Cum așa? Ai colesterolul mare? Aud întrebarea asta din ce în ce mai des, și încep să nu mă mai mir pentru că văd cam care sunt obiceiurile alimentare, mai ales acum, în anotimpul mai rece! Dar a venit primăvara! Cu alaiul ei de verdețuri proaspete - am văzut-o în piață! Căutați-o și voi!
A inverzit și piața și zău, dacă acum nu profităm să facem o cură de verdețuri din alea bune, proaspete și care crănțăne în dinți de bune ce sunt, atunci când?
În zilele noastre auzim tot mai multe persoane că au probleme de sănătate, că le-au ieșit analizele prost, că valorile colesterolului și ale glicemiei sunt crescute peste limite (merg cam tinându-se de mână și se influențează una pe alta). Ce înseamnă oare toate acestea? Toate vorbesc indirect despre stilul de viață, despre buna funcționare a organismului.
Haideți să vedem cum ne putem ajuta singuri printr-o metodă simplă și la îndemâna oricui: schimbarea stilului de viață sau adaptarea stilului de viață pentru dobândirea unei sănătăți optime.
Iată ce vei afla citind acest articol:
- Ce este colesterolul și care este rolul său în buna funcționare a organismului?
- Colesterol bun vs colesterol răun (HDL/LDL)
- De ce e important să ținem cont de colesterol
- Alimentele benefice pentru menținerea unui nivel normal al colesterolului
- Din Cufărul Bunicului - remedii tradiționale și moderne pentru o viață sănătoasă
- Alimente care scad colesterolul
Ce este colesterolul și care este rolul său în buna funcționare a organismului?
Colesterolul este o substanță asemănătoare grăsimilor, descrisă ca având o consistență ca un fel de ceară, și care se găsește în toate celulele din corpul nostru. Organismul uman are nevoie colesterol pentru o bună funcționare, rolurile sale în organism fiind evidențiate în multe studii recente și de specialitate.
Rolul colesterolului în organism este evidentiat în mai multe procese biochimice vitale și voi enumera câteva, fără a pierde însă din vedere faptul că rolul colesterolului în buna funcționare a organismului este unul important. Nu este “sperietoarea” de care ne temem … și vei vedea de ce. Iată care sunt rolurile acestuia pentru buna funcționare a organismului nostru:
- Îmbunătățește și reglează sistemul imunitar; ajută organismul să facă față infecțiilor cu agenți patogeni și grăbește însănătoșirea. Sunt studii care menționează că persoanele cu un colesterol scăzut sunt mai predispuse la infecții sau alergii.
- Are un important rol antioxidant și ajută la neutralizarea radicalilor liberi;
- Rol în sintetizarea vitaminei D3, cu rol în metabolismul calciului în organism;
- Rol de protecție la nivel celular, favorizând capacitatea celulelor de a metaboliza și de a produce energie. Cand nivelul colesterolului crește sau scade, celulele își pierd capacitatea de a produce energie.
- Rol important în cicatrizarea țesuturilor, dar și creșterea și dezvoltarea lor;
- Rol în sintetizarea hormonilor sexuali, reproducători (estrogeni, testosteron). Contribuie la producția de hormoni și la influențează fertilitatea.
- Protejează sistemul cardiovascular și sistemul muscular;
- La nivelul sistemului nervos are rol în sinteza neurotransmițătorilor, favorizând formarea conexiunilor neuronale.
- La nivelul sistemului digestiv intervine metabolismul lipidelor și contribuie la producerea bilei (lichidul secretat de ficat);
Contrar credinței “populare”, colesterolul are un rol important în menținerea unei stări de sănătate optime. Dar, ca tot ce-i mult, nu-i bun, așa și colesterolul are anumite valori care nu trebuie depășite. Valorile mărite ale colesterolului, coroborate cu alte valori ale unor parametri vitali (printre care și glicemia), pot reprezenta una din principalele cauze de apariție a bolilor cardiovasculare.
Colesterolul provine din două surse:
- Ficat - care produce colesterolul de care organismul are nevoie pentru a fi în echilibru optim.
- Alimentație (carne, ouă, brânză și produse lactate, uleiuri vegetale saturate, etc) - o parte mai mică, dar importantă.
