Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Ce se intampla in corp cand consumi 15 migdale pe zi

Ce se intampla in corp cand consumi 15 migdale pe zi

Migdalele sunt binecunoscute ca alimente sanatoase, dar ce efecte au ele, mai exact, asupra corpului? Bogate in compusi nutritivi care lipsesc din multe diete in ziua de azi, migdalele pot fi solutia pentru multe dintre bolile si afectiunile cronice

Migdalele sunt binecunoscute ca alimente sanatoase, dar ce efecte au ele, mai exact, asupra corpului? Bogate in compusi nutritivi care lipsesc deseori din alimentatia noastra zilnica,  migdalele pot fi solutia pentru multe dintre bolile si afectiunile cronice din ziua de azi.

Migdalele sunt printre alimentele cele mai dense nutritiv si este greu sa te opresti la una sau la doua cand le descoperi gustul crocant. Indiferent cum le consumi, sub forma de lapte cremos, clatite din faina de migdale sau presarate pe legume trase la tigaie, migdalele nu sunt doar un rasfat culinar, ci si o contributie valoroasa pentru sanatatea ta.

Ca toate semintele care contin informatii genetice si nutrientii necesari cresterii si dezvoltarii, si migdalele contin nutrienti vitali, sub forma de antioxidanti, grasimi sanatoase pentru inima si compusi anorganici ca mineralele, esentiale pentru viata. Dar cum poate ceva atat de mic sa aiba un impact atat de mare asupra unor probleme de sanatate grave? Nu intelegem chiar toate mecanismele de la nivel biochimic care ajuta migdalele sa-si indeplineasca functia de mentinere a unei stari de sanatate homeostatica, ceea ce nu trebuie sa ne opreasca sa le consumam zilnic, fara nicio farama de regret, bucurandu-ne de beneficiile lor.

Dupa ce controversele legate de consumul de grasimi au dat castig de cauza grasimilor poli si mono nesaturate, atentia tuturor se indreapta catre modul in care aceste grasimi ne protejeaza inima de boli. In occident, statisticile arata ca peste 600.000 de oameni mor anual din cauza bolilor cardiace, adica 25% din totalul anual de decese. Atunci de ce nu recomanda medicii consumul unui pumn de migdale in loc sa prescrie medicamente pentru colesterol?

Colesterolul marit este considerat principala cauza a bolii cardiace si este deseori tratat cu o categorie de medicamente numite statine. Acestea anihileaza, intr-adevar, caile enzimatice care sintetizeaza colesterolul, insa, in acelasi timp, inhiba si productia de CoQ10 (o enzima esentiala pentru producerea energiei in corp), iar, cateodata, acest efect negativ este ireversibil. Exista, insa, o solutie mai sigura si poate fi achizitionata la magazinul naturist sau supermarket. Un studiu clinic despre migdale si efectul lor benefic asupra colesterolului HDL a dat 10g de migdale pe zi, adica aproximativ 12-15 migdale, unor pacienti care suferisera anterior de boli coronariene. Nu numai ca nivelul lor de colesterol HDL s-a imbunatatit, dar s-au redus si trigliceridele, colesterolul total, inclusiv LDL si VLDL precum si indicele aterogenic, indicatori asociati cu inflamatia cronica si dezvoltarea de boli vasculare.

beneficii migdale

O alta boala cronica ce a capatat recent (2015) proportii pandemice este diabetul de tip 2. Se estimeaza ca numarul persoanelor care vor suferi de diabet pana in 2035 este de aproape 600 milioane, o statistica infioratoare, fara a se mai lua in calcul costurile asociate cu diabetul. Desi alimentatia dezechilibrata este factorul principal in diabetul de tip 2, unele imbunatatiri nutritionale pot inversa cateva dintre efectele nocive ale bolii. Diabetul este boala in care glucoza (zaharul) nu este metabolizat corect de organism  si este, in general, precedat de o serie de simptome, denumite, colectiv, sindrom metabolic. Abordarea farmaceutica trateaza boala dintr-o singura directie, in timp ce migdalele presupun abordari nenumarate in vederea refacerii echilibrului si homeostaziei interne. Consumul a doar 60 g de migdale zilnic timp de patru saptamani a dus la reducerea rezistentei la insulina, a insulinei dintre mese si a glucozei. Alte consecinte au inclus reglarea colesterolului, scaderea procentului de grasime corporala si imbunatatirea profilului nutritiv (magneziu, fibre, profilul acizilor grasi etc.) 

