de metabolism osos si digerarea alimentelor nu are a face cu circulatia sanguina, mancarea e digerata de acidul din stomac, este transportat rezultatul digestiei, nutrietii extrasi prin sange in tot corpul.