Principiul pe care se bazeaza alimentatia alcalina este ca anumite alimente produc aciditate in corp prin elementele reziduale ramase dupa digestia lor. Efectele negative pe care le au acizii pentru sanatate pot fi reduse prin limitarea consumului de alimente care cauzeaza aciditate si prin cresterea consumului de alimente care alcalinizeaza corpul.
Beneficiile unei diete alcaline sunt confirmate de tot mai multe studii. Acestea arata ca alimentele cu proprietati alcaline pentru corp ajuta la:
- sanatatea oaselor
- reducerea pierderii musculare
- ameliorarea unor boli cronice precum hipertensiunea si accidentul vascular
- imbunatirea sanatatii cardiovasculare
- o memorie mai buna si abilitati cognitive imbunatatite
Si, probabil, lucrul cel mai bun cand vine vorba de alimentele alcaline, este ca acestea sunt usor de procurat si foarte ieftine.
De ce sa optezi pentru o DIETA ALCALINA?
Corpul uman are nevoie de un nivel al pH-ului in jurul valorii de 7.4, adica un pH usor alcalin. Una din principalele cai prin care corpul isi mentine pH-ul sunt rinichii. Acestia filtreaza acizii in exces din corp si ii excreta in urina.
Problemele apar cand consumam prea multe alimente care formeaza acizi. Rinichii nu tin pasul cu eliminarea reziduurilor acide ale alimentelor si acizii incep sa se acumuleze in tesuturi.
Studiile au aratat ca atunci cand nivelul de aciditate din corp devine cronic, poate duce la aparitia mai multor boli, precum pietre la rinichi, densitate osoasa scazuta, degradare musculara si chiar a artritei, a diabetului si a cancerului.
Dr. Thomas Remer a dezvoltat o metoda de calcul care masoara efectul potential acid sau alcalin al unui aliment asupra corpului. Acesta este un indice care se numeste potentialul acid renal (PRAL-engl.) al unui aliment si masoara cantitatea de acid pe care rinichii trebuie sa o proceseze dupa consumul acestuia.
S-a observat ca atunci cand se consuma alimente cu un indice PRAL ridicat, pH-ul urinei si al salivei scad si acestea devin mai acide, in timp ce alimentele cu un indice PRAL mai ridicat maresc pH-ul urinei si al salivei, facandu-le mai alcaline. Nu este o unitate de masura perfecta, insa poate fi folosita ca element de referinta pentru a vedea in ce masura pot alimentele afecta corpul.
Categorii de alimente alcaline
Se recomanda ca 80% din alimentatie sa fie compusa din produse alcaline, care se regasesc in categoriile enumerate mai jos. Restul de 20% pot fi alimente acide, insa acestea trebuie mentinute la un nivel minim.
Produsele proaspete ar trebui sa fie si organice si coapte pe cat posibil. Un lucru esential in dieta alcalina este ca organismul sa-si ia suficiente minerale din alimentatie, pentru a putea neutraliza reziduurile acide. Produsele organice au un continut nutritional mai mare decat alimentele care nu sunt organice, de aceea sunt o sursa mult mai buna de minerale.
Legume
Toate legumele sunt alcaline. Daca mananci mai multe legume, inseamna ca esti pe drumul cel bun in ceea ce priveste dieta alcalina.
Cel mai bine este ca acestea sa fie consumate intr-o forma cat mai putin procesata - crude sau gatite la abur sunt variantele ideale, prajite sau sub forma de prajituri (cum este prajitura cu morcovi) sunt formele cel mai putin indicate de consum.
Toate tipurile de alge sunt alcaline. Verdeturile, de asemenea, ca spanacul, patrunjelul, nasturelul, sunt toate puternic alcaline.
Tot in aceasta categorie intra si ceaiurile de plante si sucurile proaspete de legume.
Fructe
Majoritatea fructelor sunt, de asemenea, alcaline, exceptie fac afinele, fructele de merisor si prunele. Acestea sunt mai acide.
Fructele trebuie consumate in forma lor cruda, pentru ca prin gatire se distrug unele vitamine, cum este vitamina C.
Printre cele mai alcaline fructe se numara pepenii, lamaile, curmalele, smochinele si strugurii. Sucurile proaspete de fructe si smoothie-urile sunt, de asemenea, bune.
Chiar si otetul din cidru de mere este alcalin, contrar asteptarilor, pentru ca otetul, prin natura sa este un produs acid. Insa calitatea unui aliment de a fi alcalin sau acid este data de cantitatea de reziduuri acide care se produc prin digestia lui. Corpul este afectat de aceste substante reziduale, nu de aciditatea produsului.
Nuci si seminte
Migdalele, castanele, semintele de susan si de chia sunt toate alcaline. Restul de oleaginoase sunt, in general, usor mai acide. Acestea devin mai alcaline daca se hidrateaza inainte de consum.
Uleiurile de nuci si seminte sunt neutre, deci trebuie consumate ocazional. Printre acestea se numara uleiul de migdale, de floarea soarelui, rapita sau susan. Uleiurile au tendinta de a rancezi rapid, de aceea cele mai bune sunt cele proaspete, presate la rece si netratate.
Cereale si fasole
Amarantul, meiul si quinoa sunt singurele cereale care au efect alcalin in mod natural. Leguminoasele proaspete, ca mazarea verde, fasolea lima sau produsele din soia – tofu si tempeh - au si ele, de asemenea, efect alcalin.
In general, toate cerealele si leguminoasele au efect acid, mai ales in forma lor procesata, sub forma de paine, cereale, paste sau alte produse de panificatie.
In ceea ce priveste leguminoasele, ca si in cazul oleaginoaselor, devin mai alcaline daca se hidrateaza inainte de prepararea lor.
Ce alimente trebuie evitate?
Categoriile de alimente cu efectele cele mai acide sunt in principal cele de origine animala. Pe primul loc se situeaza carnea. Pestele este ceva mai bun, dar este tot acid.
Lactatele si ouale sunt si ele producatoare de acizi in corp. Laptele de capra este cel mai putin acid, in timp ce branzeturile tari sunt cele mai acide.
Ultima si probabil categoria cu efectul cel mai acid pentru corp o reprezinta indulcitorii artificiali. Zaharul alb este cel mai nociv, dar si mierea, melasa si siropul de artar sunt intr-o oarecare masura acide.
O dieta alcalina presupune in primul rand moderatie. Nu inseamna ca trebuie sa alegi o varianta extrema si sa elimini complet toate alimentele acide. Trebuie doar sa pastrezi un echilibru intre produsele pe care alegi sa le consumi zilnic.
Sursa utilizata: https://www.care2.com/greenliving/what-types-of-foods-alkalize-your-body.html