Din cauza alimentației neadecvate, ficatul este determinat să producă mai mult colesterol decât este necesar.
Colesterol bun vs colesterol rău (HDL/LDL)
Cu toții am auzit de colesterol “rău” și “bun” și am pus deliberat “rău” primul pentru ca este un factor de îngrijorare cu privire la sănătate.
Colesterolul este o “grăsime” insolubilă în apă, de care organismul uman are nevoie pentru funcționarea optimă. Colesterolul nu este solubil în sange, care conține 55% plasmă sanguină (compusă din 90% apă, 9% substanță organică) din întreaga cantitate de sânge. De aceea, colesterolul este transportat către celule de către lipoproteine, care în funcție de densitate sunt clasificate în HDL - lipoproteine de densitate mare (High Density Lipoprotein) și LDL - lipoproteine cu densitate mica (Low Density Lipoprotein).
LDL sau colesterolul ”rău” este cel care transportă colesterolul de la ficat către celulele organismului, dar se depune special în jurul vaselor de sânge provocând ateromatoza (o boala progresivă și lentă care afectează arterele sanguine, în timp ducând astfel la îngustarea lor, până la blocare) și alte boli asociate sistemului cardiovascular.
HDL sau colesterolul ”bun” este cel care transportă înapoi la ficat excesul de colesterol, care este procesat și eliminat din organism prin procesele de excreție. Este denumit “bun” pentru că împiedică formarea plăcilor de aterom vascular.
Aceste lipoproteine împreună cu trigliceridele sunt cunoscute sub numele de colesterol total.
Trigliceridele sunt grăsimi (lipide) care se deplasează în sânge. Ele pot fi stocate în țesuturile din organism. Atunci când organismul primește mai multă energie (sub formă de calorii alimentare) acesta folosește caloriile necesare, iar pe cele în surplus le depozitează sub formă de grăsimi.
Medicul este acela care stabilește necesitatea analizelor de sânge specifice și le interpretează în consecință. Valorile crescute ale colesterolului nu au simptome la nivelul organismului, însă este indicat să facem analize sanguine cel puțin o dată pe an după varsta de 55 de ani, iar până atunci așa cum consideră medicul, pentru a vedea profilul lipidic complet.
Rolul acestui articol este acela de a explica în termeni mai puțin medicali ce este colesterolul și rolul său, și, de asemenea, care sunt metodele de prevenire a creșterii valorilor colesterolului și cum putem face, fără a neglija sfatul medicului, să diminuăm valorile mari ale colesterolului prin alimentație corectă și eficientă.
De ce e important să ținem cont de colesterol? Valori normale ale colesterolului
Colesterol mărit - de ce? Dar care sunt factorii care influențează valorile crescute ale colesterolului?
- Alimentația bogată în grăsimi saturate (în general grăsimile solide la temperatura mediului ambiant - unt, margarină, etc);
- Factorul genetic care reprezintă predispozitia pentru colesterol mărit și este mostenit pe linie maternă sau paternă ;
- Obezitatea apărută ca urmare a unei alimentatii dezechilibrate;
- Fumatul;
- Consumul excesiv de alcool;
- Sedentarismul, una din cauzele moderne ale multora dintre boli, este deficitul de mișcare și activitate fizică în conformitate cu varsta;
- Vârsta este altă cauză și este de luat în seamă pentru că odată cu procesul natural de îmbătrânire, procesele metabolice ale organismului încetinesc. Pentru populația feminină, menopauza este un alt factor care poate duce la dezechilibrarea nivelul de LDL.
- Alte afecțiuni medicale - insuficiență renală, anorexia nervoasă, hipotiroidismul, sindromul Cushing, sindromul nefrotic sunt câteva dintre bolile care pot duce la creșterea nivelului de colesterol din sânge.
Creșterea valorilor colesterolului are ca efect apariția bolilor sistemului cardiovascular și a altor dezechilibre în organism, care în timp conduc la boli degenerative.
