Colesterolul este un steroid lipid (grasime) prezent in sangele tuturor animalelor si necesar pentru buna functionare a membranelor celulare si pentru productia de hormoni. Desi sunt si efecte negative asociate cu un colesterol redus, deficitul de colesterol este rar. Corpul uman produce deja tot colesterolul de care avem nevoie, de aceea nu este nevoie sa consumam mai mult.
Consumul excesiv de colesterol s-a dovedit ca mareste riscul de boala cardiaca si de accident vascular. Colesterolul este prezent in produsele alimentare de origine animale si, de aceea, veganii au un colesterol mult mai redus decat cei care nu urmeaza o dieta vegana.
Alimentele bogate in colesterol includ oua, peste, ficat, fast food, unt, scoici, creveti, bacon, carnati, carnea rosie, branza si produsele de patiserie.
Doza zilnica recomandata pentru colesterol este de 300 mg.
Află Ce este colesterolul, care sunt valorile normale și ce alimente ajută la scăderea colesterolului
In continuare iata o lista cu alimentele care au cel mai ridicat continut de colesterol:
1. Galbenusul de ou
- Colesterol per 100g: 1085mg (362% DZR)
- Per galbenus de ou (17g): 184mg (61% DZR)
Alte oua bogate in colesterol (% din DZR pe ou): oul de gasca (409%), oul de curca (246%), oul de rata (206%), oul de gaina intreg (62%), oul de prepelita (25%) si caviarul, pe lingura (31%).
2. Ficatul (de pui)
Colesterol per 100g: 564mg (188% DZR)
Per bucata de ficat (44g): 248mg (83% DZR)
Alte tipuri de ficat bogat in colesterol (% din DZR la 28 de grame): ficatul de miel (47%), ficatul de vita (37%), pateul din ficat de pui (36%), ficatul de porc (34%), pateul de ficat (24%) si pateul de gasca (foie gras) (14%).
3. Pestele si grasimile din peste (uleiul de hering)
- Colesterol 100g: 766mg (255% DZR)
- Per lingura (14g): 107mg (36% DZR)
Alte tipuri de peste si uleiuri de peste bogate in colesterol (% din DZR la 100 gr de peste sau la o lingura de ulei): cod sarat (43%), sardine in ulei (39%), biban & ulei de sardine (33%), pastrav de mare (30%), hering (28%), somon & ulei din ficat de cod (27%), ulei de hering american (24%), si ulei de somon (23%). Desi pestele este bogat in colesterol, este considerat un produs sanatos pentru inima, datorita continutului de acizi grasi omega 3.
4. Fast Food (chifla cu branza si sunca)
- Colesterol per 100g: 235mg (78% DZR)
- Per chifla (150g): 353mg (118% DZR)
Alte grasimi bogate in colesterol (% din DZR pe bucata sau pe portie): Mic dejun McDonald's (155%), croissant cu ou, branza si bacon (72%), ou McMuffin (69%), pui prajit (55%), hamburger (47%), milkshake (13%) si peste prajit (10%).
5. Grasimi animale si uleiuri (unt)
- Colesterol per 100g: 215mg (72% DZR)
- Per pachet (113g): 243mg (81% DZR)
Alte grasimi animale bogate in colesterol (% din DZR pe lingura): unt (7%), unt light si grasime de vita (5%), margarina, grasime de gasca, de rata si untura (4%).
6. Scoici si fructe de mare (creveti)
- Colesterol per 100g: 211mg (70% DZR)
- La 4 bucati mari (22g): 46mg (15% DZR)
Alte scoici si fructe de mare bogate in colesterol: (% din DZR la 90 gr gatite): calamari (74%), creveti la conserva (71%), homar (41%), raci (39%), melci de mare (37%), stridii (28%), caracatita si crab (27%), scoici (19%), midii (16%).
7. Mezeluri si alte produse din carne procesata
- Colesterol per 100g: 111mg (37% DZR)
- Per felie (9g): 10mg (3% DZR)
Alte mezeluri bogate in colesterol (% din DZR la 28 de gr): carnati proaspeti (11%), salami si pepperoni (10%), carnati si sunca de porc (9%), bacon de curcan si carne de vita conservata (8%), salam, carne la conserva, crenvusti (7%).
8. Carne rosie
- Colesterol per 100g: 158mg (53% DZR)
- Per bucata (174g): 275mg (92% DZR)
Alte tipuri de carne rosie bogata in colesterol (% din DZR la 120 gram gatita): miel Noua Zeelanda (36%), iepure (35%), antricot de miel, friptura de vita si coaste de (34%), carne de caprioara (32%), piept de vita si de porc (30%), muschi file de vita (28%) si rata (26%).
9. Branza
- Colesterol per 100g: 123mg (41% DZR)
- Per cana, razuita (113g): 139mg (46% DZR)
Alte tipuri de branza bogata in colesterol (% din DZR pe 28 de grame): Fontina & Gouda (11%), crema de branza, Cheddar, Gruyere, branza de capra (10%), Colby, Brie, branza elvetiana (9%), Edam, Roquefort, Feta & Monterey (8%), mozzarella (7%) si parmezan (6%).
10. Prajituri, placinte, fursecuri (facute cu oua si grasimi animale)
- Colesterol per 100g: 170mg (57% DZR)
- Pe bucata (63g): 107mg (36% DZR)
Alte prajituri, placinte si fursecuri bogate in colesterol (% din DZR pe bucata): strudele (54%), Choux a la creme (43%), placinta cu nuca (35%), eclere (31%), piscoturi (8%), negrese (6%) si fursecuri cu unt (2%).