Denumirea stiintifica: Cynara scolymus.
Prezentare. Anghinarea este o planta perena, cu frunze mari, spinoase-sticloase albicioase.
Apartine familiei compozitelor. Datorita calitatilor sale, medicinale si nu
numai, aceasta specie de anghinare este cultivata. Poate atinge doi metri inaltimesi si are, de obicei, multe ramificatii. Florile sunt mari, asemanatoare cu niste capitule, colorate in rosu-violaceu.
Anghinarea provine din zona Marii Mediterane. Receptaculii florali si solzii carnosi ai inflorescentei sunt folositi in bucatarie, la gatit, fiind considerati legume, zarzavaturi. Pentru terapii se recolteaza in primul rand florile, dar si limbul frunzelor. Preparatul principal care se obtine din anghinare este infuzia. Eficienta in tratamente este si tinctura de anghinare.
Substante active importante: cinarina, oxidaze, polifenoli, flavone, vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier, lipide, zaharuri.
Intrebuintari. Anghinarea se foloseste in gastronomie, in terapii, dar poate fi
intalnita si ca planta ornamentala. Naturistii recomanda ca anghinarea sa fie consumata cruda, fiind usor digerabila si avand reale proprietati dietetice (este antitoxica, elimina surplusul de colesterol). Anghinarea ajuta la buna functionare a bilei si a ficatului, reduce glicemia, regleaza activitatea rinichilor, mareste pofta de mancare, are actiune antimicrobiana.
Da rezultate bune in tratamente privind nefritele, enteritele, hemoroizii,
anghina pectorala, ateroscleroza, hepatitele cronice, cirozele hepatice, infectiile
intestinale, surmenajul.