Cauzele determină apariția plăcilor de aterom la nivelul vaselor sanguine, adică acumulări de colesterol LDL. Odată cu trecerea timpului și din cauza faptului că nu prezintă simptome, plăgile atrag leucocite și particule de lipide care duc la îngustarea vaselor de sânge care se calcifiază la interior și ca urmare, își pierd din elasticitate. Rezultatul este scăderea aportului sanguin în țesuturi, la nivel celular, și prin urmare, apariția bolilor cardiovasculare.
- Ateroscleroza
- Insuficiență cardiacă
- Hipertensiunea arterială
- Angină pectorală
- Infarctul miocardic
- Accidentul vascular cerebral (AVC)
- Riscul de diabet tip 2 - o glicemie ridicată tinde să scadă nivelul colesterolului “bun” HDL și în consecință crește nivelul colesterolului “rău” LDL și cel al trigliceridelor.
- Boli apărute ca urmare a oxigenarii defectuoase la nivel celular (pierderi de memorie, ameteli, etc).
Studii recente au demonstrat legatura dintre rezistența la insulină (care este un precursor al diabetului de tip 2) și bolile sistemului vascular. Aceste afecțiuni se pot dezvolta chiar înainte ca diabetul să fie diagnosticat. Consider că este foarte important și deloc de neglijat, efectuarea analizelor sanguine in funcție de opinia și decizia medicului de familie.
Testele de colesterol furnizeaza rezultatele a patru tipuri de lipide: colesterolul total, colesterolul LDL sau colesterolul rău, colesterolul HDL sau colesterolul bun și trigliceridele. Valorile colesterolului și trigliceridelor cuprinse în intervalul de referință sunt menționate pe buletinul de analize de laborator, alături de rezultatelor testelor voastre, pentru o mai bună interpretare.
Poate te întrebi de ce valorile de referință diferă de la un laborator la altul? Explicația este cât se poate de simplă: laboratoarele folosesc metode diferite de determinare și analiză. Valorile de referință sunt cuprinse mai jos într-un tabel pentru o mai ușoară interpretare.
Valoare/ Denumire |
Colesterol total |
Colesterol HDL |
Colesterol LDL |
Trigliceride (TGL) |
Valoare normală |
până la 200 mg/dl |
peste 60 mg/dl |
sub 100 mg/dl *considerate valori bune între 100 – 129 mg/dl |
sub 150 mg/dl |
Valoare la limită |
până la 200 mg/dl |
între 40–59 mg/dl |
130 – 159 mg/dl |
între 150 – 200 mg/dl |
Valoare de risc |
peste 240 mg/dl |
SUB de 40 mg/dl |
între 160 – 189 mg/dl *risc crescut peste 190 mg/dl |
între 200 si 499 mg/dl *risc crescut peste 500 mg/dl |
Alimentele benefice pentru menținerea unui nivel normal al colesterolului
Ce e de facut, ca prim pas? Un stil de viață sănătos și echilibrat ne ține departe de toate aceste afecțiuni. Cu cât schimbăm stilul de viața mai repede cu atât reducem riscul unor îmbolnăviri grave.
Ce înseamnă toate acestea? În primul rand, trebuie să acordăm un rol foarte important alimentației, pe principiul că suntem ceea ce mâncăm! O alimentație echilibrată și atent revăzută, eventual cu ajutorul unui nutriționist, ne scapă de multe probleme de sănătate.
Introducem în alimentație:
- legume gătite la abur, fierte sau coapte;
- alimente care conțin grăsimi nesaturate (avocado, carnea de pește, semințele de in măcinate);
- alimente cu un indice glicemic (IG) scăzut și mediu;
- fructe și legume proaspete, salate (acestea conțin și o cantitate importantă de fibre necesară unei bune funcționări a sistemului digestiv);
- fructe care au un conținut important de Omega-3 din sursa vegetală și pe care le putem consuma cu încredere sunt: bananele, zmeura, căpșunile, afinele, mango, piersicile și ananasul;
- legume care au un conținut important de Omega-3 din sursa vegetală: anghinare, broccoli, conopidă, varză, gulie, vinete, fasole, linte, năut și mazăre, uleiuri vegetale presate la rece;
- seminte de in, semințe și nuci cu conținut crescut de omega 3: migdale, fistic, dovleac
- ceaiuri de plante care au ca efect reglarea nivelului colesterolului și trigliceridelor, ca de exemplu hibiscusul, ceaiul de ghimbir, ceaiul de mentă.
