Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. 7 asocieri importante intre alimentatie si sanatatea mentala

7 asocieri importante intre alimentatie si sanatatea mentala

Alimentatia este unul dintre factorii principali de prevenire a bolilor si de mentinere a unui stil de viata sanatos. Nu este, deci, surprinzator, ca ceea ce mananci poate avea un impact si asupra sanatatii mentale, iar, in cazul persoanelor care suf

Alimentatia este unul dintre factorii principali de prevenire a bolilor si de mentinere a unui stil de viata sanatos. Nu este, deci, surprinzator, ca ceea ce mananci poate avea un impact si asupra sanatatii mentale, iar, in cazul persoanelor care sufera de boli sau tulburari mentale, alimentatia poate fie ajuta, fie dauna tratamentului si recuperarii.

Iata cateva exemple care ilustreaza modul in care alimentatia poate afecta problemele de sanatate mentala.

1. Deficientele de vitamina-B

Depresia si anxietatea pot, in unele cazuri, sa fie declansate in intregime de alimentatie. Vitaminele din clasa B, in special vitamina B12, B6 si folatul, sunt toate asociate cu depresia, pierderea memoriei sau chiar paranoia si aparitia halucinatiilor. Aceste deficiente apar mai frecvent la adultii peste 50 de ani, vegani sau alte tipuri de vegetarieni stricti, alcoolici si cei care sunt sub anumite tratamente medicamentoase.

Si nu doar persoanele cu o alimentatie precara sufera de deficiente de vitamina B: uneori, indiferent de cat de mult mananci, corpul nu poate asimila nutrientii necesari. Din fericire, poti afla daca suferi de vreo carenta nutritiva cu o simpla analiza de sange; consulta medicul referitor la simptomele de care suferi.

2. Cofeina

Cofeina poate influenta persoanele cu tulburari mentale in moduri foarte diferite - atat pozitive, cat si negative. Persoanele care sufera de depresie si ADHD (Sindromul de hiperactivitate si deficit de atentie) pot profita de pe urma unei cesti de cafea. Pe de alta parte, consumul excesiv de cafea poate determina persoane cu tulburari dintr-un spectru de tulburari opuse, sa sufere de halucinatii si alte simptome de psihoza.

Sunt, insa, si unele persoane cu ADHD, pentru care chiar si o cantitate mica de cafea poate avea efecte opuse - facandu-i sa se concentreze chiar mai greu. De asemenea, unele persoane cu depresie se pot simti si ele mai rau dupa o ceasca de cafea. Observa modul in care corpul reactioneaza la cafea, pentru a decide daca vei continua sa o consumi sau sa renunti la ea.

3. ADHD si proteinele

Proteinele sunt un component crucial al oricarei diete, in special pentru copiii si adultii cu ADHD. Proteinele contribuie la o mai buna concentrare, echilibreaza nivelul de energie si imbunatateste vigilenta. Un sfat: daca te simti somnoros sau nu te poti concentra, incearca sa consumi o gustare bogata in proteine, cateva nuci sau o bucata de branza. Proteinele sunt foarte bune pentru persoanele care iau medicamente stimulante - pot chiar potenta efectul acestora!

alimentatia si sanatatea mentala

4. Acizii grasi omega-3 si psihoza

Tot mai multe studii arata ca o alimentatie bogata in acizi grasi cu omega-3 poate ajuta persoanele cu schizofrenie si alte tulburari psihotice si pot chiar preveni aparitia lor de la bun inceput. Acizii grasi omega-3 au efect in special la persoanele care sunt la prima lor manifestare a psihozei; unele studii arata ca tratamentul cu omega-3 poate preveni dezvoltarea unor boli mentale mai cronice.

5. Citricele si medicamentele

Sucul de grepfrut, portocalele de Sevilla si, posibil si alte citrice, pot afecta actiunea unor medicamente folosite in tratamentul unor boli si tulburari mentale. Desi mai sunt de facut cercetari in acest sens, citricele e bine sa nu fie combinate cu anumite medicamente. Buspar, folosit pentru tratarea anxietatii, Carbamazepina, folosita uneori pentru tratarea tulburarii Bipolare si alti cativa stimulatori folositi pentru ADHD se numara printre medicamentele a caror actiune poate fi negativ influentata de citrice. Consulta farmacistul in legatura cu posibilele interactiuni dintre medicamente si citrice.

6. Foamea si depresia

Depresia este deseori asociata cu un apetit crescut si, prin urmare, cu luarea in greutate. Acest lucru se intampla cand ghrelina, un hormon care stimuleaza creierul cand vine vremea mesei, este eliberata si declanseaza o stare de stres, anxietate si depresie. Astfel, persoanele care sufera de depresie vor gasi confort in mancare. Acest lucru nu este, desigur, tot timpul o ideea buna: luarea in greutate nu are multe avantaje pe termen lung. Insa aceasta descoperire deschide calea pentru alte studii care pot contribui la un tratament mai bun pentru depresie. Poate sugera si ca, pentru cei care sufera de depresie, este bine sa nu sara peste nicio masa!

7. Alimentatia echilibrata

Concluzia? O alimentatie sanatoasa este principalul component al unei minti sanatoase. Ai grija ce mananci, completeaza-ti nutritia cu vitamine daca este cazul, pentru a gestiona corect o boala sau tulburare mentala. Chiar daca nu o vindeca, un regim alimentar echilibrat cel putin amelioreaza semnificativ simptomele.

Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/7-major-links-between-diet-and-mental-health.html

#alimentatie #citrice #cofeina #medicamente #sanatate mentala #vitamine B

Ce au mai parcurs alti cititori...

Dieta vegana modifica peste 500 de gene in corpul nostru in numai 3 luni
Bolile cardiovasculare: vindecare prin alimentatie mai degraba decat prin medicatie
Cele trei capcane ale postului spiritual
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101