Doctrina semnaturilor, care dateaza inca din primul secol D.Hr., sustine ca morcovul si migdalele au o asemanare izbitoare cu ochiul uman. Si, desi morcovii sunt cei mai renumiti cand vine vorba de alimente bune pentru vedere, migdalele au si ele propriul merit in acest sens si nu doar sub forma de compliment. Migdalele sunt importante pentru functionarea ochilor. Ochii sunt expusi la numeroase toxine si chimicale care scapa perceptiei celor cinci simturi. Vasele de sange ale ochilor sunt printre cele mai mici vase de sange din intreg corpul si cand acestea sunt afectate, se pot remedia mult mai greu, sau chiar deloc. Bogate in vitamina E, migdalele previn deteriorarea pupilei, care poate accelera dezvoltarea de cataracta. Un studiu desfasurat in Finlanda a concluzionat ca “un nivel scazut de vitamina E in continutul plasmei (cvartal inferior) a fost asociat cu un risc de 3.7 ori mai mare (95% interval de incredere 1.2-11.8) a progresiei opacitatii premature corticale a pupilei comparativ cu cel mai ridicat cvartal (p = 0.028)” .

Cu totii stim zicatoarea "un mar pe zi tine doctorul departe", insa imaginati-va ce lovitura ar putea da industriei farmaceutice un mar acoperit in unt de migdale. Intr-un studiu din 2015, consumul a ⅓ cana de migdale (43g) impreuna cu micul dejun, pranz si cina sau ca gustare, a redus zaharul din sange, iar grupul care le-a consumat doar ca gustare a manifestat, de fapt, cea mai mare scadere.

“DISCUTII: Gustarile sunt considerate un risc pentru cresterea in greutate, insa o afirmatie atat de generala poate ascunde raspunsuri foarte diferite la variate alimente. Acest studiu a comparat efectele acute dupa consum si pe termen scurt ale consumului de migdale cu o masa sau singure, ca gustare. A permis si evaluarea unor posibile adaptari fiziologice la consumul de migdale, care ar accentua sau diminua reactiile comportamentale dupa 4 saptamani de consum zilnic.”

Cele mai bune migdale sunt cele importate din Italia sau Spania si trebuie hidratate cateva ore sau peste noapte, inainte de consum. In functie de scopul propus, cantitatea recomandata pentru consum zilnic ar trebui sa fie in jur de 10-60g migdale (adica cele folosite in studiile mentionate in acest articol), pentru ameliorarea diabetului de tip 2, a bolii cardiovasculare, a problemelor cu vederea si a multor alte probleme de sanatate.

Mancarea trebuie sa aiba gust bun, insa trebuie sa contina si informatii biologice valoroase, care sa ne afecteze pozitiv starea de sanatate. Asa ca migdalele ar trebui sa fie nelipsite din sertarul de la birou, din geanta sau rucsacul de antrenament, pentru o gustare benefica si hranitoare.  

Sursa utilizata: http://www.greenmedinfo.com/blog/what-15-almonds-day-can-do-you?page=2

#colesterol #diabet de tip 2 #migdale

Ce au mai parcurs alti cititori...

Laptele de migdale, o gustare delicioasa plina de nutrienti
Descoperiri importante legate de diabet si extractul de curcumin
Studiu: patru nuci braziliene, o data pe luna, reduc colesterolul mai mult decat o fac medicamentele
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101