Renunțăm la produsele de tip fast food, la grăsimi saturate (grăsimi animale, unt, untură, uleiuri de palmier, uleiuri care sunt solide la temperatura camerei), la zahăr și dulciuri rafinate, la produse de patiserie, la produse care conțin carbohidrați în exces, la produse fainoase.
Iată aici o listă cu 10 alimente bogate în colesterol pe care ar trebui să le eviți.
Un alt factor important este menținerea sub control a greutății corporale, dar aici nu mai dau sugestii pentru că fiecare dintre noi știm atunci când o pereche de pantaloni sau rochia preferată refuză, pur și simplu, să se închidă la ultimul nasture!
Suplimentarea corectă cu suplimente alimentare de calitate contribuie la optimizarea aportului de nutrienți, minerale, oligoelemente și vitamine, care au ca rezultat menținerea unei sănătăți optime. În general, în bolile cardiovasculare și în diabetul de tip 2 necesarul de Omega 3 al organismului este mai mare.
În magazinul nostru verde viu găsești numeroase alimente și remedii naturale benefice pentru scăderea colesterolului și menținerea acestuia în valori normale.
Și cum nu se poate ajunge la o viață echilibrată și o sănătate optimă fără renunțări, renunțăm la fumat!
Revizuim stilul de viață și acum, că vine vremea bună, ne mișcăm mai mult, mergem în pas mai alert, facem exerciții cardio, dozate corespunzător vârstei, învățăm să respirăm corect, conștient și evităm să respirăm automat pentru că nu aducem organismului aportul necesar de oxigen.
Din Cufărul Bunicului - remedii tradiționale și moderne pentru colesterol
Dar, gata cu teoria, și să mai căutăm în Cufărul Bunicului după ceva sfaturi înțelepte! Și câteva, nu vă ascund, încercate de subsemnata! Cu rezultate demne de considerat ca alternativă, atunci când devii conștient că prin alimentație poți readuce echilibrul organismului tău!
În afară de o alimentație echilibrată și de un stil de viață sănătos, nivelului colesterolului poate fi redus și cu ajutorul unor soluții naturale a căror eficacitate a fost testată cu succes de-a lungul anilor!
Să începem cu câteva “rețete” simple de băuturi realmente energizante și cu proprietăți curative. Sfatul meu, pentru oricare dintre soluțiile naturale pentru care optezi, este să îți notezi valorile de la care ai plecat și efectele pe care le-ai observat în timpul acestei cure.
“Apa” de ovăz
Toarnă cca 750 - 1000 ml apa (filtrată sau alcalină pH 9.5) cu apă într-o oală și fierbe-o. Când apa dă în clocot, adăugă cca 250 - 300g fulgi de ovăz (indiferent de cantitățile dorite, raportul trebuie să fie mereu o parte ovăz la trei părți de apă) și lăsă să fiarbă câteva minute împreună, până când observi că fulgii s-au înmuiat. Strecoara și separă apa de ovăzul fiert.
Apa de ovăz se lasă la răcit și se bea apoi la fel ca cea obișnuită, pe parcursul întregii zile.
Ovăzul fiert se poate consuma la micul dejun cu fructe (mere, banane, căpșuni, kiwi fructe de pădure, merisoare sau orice îți place), chia, semințe de cânepă, la care se adaugă puțină miere sau sirop de agave sau de arțar. Putem adăuga deasupra puțină scorțișoară (ajută la îmbunătățirea digestiei). Ovazul oferă organismului 1 - 2 grame de fibre solubile.
Ca efecte pentru sănătate s-a observat scăderea colesterolului și a glicemiei, dar și scăderea în greutate. Se consumă zilnic sau o dată la 2 zile, pentru o perioadă de 60 - 90 zile.
“Apa” de varză
Prepararea este foarte simplă: pune o jumătate de varză în cca 3 litri de apă (filtrată sau alcalină pH 9.5) și lasă peste noapte. Strecoară și depozitează în recipiente de sticlă și bea pe parcursul unei zile dacă este posibil, dacă nu, consuma în cca 2-3 zile.
“Apa” de leurdă
Ia o legătură de leurdă și toac-o mărunt. Apoi pune-o în cca 300 ml de apă la temperatura camerei sau ușor călduță și lăsa 4 ore la macerat. Strecoară și bea apa imediat după preparare. Ajută la ameliorarea valorilor colesterolului și are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.
Smoothie de ţelină, de măr şi de castravete
Ce pot face trei mere, un castravete şi câteva fire de pătrunjel (sau coriandru) şi de ţelină? Un suc minunat și bun pentru sănătate! Spală fructele şi legumele, curăţă merele de coajă şi scoate seminţele. Castravetele se curăță de coajă și se taie rondele. Pune totul în mixer și rezultă un “smoothie” pe care îl bei imediat după preparare, pe nemâncate, zilnic, timp de o săptămână.
Suc de măr, sfeclă roșie și morcov
Aceeași preparare ca mai sus - spălă și îndepărtează coaja. Pune în storcătorul de fructe și vei obține un suc extraordinar, un miracol în pahar! Ameliorează valorile colesterolului și ale trigliceridelor, crește imunitatea, ajută la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Nu degeaba este denumit “Aurul roșu”. Strecoară și bea sucul imediat după preparare.
*** Folosește o sfeclă roșie mică sau medie, altfel sucul va fi foarte dulce și va avea un gust proeminent de sfeclă roșie.
Descoperă rețeta Tonicului natural împotriva colesterolului mărit
Ceaiuri
Păpădia stimulează activitatea ficatului. Se poate consuma în salate sau sub formă de ceai. Lăsă la macerat într-un litru de apă rece 30 de grame de frunze şi rădăcină de păpădie, apoi dă în clocot acest amestec şi păstrează la infuzat 20 de minute. Filtează ceaiul şi bea câte o cană după micul dejun, prânz şi cină.
Ventrilica are deosebite proprietăți terapeutice care ajută la scăderea nivelului de colesterol. Adăugă două lingurițe de plantă uscată și mărunțită la o cană cu apă fierbinte și lăsă la infuzat 15 minute. Ceaiul de ventrilică trebuie consumat pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de masă. Consumă maximum 3 căni pe zi.
Pătlagina, pe care o întâlnim foarte des în “Cufărul Bunicului”, este un remediu împotriva colesterolului "rău" din sânge, verificat pe mii de pacienţi. Adăugă două lingurițe de plantă uscată sau proaspătă (bine spălată) la o cană cu apă fierbinte și lăsă la infuzat 15 minute. Bea câte o lingură de infuzie (răcită) la două ore. Tratamentul trebuie urmat timp de 14 zile. După o pauză de zece zile, se poate repeta.
Rostopasca este un bun protector hepatic. Adăugă o linguriță de plantă uscată la o cană cu apă fierbinte și lăsă la infuzat de 15 minute. Bea câte o lingură de infuzie (răcită și strecurată) la trei ore. Nu consuma mai mult de o cană (cca 200 ml) pe zi. Este indicat să consumăm cu precauție și la prescrierea de către medicul naturopat, pentru ca poate avea efecte adverse consumat în cantități mari ( mai mult de 7 grame planta pe zi) . Nu consuma mai mult de 10 zile pe luna!
Sunt o multitudine de ceaiuri recunoscute pentru beneficiile lor în reducerea colesterolului și a trigliceridelor, care stimulează funcția ficatului și au efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. Voi aminti câteva:
- Ceaiul de anghinare, cu conținut bogat în fibre și antioxidanți
- Ceaiul de pătrunjel
- Ceaiul de scorțișoară
** Recomand consumul ceaiurilor de plante uscate ambalate “vrac”, din surse sigure și verificate. Dacă culegi tu plantele, spălă-le înainte de utilizare și înainte de a fi puse la uscat pentru îndepărtarea prafului și a altor substanțe depuse pe plante.
*** Evită consumul ceaiurilor ambalate în pliculețe / punguțe individuale din cauză că acestea sunt tratate cu epiclorohidrina, o substanţă care în contact cu apa se descompune în molecule cu potențial carcinogen (care în studii de laborator realizate pe cobai au cauzat cancer, infertilitate şi slăbirea sistemului imunitar.)
De aceea, sugerez mare atenție și citirea etichetelor produselor pe care le cumperi. Dacă nu ești convinsă că ai în faţă un produs 100% natural (ceai ambalat la pliculețe de hârtie), alege varianta plantelor uscate.
Am notat mai demult o rețetă genială, pe care am și folosit-o cu succes!
Rețetă Suc împotriva colesterolului
Ingrediente necesare:
- 1 cană (cca 200 ml) suc de lămâie
- 1 cană (cca 200 ml) oţet de mere (mamă, adică nefiltrat dacă se poate)
- 1 cană (cca 200 ml) suc de ghimbir ( CITEȘTE eticheta de pe ghimbir - evită pe cât posibil produse origine China) pe care îl prepari după cum urmează: rade pe răzătoarea mică o rădăcină de ghimbir de mărime medie și adaugă o cană (cca 200 ml) apă rece; lăsă cca 10 minute la macerat și strecoară. Folosește în preparat sucul obținut.
- 1 cană (cca 200 ml) suc de usturoi (procedează la fel ca la ghimbir, cu o căpăţână mare de usturoi care se face mujdei).
Preparare: pune toate sucurile împreună, la fiert, la foc mic, 45-50 de minute. Lichidul scade cam la 3 căni (cca 600 ml). Lăsă să se răcească și pune într-un borcan de sticlă de cel puţin 1 litru. Adăugă 2-4 linguri de miere de albine, după gust, (poate fi orice fel de miere). Amestecă bine și lăsă la macerat cca 48 de ore.
Administrare: Păstrează borcanul la vedere, să nu uiți să iei “poțiunea magică”! Ia 1 lingură din preparat, în fiecare dimineaţă, cu 30 de minute înainte de micul dejun, până se termină preparatul și ajungi la “fundul borcanului”! La mine a ținut cam 6 săptămâni și ceva.
Cum am zis mai sus, înainte de începerea tratamentului şi după terminarea lui, fa-ți analize: colesterol total, colesterol HDL, colesterol LDL, trigliceride, glicemie. Noteaza-ți valorile și să-mi scrii rezultatele tale, ca sa ne bucurăm împreună!
Alimente benefice pentru scăderea colesterolului
Alte alimente benefice care scad colesterolul, pe care le poți include în dieta ta sunt:
Anghinare - stimulează funcțiile hepatice, scade nivelul în sânge al colesterolului și trigliceridelor, limitează stocarea grăsimilor în ficat.
Boabe de muștar - putem să înghițim câte o linguriță de boabe de muștar, cu 30 de minute înainte de masa, de trei ori pe zi sau să adăugăm în salată. Boabele de muștar ajută la reglarea nivelului de colesterol și al lipidelor din sânge.
Cireșe - diuretice, laxative și conțin fibre solubile care scad colesterolul din sânge și ameliorează constipația.
Praz - conținut bogat de fibre, atât solubile (pectine), cât și insolubile (celuloza). Fibrele solubile dau o consistentă gelatinoasă preparatelor cu praz și reduc absorbția intestinală de zahăr și colesterol.
Germeni de grâu - sub formă de plantă, în salate, ca garnitură la sandwich-uri sau ulei de germeni de grâu (cu efecte recunoscute în reducerea colesterolului). NU SE PRELUCREAZĂ TERMIC. În salate sau la mâncăruri gătite, trebuie adăugat la final, după prepararea lor, pentru păstrarea proprietăților curative.
Lapte de soia - proteinele din soia scad nivelul colesterolului “rău” (LDL) și ridică nivelului colesterolului “bun” (HDL).
Seminte de in - acestea sunt o sursă bogată de Omega 3 și de fibre solubile. Le putem folosi sub formă de pudră (cca 1 linguriță) în iaurt, sucuri de fructe, smoothie sau adăugate în cereale (vezi rețeta de ovăz de mai sus). Au rol în controlul digestiei și te ajută să ai un “scaun” normal.
Struguri (cei naturali și bineînțeles cu sâmburi)- multiple proprietăți terapeutice: combat calculii renali și biliari, reduc nivelul colesterolului și al acidului uric din sânge, acțiune detox și antioxidantă.
Descoperă 3 Superalimente împotriva bolilor cardiovasculare
Desigur că mai sunt încă multe alte minunate plante, uleiuri esențiale, preparate homeopatice și naturiste pe care nu le-am inclus, poate cu o altă ocazie!
Alte idei benefice pentru “ținerea în frâu” a colesterolului și trigliceridelor sunt, ca în orice nou stil de viață, revizuirea dietei și înlocuirea unor alimente mai puțin sănătoase cu alimente sănătoase, hidratarea corespunzătoare și prevenirea deshidratarii (când ți-e sete ești deja deshidratat; consumul de apă este calculat la 30-40 ml apa / kg corp), mișcarea susținută și în fiecare zi, respirația corectă și conștientă pentru a mări aportul de oxigen în organism, odihnă cel puțin 7-8 ore pe zi, departe de câmp electromagnetic generat de aparate electronice (telefoane mobile, calculatoare, televizoare, etc).
Acum că piața este plină de “sănătate” verde, proaspătă, nu ezita să profiți din plin pentru refacerea organismului, “cura de detox” (că tot e la modă), poate și pierderea kilogramelor în plus, acumulate peste iarnă (dacă e cazul). Verde e culoarea inimii, e sănătate, natură, primăvară, echilibru, renaștere, revitalizare, prospețime!
Vă trimit toată dragostea mea și vă urez Sănătate Optimă!
Lumină și Armonie
Articol scris de Monica Ionescu - Naturopat, Terapeut Reiki, Masoterapie și Aromaterapie
Ca formație, sunt Inginer Chimist cu Master în Chimie în 1993, Water Advisor. În 2017 am decis să renunț la slujba corporativă (în Canada, unde emigrasem de ceva vreme) și să îmi îndeplinesc visul și menirea, adică am ales o slujbă dedicată oamenilor pentru că mi-am dat seama că aceasta este misiunea vieții mele. Tatăl meu avea o vorbă: “dacă dezbraci un medic de halatul alb , rămâne un inginer”. Eu am decis să fac invers, să imbrac halatul alb și să practic medicina complementară, alternativă și integrativă.
Am devenit Naturopat Diplomat în 2019, cu competențe în Trofologie (știința care se ocupă cu combinarea corecta a alimentelor) și sunt membru al Asociației Internaționale a Naturopatilor Higionomisti (Association Internationale de Naturopathie Hygionomiste) și Asociației RITMA (Regroupement des intervenants et thérapeutes en médecine alternative din Quebec, Canada/Asociația Practicienilor și Terapeutilor de Medicina Alternativă).
Am fost atrasă întotdeauna de Medicina Complementară, Alternativă și Integrativă, drept pentru care am continuat să studiez și am devenit Terapeut Reiki (Grandmaster Usui Divine Yu) și Theta Healer. De când m-am întors în țară, studiez Arta Masajului și am devenit Terapeut în Masoterapie (somatic, reflexoterapie, bețe de bambus, etc.).
În practică, combin terapii care au ca scop menținerea corpurilor fizic, emoțional, spiritual în stare de echilibru și sănătate optimă și prevenirea bolilor degenerative. Ajut oamenii să trăiască viața într-un corp sănătos, pe principul: “Mens Sana in Corpore Sano”.
Curiozitatea și dorința mea de a trăi un stil de viață sănătos au transformat pasiunea într-o profesie pe care o fac cu drag, acasă, în România.
O puteți găsi pe Monica aici:
Website | Facebook
DISCLAIMER
Toate materialele și sfaturile furnizate prin intermediul acestui articol trebuie considerate ca simple informații și nu ca analize și sfaturi medicale complete. NU intrerupeti tratamentul prescris de medicul dumneavoastră curant în cazul în care apelați la tratament complementar.
Vă sfătuim să vă consultați cu medicul dumneavoastră curant dacă vă îngrijorează starea dumneavoastră de sănătate.
Informațiile oferite sunt de natură educațională și informativă și nu pot fi considerate, în nici o situație, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.